• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • Esente
  • Succes
  • Motivatie
  • Oameni
  • Viata
Esente de succes

Esente de succes

Motivatie | Inspiratie | Oameni de succes

libris.ro

Motivatie

6 ponturi sa iti transformi hobby-ul in afacere

Acum este momentul perfect pentru a transforma un hobby pe care il adori intr-o afacere mica sau chiar intr-un business cu norma intreaga. Stim cu totii ca de cele mai multe ori cariera joaca un rol major in determinarea satisfactiei noastre vis-a-vis de viata.

O parte semnificativa a timpului se desfasoara la locul de munca. Asadar, daca nu esti incantat sa te dai jos din pat dimineata si sa incepi o noua zi, poate ca e momentul sa iti reevaluezi activitatile profesionale.

Toata lumea viseaza sa aiba un loc de munca pe care sa il iubeasca si unde sa ii faca placere sa isi petreaca timpul. Asa ca daca ai un hobby care te pasioneaza si te intrebi cum sa iti incepi propria afacere sau care ar putea fi cateva idei de afaceri mici pe care sa le incerci, foarte probabil acum e timpul sa treci la planuri.
Iata mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti transformi hobby-ul intr-o afacere de succes.

1. Analizeaza cum poti face bani din hobby-ul tau

Pana acum, unicul motiv al hobby-ului tau a fost acela de a-ti oferi placere. Poate ca s-a mai intamplat ca uneori sa planifici activitati lucrative legate de acest hobby, insa de cele mai multe ori nu a fost cazul. Insa acum, cand hobby-ul tau este pe punctul de a capata un nou rol, e timpul sa il abordezi diferit. Abordarea cea mai potrivita in discutia „hobby vs business” este aceea de a trata hobby-ul ca pe o afacere.

Gandeste-te cu atentie la detalii. Vei incepe cu jumatate de norma, ca job secundar, fara sa renunti la jobul tau principal? Sau vei taia cordonul corporatist si te vei arunca cu totul in noua activitate? Cum va arata exact versiunea business a hobby-ului tau? Care este produsul pe care il propui? Si cui ii vei vinde acest produs?

Sunt foarte multe lucruri la care trebuie sa te gandesti. Insa daca esti serios in ceea ce priveste transformarea hobby-ului intr-o cariera noua, este important sa planifici totul pas cu pas.

Retine, insa, un lucru extrem de important: cu cat vei depinde mai mult de venitul obtinut din hobby-ul afacere, cu atat vei fi nevoit sa muncesti mai mult pentru acest hobby.
E posibil chiar sa fii nevoit sa faci mai multe lucruri pentru a crea o afacere sustenabila din punct de vedere financiar. De exemplu, daca faci quilting, iti poti vinde tesaturile, dar poti tine si cursuri pentru cei care vor sa invete de la tine, poti deschide un magazin de profil sau poti concepe si vinde modele de quilting.

Vestea minunata este ca ai la dispozitie in mediul online o multime de solutii in care vei gasi sprijin. Poti gasi, de pilda, ghiduri foarte cuprinzatoare si utile despre cum sa incepi o afacere in domeniul curateniei, cum sa lansezi un nou brand de imbracaminte, cum sa iti creezi un magazin pe eBay sau pe Amazon, sau cum sa iti lansezi un studio foto.

Indiferent despre ce hobby vorbim, in mod cert cineva a creat un traseu util, care te va ajuta sa iti transformi hobby-ul intr-o afacere.
Asadar, apuca-te de treaba si pune la punct un plan temeinic. Este adevarat ca un astfel de plan se poate schimba in timp – de fapt, e chiar foarte probabil! – insa pentru a atinge un obiectiv, trebuie sa stii care este acela.

Fii cu adevarat bun inainte de a renunta la slujba

Pentru a castiga bani din hobby-ul tau, va trebui sa fii cu adevarat bun. Daca abilitatile tale nu sunt inca la acest nivel, fa-ti un plan pentru a te auto-imbunatati si amana planul de business pana cand te simti pregatit.

Intreaba-te daca iti va mai placea acest hobby cand il vei face pentru bani

A castiga bani din hobby-ul tau va insemna respectarea unor termene limita, va insemna ca trebuie sa faci pe plac clientilor exigenti si ca va trebui sa faci respectiva activitate si in zilele in care nu ai chef. Va trebui sa gestionezi marketingul si finantele. Asigura-te ca esti dispus sa jonglezi cu toate acestea, inainte de a-ti transforma business-ul intr-o activitate!

2. Creaza o indentitate puternica de brand

Fiecare companie are o identitate de brand, iar acest lucru este valabil si pentru compania ta, fie ca ai luat sau nu o decizie constienta de branding. Iata de ce este extrem de important sa faci alegeri constiente si consecvente. Deciziile neluate la timp si un brand lasat nesupravegheat, iti pot afecta afacerea.
Pentru ca te afli la inceputul noii tale calatorii de afaceri, vei avea un rol esential – acela de a transmite identitatea de brand chiar din prima zi.

Ce este identitatea de brand?

Brandul este identitatea companiei tale si cel in functie de care vei fi cunoscut. Un brand puternic iti va ajuta clientii fideli sa te recunoasca, la fel cum oamenii stiu instantaneu ca cele trei dungi inseamna Adidas.

Identitatea de brand este reprezentata de elementele vizibile ale unui brand, incluzand numele companiei, culorile, designul si sigla acesteia, insa fara a se limita la ele. Identitatea de brand este modul in care o companie, o corporatie sau o afacere se prezinta publicului sau si individualizeaza afacerea in mintea consumatorilor. Este pur si simplu ceea ce pot vedea atat clientii, cat si potentialii clienti.

Utilizeaza semnele brandului tau in mod consecvent pe site-ul web, pe retelele de socializare si in alte tipuri de marketing.
Cele mai bune identitati de brand sunt intentionate. Este important sa nu alegi in mod aleatoriu orice nume pentru afacerea ta, mai ales ca un nume potrivit poate conta foarte mult.

De asemenea, proprietarii de afaceri de succes nu folosesc niciodata o sigla generica, sablon, considerand ca “merge si asa”. O sigla cu un design personalizat si unic iti poate scoate noua afacare in evidenta, pe o piata aglomerata.
Numele companiei, sigla, designul vizual si toate celelalte elemente transmit esenta si misiunea afacerii pe care o reprezinta. Iar asta inseamna ca trebuie sa cunosti esenta si misiunea afacerii tale pentru a o traduce intr-o identitate de brand recunoscuta.

Cum poti construi o identitate puternica de brand?

Stabilirea unei identitati puternice de brand reprezinta cheia succesului oricarei companii. Iata mai jos cateva intrebari pe care ar trebui sa ti le adresezi pentru a reusi sa dezvolti o identitate de brand.
• Ce iti place la hobby-ul tau?
• Exista o misiune care sa te guverneze, dincolo de profit?
• Ce aduce unic hobby-ul tau?
• Cum vrei sa se simta clientii atunci cand interactioneaza cu brandul tau?

Retine ca identitatea de brand nu este un proiect singular. Brandurile evolueaza si necesita intretinere regulata. Si, asa cum subliniaza Dr. Glen Miller, fondator si CTO al Vera Roasting Company, “nu trebuie sa iti fie teama sa te re-branduiesti daca este necesar. Majoritatea start-up-urilor incep cu un produs, nu cu un brand, iar odata cu adaugarea mai multor produse, clientii pot deveni usor confuzi. Brandul trebuie sa reuneasca totul. Daca nu o face, re-branduieste-te!

3. Gandeste-te la lucrurile pe care nu le stii

Primii pasi intr-o afacere noua reprezinta intotdeauna un salt in necunoscut, iar uneori acest adevar poate fi resimtit chiar mai mult decat crezi.
Desigur, stii ca trebuie sa iti marketezi afacerea, sa iti gestionezi actele, sa platesti impozite comerciale si multe altele. Si poate ca inca nu stii cum sa faci toate aceste lucruri. Dar ceea ce stii sigur este ca aceste lucruri exista si ca nu stii cum sa le faci!

In fiecare industrie, vor exista „necunoscute complet necunoscute” – lucruri atat de unice pentru afacerea ta, incat probabil ca nici macar nu ai auzit de ele pana cand nu au devenit de o importanta vitala.
De pilda, un producator amator de bere care va dori sa isi faca o cariera din acest hobby si sa deschida o fabrica de bere, va avea de infruntat o multime de diferente intre a-si vinde creatiile alcoolice prietenilor si familiei si a vinde bere pentru profit.

Dupa cum subliniaza Michael Davidson, proprietar si CEO al brandului de vodca Black Infusions, “asigura-te ca intelegi sistemul de distributie al afacerii pe care o incepi. Etapa in care trebuie sa incepi sa inveti cum sunt distribuite produsele tale este “copilaria” unei afaceri. In unele tari, legile complexe de stat si federale, care reglementeaza distributia alcoolului sunt doar un exemplu de informatii de industrie de nisa, vitale pentru succesul afacerilor din aceasta industrie.

Trebuie sa descoperi ceea ce nici macar nu stii ca nu stii despre domeniul ales. Fa un research inainte de a incepe! Citeste publicatii din industrie si construieste relatii cu oameni care lucreaza deja in domeniul tau. Mentine-ti mintea deschisa si presupune mereu ca mai ai multe de invatat.

4. Gaseste o cale de a mentine un echilibru in viata profesionala

A transpune un hobby pe care il adori intr-o cariera pe care sa o adori la randul sau este o aventura extrem de interesanta. Insa aceasta aventura are tendinta de a-ti destabiliza echilibrul dintre munca si viata.

Un hobby se schimba in mod fundamental atunci cand decizi sa il transformi intr-o afacere, pentru ca in acest fel hobby-ul tau distractiv nu mai este optional, ci necesar! In plus, el vine la pachet cu toate sarcinile deloc distractive pe care le impune conducerea unei companii. In acest context, devine absolut obligatoriu sa-ti gestionezi timpul in mod eficient, sa incluzi si intervale de timp liber si sa gasesti noi modalitati relaxante de umplere a acestuia.

Cand hobby-ul devine cariera, limitele devin incerte. Vei descoperi ca este usor – si tentant, in acelasi timp – sa te suprasoliciti in detrimentul timpului liber. Dar, daca nu acorzi prioritate oportunitatilor de relaxare si detensionare, vei ramane fara energie si vei simti ca ritmul tau este unul nesustenabil. Lansarea unei afaceri noi trebuie privita ca  un maraton, nu ca un sprint. Asadar, trebuie sa gasesti un ritm adecvat. Si in plus, sa iti gasesti noi hobby-uri la presiune scazuta, care sa te ajute sa te relaxezi.

5. Conecteaza-te la reteaua sociala a hobby-ului tau

Daca ai avut acest hobby pentru o perioada lunga de timp, probabil ca ti-ai construit deja o retea sociala formata din persoane care impartasesc acelasi hobby cu tine. Aceasta retea sociala este o resursa de nepretuit pentru noua ta afacere.

Fiecare companie cauta sa construiasca relatii puternice, iar reteaua ta sociala iti ofera un inceput in acest sens. Prietenii pasionati sunt acum grupul tau neoficial de discutii; si, foarte probabil, primii clienti ai afacerii tale. Asadar, gestioneaza cu grija aceste relatii!
Daca iti joci cartile corect, acestea vor deveni si avocati vocali ai afacerii tale, ajutand-o sa se dezvolte.

Invata despre marketing

Poti fi cel mai bun din lume la ceea ce faci, dar daca nu iti marketezi afacerea, nu vei obtine niciodata clienti. Citeste despre marketingul intreprinderilor mici si afla cum se promoveaza companii similare cu a ta. Configureaza un site web pentru noua ta afacere si obisnuieste-te sa folosesti social media. Incepe sa creezi conexiuni online si in comunitatea din care faci parte.

Obtine primul client

Primul client iti va oferi incredere in ideea ta de afaceri si va face sa ti se para mai usor din punct de vedere psihologic sa te marketezi. Daca este necesar, onoreaza prima comanda gratuit, in schimbul unui review sau unui testimonial favorabil.

4 Sfaturi pentru a profita la maximum de reteaua ta sociala:

• Cere prietenilor feedback si informatii in timpul procesului de branding. E posibil ca ei sa observe aspecte vitale, care tie sa-ti fi scapat.
• Distribuie produse sau servicii noi in faza de dezvoltare. Perspectiva prietenilor tai te poate ajuta sa te orientezi catre o cale mai potrivita.
• Multumeste retelei tale pentru contributiile sale. Fa asta verbal si des si recompenseaza-i ocazional si cu produse, pentru a le arata ca le esti recunoscator cu adevarat.
• Nu lua acesti oameni de buni. Nu uita sa mentii latura sociala a relatiilor pe care le ai, pentru ca prietenii tai vor incepe sa simta ca nu sunt cu nimic speciali.

6. Dedica-te transformarii hobby-ului in afacere

Te gandesti serios la transformarea hobby-ului tau intr-o afacere de succes? Daca raspunsul este „da”, atunci trebuie sa te dedici acestui obiectiv. Asta nu inseamna ca va trebui sa renunti maine la jobul tau cu norma intreaga, ci inseamna ca va trebui sa te inarmezi cu stapanire de sine. Cand ai o sarcina, fa-o! Cand stabilesti un termen limita, respecta-l.

Fa un plan de afaceri

Cand pui pe hartie un plan de afaceri, evaluezi piata hobby-ului tau si iti dovedesti ca este o idee viabila de afaceri. Vei vedea, astfel, de cati bani ai nevoie pentru a incepe, vei stabili obiective si vei planifica modul in care vei marketa afacerea catre clienti.

Pune-ti finantele in ordine

Trebuie sa raportezi veniturile si cheltuielile afacerii in declaratia de impozitare si sa platesti impozitele aferente. De asemenea, este posibil sa fie necesar sa platesti si impozitul pe vanzari. Cel mai usor mod de a-ti mentine finantele cat mai corect este sa creezi un cont bancar pentru business, astfel incat sa iti mentii separat banii proveniti din activitatile comerciale si resursele personale. Un contabil si o investitie buna intr-un software de contabilitate te pot ajuta sa incepi cu dreptul!

Partea cea mai buna la demararea propriei afaceri este ca nu exista un sef care sa te urmareasca. Insa, pe de alta parte, acesta este si unul dintre cele mai grele lucruri atunci cand iti incepi popria afacere de la zero. Trebuie sa te tragi la raspundere chiar pe tine. Tu esti seful tau!

A-ti transforma hobby-ul in afacere nu inseamna sa gasesti hobby-uri care sa iti aduca bani, ci inseamna in primul rand sa te dedici obiectivului pe care il ai si sa iti administrezi hobby-ul ca afacere. Iar atunci cand acea afacere isi depaseste statutul de activitate secundara, implica-te in succesul sau, incurajeaza-te singur si transforma-ti activitatea intr-un job cu norma intreaga!

Surse: https://azbigmedia.com/business/6-tips-to-turn-your-hobby-into-a-successful-business/

https://www.legalzoom.com/articles/10-tips-to-turn-your-hobby-into-a-business

40 de idei perfecte pentru a alunga plictiseala – update 2020

Desi sunt oameni care tanjesc sa simta macar uneori cum e sa se plictiseasca din cauza programului agitat din fiecare zi, pentru altii plictiseala poate fi o adevarata tortura! Pentru ca plictiseala ucide fericirea, este foarte important sa ramai mereu ocupat. Insa cei care au simtit macar o data in viata ce inseamna plictiseala, stiu ca e extrem de greu sa gasesti noi moduri de a omori timpul.

Nu poti nici sa dormi tot timpul si sa te plimbi prin lumea viselor, la fel cum nu poti nici sa stai cate o zi intreaga pe Instagram admirand vietile pretins fericite ale altora, fara sa te plictisesti.
Si atunci… depinde de preferintele si de punctele tale de interes ce anume te-ar putea ajuta sa combati plictiseala. Iar daca ai ramas in pana de idei, noi iti venim in ajutor cu o lista de 40 de idei pentru momentele in care te plictisesti.

1. Da o mica petrecere

E drept ca daca decizi sa dai o petrecere, nu vei mai fi singur, dar macar e o idee foarte cool si te poate ajuta sa te bucuri de o zi in care nu stii ce sa faci. Suna-ti prietenii si rudele care stii ca ar putea veni, creaza un playlist bun si apoi comanda niste pizza. Nu uita de cola si niste bere. Daca respecti toti pasii de mai sus, ai toate sansele sa-ti reuseasca o petrecere de zile mari!

2. Creaza un colaj foto

Scoate din sertar albumele de fotografii si treci in revista toate amintirile vechi. Alege apoi fotografiile care iti plac cel mai mult si care iti trezesc amintiri speciale, si fa din ele un colaj foto. Mai tii minte ce elev creativ si plin de imaginatie erai in copilarie? Ei bine, nu e niciodata prea tarziu sa verifici cat de mult din creativitatea ta a rezistat timpului si varstei!

3. Asculta muzica preferata

In loc sa te intrebi ce sa faci atunci cand esti plictisit, pur si simplu pune-ti castile pe urechi. Muzica iti poate oferi o companie minunata atunci cand te plictisesti si in plus iti poate schimba si starea de spirit, energizandu-te si conferindu-ti chef de viata! Creaza un playlist cu melodiile preferate si bucura-te de ele. Daca esti pasionat de muzica, nici nu iti vei da seama cand vor trece 5-6 ore din timpul tau…

4. Suna-ti cel mai bun prieten

Cei mai buni prieteni sunt intotdeauna acolo pentru a va distra impreuna, indiferent cat de departe esti de ei. Nu trebuie decat sa iti suni cel mai bun prieten si sa vorbiti despre toate prostiile care va trec prin minte. Nu-ti face griji, un prieten adevarat nu ar trebui sa se supere niciodata. Iar daca pare agasat de telefon, sau de trancaneala ta si invoca motive ca sa inchida, poate fi un semn ca nu e un prieten atat de bun pe cat credeai tu. Sigur, exista si exceptii justificate, dar asta o vei simti doar tu!

5. Uita-te la clipuri vechi cu iubita sau iubitul

In mod cert cea mai buna cale de a-ti aduce zambetul pe fata! Sigur ca pot exista si amintiri mai neplacute, dar per ansamblu inregistrarile vechi sunt o idee care te poate ajuta sa depasesti mai repede o zi plictisitoare.

6. Fa o “descindere” in primul supermarket

Iesirea din casa te va ajuta sa iti schimbi starea de spirit si iti va ridica moralul. E ziua ta de rasfat, deci pune in cos cata ciocolata si inghetata vrei. Completeaza cu niste Cola si lasagna semipreparata si vei avea un semi-festin acasa.

7. Uita-te la clipuri funny pe YouTube

Filmuletele amuzante de pe YouTube sunt o modalitate excelenta de a-ti imbunatati starea de spirit. Daca te-ai plictisit singur acasa, atunci YouTube va fi unul dintre lucrurile distractive de facut acasa. YouTube este intotdeauna o solutie mult mai buna decat programul mereu identic al posturilor de televiziune, si in plus ai sansa de a avea o gama completa de continut din care sa alegi.

8. Fa cumparaturi online

Conditia esentiala pentru asta e sa ai niste bani disponibili pe card sau sa stii ca esti acoperit in viitor, daca faci comanda cu plata la livrare. Intra pe site-urile preferate de comert electronic si ia-ti cateva articole noi. Poate fi vorba de haine, sneakersii cei noi pe care ti-i doresti demult, ultimul telefon, sau orice altceva iti doresti. Chiar daca nu cumperi neaparat ceva, simpla navigare pe un site de shopping te va ajuta sa iti treaca timpul mai repede.

9. Citeste o carte

Cititul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face atunci cand te plictisesti. Vei obtine, astfel, nu numai cunostinte pretioase, dar vei avea, de asemenea, si posibilitatea de a petrece timpul mult mai usor. Cine stie, poate asa vei descoperi chiar o modalitate mai usoara de petrecere a timpului liber!

10. Fa curat in camera

Cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand te plictisesti sa stai de unul singur, mai ales daca esti baiat. Baietii nu se gandesc prea mult la curatenie, in general, dar crede-ma pe cuvant, te vei simti mult mai fericit si mai mandru dupa ce ai dus la bun sfarsit o astfel de sarcina.

11. Petrece timp cu animalele de companie

Daca ai un animal de companie, atunci nu ai cum sa te plictisesti. Joaca-te cu el sau scoate-l afara si fii convins ca el adora si abia asteapta sa petreaca mai mult timp cu tine! Dupa ce veniti de afara, fa-i o baie, deoarece igiena este importanta si pentru micile noastre animale de companie. Ai putea, de asemenea, sa-ti inveti animalul un nou truc sau cel putin sa incerci!

12. Danseaza ca si cum nu ar mai exista o alta zi

Ti-ai dorit vreodata sa faci ceva care sa te epuizeze fizic, doar ca sa scapi de plictiseala? Ei bine, dansul este solutia salvatoare, pentru ca dincolo de oboseala in sine, dansul iti va schimba complet starea de spirit! Poti chiar sa urmaresti cateva clipuri pe net si sa inveti niste pasi noi, iar apoi sa iti imaginezi ca esti pe scena la un show doar al tau! Stiu ca suna ciudat, dar incearca si in mod cert te vei simti mai bine.

13. Bucura-te de o baie relaxanta

Da drumul la muzica si fa un dus lung. Daca ai norocul sa ai o cada mare, ia toate sarurile de baie favorite si asigura-te ca iti pregatesti o baie relaxanta. In mod cert te va relaxa, iar timpul va trece rapid.

14. Fa un clip si incarca-l pe net

Niciodata nu poti sti ce videoclip ar putea deveni viral pe internet, intr-o era in care YouTube-ul naste vedete. Si tu poti fi una dintre ele, daca ai ceva special de filmat. Iar daca nu vei deveni un star al online-ului, ai putea cel putin sa ai parte de 15 minute de celebritate. Ce te costa sa incerci?!

15. Scrie un blog

Cititul este bun, dar si a scrie un blog este interesant si un mod special de a ajunge la cititori pentru a vorbi despre orice subiect. Cine stie cat de priceput te-ai putea dovedi la asta? Incepe astazi si vei vedea unde va duce noua ta pasiune.

16. Incearca o transformare

Nu trebuie decat sa te gandesti la o schimbare de aspect si poti fi sigur ca va deveni realizabila pas cu pas. Incepe sa citesti reviste sau articole legate de moda si sa colectezi idei cu privire la stilul pe care doresti sa il incerci. Poate fi un stil vestimentar nou sau poate fi doar un hairstyle nou… Important este sa incepi de undeva!

17. Reia serialele preferate

Daca ai unul sau mai multe seriale pe care le urmaresti dar pe care le-ai neglijat in ultima vreme, iti poti petrece cateva ore incercand sa prinzi din nou firul actiunii de unde l-ai lasat.
Te poti uita pe computer sau pe televizorul tau smart, sau chiar pe telefon, important este sa le gasesti. In mod garantat nu vei simti cum zboara timpul!

18. Incearca o reteta noua

Atunci cand te plictisesti, nu iti face ziua si mai grea comandand mancare acasa. Cauta pe internet si gaseste o reteta care te atrage si incearca sa o prepari chiar tu acasa. E posibil sa nu fie la fel de gustos la prima incercare cum ar fi la restaurant, dar macar te vei putea lauda ca ai incercat si in plus timpul trece fara sa iti dai seama cand te concentrezi pe reteta noua.

19. Jocuri video

Poate ca au trecut ani de cand ai jucat ultima oara un joc video, dar este in mod cert un mod foarte simplu si la indemana sa iti umpli timpul. Atentie, nu trebuie sa faci asta tot timpul, iar majoritatea jocurilor video iti creaza o oarecare dependenta, de care sigur vei vrea sa scapi mai tarziu!

20. Gandeste-te la modalitati de a economisi bani

Cauta moduri inteligente de a economisi bani, pentru ca e posibil sa nu fii constient de trucurile pe care le poti utiliza pentru a face economii! In acest fel, odata la ceva timp, vei putea face investitii interesante.

21. Organizeaza-ti dulapul

Multi dintre noi nu ne pastram dulapul organizat si avem prostul obicei de a ne arunca hainele pe unde apucam atunci cand ne pregatim sa iesim undeva sau cand venim seara acasa obositi. Dulapul tau nu trebuie sa arate ca si cum tocmai ar fi trecut o tornada peste el, iar tu te poti folosi de timpul in care te plictisesti pentru a-l organiza in mod ideal.

22. Citeste articole interesante de pe net

Da da, exact ce faci si in momentul asta! Poate ca ai multe subiecte care te intereseaza, dar de care nu ai timp foarte des. Poate fi universul, lumea, dinozaurii, OZN-urile… niciodata nu strica sa citesti informatii interesante despre lucrurile care te intereseaza, cu atat mai mult cand ai si timp de pierdut!

23. Fa curat in garaj

E adevarat ca e mai degraba un proiect de o zi, decat o idee pentru momentele de plictiseala, insa imagineaza-ti cat de bine te vei simti la final! Foloseste recipiente din plastic pentru organizare si scrie pe fiecare cutie ce contine. Data viitoare cand vei mai cauta decoratiunile de Craciun sau albumele vechi de poze, vei sti exact unde sa le cauti.

24. Implica-te intr-o cauza importanta

Pe vremea cand telefoanele si internetul nu ne acaparasera inca vietile, oamenii se implicau in cauze care contau si militau pentru lucruri in care credeau. Daca suferi de plictiseala, poate ai nevoie sa gasesti ceva care sa te pasioneze si sa faci tot ce tine de tine sa creezi o schimbare!

25. Fa voluntariat

Daca plictiseala este o stare obisnuita in viata ta si ai timp de investit in lucruri importante, ai nevoie de o solutie pe termen lung, iar voluntariatul este un mod excelent de a-ti petrece timpul liber. Gaseste o organizatie non profit, un spital, un orfelinat sau chiar o firma de constructii care face case in scop umanitar si afla ce poti face sa ii ajuti!

26. Perfectioneaza-te

Revino la scoala sau incearca o varianta online de studiu pe cont propriu. Multe dintre acestea din urma sunt chiar gratuite, asa ca nu ai nicio scuza sa nu iti largesti orizonturile.

27. Vopseste o camera

Uita de culorile neutre si gandeste-te mai degraba la nuante de albastru sau de verde, cu stropi sau pete galbene. Sau… fii curajos si mergi pe negru, alb si rosu!

28. Inlocuieste hartia din sertare

Hartia de pe fundul sertarelor este ceva la care nu ne gandim decat foarte rar – la curatenia de Craciun sau de Paste, sau cand se deterioreaza atat de mult incat nu mai avem incotro decat sa o schimbam. Este un proiect relativ ieftin si in mod cert va da o alta fata sertarelor tale.

29. Organizeaza “sertarul cu nimicuri”

Cu totii avem in casa cel putin un sertar al carui scop este sa depoziteze toate nimicurile mici cu care nu avem ce face, dar pe care nici nu vrem sa le aruncam. Nu trebuie sa renunti la sertar, pentru ca oricum in scurt timp iti vei face altul, dar poti macar sa il organizezi putin, pentru ca data viitoaare sa gasesti mai usor stick-ul USB sau pila de unghii.

30. Rearanjeaza mobila

Vrei o schimbare de decor dar nu iti permiti sa cheltui acum pe o transformare completa? Muta canapeaua pe alt perete, fotoliul in alt colt si desparte bibilioteca in cateva corpuri separate si ai un design nou!

31. Fa-ti curat in Inbox

Daca ai aceeasi adresa de email de peste 10 ani si primesti cel putin 100 de emailuri pe zi, dintre care cele mai multe sunt junkuri, nu mai e cazul sa spun ca momentele de plictiseala sunt oportunitatea perfecta pentru o curatenie temeinica in Inbox. Elimina emailurile promotionale sau junk-urile si apoi muta restul in foldere sau direct la gunoi, pana cand Inboxul tau se va goli. Atentie! Folderul de spam poate ascunde uneori si mesaje importante de care nici macar nu stiai.

32. Fa un masaj

Daca ai mai facut pana acum masaje, nu mai e nevoie de un motiv pentru care l-am trecut in aceasta lista. Cheama acasa maseuza prietenelor tale, si bucura-te de o ora de rasfat numai pentru tine.

33. Mediteaza

Ok, poate ca nu te-a convins inca toata nebunia asta cu meditatia si mindfulness-ul, insa atunci cand nu ai nimic de facut, nu strica sa incerci macar o data sa meditezi pentru a intelege ce beeficii vad altii in asta.

34. Fa sport

Fie ca alergi, ca dansezi, ca mergi la ore de fitness sau ca incerci yoga, vei simti imediat diferenta in starea ta de spirit.

35. Incearca un hobby nou

Ti-ai dorit dintotdeauna sa stii sa pictezi sau sa inveti sa joci tenis, dar nu ai gasit niciodata timp sau curaj. Momentele in care simti ca te copleseste plictiseala sunt perfecte pentru hobby-uri noi!

36. Apuca-te de gradinarit

Vei fi uimit ce gust bun au legumele si fructele cand vin din gradina ta. Si in plus, noua ta activitate va avea si beneficii pentru bugetul familiei. Desigur, nu te vei bucura de ele imediat, insa merita asteptarea si efortul.

37. Cauta o cariera noua

Ti-ai dorit mereu sa fii medic, avocat sau sa devii bucatar? Sau poate ca vrei sa lucrezi in vanzari de asigurari sau sa incepi o afacere proprie? Plictiseala inseamna ca ai timp liber, iar acest timp poate fi folosit pentru a-ti deschide un drum catre o noua cariera plina de recompense.

38. Upgradeaza-ti CV-ul

Daca a trecut ceva timp de cand nu te-ai mai uitat prin CV-ul tau, ai acum ocazia sa il aduci la zi, cu experiente si skill-uri noi. Vei fi astfel cu un pas mai aproape de a candida la un job super pe care ti-l doresti de mult!

39. Organizeaza-ti documentele importante

Daca ar fi sa ti se intample ceva astazi, familia ta ar sti sa rezolve toate problemele care apar? Pune-ti in ordine toate actele importante, de la certificate de nastere si pasaport, pana la asigurari de viata sau pentru casa, pensii private, parole, pin-uri de la carduri, contracte la banci, etc.

40. Creaza-ti un plan de viata

Afacerile au un plan, asa ca de ce nu ar avea si oamenii? Gandeste-te unde vrei sa ajungi, in cat timp, cum vrei sa ajungi acolo si apoi formuleaza un plan care sa te ajute sa iti atingi scopurile. Odata ce ai in fata un drum clar, poate ca nu vei mai avea timp sa te simti plictisit!

Sursa:

https://esentedesucces.ro/22-de-idei-cu-care-sa-alungi-plictiseala/

https://www.wisebread.com/kill-boredom-with-these-34-fun-and-productive-projects

 

Podcasturile motivationale si consolidarea relatiei cu clientii

 

Pentru a atinge succesul atunci cand lucrezi prin recomandari, trebuie sa respecti regula celor trei C: contacte, comunitate si clienti multumiti. Aceasta implica in mod normal sa iti suni clientii si sa intretii relatia cu acestia, sa scrii notite si sa trimiti mici daruri de apreciere. Dar exista si un alt mod foarte util de a construi o comunitate in randul celor mai importante persoane din jurul tau, fara o intalnire fata in fata: impartasirea unui podcast motivational minunat!

Ai ascultat vreodata un podcast atat de bun incat la final sa te simti inspirat, motivat si incurajat sa iti atingi urmatorul set de obiective? Sau poate ceva din ceea ce ai auzit a rezonat cu ceva ce ai trait, la randul tau, la un moment dat in viata? Astfel de experiente speciale merita impartasite si cu oamenii speciali din jurul tau. Iata mai jos trei moduri in care impartasirea unui podcast cu clientii tai te va ajuta sa te conectezi cu acestia la un nivel mai profund.

Incepe o conversatie

Perioada de nesiguranta pe care o traversam poate cauza mai multa anxietate pentru acei agenti comerciali care sunt tensionati la gandul de a-si suna clientii. Stii ca ar trebui sa iti suni baza de date, dar nu prea stii ce subiect sa abordezi si despre ce sa discuti. Gandeste-te la persoana pe care urmeaza sa o suni si incearca sa iti amintesti daca exista vreun episod de podcast motivational cu care ai rezonat in ultima vreme.

Impartasind ceea ce ai auzit intr-un podcast, oferi clientilor o resursa importanta in aceste momente, trimitand in acest fel si un reminder saptamanal al caracterului tau, confirmand practic ca esti cel mai bun agent cu care acel client poate lucra.

Revino dupa o conversatie

Impartasirea unui podcast este un mod perfect de a reinitia o conversatie pe care ai avut-o cu un client. Pe masura ce restabilesti contacte cu cei din baza ta de date, vei incepe sa inveti si sa iti amintesti care sunt sferele de interes ale acestor persoane.

Pentru unii poate fi vorba despre afaceri si finante, in timp ce pentru altii poate fi vorba despre sport sau despre entertainment. Oricare ar fi interesele clientilor tai, cauta un episod de podcast care sa li se potriveasca. Daca termini un episod si crezi ca unuia dintre clientii tai i-ar placea, impartaseste-le si lor ceea ce ti-a placut.

Incurajeaza-ti clientii

In mod cert ti s-a intamplat macar o data sa ai o conversatie cu un client care iti spune o poveste personala. De multe ori, profesionisti din diverse domenii ajung nu doar sa isi consilieze clientii sa incheie o asigurare, sa cumpere o casa sau sa isi renoveze un camin, ci pot deveni chiar confidenti ai clientilor lor sau consilieri de incredere.

Cauta podcasturi pozitive, cu mentalitati, motivatii si metodologii menite sa ii ajute pe cei din jur sa reuseasca in ceea ce si-au propus si impartaseste aceste incurajari daca auzi ceva care il poate ajuta pe unul dintre clientii tai care trece printr-o perioada dificila.
Data viitoare cand asculti un podcast motivational care ti se pare foarte bun, gandeste-te cui i-ar fi folositor acest episod si trimite-i-l. Impartasirea unor informatii utile si bine alese nu te va mentine doar in prim planul atentiei clientilor, dar te va face si sa iesi in evidenta din multime.

Sursa: https://rismedia.com/2020/05/14/using-motivational-podcasts-strengthen-client-relationships/

6 moduri de a evita epuizarea atunci cand lucrezi de acasa

Dezvolta-te in perioada de carantina cu ajutorul acestor idei extrem de utile si evita momentele de epuizare in care simti ca iti este din ce in ce mai greu sa faci fata sarcinilor pe care le ai.

Unele dintre cauzele principale ale epuizarii mentale o reprezinta volumul mare de munca si lipsa controlului. In economia coronavirusului, un context in care multi oameni isi pierd locurile de munca, lasand sarcini suplimentare pe umerii altora, si in care toata lumea lucreaza de la distanta – cel putin pentru urmatoarea perioada – epuizarea este din ce in ce mai probabila. S-ar putea sa simti ca nu exista prea multe lucruri pe care sa le poti controla in aceste momente, dar exista modalitati care te pot ajuta sa te relaxezi si sa eviti epuizarea in timp ce lucrezi de acasa.

Am pus cap la cap in cele ce urmeaza o lista cu cateva produse care te pot ajuta sa te relaxezi, in modul cel mai potrivit pentru tine.

Fa o sesiune de yoga

Daca simti ca ai o nevoie disperata de ceva zen in viata ta, poate ca e momentul sa te apuci (sau sa reiei, daca nu esti la prima experienta de acest gen) de un antrenament de yoga. Pentru ca suntem in continuare intr-o perioada dificila, in care salile de fitness sau studiourile de yoga nu isi pot deschide portile pentru public, poti incerca sa faci yoga si de acasa. Exista studiouri care fac cursuri virtuale sau poti gasi pe YouTube antrenamente care sa te inspire si sa te ajute sa te poti relaxa si sa te concentrezi oricand ai nevoie.

Asculta un audiobook

A sta relaxat in fotoliul tau preferat cu o carte buna, pe care iti doresti de mult sa o citesti poate fi o modalitate excelenta de a face fata epuizarii. Desigur, nu ai intotdeauna la dispozitie atat de mult timp pe cat ti-ai dori sa dedici lecturii. Din fericire, audiobook-urile cumparate sau bibliotecile online cu oferte foarte generoase de audiobook-uri te pot ajuta sa parcurgi cartea care te intereseaza intr-un timp cu mult mai scurt. ‘

Daca esti pasionat de cartile in limba engleza, platforma 12 Min te ajuta cu o experienta speciala. Expertii lor concentreaza carti complete in text sau rezumate audio, care pot fi parcurse in numai 12 minute, astfel incat sa poti afla tot ce vrei despre un subiect nou sau sa descoperi o lume noua in doar cateva minute.

Asculta muzica linistitoare

Poate niste muzica buna sau un podcast te vor ajuta sa te deconectezi. Le poti asculta in varianta clasica, sau poti apela la o boxa inteligenta care iti ofera comanda vocala si iti permite sa controlezi coloana sonora, sa iti gestionezi programul, sa adaugi produse la lista de cumparaturi, si multe altele, doar folosindu-ti vocea. Un astfel de device iti permite chiar sa controlezi o casa inteligenta, actionand ca un hub pentru alte interfete cu Alexa, cum ar fi televizoare, lumini, incuietori si termostate. Nu-i asa ca suna minunat?

Pune-ti seriale sau filme in background

Preferi mai degraba sa evadezi prin intermediul unui serial TV sau unui film? Solutia perfecta pentru tine poate fi una dintre platformele Netflix sau HBO GO, programele de filme de la TV, iar daca esti ceva mai traditionalist ai la dispozitie si filmele pe suport DVD.

Fa o pauza scurta pentru sport

Un mod minunat prin care poti evita epuizarea este sa te mentii in forma si cat mai sanatos cu putinta. Chiar daca nu poti merge la sala chiar acum, daca ai abonament la o sala din oras probabil ca stii deja ca antrenorii lor organizeaza si ore virtuale, iar daca nu esti abonat la niciun centru sportiv, e bine sa stii ca poti gasi online suficiente antrenamente video care sa te ajute sa iti pui cap la cap un program bun de antrenament pentru aceasta perioada, prin care sa te mentii relaxat si in forma, si sa tii in acelasi timp la distanta si kilogramele in plus. Daca vrei un ajutor ceva mai profesionist, poti apela la un nutritionist, pentru un plan mai specific.

Deconecteaza-te si mediteaza

Uneori, cel mai bun lucru pe care il poti face pentru tine este sa te deconectezi pur si simplu de la lumea inconjuratoare. O poti face pe cont propriu sau poti apela la ajutorul aplicatiilor de meditatie, alegandu-le pe cele cu un rating cat mai mare, care iti permit sa dezvolti un program de meditatie si mindfulness in functie de timpul pe care il ai la dispozitie.

Nu trebuie decat sa accesezi o sedinta de meditatie ghidata, atunci cand ai timp sau cand simti ca ai nevoie, sau sa creezi liste personalizate de redare. In plus, unele aplicatii iti permit chiar sa tii un fel de jurnale de meditatie, sa iti stabilesti obiective si memento-uri si sa iti urmaresti progresul catre obiectivele pe care ti le stabilesti.

80 de lucruri de facut cand esti blocat in casa

 

Te-ai plictisit de stat inchis in casa? Ei bine, cufunda-te intr-o lista legendara de cultura, film, podcasturi, jocuri, antrenamente si invatare, toate online. Plus niste vesti proaste.

Un sfert din omenirea de pe planeta este acasa in acest moment. Iar daca citesti asta, exista sanse mari ca si tu sa fii unul dintre cei care stau acasa zilele acestea. Da, este important sa stai in casa in siguranta, pentru a te proteja pe tine si pe ceilalti, insa asta nu inseamna ca nu te poti distra in timpul izolarii. Timpul petrecut afara s-a transformat in timp de calitate petrecut in casa, pentru moment, iar misiunea noastra este de a-ti aduce cele mai bune mostre de cultura, entertainment, mancare si distractie din toata lumea.

Iata mai jos lista absolut cu lucrurile de facut in casa, de la titluri atent alese de filme si podcasturi, pana la fitness acasa, invatare online, jocuri, stream-uri live minunate si unele activitati neconventionale la care viseaza creativii de pe glob.

1. Curs de gatit pe Instagram

Faptul ca esti inchis in casa are si avantaje, iar printre acestea se numara si acela ca esti la doi pasi de bucatarie in orice moment! Acesta nu este, in mod cert, cel mai bun moment sa iti faci griji in legatura cu kilogramele in plus, iar gatitul are tot felul de efecte terapeutice. Dar daca repertoriul tau nu merge mai departe de o prajitura rapida cu ciocolata, nu-ti face griji: brutaria Bread Ahead din Londra transmite live cursuri de cofetarie pe Instagram. De la gogosi la negrese, nu exista nicio limita pentru ajutorul pe care acesi profesionisti ti-l pot da.

2. Pune-te la punct cu lista de titluri clasice din biblioteca

Stii teancul acela de carti pe care nu ai reusit niciodata sa il citesti? Nu vei avea niciodata un moment mai bun sa il invingi! Daca te-ai saturat de biblioteca ta sau nu ai nimic nou de citit, ai acum acces online la milioane de carti, gratuit. Pe langa titlurile in limba romana pe care le vei gasi in format PDF chiar pe site-urile editurilor, ai acces si la Biblioteca Nationala de Urgenta de pe archive.org, unde vei gasi peste 1.4 milioane de carti in format digital si alte materiale donate de librarii si universitati din intreaga lume.
In mod normal ar trebui sa stai la coada inainte de a putea “imprumuta” din aceasta colectie uriasa, insa Biblioteca a desfiintat lista de asteptare pentru aceasta perioada dificila.

3. Alatura-te unui cor virtual

Daca video-urile cu oamenii din orase in carantina care se unesc pe balcoane pentru a canta impreuna ti-au lasat un nod in gat, iata sansa ta sa faci parte dintr-un cor online din cele care apar peste tot in lume in aceasta perioada. Sofa Singers este un eveniment online care are ca scop sa aduca laolalta oameni din intreaga lume, pentru a incuraja bucuria si conexiunile interumane. Corul implica sute de cantareti care intra pe un apel Zoom si invata un cantec nou impreuna. Si site-ul Lifefullness Live are cate o piesa in fiecare zi. Poti intra fie pe apel video din zona ta pentru a canta alaturi de vecini, fie poti transmite evenimentul pe Instagram sau Facebook.

4. Aurora Boreala la tine acasa

Doar pentru ca esti blocat acasa, nu inseamna ca trebuie sa ratezi unele dintre cele mai frumoase minuni ale naturii. Datorita celor de la Explore.com, poti vedea acum Aurora Boreala chiar la tine acasa. Camera live este situata la Churchill Northern Studies Center din Manitoba, Canada, direct sub ovalul aurorei.

5. Citeste o revista de arta

Revistele sunt minunate: pachetele mici de hartie pline cu nenumarate idei, imagini si texte. Sunt locuri de confort, siguranta si distractie, ceva in care sa te refugiezi atunci cand totul pare putin coplesitor si infricosator. Asa ca ce mod mai bun pentru a-ti distrage atentia de la aceste vremuri nebune pe care le traim, decat o selectie de publicatii de arta excelente care iti pot veni direct la usa?

6. Pierde-te intr-un podcast nou

Ai terminat cu Netflixul? Te chinui sa te concentrezi pe o carte? Poate ca raspunsul potrivit pentru tine sunt podcasturile. Pune-ti un podcast care te atrage si vei fi transportat imediat din apartamentul tau ca o inchisoare intr-un loc cu mult mai interesant.

7. Distreaza-te in barul tau de acasa

Spune-i la revedere tristei carantine! Intr-o lume in care toate barurile si-au inchis portile, al tau iti poate oferi distractia maxima! Dar ce sa pui in shaker cand tot ce ai acasa este putina vodka, o lamaie trista si cateva sticle de lichior pe jumatate goale?
Barmani din intreaga lume sunt prezenti in social media pentru a-si impartasi retetele si ponturile, iar unii dintre ei primesc chiar intrebari in timp real, in asa fel incat toti sa putem bea ceva mai bine in perioada de distantare sociala.

8. Uita-te la lista de hituri a lui Andrew Lloyd Webber

Ca o contributie la ridicarea moralului in perioada de carantina, prolificul compozitor Andrew Lloyd Webber ofera transmisiuni gratuite ale musical-urilor sale. In fiecare zi de vineri musical-urile sale vor putea fi urmarite pe The Shows Must Go On!, un nou canal de You Tube dedicat acestui proiect.

9. Invata japoneza gratuit

Nu stii Nihongo? Nicio problema. Invatarea limbii japoneze nu a fost nicicand atat de usoara, datorita unei game variate de resurse online, printre care website-uri, video-uri, podcasturi si chiar aplicatii care te ajuta sa vorbesti si sa intelegi. Exista cate ceva pentru fiecare, fie ca esti un incepator care isi doreste sa inteleaga cateva fraze pentru o vizita in Tokyo, fie ca incerci sa iti improspatezi cunostintele deja ruginite despre aceasta limba. Iata aici o lista de resurse online gratuite, care te vor ajuta, indiferent de nivelul la care esti.

10. Fa curat si doneaza cate ceva

Cum ar fi sa folosesti tot acest timp liber pentru a face o curatenie de primavara extrem de necesara? Poate ca nu suna deloc distractiv, dar nu e nimic mai potrivit pentru a da startul primaverii, mai ales ca anul asta petreci mai mult timp ca niciodata in casa. Iar daca gasesti foarte multe obiecte si haine in stare buna pe care nu ti le mai doresti, fa un pachet pe care sa il donezi atunci cand se termina totul.

11. Fa-ti propria sala de sport in sufragerie

E mai usor ca niciodata sa faci cate un antrenament pe zi acasa, mai ales ca zilele de carantina ne tin complet izolati la domiciliu si avem timp pentru orice. Aplicatia de sport Classpass a scos 2000 de tutoriale video si audio complet gratuite. Sesiunile includ yoga, HIIT, box, antrenament de forta, cardio si multe altele. Tot ce trebuie sa faci este sa te inscrii prin aplicatie sau pe site.

12. Adopta un animal adorabil

Esti in autoizolare? Ai timp mai mult de gigiuleala si imbratisari. Iar cum multe persoane din toata lumea se afla in aceste momente in auto-izolare, cuvantul de ordine fiind distantarea sociala, multe fundatii dedicate ingrijirii animalelor incurajeaza adoptarea animalutelor care au nevoie de o casa temporara, pentru 2-4 saptamani, in perioada pandemiei. Cauta un astfel de serviciu si in zona ta si gaseste-ti un prieten pe termen scurt sau mediu.

13. Uita-te la obiective turistice abandonate pe camere web live

In mod normal ar trebui sa te inghesui prin multime ca sa ajungi sa te asezi la coada la Palatul Dogilor din Venetia sau sa vezi Piata Orasului Vechi din Praga. Dar cu toate masurile de izolare si carantina din Europa, lucrurile arata acum foarte diferit dupa cum o arata si camerele live din zone turistice importante.

14. Mananca si sprijina restaurantele locale

Ai bani de cheltuit? Acum e un moment potrivit sa investesti in restaurantele preferate – fie comandand mancare acasa, fie cumparand vouchere cadou de la acestea. Ambele variante ii vor ajuta sa castige ceva cash in aceasta perioada dificila, si vei putea utiliza voucherele odata ce carantina se incheie.

15. Gateste ceva nou

Daca a fost vreodata un moment bun sa petreci mai mult timp experimentand in bucatarie, acesta este acela! Pana la urma, exista sanse mari sa mai ramanem blocati inca destul de mult in case… Incearca retete de la bucatari cu stele Michelin pentru omlete delicioase, retete italiene de prajitura cu ciocolata, ricotta si portocala si diverse alte ponturi, toate cu ingediente pe care cel mai probabil le ai deja in camara.

16. Uita de tine intr-o carte de colorat a unor artisti adevarati

Pentru a incerca sa faca izolarea ceva mai suportabila, trei artisti britanici, Antony Gormley, Grayson Perry si Gillian Wearing si-au unit eforturile pentru a crea o carte de activitati gratuita, care poate fi descarcata. Cartea se numeste “Arta este acolo unde este casa ta”, iar ideea este ca fiecare proiect poate incapea pe o pagina A4 si nu vei avea nevoie de niciun fel de materiale pentru specialisti. Activitatile sunt putin mai dificile decat o carte de colorat dot-to-dot sau de colorat. Sarcinile lui Antony Gormley includ realizarea unei coronite mai speciale, iar Harold Offeh iti propune sa creezi o coperta de album. Activitatile sunt centrate mai mult pe copii, insa asta nu trebuie sa te opreasca sa incerci!

17. Asculta toate piesele lui Shakeaspeare

Fa putina lumina in intunericul carantinei folosindu-te de cuvintele unui om care stia cate ceva despre boli: William Shakeaspere. Show Must Go On este un proiect digital al actorului si regizorului clasic Robert Myles, care are ca obiectiv sa readuca la viata cuvintele Bardului, citindu-le intr-un moment in care show-urile live sunt interzise in toata lumea. Actorii profesionisti si amatorii experimentati sunt invitati sa se inscrie pentru o lectura saptamanala, iar publicul ii poate urmari pe YouTube. Vor lua la rand toate operele autorului, de la A la Z.

18. Fa o prajitura haioasa de carantina

In timp ce unele persoane mananca in vremuri de criza, altele prefer sa gateasca. Dupa ceea ce am vazut pe internet in ultimile cateva zile, foarte multi oameni intra in categoria a doua. Ai nevoie de ceva inspiratie pentru tine? Cauta online idei inspirationale de prajituri amuzante pentru carantina.

19. Viseaza cu ochii deschisi la locuri complet diferite

Probabil ca dupa o luna de carantina care s-a scurs deja, te gandesti deja la toate locurile pe care vrei sa le vizitezi odata ce lumea isi va deschide iar portile. Si cine este mai indicat sa iti dea sfaturi despre asta decat scriitorii de travel cu state vechi, care scriu despre cele mai tari recomandari de travel post-izolare?

20. Cursuri gratuite online din Ivy League

De ce nu ti-ai petrece tot timpul pe care in mod normal il petreci socializand invatand ceva nou? Mai ales ca acum ai sansa de a invata de la cei mai buni. Cele opt colegii din Ivy League, SUA – Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Pennsylvania, Princeton si Yale ofera 450 de cursuri online gratuite, exact provocarea de care mintea ta are nevoie pentru a evada din realitatea actuala. Le gasesti pe toate aici.

21. Fa un curs de aerobic in travesti

Pune-ti pe tine costumul din spandex, fa loc in sufragerie si intra pe Facebook sau Instagram Live in fiecare miercuri pentru un curs de aerobic de la regina travesti-ului Dolly Trolley. Este practic o reinterpretare a clipurilor de fitness pentru acasa din anii 80, in stilul social-media. Sesiunile sunt gratuite, dar organizatorii lor au un cont Pay Pal pentru cei care vor sa doneze.

22. Urmareste concerte live

Concertele si gig-urile reale sunt interzise pe termen nedefinit in toata lumea, dar poti trai vibratiile muzicii live si in sufrageria ta, datorita clipurilor de pe YouTube. Iar in aceasta perioada te poti bucura de o multime de concerte in varianta integrala, gratuit, de la Abba in Londra in 1979, pana la primul concert Radiohead la Glastonbury, la sfarsitul anilor 1990.

23. Documentarele Netflix

Netflix a revitalizat industria documentarelor. “Making a Murderer” a devenit un subiect global de discutie peste noapte, urmat de productii exclusive precum 13, Amanda Knox sau Tiger King, in timp ce intreaga arhiva de documentare excelente a site-ului s-a dovedit a fi extrem de populara.

24. Fa un tur virtual la Musee d’Orsay

Poate ca mult iubitele noastre muzee din toata lumea isi inchid portile, insa nu trebuie sa disperi. Curatorii orientati spre tehnologie devin creativi in ceea ce priveste modurile in care publicul le poate vedea colectiile si vine in sprijinul acestuia cu tururi virtuale excelente.
De la lucrari impresioniste pariziene la Musee d’Orsay pana la o arhiva voyeurista de relicve ale fostilor iubiti, la Muzeul Relatiilor Distruse, exista pe net o multime de tururi online de muzee fascinante.

25. Uita-te la Twin Peaks integral

Exista filme clasice despre care stii ca sunt bune si ca ti-ar placea, dar pentru care nu reusesti sa iti faci timp in circumstante obisnuite. Insa ceea ce traim acum nu sunt circumstante obisnuite, ceea ce inseamna ca este momentul perfect sa incepi o relatie cu straniul „Twin Peaks”, un favorit al istoriei serialelor. De asemenea, poti porni intr-o calatorie de sapte sezoane cu „Mad Men” sau sa incepi in sfarsit „Westwing” sau oricare dintre serialele care te atrag pe Netflix, dar de care nu ai avut niciodata timp. Daca nu acum, atunci cand?

26. Asculta un playlist motivational pentru munca de acasa

Nu ai inca starea si motivatia necesara pentru a lucra de acasa? Poate ca ai nevoie de ceva tare, pentru a-ti pune creierul pe drumul cel bun.

27. Cele mai frumoase imagini cu ciresi in floare din Japonia

Petrecerile Hanami de admirare a florilor si festivalurile Sakura au fost anulate in toata Japonia, dar asta nu inseamna ca nu te poti bucura de frumoasele flori de cires. Canalul japonez Weather News a dat publicitatii 50 de video-uri VR care exploreaza cele mai frumoase locuri cu ciresi in floare din Japonia, cu imagini panoramice senzationale si muzica linistitoare in background.

28. Fa un curs digital de yoga

Poate ca nu vei putea merge la studioul tau obisnuit de yoga, dar instructiunile de distantare sociala nu te pot tine la distanta de niste ore foarte utile. O multime de studiouri de yoga fac acum cursuri in direct, astfel incat sa poti exersa in continuare cu profesorul tau preferat – muzica de relaxare, shavasana ghidata si toate cele.

29. Urmareste actori de talie mondiala pe scena

Slava Domnului ca exista streamingul, care a permis in aceasta perioada multor teatre sa isi transmita show-urile mai vechi. Poti vedea online piese din New York sau Londra, ca si din Berlin, de la Schaubuhne. Iar cei mai mari scenaristi si producatori lucreaza deja la opere noi pentru aceste vremuri noi. Compania britanica Headlong va trasmite din aprilie live spetacolul “Fara Precedent: Teatru in Timp Real din Stare de Izolare”.

30. Fa un tur al celor mai mari parcuri nationale din SUA

Una dintre partile cele mai bune ale izolarii intr-o perioada de pandemie este ca desi esti inchis in casa, inca te mai poti bucura oarecum de doza necesara de iesire in natura. Datorita Google Earth, poti face acum un tur virtual prin cele 32 de parcuri nationale din SUA, din Virgin Islands pana in Mount Rainier in Washington. Da click pe parcul tau preferat si vei ajunge in cateva secunde la destinatia dorita.

31. Joaca Pictionary cu un robot

Ai nevoie de o pauza de la realitate? Incearca “Quick, Draw!”, un joc gratuit care este si un experiment AI, pentru a vedea daca o retea neuronala poate invata sa recunoasca mazgaliturile umane. Practic e ca si cum ai juca Pictionary cu un robot. Dependenta e garantata!

32. Vezi 800 de tablouri ale Fridei Kahlo intr-o expozitie virtuala

Pentru ca nu poti merge sa vezi muzeele preferate in acest moment, ai la dispozitie o expozitie incredibila de arta online dedicata unui maestru al artei moderne, Frida Kahlo. Pentru „ Faces of Frida ”, Google Arts si Culture au reunit 33 de muzee din intreaga lume care impartasesc practic arhivele Kahlo. Poti vedea 800 de lucrari ale artistei originare din Mexic, dar si o multime de elemente biografice (obiecte personale, scrisori, extrase de jurnal).

33. Vezi toate filmele celebre pe care le-ai pierdut

Stii toate filmele pe care ai vrut sa le vezi de ani buni dar nu ai apucat niciodata? Cele iconice pe care pretinzi de multe ori ca le-ai vazut, sau cele foarte lungi demne de Oscar si cele dificile de care nu ai avut niciodata chef? Acum e momentul lor! Si nu ai nici scuze! Ai timp, ai resurse online fara limita si in mod cert, o camara plina cu snacksuri!

34. Petrece acasa cu un playlist de top

Gratie Spotify si altor servicii de streaming, toata lumea poate fi DJ acum. Dar asta nu inseamna ca poti sa pui cap la cap tot felul de playlist-uri dubioase, pline de lalaieli si care nu te vor ridica de pe scaun. Pentru a te ajuta sa ai o petrecere acasa care sa te faca sa uiti de plictiseala, ai aici un playlist de zile mari.

35. Arunca o privire la marile orase fantoma ale lumii

Toata lumea este practic un oras fantoma. Pentru ca toata lumea s-a izolat acasa, invatand cum sa se distanteze cat mai eficient (o serie nesfarsita de livrari de alimente si un dulap de bauturi bine aprovizionat par a fi primii pasi!), cele mai aglomerate locuri din marile orase s-au golit. O poti vedea imediat si in aceasta colectie de fotografii ale strazilor extrem de linistite din intreaga lume.

36. O seara la opera

Poate ca publicul lor a fost tintuit acasa, dar marile temple de cultura lupta din nou impotriva blocajului global. Metropolitan Opera din New York isi deschide arhivele si transmite gratuit productii zilnice din premiatul serial „Live in HD”, desi portile sale sunt inchise. Royal Opera House din Londra transmite, de asemenea, productii vechi in fiecare zi de vineri, in timp ce Opera de Stat din Viena isi respecta pe cat posibil programul de spectacole planificate, dar cu productii de arhiva, si nu cu productii live. Si toate sunt filmate de pe cele mai bune locuri, asa ca in mod cert nu vei avea nevoie de ochelari de opera!

37. Mergi la o expozitie Keith Haring

Asemeni majoritatii muzeelor din intreaga lume, Galeria Nationala Victoria din Melbourne si-a inchis temporar portile. Dar cei care au ratat “Keith Haring | Jean-Michel Basquiat: Crossing Lines” (plus alti fani curiosi de arta din intreaga lume) au noroc: expozitia este acum disponibila sub forma de tur virtual gratuit, ghidat de curator. Expozitia „Kaws: Compania in epoca singuratatii” a Galeriei Nationale Victoria este si ea disponibila online.

38. Urmareste un set al unui DJ important in New York sau Berlin

Numeri zilele pana cand vei putea petrece din nou cum se cuvine?! Bucura-te pana atunci de seturi zilnice ale unor DJ de top, din locatia virtuala Nowadays din New York. Locatia va fi deschisa zilnic intre orele 20.00 (EDT) si miezul noptii pana cand isi va putea deschide din nou portile in mod traditional. De asemenea, poti vedea si cei mai buni DJ din Berlin la lucru, incercand sa mentina reputatia orasului vie prin streaming-uri zilnice.

39. Asista la un spectacol simfonic

Institutiile majore de arta s-au inchis pe tot globul, dar Orchestra Simfonica din Melbourne refuza sa permita izolarii sa puna stop muzicii lor. Tocmai de aceea au venit cu o modalitate inovatoare de a se asigura ca toata lumea poate avea acces la arta, oarecum live, transmitand gratuit online toate spectacolele lor fizice care au fost anulate.
La fel de bine poti participa virtual si la un spectacol live al New World Symphony din Miami.

40. Asista la spectacolele reginelor drag

La inceputul acestei luni, Karla Croqueta – indragita regina drag din Miami, ale carei show-uri pline de energie au fost cerute in tot orasul – a inceput sa ramana fara aparitii. La numai cateva ore mai tarziu, Croqueta a lansat hashtag-ul #DigitalDragShow si, odata cu aceasta, prima interpretare online transmisa in direct a legendarei sale petreceri Counter Corner . Aproape simultan, una dintre reginele preferate ale Americii, Biqtch Puddin, a lansat „Digital Drag Show” de la NYC . Se pare ca fabulosul cucereste totul!

41. Alege filme care sa te faca sa te simti bine

Asa cum stim foarte bine, viata reala si actualitatea te pot dobori. Pentru multi dintre noi, Netflix este antidotul si evadarea de care avem nevoie din viata cotidiana. Cu toate acestea, cu atat de multe titluri din care sa alegi, poate fi greu sa iti dai seama ce filme iti vor ridica moralul. De la comedii de actiune precum „Charlie’s Angels” si pana la comedii romantice clasice precum „4 nunti si o inmormantare”, si trecand prin musicaluri ca „La La Land”, pe Netflix ai tot ce iti doresti.

42. Relaxeaza-te cu videoclipuri ASMR pe YouTube

Ai o problema cu relaxarea in aceste momente? YouTube este sursa noastra pentru toate tipurile de continut linistitor. Comunitatile ASMR si-au stabilit de ani de zile tabara pe aceasta zona a internetului si rezista cu succes.

43. Asculta un pianist uimitor cantand live

Foarte multi muzicieni si interpreti au ramas in aceasta perioada fara mijloace de subzistenta. Pune umarul la sustinerea industriei urmarind unele dintre concertele de pian de 45 de minute sustinute de talentati artisti londonezi in cadrul initiativei “Leave a Light On”. Si Piano Guy din New York sustine spectacole zilnice, si cere mici donatii. In plus poti vedea spectacole din legendarul piano bar Maris’s Crisis pe un grup de Facebook in fiecare seara.

44. Uita-te la pinguini, elefanti si beluga live de la zoo

Ti-e dor de pisica pe care o saluti mereu in drum spre serviciu? Sincer vorbind terapia asistata de animale este tot ce ne trebuie in aceste momente. Asa ca sa le auzim direct de la zoo! Multe persoane pun online feed-uri in timp real cu atractiile cele mai populare. De la babuini la balene beluga, iata sase stream-uri live de la gradini zoologice si acvarii din toata lumea. De asemenea, poti urmari si pinguinii care exploreaza un acvariu din Chicago, sau ursii koala live intr-un broadcast de la o gradina zoologica din Australia, non stop.

45. Bucura-te sau plangi ascultand piesele de la Eurovision 2020

Dupa anularea editiei 2020 a concursului Eurovision, fanii din toata lumea vor fi nevoiti sa astepte pana in luna mai a anului urmator pentru urmatorul show pop. Pana atunci poti asculta online, daca vrei, piesele care ar fi trebuit sa participe la editia de anul acesta.
Daca iti pregatisesi deja niste rezerve de snacks-uri, popcorn si sucuri, acum e vremea sa le scoti si sa te bucuri de propria ta petrecere Eurovision in carantina.

46. Apuca-te de pictat cu ajutor din partea unor maestri

Daca iti doresti sa iti intinzi muschii creativi, acum este cel mai bun moment. Poti comanda cu usurinta materialele necesare online, iar daca ai nevoie de ceva inspiratie recomandam turul ghidat Google Arts si Culture Zoom, care ofera imagini ale picturilor la rezolutie foarte mare – atat de mare incat poti vedea chiar tusele pensulei. Ce mod mai bun sa inveti cum sa folosesti o pensula decat sa inveti de la cei mai buni?

47. Fa un tur al atractiilor secrete ale New York-ului

Dorul de duca te macina? Nu iti face griji; chiar si din casa inca mai poti explora unele dintre cele mai fascinante locatii din New York, desi foarte putin promovate. Iar vestea buna este ca o poti face gratuit. New York Landmark Conservacy are un catalog al tururilor video pe care le poti vedea direct de pe canapea. In “Turist In Orasul Tau” prezentatoarea Peg Breen ii ghideaza pe vizitatori prin locatii istorice precum Governors Island, Gradina Botanica din New York, Capela St Paul, Wave Hill, Casa Alice Austen si multe altele.

48. Asculta un playlist de 238 de ore inspirat de Haruki Murakami

De ce nu, pana la urma? Autorul japonez Haruki Murakami este pasionat de muzica, iar piesele muzicale joaca un rol in aproape toate creatiile sale. Din fericire pentru fanii lui Murakami (si pentru toti cei carora le place muzica buna), userul de Spotify Masamaro Fujiki a compilat toate piesele despre care Haruki a scris in cartile sale intr-un singur playlist – 10 zile bune de muzica, care ar trebui sa iti raspunda pentru o vreme la intrebarea “oare ce sa ascultam?”.

49. Gazduieste o petrecere digitala Netflix

Sa mai spunem odata ca serviciul de streaming Netflix este practic cel mai bun prieten al tau in aceasta criza? Probabil ca deja ti-ai dat seama pana acum. Dar stiai ca poti face si un party cu prietenii tai pe Netflix? Aplicatia Netflix Party, disponibila pe Chrome, iti permite sa vezi Netflix la unison cu prietenii tai. Oricine poate reda si intrerupe videoclipul pentru toti ceilalti si exista o fereastra de chat, astfel incat sa puteti discuta despre ce se intampla pe ecran in timp real. Este un podcast de cultura pop.

50. Participa la festivaluri

Recent anulatul festival londonez Blare Flare a fost anul acesta pe internet in perioada 20-29 martie (aceleasi date in care festivalul trebuia sa se desfasoare live), posesorii de bilete putand urmari scurtmetraje LGBTIQ si filme de lungmetraj, precum si seturi de DJ pe Sportify pentru a trai live spiritul petrecerii Blare Flare.
Urmareste programul international si gaseste si alte festivaluri care se vor muta in mediul online.

51. Bucura-te de privelistea de pe Muntele Sugarloaf din Rio

Toate planurile noastre de vacanta au fost anulate, si suntem astfel nevoiti sa ramanem acasa, dar asta nu inseamna ca nu poti explora minunile pe care lumea le are de oferit, doar ca va trebui sa o faci de pe o canapea, imbracat in pijamale. Iar Muntele Sugarloaf nu este singurul pe care il poti vedea, ci cu ajutorul Google Street View te poti teleporta in cele mai minunate orase ale lumii pentru panorame incredibile.

52. Rezerva o vacanta post-carantina

Esti izolat in casa iar claustrofobia incepe deja sa devina o problema? Ti s-au naruit toate planurile de vacanta pentru primavara asta? Suntem alaturi de tine. Insa nu exista niciun moment mai bun decat aceasta izolare ca sa incepi sa visezi la urmatoarea iesire extravaganta. Cauta online cele mai bune locuri de vizitat in octombrie, noiembrie si decembrie anul acesta. Tine pumnii stransi, poate chiar vom reusi sa iesim din casa pana atunci!

52. Viziteaza o gradina botanica relaxanta

Te simti stresat? Ce-ai zice de o filmare cu plante? Volunteer Park Conservatory din Seattle, SUA, iti ofera natura in toata splendoarea sa la tine acasa, impartasind in fiecare zi pe social media clipuri calmante si relaxante din interiorul serelor lor.
Casa de sticla inspirata de Crystal Palace din Londra a fost construita in 1912 si este formata din cinci zone temperate diferite, casa a sute de tipuri diferite de plante. Imagini verzi deosebit de linistitoare poti gasi si pe pagina lor de Instagram.

53. Urmeaza cursuri de gatit cu un bucatar cu stele Michelin

Sigur ca l-am primi pe chef Massimo Bottura in bucatariile noastre intotdeauna, insa acum este in mod special binevenit! Cheful cu stele Michelin este la fel de energic ca intotdeauna, iar optimismul sau este exact ceea ce ne trebuie in aceasta perioada. Desi unii dintre cei izolati acasa mizeaza pe mancare la pachet, altii au luat cu asalt bucatariile personale. Bottura isi doreste sa ajute cu o serie de cursuri gratuite de gatit, pe contul sau de Instagram.

55. Participa la o sesiune de mazgalit cu un ilustrator de top pentru copii

Cei mici devin nelinistiti? Mo Willems, de la Kennedy Center din Washington DC, propune in fiecare zi la ora 13.00 o sesiune de desene online gratuite. Copiii pot vedea magia din spatele mintii care a lansat „Nu lasati porumbelul sa conduca autobuzul!”, „Iepurasul Knuffle” si multe alte titluri contemporane clasice. De asemenea, pot fi urmarite si sesiunile anterioare pe YouTube.

56. Asculta un audiobook gratuit sau o nuvela

Daca esti genul de persoana careia ii place sa evadeze din realitate intr-un audiobook, ai noroc. Pentru a-i ajuta pe cei aflati in autoizolare, Audible a deschis gratuit cititorilor sau ascultatorilor sai o parte imensa din colectia sa. Tot ce trebuie sa faci pentru a avea acces este sa vizitezi site-ul lor web, unde vei fi intampinat de clasici, precum Bronte, Jane Austen, Chaucer, Shakespeare si F Scott Fitzgerald, precum si de lecturi mai putin celebre.

57. Invata sa canti la chitara (bine)

Mai stii cand ti-ai promis ca vei invata sa canti la chitara, dar ai ajuns sa o arunci undeva intr-un colt, unde sta si acum plina de praf? Iata sansa ta: Fender ofera lectii online gratuite timp de trei luni. Producatorul de chitare a inregistrat chiar videoclipuri la rezolutie mare cu profesori IRL si iti poti urmari evolutia online. Puteti urmari videoclipuri sau sa exersezi in ritm propriu, cu tabulatura de derulare reglabila si un metronom.

58. Inscrie-te la un curs gratuit de fericire

Cand lumea din jur se schimba zilnic, aproape din ora in ora, cu totii ne confruntam cu anxietati noi. Ei bine, celebra universitate americana are antidotul: cel mai popular curs al lor, “Stiinta starii de bine”, este acum online, gratuit, oriunde te-ai afla. Dupa seria de seminarii de 10 saptamani cu psihologul Laurie Santos, vei invata cum sa iti amplifici nivelul de fericire, vei demonta miturile despre ceea ce ne face sa ne simtim multumiti si, in final, vei reusi sa creezi obiceiuri mai bune si mai productive.

59. Descopera scena artistica japoneza contemporana

Muzeele si galeriile de arta din intreaga lume nu sunt zone previzibile. Pentru a aduce un strop de culoare in propria casa, revista japoneza de arta Bijutsutecho a creat o „galerie de arta pentru vizionare online” numita Oil by Bijutsutecho. Accesibila gratuit pentru iubitorii de arta din intreaga lume, aceasta platforma expune 700 de lucrari de arta, provenite din peste 50 de galerii din Japonia, inclusiv Galeria hpgrp din Tokyo, Misako & Rosen si Tomio Koyama Gallery.

60. Gaseste-ti calmul cu o aplicatie de meditatie

Linistea pare destul de greu de obtinut in momente ca acesta, dar poti respira usurat: indiferent daca esti un guru al meditatiei, sau un incepator putin confuz de atentia pe care media o da meditatiei, exista un plan: cauta aplicatii online de meditatie si gaseste-ti favorita, pentru ca o aplicatie iti poate crea starea de spirit adecvata.

61. Creste o familie noua pe Sims

Sigur ca e plictisitor sa stai la nesfarsit in casa. Te uiti la un serial sau la patru, mananci chiar daca nu ti-e foame si discuti ipotetic la nesfarsit cu cei ai casei. Insa dupa un timp vei avea in mod cert nevoie de o evadare care sa iti stimuleze creierul. Solutia salvatoare: lumea jocurilor video. Recomandarea noastra numarul 1 este Sims, dar daca nu este tocmai pe placul tau, exista si alte variante care te pot face sa uiti ca esti in izolare pe termen nedefinit.

62. Mergi la o bienala virtuala de arta

Editia a 22-a a Bienalei de la Sydney s-a adaptat la noua normalitate, trecand in mediul digital si aducand arta inspirationala in fata publicului de pe intregul glob. Lucrand mana in mana cu partenerul Google, organizatorii au creat o Bienala virtuala de podcast-uri, sesiuni de intrebari si raspunsuri, tururi ghidate, etc. Editia din acest an se desfasoara sub emblema „Nirin”, un cuvant Wiradjuri care inseamna „margine” si isi propune sa prezinte peste 700 de lucrari realizate de 101 artisti.

63. Urmareste un spectacol al unuia dintre cei mai mari artisti din lume

Intr-o perioada in care festivalurile de muzica si locatiile de spectacole sunt inchise deocamdata, artistii fac ceea ce am facut cu totii – intra pe taramul digital si deocamdata traiesc acolo. Si din fericire pentru noi, multi dintre ei lanseaza show-uri speciale folosindu-se de seria de servicii de streaming. Astfel, poti vedea online de la concerte bedroom-pop (filmate efectiv in dormitor) si repetitii ale trupelor, pana la nopti virtuale cu DJ.

64. Fa un tur al fantomelor

Cea mai cunoscuta casa bantuita din California, Winchester Mystery House din San Jose, ofera tururi video gratuite in perioada in care conacul este inchis. Povestea bizara a inceput atunci cand doamna casei, Sarah Winchester, a mostenit o avere mare de la socrul ei, Oliver Winchester, producatorul celebrei pusti. Winchester a ajuns sa creada ca familia sa este bantuita si a construit aceasta casa ca o modalitate de a scapa de fantomele tuturor celor care au cazut victime ale pustilor Winchester. Urmareste pagina de Facebook a Casei Winchester pentru a te alatura unui astfel de tur. Daca iti place experienta, poti alege si un tur virtual prin catacombele din Paris.

65. Vezi crema Broadway-ului

Daca Broadway si West End sunt inchise deocamdata, fanii genului musical sunt infometati de spectacolele pe care le pot urmari acasa. Iar aici intervine BroadwayHD. Noul serviciu de streaming ofera 300 de spectacole complete de inalta calitate de pe Broadway, West End si nu numai. Abonamentele costa doar 8,99 USD pe luna – iar pentru abonatii noi, prima saptamana este gratuita.

66. Invata sa faci paste cu o bunica din Italia

O bunica italianca in varsta de 84 de ani a avut reactia perfecta pentru intrarea in carantina a tarii ei. Nonna Nerina tine de obicei ateliere de preparare a pastelor in mediul rural langa Roma, dar in situatia actuala a fost nevoita sa isi anuleze toate orele. Ajutata de nepoata ei Chiara, Nerina si-a reluat cursurile online. Poti rezerva astfel un curs virtual de doua ore in direct, unde vei fi introdus in retetele familiei.

67. Misca-te intr-una dintre cele mai tari locatii de dans din lume

Cel mai cunoscut teatru de dans din Londra, legendarul Sadler’s Wells, si-a suspendat intregul program pana cel putin la sfarsitul lunii iunie. Din fericire, isi deschide portile digital in timpul crizei actuale, prin intermediul noii platforme de streaming Digital Stage, unde vor fi prezentate spectacole de arhiva, one-off-uri speciale si ateliere de dans destinate unor segmente foarte variate de public, de la antrenamente de familie pentru varsta de 2-6 ani, pana la ore pentru cei peste 60 de ani.

68. Da-te intr-un roller coaster

In acest moment, cand aproape toata omenirea sta acasa, lucrurile pe care le putem face sunt destul de limitate. Dar stii care este lucrul mega incitant pe care il poti face oriunde te-ai afla? Sa te dai in roller coaster-ul Harry Potter si Calatoria Interzisa, al Ride Universal. Datorita Undercover Tourist, care a inregistrat o tura in roller coasterul de la Universal Studios de la Hollywood, poti avea acum si tu parte de putina adrenalina, chiar in camera ta! Si nu este singurul roller coaster online in care te poti da chiar din patul tau de acasa.

69. Joaca un joc nostalgic

Exista anumite jocuri clasice, printre care si Scrabble sau Monopoly, care ar trebui sa existe in fiecare casa. Acestea sunt jocurile care reusesc intotdeauna sa iti faca inima sa bata si cu care ajungi mereu de la o ora la o seara intreaga de jocuri. Vrei sa faci o calatorie in timp? Adu-ti aminte de cele mai tari jocuri vechi care te-au atras mereu.

70. Apuca-te de acel proiect DIY pe care il tot amani

E momentul sa infrunti realitatea cruda: esti adult si trebuie sa stii cum sa faci anumite lucruri. Lucruri care implica ciocane. Pana la urma cat poate fi de complicat? Ai un afis de expozitie inramat si vrei sa il pui pe peretele din dormitory? Vrei sa te simti mai priceput data viitoare cand chiuveta ta refuleaza? Ai la dispozitie Google! Crede-ne pe cuvant, nu exista nimic care sa te faca sa te simti mai productiv decat un pic de bricolaj – mai ales cand esti limitat la un apartament minuscul.

71. Sport online cu superstarul Joe Wicks

Te-ai trezit dintr-o data in situatia in care trebuie sa lucrezi de acasa si sa faci si home schooling cu copiii in acelasi timp? Iata ceva ce te-ar putea ajuta: antrenorul personal Joe Wicks, cunoscut de asemenea ca The Body Coach, transmite in fiecare zi lectii PE (Educatie Fizica) in direct pentru a-i mentine pe cei mici activi (mai exact sa ii oboseasca pentru tot restul zilei!). Lectiile de 30 de minute sunt transmise in direct pe YouTube in fiecare zi la ora 9:00 GMT si sunt potrivite pentru „copiii de toate varstele”, potrivit lui Wicks.

72. Invata coreana cu megastarurile BTS

Te-ai plictisit de Duolingo si iti place K-pop? Ei bine, avem o sugestie pentru tine: BTS, sau „Bangtan Sonyeondan”, una dintre cele mai mari trupe de baieti din lume, a lansat o noua platforma de invatare a limbilor straine, prin care isi propun sa ii ajute pe fanii lor sa inteleaga mai bine melodiile in limba coreeana precum „Boy with Luv”, „I Need U” si „Fake Love”. Si sincer, chiar daca nu prea iti place BTS si vrei pur si simplu sa mai inveti cate ceva despre o limba noua, ce mod mai bun de a invata expresii colocviale coreene decat prin mijlocirea unei gasti haioase?

73. Proiecteaza animale AR in sufragerie

Te-ai plictisit de aceleasi discutii cu colegii de izolare, alaturi de care stai deja de o luna? Poate ca e momentul sa aduci un nou locatar in casa. Ce zici de un leu, un tigru sau un panda in marime naturala? Datorita tool-ului Google de realitate augmentata pentru animale poti alege dintr-o gama de noi rezidenti furiosi si sa-i vizualizezi in 3D la tine in casa.

74. Apuca-te de olarit

Ti-e dor de ceramica, iti lipseste solutia de argila sau vrei pur si simplu sa incerci un nou hobby in timpul izolarii? Nu ai nevoie sa ai o roata acasa pentru a deveni creativ. Apreciatul atelier Kana din Londra lanseaza un curs de olarit online, in timp ce in Australia studioul Clay Sydney ofera toate instrumentele si suportul tutorial pentru a urma unul dintre cursurile sale populare, chiar din confortul propriei case. Cauta un curs similar si in orasul tau sau pur si simplu comanda niste lut si treci la treaba cu ajutorul YouTube-ului.

75. Urmareste-l pe Sir Patrick Stewart citind sonetele lui Shakespeare

Multe dintre numele mari de pe scena britanica au disparut in timpul pandemiei. Insa Sir Patrick Stewart prefera o alta abordare. Pasionatul de Shakespeare transmite online un sonet de Shakespeare pe zi, pana la terminarea acestui cosmar. Exista 154 de sonete, ceea ce inseamna aproximativ cinci luni de autoizolare…

76. Gazduieste o petrecere acasa cu Houseparty

Crezi ca viata in izolare inseamna ca nu poti gazdui o petrecere in casa? Ei bine nu e chiar asa! Poate ca nu poti fi in aceeasi camera cu prietenii tai chiar acum, insa datorita aplicatiei Houseparty poti totusi sa iti petreci timp cu acestia si chiar sa jucati diverse jocuri.

77. Pune-te la punct cu somnul

Tii minte vremurile cand programul tau social ocupat nu iti permitea sa te odihnesti destul? Ei bine, acum nu mai ai nicio scuza sa nu recuperezi toate noptile pierdute! Nu exagera insa, astfel incat sa ajungi sa dormi toata ziua si sa confunzi apoi ziua cu noaptea. James Wilson, cunoscut si drept The Sleep Geek, ofera celor care au nevoie cateva sfaturi despre un somn excelent in fiecare seara, chiar si in tensiunea crizei actuale.

78. Urmareste live o piesa de arta avangardista neobisnuita din Tasmania

Tim – un fost manager de salon de tatuaje din Zurich – isi petrece aceasta perioada ciudata intr-o transmisiune live de la Muzeul de Arta Veche si Noua din Tasmania. Din 2011, Tim a petrecut mai mult de 3.500 de ore stand pe un soclu la muzeu, si aratandu-si spatele tatuat in timp real online. Este o opera de arta continua… Iar lucrarea va fi terminata doar atunci cand Tim va muri, iar tatuajul va fi predat proprietarului sau, un pasionat de arta din Germania, care a platit deja suma de 250.000 dolari australieni. Arta sau ce?

79. Invata sa ii faci pe oameni sa rada

In afara de paracetamol, rasul continua sa fie cel mai bun medicament. Daca ai visat intotdeauna sa apari in propriul tau show de stand-up, la nivel local, acum este momentul ideal. Legendarul centru de pregatire Second City din Chicago este inchis, insa chiar si asa ofera o serie extinsa de cursuri online care acopera totul, de la voiceover-uri pana la scriitura pentru televiziune. Cele mai accesibile, insa, sunt cursurile de improvizatie si stand-up comedy, la pretul de 25 de dolari. Inscrie-te si fa un test!

80. Nu face nimic!

Daca in ritmul vietii normale, ideea e sa traiesti cat mai frumos atat timpul petrecut afara, cat si cel petrecut in diverse locatii si la diverse activitati, acum lucrurile sunt complet date peste cap! Toata lumea trebuie sa stea izolata in case si sa isi gestioneze cumva timpul urias pe care il are la dispozitie, incercand sa il umple intr-un mod cat mai calitativ.
Incearca, asadar, sa faci cat mai multe din cele de mai sus in perioada de izolare, insa nu uita ca din cand in cand sa te deconectezi de la tot, sa visezi, sa motai si sa stai efectiv degeba! Iti va fi dor de momentele acestea!

15 idei simple pentru stimularea motivatiei zilnice

 

Foarte adesea, ne dorim sa gasim un element masiv in vietile noastre pe care sa il putem ajusta in asa fel incat sa determinam o schimbare generala si sa generam motivatie. Insa abordarea realista este mai degraba o strategie pas cu pas prin care sa obtii motivatie. Pornind de la acest tip de abordare, am alcatuit o lista cu 15 lucruri simple pe care le poti face pentru a-ti stimula motivatia zilnica.

1. Identifica si stabileste un obiectiv pe termen lung

Motivatia poate fi la fel de schimbatoare precum prognozele meteo zilnice. Insa, din fericire, exista numeroase moduri in care iti poti stimula motivatia zilnica, asigurandu-te ca esti pe drumul catre succes in preocuparile tale.
Atunci cand te straduiesti sa obtii impulsul necesar pentru cautarile tale, primul pas ar trebui sa fie crearea unui obiectiv global, pe termen lung, spre care sa incepi sa construiesti.

Poate ca Roma nu a fost construita intr-o zi, insa in mod cert ideea a ceea ce urmeaza sa fie a existat cu mult inainte ca rezultatul sa se fi materializat. Mergand pe aceasta idee, trebuie sa gandesti strategic cu privire la crearea unui obiectiv pe termen lung, pe care sa il urmezi apoi fara incetare. Partea dificila este sa iti stabilesti obiectivul. Partea usoara este sa activezi acest impuls pentru motivatia zilnica, cu ajutorul urmatoarelor pucte de pe lista, desigur.

2. Identifica etapele cautarilor tale zilnice

Pornind de la obiectivul pe termen lung pe care il ai in minte, urmatorul pas in aceasta calatorie a mentinerii unui nivel ridicat al motivatiei este sa creezi obiective mai mici in cadrul obiectivului general.

Nu vei avea succes incercand sa slabesti 20 de kg intr-o saptamana, insa daca iti vei crea etape bine determinate in cadrul obiectivului general, te vei bucura in mod cert de micile victorii care te vor duce din ce in ce mai aproape de obiectivul mare.
Aceste victorii mici iti vor da un sentiment puternic de implinire si vor continua sa stimuleze motivatia zilnica. In timp, aceste victorii se vor acumula, iar motivatia ta va continua sa creasca pe masura ce vei bifa tot mai multe casute pe drumul catre atingerea obiectivului general.

3. De la bifat casute, la efecte reale

Atunci cand creezi etape in cadrul unui obiectiv general, este extrem de important sa nu uiti sa stabilesti si puncte in care sa te rasplatesti pentru eforturile facute pana in momentele respective.

Astfel, atunci cand identifici etapele din cadrul obiectivelor mari, adauga si un fel anume de recompensa pentru atingerea unora dintre aceste borne. Astfel, motivatia ta va fi stimulata si vei reusi sa iti continui drumul catre auto-perfectionare. Atentie, insa, la alegerea recompensei, in asa fel incat aceasta sa nu interfereze cu atingerea obiectivului tau pe termen lung; rasplata nu ar trebui sa fie un factor care anuleaza urmarirea obiectivului pe termen lung.

4. Consolideaza-ti fundatia

Pornind de la primii pasi in stimularea motivatiei zilnice, ai acordat suficient timp analizarii scopului din spatele parcursului tau? Faptul ca intelegi complet motivatia care sta la baza urmaririi unui scop anume te va ajuta sa il urmezi pe termen lung.

Timpul alocat pentru definirea scopului din spatele urmaririi unui obiectiv pe termen lung te va pozitiona pe drumul catre succes si va permite ca drumul catre obiectivul tau sa fie unul de durata.
Fundatia solida de la care pornesti te va ajuta sa mentii motivatia la cote inalte, un plus in obtinerea de succese constante pe masura ce te apropii de etapele target.

5. Ia-ti angajamente in mod public

Atunci cand scopul pe care il urmaresti este cunoscut unui numar mai mare de persoane, presiunea de a nu esua incepe sa se acumuleze la nivelul creierului. Desi uneori presiunea poate fi in detrimentul urmaririi scopului, putina presiune sociala poate fi sanatoasa si benefica pentru mentinerea concentrarii pe ceea ce faci.

Atunci cand stim ca parintii, partenerul de viata, prietenii sau colegii de serviciu cunosc demersul nostru, suntem mai decisi sa facem eforturi pentru indeplirea unui obiectiv.
Desi este un gest simplu, deschiderea catre public in ceea ce priveste hotararea luata poate servi ca instrument motivational.

6. Intalneste oameni motivati

Foarte adesea, facem eforturi pentru a stimula motivatia zilnica, fara sa analizam oamenii care ne influenteaza directia in viata. Daca reprezinti media intre cei 5 oameni alaturi de care iti petreci cea mai mare parte a timpului, unde ajungi?
Trebuie sa faci eforturi sa cauti oameni, atat in sfera carierei cat si in sfera vietii personale, care sa aiba mai mult succes decat tine.

Daca iti lipseste motivatia, incearca sa fii tot timpul in contact cu prieteni sau cu colegi de serviciu cu un nivel motivational pe care ti l-ai dori si pentru tine! Fa tot ce poti pentru a invata de la ei ce anume ii face sa isi mentina permanent nivelul ridicat de motivatie si ce ii ajuta sa isi atinga obiectivele?

7. Creaza o echipa de responsabilizare si salvare

Atunci cand ne propunem un scop anume, cu totii pornim la drum cu cele mai bune intentii. Din pacate, insa, viata are acest stil enervant de a ne pune piedici in fata din cand in cand, si de a ne duce la o prabusire inevitabila a gradului de motivatie!

Acesta este genul de momente in care o echipa formata din prieteni, rude sau partenerul de viata (orice persoana pe care ai pune-o in coltul tau daca ai fi boxer) trebuie sa iti vina in ajutor si sa iti aminteasca de ceea ce ti-ai propus initial sa faci.
Uneori echipa ta de responsabilizare poate fi un grup de straini care au o cauza comuna cu tine (grupuri de slabit, terapie de grup, colegi de echipa), iar uneori pot fi oameni cu care esti in relatii foarte apropiate.
Aceasta echipa care te va ajuta sa iti mentii promisiunile fata de tine insuti este vitala pentru succes, atunci cand intampini obstacole pe drumul catre un nivel motivational mai ridicat.

Mentinerea echipei in lista de apelare rapida va fi o adevarata vesta de salvare ori de cate ori esti cuprins de depresie sau de gandul de a renunta la obiectiv. Ei vor fi cei pe care te poti baza si care te pot ajuta sa te ridici, iti pot face o infuzie de incredere, refacand motivatia cu care ai pornit la drum.

8. Anticipeaza impasurile viitoare

Perspectiva stimularii motivatiei zilnice si mentinerea acesteia pe termen lung este benefica, insa nu uita niciodata ca drumul nu va fi mereu lin! Un aspect cheie al calatoriei catre un loc mai bun din viata este sa vizualizezi directia spre care te indrepti si sa anticipezi atat succesele, cat si esecurile viitoare.

Care sunt obstacolele viitoare pe care crezi ca va trebui sa fii pregatit sa le infrunti? Daca nu vei incerca sa raspunzi la aceasta intrebare, te vei lovi de obstacole neasteptate care te vor opri din drum.
I

n schimb, daca aloci timp gandirii unei traiectorii de viata si aloci timp si energie la nivel mental pentru a anticipa obstacolele care pot aparea pe parcurs, in momentul in care aceste provocari se vor materializa, vei fi mai pregatit si mai capabil sa le faci fata.
Cunoasterea este un element extrem de important, care te poate face sa infrangi dusmanii proverbiali, permitand motivatiei tale sa ramana la cote inalte!

9. Alimenteaza-te pentru succes

Te-ai obisnuit sa mananci seara pizza si la micul dejun gogosi? Ei bine, trebuie sa stii ca modul in care ai grija de corpul tau are un impact direct urias asupra starii psihice, asupra nivelului de motivatie si energiei de a trai intr-un mod pozitiv.

Incearca sa renunti la consumul de alimente procesate sau congelate si opteaza pentru alimente integrale, legume, fructe si cereale pentru a-ti alimenta succesul de-a lungul unei saptamani. In loc sa iei ca gustare o punga de chipsuri dupa amiaza, incearca o varianta de gustare cu crochete din branza si struguri.
Analizeaza ceea ce mananci intr-o zi obisnuita si intreaba-te daca trebuie sa faci unele schimbari usoare in meniu, pentru a mentine un nivel energetic mai ridicat si pentru a mentine o motivatie cat mai buna!

10. Da energie cautarilor tale

Cu totii iubim cafeaua si nu ne-am putea imagina o dimineata in care sa nu luam startul cu o cana mare si aburinda. In plus, atunci cand motivatia este la cote scazute putem recurge chiar si la o a doua cana!
Cafeaua sau ceaiul sunt un mod fantastic de a-ti ajuta corpul sa renasca pe deplin, sa isi activeze atentia si sa inceapa ziua cu dreptul.

Cel mod mai bun de a-ti stimula motivatia zilnia decat sa te trezesti cu o infuzie proaspata de cofeina care sa iti limpezeasca mintea?
Studiile efectuate de Asociatia Americana a Inimii arata ca o cana de cafea iti da energie si te poate ajuta sa slabesti si sa iti accentuezi concentrarea mentala, gratie magiei cofeinei. Potrivit studiilor, cofeina iti poate imbunatati starea de spirit, dispozitia si iti va ajuta creierul sa functioneze mai bine. In plus, ea imbunatateste si performanta sportiva.

Acelasi studiu avertizeaza, insa, ca in ciuda beneficiilor evidente pe care cofeina le are pentru sanatate, modul in care o bei conteaza si el foarte mult. Astfel, bauturile mai fancy cu cofeina sau cele cu un continut mare de zahar iti vor face mai mult rau decat bine. Pe de alta parte, consumul excesiv de cafea poate fi extrem de daunator, mai ales daca iti afecteaza ciclul normal de somn.

12. Nu neglija somnul

Potrivit Institutului National american al Inimii, Plamanilor si Sangelui, somnul joaca un rol vital in sanatatea si starea noastra de bine de-a lungul vietii.
Efectele daunatoare ale privarii de somn pot aparea imediat, sau te pot afecta in timp. Privarea de somn poate afecta modul in care gandesti, in care reactionezi, in care lucrezi, precum si modul in care te intelegi cu cei din jur.

Somnul da corpului si mintii tale timp sa se reseteze, sa se incarce si sa repare raul pe care i-l cauzam in actiunile noastre zilnice. Acesta este si motivul pentru care odihna adecvata este esentiala.
Institutul National al Inimii, Plamanilor si Sangelui recomanda 7-8 ore de somn pentru adultii cu varsta peste 18 ani, ceea ce este uneori greu de realizat, dar atat de important pentru incercarea de a stimula motivatia zilnica.

Mai simplu spus, daca nu dormi suficient, vei avea mai putin succes in urmarirea obiectivelor tale si, de asemenea, mai putina energie pentru acele sfere ale vietii in care trebuie sa fii realmente productiv.

12. Fa ceva pentru a materializa motivatia

Unele dintre cele mai bune instrumente pentru cladirea motivatiei sunt simple dar extrem de eficiente. Sportul este o parte esentiala in cladirea unei minti si a unui trup sanatoase. Daca poti iesi sa faci sport in mod regulat, motivatia ta va creste continuu. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Copenhaga, sportul moderat poate creste motivatia de a lucra si poate duce la un stil de viata mai sanatos per ansamblu.

Asadar, cu numai 30 de minute de sport pe zi, dorinta de a continua acest comportament pozitiv va creste. Chiar daca singura forma de sport pe care o faci este mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi, acesta va fi un mod excelent de a obtine o minte si un corp mai sanatoase.
Cu cat esti mai bine din punct de vedere fizic, cu atat motivatia ta de a fi mai bun si de a urma un obiectiv pe termen lung va fi si ea mai puternica.

13. Cunoaste-te pe tine insuti

Pentru ca tu te cunosti cel mai bine, tu vei fi si cel mai constient de slabiciunile interioare pe care le ai, de tiparele comportamentale si de modurile in care iti scade motivatia.
Exerseaza auto-cunoasterea si anticipeaza zonele potentiale de esec pe care le-ai intalnit in trecut. Daca incerci sa te indepartezi de zonele anterioare de esec – care e posibil sa fi dus la o diminuare a motivatiei zilnice – in mod evident potentialul de succes va fi mai mare.

Mentinerea controlului asupra obiceiurilor proaste pe care le ai si a zonelor de slabiciune, dublata de incercarea de a nu permite acestor obiceiuri sa revina sau slabiciunilor sa se rematerializeze, este cheia pentru mentinerea unui nivel motivational ridicat in fiecare zi.
E dificil sa schimbi obiceiuri, insa daca poti controla in primul rand gandurile si raspunsurile la o situatie anume, vei reusi sa transformi aceste raspunsuri in obiceiuri pozitive, care la randul lor iti vor restructura personalitatea si comportamentul.
Tot acest efort iti va creste motivatia zilnica.

14. Depaseste-ti temerile

Reducerea nivelului motivational este adesea asociat cu indoiala fata de sine sau cu temerile interioare care isi fac loc in subconstient. Foarte adesea, atunci cand suntem la cativa pasi de apogeul unui succes, revenim mental la o versiune anterioara a noastra, permitand fricii sa dicteze capacitatea de a continua.

Teama interioara este un blocaj mental caruia ii permitem adesea sa intre in ecuatie si sa ne opreasca din urmarirea unui obiectiv. Insa chiar si asa, teama poate fi depasita!
Daca te straduiesti sa iti infrunti fricile, vei incepe sa realizezi ca daca tu nu le dai putere, ele in sine nu au niciun fel de putere! Teama este doar o idee, iar daca o depasesti vei constata ca nu mai exista nimic care sa te retina de la succes!
Nivelul motivatiei va continua sa creasca, tocmai pentru ca ai inlaturat un obstacol si ai permis un spatiu mai mare in care sa te dezvolti, sa implementezi discursul pozitiv fata de sine si ti-ai acordat un plus de incredere.

15. Celebreaza-ti victoriile

Cand lucrezi o perioada indelungata la un obiectiv anume si mentii cu efort si atentie o fundatie solida si o motivatie puternica, la fel de important este si sa iti dai voie sa te bucuri de victoriile obtinute!
Succesul nu se obtine usor si nu se intampla niciodata peste noapte: te straduiesti sa iti cresti motivatia si faci asta in fiecare zi si nu fara obstacole… insa la final, beneficiile nu vor intarzia sa apara!

Tocmai pentru ca victoriile nu vin usor, ai grija sa iti acorzi timpul necesar pentru a-ti aprecia evolutia de-a lungul calatoriei motivationale!
Desfata-te cu victoria obtinuta! Fa-ti bilantul pentru ca dupa tot acest timp, rabdare, foame si indoiala interioara, pana la urma ti-ai atins obiectivul. Chiar si daca este vorba de o victorie mica, fiecare victorie pe care o obtii in viata te va ajuta sa evoluezi si iti va mari gradul de incredere in ceea ce faci, iar asta va fi benefic si pentru motivatia ta generala!
Gustul victoriei te va face sa iti doresti succese mai multe si mai mari in viitor, iar motivatia va fi mai mare si mai puternica decat pana acum!

Self Care. 30 de idei pentru un corp, o minte si un spirit sanatos

 

Stii momentul acela cand ajungi din senin in cabinetul unui medic care iti spune ca toata viata ta, asa cum o stiai pana acum, se va schimba si ca nu vei mai putea face lucrurile pe care le faceai candva, ca nu vei mai putea face performanta pentru care te pregateai?

Momentul acela in care toate visele iti sunt date peste cap si in care cineva care nu te cunoaste si caruia nu ii pasa de toate eforturile tale iti da un verdict dur, care iti schimba tot viitorul? Ei bine, acesta trebuie sa fie momentul in care sa constientizezi ca pentru a depasi momentele grele pe care viata ti le scoate in cale, pentru a lupta cu astfel de verdicte si a reusi sa te aduci din nou pe linia de plutire trebuie sa ai grija de tine. Astazii ii spunem “self care” si ne referim la tot cumulul de metode prin care devenim constienti de noi insine, de trupul si de mintea noastra, precum si de modurile in care ne putem simti mai bine prin propriile resorturi.

Self care sau grija fata de sine este singurul lucru care ne permite sa facem tot ce ne dorim in viata si cu viata noastra. Este tot ceea ce ne ofera energie, putere si incapatanarea de a merge mai departe, chiar si atunci cand totul pare distrus.
Vreau sa subliniez ceva ce oricine ar trebui sa stie foarte clar. Contrar celor pe care e posibil sa le auzi de la diversi indivizi mai mult sau mai putin “de moda veche”, self care nu este doar pentru “pampalai” sau pentru “fraieri” si nu se adreseaza doar celor slabi. Nu este un lux si nu este deloc ceva egoist.

Atunci cand nu ai grija de tine, cand esti prea dur cu corpul tau sau cand nu ai grija de nevoile tale emotionale, te expui unui risc mult mai mare de epuizare, te expui unei game foarte variate de probleme de sanatate mentala, inclusiv anxietate si depresie, leziuni fizice si boli.
Lipsa grijii fata de sine te va ajunge intotdeauna din urma! Suna cunoscut? E posibil intr-adevar sa fi avut si tu, la randul tau, un astfel de moment de trezire!

Ce inseamna self care?

Self care inseamna, la propriu, a avea grija de tine. Si nu se refera la un simplu masaj, ci este vorba practic despre orice actiune pe care o intreprinzi pentru a-ti mentine si imbunatati sanatatea, starea de bine, fericirea si implinirea.
Cu totii am auzit fraze precum “nu poti turna dintr-o cana goala” sau “inainte de a-i ajuta pe altii pune-ti tu insuti masca de oxigen”. Ei bine, asta inseamna, de fapt, self care! Nu poti avea grija de altii daca nu ai grija de tine, inainte. Iar asta are un cu totul alt inteles atunci cand ai copii si familie.

Self care inseamna sa faci ceea ce trebuie facut, in asa fel incat sa fii echilibrat si energizat pentru a obtine ceea ce vrei de la viata. Grija fata de tine iti hraneste mintea, corpul si spiritul si iti permite sa infloresti. Iti amplifica fericirea, capacitatea de a avea succes si calitatea vietii si a relatiilor.

Daca privesti lucrurile din aceasta perspectiva si nu percepi ingrijirea ca ceva destinat celor slabi, ci mai degraba ca ceva care te poate ajuta sa iti traiesti viata cat mai bine, ea devine o parte importanta si esentiala a vietii. De fapt, vine un moment in care realizezi ca este singurul mod de a trai viata din plin.

Iata de ce am alcatuit mai jos o lista cu 30 de moduri in care poti practica grija fata de sine in asa fel incat sa traiesti o viata cat mai buna. Abordarea este una integrata, ce cuprinde zona mentala, emotionala, fizica si spirituala.

30 de moduri in care sa ai grija de tine insuti

Sa incepem cu inceputul. Acestea sunt practici de ingrijire de sine pe care le poti exersa in fiecare zi. Multe dintre ele necesita foarte putin timp si energie, iar cele mai multe nu iti vor lua mai mult de 5 minute, unele chiar mai putin de 1 minut.

1. Respira

Respiratiile profunde intensifica circulatia, ducand oxigenul catre muschi si catre creier. Aceasta cantitate marita de oxigen determina un plus de energie, precum si muschi, organe si tesuturi mai sanatoase. Respira profund si mai des. Ce ai facut cand ai inceput sa citesti acest paragraf? Ai respirat adanc? Foarte bine, inseamna ca practici deja grija fata de propria-ti persoana.

2. Mananca bine

Mananca bine

Corpul tau este o masina, iar alimentele pe care le consumi reprezinta combustibilul acesteia. Nimic mai simplu! Studiind de-a lungul timpului dietele si discutand cu medici de top am invatat doua lucruri importante: in primul rand trebuie sa te concentrezi pe consumul de alimente reale, integrale, dense in nutrienti si sa eviti alimentele procesate si zaharurile rafinate; in al doilea rand trebuie sa gasesti dieta care functioneaza pentru tine. Exista foarte multe optiuni in acest sens – paleo, mediteraneana, dieta bazata pe plante, si multe altele.

3. Mentine-ti nivelul de hidratare

Corpul uman este compus in proportie de 50-65% din apa. Unele parti din corpurile noastre, asa cum este creierul, inima si plamanii, contin peste 70% apa. Cosumul de apa este un mod simplu si eficient de a avea grija de tine. Stabileste-ti ca obiectiv sa bei 8 pahare de apa a cate 200 de ml pe zi. Nu necesita timp in plus, energie si nici efort, nu trebuie decat sa iei un pahar de apa si sa incepi sa te hidratezi.

4. Dormi

Multi dintre noi, tinerii mai ales, se mandresc ca nu dorm mult. Insa din ce in ce mai multe studii recente vorbesc despre importanta unui somn de calitate si suficient de indelungat si mai ales despre consecintele care apar atunci cand nu respecti aceste conditii. Fa din somn o prioritate, iar corpul si mintea iti vor multumi.

5. Mergi la medic

De cat timp amani sa iti faci o programare, suportand dureri constante sau confruntandu-te cu situatii care nu sunt in regula?
Majoritatea problemelor medicale pot fi rezolvate daca sunt depistate la timp si sunt mai dificil de gestionat daca lasi timpul sa treaca. Pune mana pe telefon, asadar, si fa o programare acum!

6. Exprima-ti recunostinta

Pentru a trai o viata pe care sa o iubesti, in primul rand trebuie sa iubesti modul in care traiesti. Cercetarile continua sa exploreze acest nou domeniu si sa descopere beneficiile recunostintei.
A fi recunoscator este unul dintre cele mai simple, dar si cele mai puternice lucruri pe care le poti face pentru a avea grija de tine.

7. Ia suplimente

Spune ce te doare si cauta raspunsuri, sau intreaba-ti medicul ce vitamine, minerale sau ierburi iti pot sustine sanatatea si starea de bine. De pilda, persoanele cu o carenta de vitamina B12 au sanse mult mai mari sa resimta anxietate, in timp ce deficitul de vitamina D a fost asociat cu tot felul de probleme de sanatate.
Poti lua de pilda turmeric (curcuma) pentru a reduce inflamatia si suplimente cu B2 si magneziu recomandate de neurologi pentru nigrene de natura hormonala. Asigura-te intotdeauna ca verifici calitatea si eficacitatea suplimentelor pe care le iei.

8. Imbratiseaza-ti copiii, sotul sau animalul de companie

Imbratisarile cresc nivelul de oxitocina (hormonul iubirii), cresc nivelul de serotonina (responsabil pentru starea de buna dispozitie si de fericire), intaresc sistemul imunitar, cresc stima de sine, scad tensiunea arteriala, echilibreaza sistemul nervos si elibereaza tensiunea. Numai cateva secunde, cat dureaza o imbratisare, iti pot da o stare pozitiva.

9. Mediteaza

Stiai ca o sa ajungem si la asta, nu-i asa? Ai destule resurse pe net unde sa citesti despre meditatie, cum sa o faci si ce beneficii are. Ramane doar sa spun si aici ca este absolut esentiala atunci cand vrei sa ai grija de tine. Iar daca esti unul dintre acele persoane care cred ca nu poate medita, afla ca nu ai nicio scuza. Pur si simplu incearca!

10. Ai grija de corpul tau

Am spus ca masajul nu este singura cale de self care, insa este una foarte benefica. Ingrijirea corpului este un pas absolut obligatoriu in rutina de self care. Corpul tau stocheaza tensiunea emotionala in moduri pe care nici macar nu le realizezi, iar ingrijirea corpului iti permite sa eliberezi aceasta tensiune.
Printre optiunile pe care le ai in acest sens se numara chiropractica, terapia cranio-sacrala, detensionarea miofasciala, osteopatia si reflexoterapia.

11. Fa o drumetie

Pune-ti sangele in miscare. Stim cu totii beneficiile sportului. Fie ca este vorba despre mers pe jos, despre o tura de alergare, despre drumetii, despre mers la sala, la yoga sau la stretching, orice ai alege sa faci pune-ti sangele in miscare si misca-ti corpul.
Ti se pare ca nu ai timp? Incearca in acest caz si antrenamentele scurte, de 4 minute.

12. Petrece timp cu cei pe care ii iubesti

Programeaza o intalnire cu partenerul tau, o zi speciala cu copiii sau o ora la cafea alaturi de cea mai buna prietena a ta. Suntem programati biologic pentru relatii si pentru conexiune.
Studiile dovedesc ca oamenii care socializeaza des au un nivel mai ridicat de fericire. Nu trebuie neparat sa fie o intalnire fata in fata, uneori un telefon este tot ce iti trebuie pentru a te simti mai bine, si e si usor de strecurat in program.

13. Ia o vacanta

Foarte multi oameni nu isi folosesc niciodata toate zilele de concediu. Daca si tu faci parte din aceasta categorie, chiar daca nu ai un buget foarte mare pentru calatorii, ia-ti cateva zile libere si indeparteaza-te pur si simplu de rutina vietii cotidiene. Fa-ti timp sa te distrezi, sa te refaci si sa te reenergizezi.

14. Fa ceva doar de distractie

Cand a fost ultima data cand ai facut ceva doar pentru ca te amuza sau te facea sa te simti bucuros? Nu pentru ca avea un beneficiu tangibil, un scop sau o returnare a investitiei…?
Pune muzica si danseaza. Razi alaturi de copii. Mergi la bowling. Joaca un joc. Scrie. Cumpara flori. Urmeaza-ti pasiunile. Participa la un eveniment distractiv.
Adevarata investitie – o persoana mai buna, mai energica si mai fericita!

15. Rasfata-te pe tine si corpul tau

Atunci cand arati bine, te simti bine. Fa-ti o tunsoare noua, fa-ti manichiura, mergi la un masaj facial, la un tratament cosmetic, la manichiura sau la pedichiura. Cand ai grija de felul in care arati fizic te vei simti si emotional mai bine.

16. Petrece timp in natura

Studiile au aratat ca petrecerea timpului in natura are o gama foarte larga de beneficii pentru sanatate, printre care o scadere a nivelului hormonului de stres. Iesi afara. Mergi in padure, mergi la plaja sau fa drumetii. Mergi in picioarele goale si conecteaza-te la pamant, ceea ce poate fi extrem de curativ.

17. Elimina toxicitatea si negativismul

Fa un efort constient pentru a sta cu persoane care iti hranesc sufletul si care te fac sa te simti energizat si viu. Elimina, sau macar redu, timpul pe care il petreci cu oameni si in situatii care te sleiesc de energie sau in urma carora te simti efectiv epuizat. Inconjoara-te de dragoste, incurajare si de energie pozitiva.

18. Fa o baie

Iata un mod extrem de simplu si deloc costisitor de a avea grija de tine. Adauga in cada saruri de baie, uleiuri esentiale, aprinde cateva lumanari, stai pe spate si relaxeaza-te.

19. Practica auto-analiza

Auto-analiza inseamna sa faci un pas in spate si sa reflectezi asupra vietii tale, asupra comportamentului si credintelor tale. Fa-ti timp in mod regulat sa iesi din vartejul vietii, gandeste-te la ceea ce functioneaza si ce nu, constientizeaza victoriile si succesele, identifica ce sa pastrezi si ce trebuie sa schimbi.
Poti incerca chiar sa tii un jurnal.

20. Hraneste-ti mintea

Invata lucruri noi. Ca oameni, avem nevoia de a ne folosi intreaga capacitate cognitiva. Suntem aici sa crestem si sa evoluam, iar invatarea are un rol extraordinar in a te simti energizat si viu. Mergi la un curs sau fa unul online. Citeste o carte. Asculta niste seminarii.

21. Da o mana de ajutor

Cu totii avem nevoie sa ne simtim importanti, sa simtim ca putem contribui la ceva si
ca putem face o diferenta. Printre numeroasele sale beneficii, s-a demonstrate ca voluntariatul ajuta oamenii sa se simta mai sanatosi si mai fericiti.

22. “Despacheteaza” bagajul de experiente

Self care inseamna sa ai grija de tot ceea ce esti TU. Adesea, asta inseamna si sa faci fata traumelor emotionale, evenimentelor din trecut sau credintelor care te limiteaza.
Mergi la un terapeut, stai de vorba cu un trainer. Discuta ceea ce simti nevoia sa discuti cu acea peroana pe care esti suparat de zeci de ani. Gaseste un mod de a merge mai departe.

23. Fii aventuros

Iesi din zona ta de confort. Fii curajos. Provoaca-te mereu. Fie ca vorbim despre o excursie cu un rucsac in spate, despre a incerca o activitate noua sau despre a-ti depasi limitele fizic, mental sau emotional, te vei simti mandru, increzator si puternic.

24. Fa curatenie!

Exista un motiv pentru care Marie Condo – metoda japoneza de a-ti organiza casa – a devenit o senzatie. Atunci cand cauti sa reduci totul la minim in casa, in program, si in viata, te simti mai in largul tau si mai putin stresat.
Incearca sa simplifici o zona din viata ta si vei atinge un nou nivel de liniste. Citeste cartea lui Marie Kondo, “Magia curateniei care iti schimba viata: Arta Japoneza a organizarii si ordonarii”. Poate deveni o inspiratie reala!

25. Hraneste-ti spiritul

Cum iti hranesti in general spiritual? Poate fi orice care sa te inspire… Conecteaza-te cu ceea ce te face sa te simti mai aproape de ceva profund, mai mare si mai inalt, sau ceva care te face sa te simti conectat la tine insuti. Poate fi vorba despre meditatie, studiu spiritual sau religios.

26. Fii creativ

Cu totii avem nevoie sa crestem, sa ne folosim creativitatea si sa ne exprimam pe deplin. Gaseste-ti o supapa creativa. Picteaza, danseaza sau fa fotografii. Nu esti creativ pe plan artistic? Pune intrebari, rezolva probleme sau construieste ceva. Chiar si atunci cand desenezi planuri si le aduci la viata te vei simti mai fericit si mai increzator.

27. Fii sincer cu tine insuti

Constiinta de sine si faptul ca esti sincer cu tine insuti sunt esentiale pentru a trai o viata fericita, implinita si de succes. De aceea, acestea sunt aspecte extreme de importante ale grijii fata de sine.
Asculta-ti vocea interioara. Identifica ceea ce ai nevoie. Cand nu te mai simti aliniat cu tine insuti, esti mai stresat, complesit si astfel mai expus problemelor de sanatate.

28. Stabileste granite

Acesta este un aspect esential in cladirea de relatii sanatoase, un simt puternic al respectului de sine si o viata sanatoasa. Trebuie sa stii ce vei accepta si ce nu. Identifica punctele prin care pierzi energie in viata. Daca vei continua sa oferi atunci cand nu ai nimic de oferit sau sa spui da cand de fapt vrei sa spui nu, vei continua sa suferi. Afla, intelege si respecta-ti limitele si granitele, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional.

29. Evadeaza

Desi evitarea si o stare de amorteala pot fi in detrimentul tau, o mica evadare te poate ajuta sa iti incarci bateriile. Uita-te la un reality show fara sa te simti vinovat, uita-te la ultimul film care iti atrage atentia, afunda-te in romanul preferat sau mergi la un muzeu. Fa lucruri care iti permit sa te transpui in alta situatie si care iti dau voie sa te inchizi complet!

30. Fii atent cu tine insuti

Fii bun, rabdator si intelegator. Trateaza-te pe tine insuti asa cum ti-ai trata un prieten apropiat. Vorbeste cu tine asa cum ai vorbi cuiva pe care il iubesti. Esti suficient si faci suficient. Mai slabeste-te putin, acorda-ti mai multa dragoste si mult mai multa compasiune. Faci o treaba minunata si chiar e momentul sa iti spui asta.

Nu mai ai scuze

Acum ai la dispozitie 30 de moduri in care sa ai grija de tine. Insa, chiar si asa, e posibil sa ai in continuare ganduri cicalitoare legate de motivele pentru care nu o poti face. Iata care sunt cele mai frecvente scuze pe care le inventam atunci cand refuzam sa avem grija de noi.

Nu am timp pentru asta

Cate ore petreci zilnic uitandu-te la televizor sau stand pe retelele de socializare? Unele studii arata ca un adult obisnuit petrece peste 4 ore uitandu-se la TV si alte doua ore pe social media. Cum ar fi sa iti aloci jumatate din aceste ore pentru a avea grija de tine? Sau macar a zecea parte? Cu totii avem aceleasi 24 de ore intr-o zi, stii asta nu-i asa?!
Ceea ce conteaza este ce alegi sa faci cu timpul tau. Multe dintre ideile de mai sus nici macar nu necesita timp. Sa respiri, sa bei un pahar in plus de apa, sa iti vorbesti frumos, sa mananci un mar… poti face lucrurile astea oricand, fara batai de cap.

Nu am nevoie de asta

Crede-ma, daca nu iti pasa de tine acum, va veni o zi in care vei primi socul care te va trezi la realitate. Desigur, daca nu cumva l-ai avut deja. Iti garantez ca atunci iti va lua mult mai mult timp si energie sa repari ceea ce este deja stricat, decat sa ai grija de probleme pe parcurs. Ai responsabilitatea de a face acest lucru pentru tine.

Sunt prea obosit

Foarte bine! Dormi. Iar in acest fel ai reusit sa ai grija de tine pe ziua de azi! Fara gluma. Foarte adesea atunci cand suntem obositi bem o cafea, luam o gustare cu zahar sau gasim un mod care sa ne distraga de la somn. Grija fata de sine difera de la zi la zi, iar in unele zile iti va fi mai greu sa o arati decat in altele. Fiecare dintre ideile de pe lista de mai sus sunt menite sa iti dea energie, nu sa ti-o ia. Vei fi uimit cat de energizat si treaz te vei simti dupa una dintre aceste practici.

E prea greu

Unul dintre motivele importante pentru care oamenii nu incep este acela ca li se pare greu. Nu cadea in aceasta capcana. Alege din lista de mai sus ceva ce ti se pare simplu si usor de facut si fa-o! Niciun pas nu e prea mic.

Cunoaste-ti motivatia

Nu grija fata de sine, efectiv, este cea mai importanta, ci “rasplata” pe care o primesti daca ai grija de tine.
Care este adevarata valoare sau importanta grijii fata de tine?
Sa fii un parinte mai bun, sa arati mai bine, sa fii mai sanatos, sa ai mai multa energie, sa iti reduci nivelul de stres, sa te simti mai bine, sa iti vezi nepotii absolvind facultatea, sa obtii o promovare, sa sustii afacerea pe care o construiesti, sa evoluezi la cel mai bun nivel al tau…

Trebuie sa stii de ce vrei sa ai grija de tine, astfel incat concentrandu-te pe motivatie sa reusesti sa ai grija de tine. Daca faci asta pentru ca “asa trebuie”, nu vei reusi sau nu va fi ceva de durata. Trebuie sa faci asta pentru ca ii intelegi valoarea, scopul si beneficiile la un anumit nivel.

Concluzii finale

Self care inseamna sa faci ceea ce te face sa te simti bine la toate nivelurile – minte, corp si spirit. Aminteste-ti un singur lucru: fa mai mult din ceea ce te face sa te simti mai bine, din ceea ce iti da energie si bucurie si fa mai putin din lucrurile care nu iti aduc nimic din toate acestea.

Secretul succesului – partenerul de viata

 

Fie ca realizezi sau nu, succesul si perspectivele in viata pot depinde si de persoanele care te inconjoara. Insa stiinta merge un pas mai departe… Astfel, potrivit cercetatorilor, succesul in viata poate depinde si de persoana cu care te casatoresti.
Un studiu recent, publicat la Carnegie Mellon University, arata ca partenerii de viata pot afecta in mod serios deciziile pe care le iei, contribuind in cele din urma la succes sau la esec. Potrivit acestui studiu, persoanele care traiesc alaturi de un sot sau o sotie care ii sprijina “au o probabilitate mai mare sa isi ofere sansa de a reusi in viata”.

Persoanele cu parteneri intelegatori au tendinta sa accepte mai multe sarcini interesante

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat 163 de cupluri casatorite. Fiecare partener a fost pus in fata unei alegeri – fie sa rezolve un puzzle simplu, fie sa concureze pentru un premiu. Cercetatorii au observat apoi interactiunile din cadrul fiecarui cuplu. Ei au descoperit ca cei care au parteneri mai intelegatori si care ii sustin mai mult au fost mai predispusi sa concureze pentru un premiu. Cei cu parteneri care i-au descurajat au optat pentru un puzzle mai simplu.
Iar asta nu este tot. Cand cercetatorii au revenit asupra acelorasi cupluri, 6 luni mai tarziu, ei au remarcat ca cei care au acceptat exercitiul cu un grad de provocare mai ridicat au spus ca au relatii mai bune, ca au evoluat, ca au o stare mentala foarte satisfacatoare, si ca in general sunt mai fericiti in cuplu, fata de cei care au acceptat sa faca un puzzle mai simplu.

Brooke Feeney, autor principal al studiului si profesor de psihologie la Colegiul Dietrich de Stiinte Umaniste si Sociale al CMU, spune “am descoperit dovezi in sprijinul ideii ca alegerile pe care oamenii le fac in puncte in care trebuie sa decizii – de pilda acceptarea unei oportunitati legate de serviciu, sau cautarea de prieteni noi – conteaza foarte mult pentru bunastarea lor pe termen lung. Partenerul de viata te poate ajuta sa te dezvolti imbratisand oportunitatile de viata. Sau, la polul opus, iti poate ingreuna capacitatea de a te dezvolta, diminuandu-ti sansele de a accepta oportunitatile de evolutie”.

Cuplurile faimoase sunt dovada vie

Probabil cea mai buna dovada pentru cele de mai sus o reprezinta o serie de cupluri extrem de puternice in lume in acest moment. Barack si Michelle Obama, Mark Zuckenberg si Priscilla Chan, Jay-Z si Beyonce, sunt doar cateva dintre cuplurile cele mai emblematice pe care le putem vedea azi. Cu totii au background-uri diferite si activeaza in domenii diferite si totusi, toti recunosc acelasi lucru: nu ar fi avut succesul pe care il au astazi daca nu ar fi fost partenerul lor de viata.

Intr-un interviu din 2011 acordat lui Oprah Winfrey, presedintele de atunci al SUA, Barack Obama, a confirmat acest lucru cu urmatoarele cuvinte: “Evident, nu as fi putut face nimic din ceea ce am facut pana acum, fara Michelle. M-ai intrebat mai devreme ce ma mentine lucid si sanatos, care este echilibrul meu, ce anume imi permite sa fac fata presiunii…Raspunsul meu este: aceasta doamna de langa mine. Nu numai ca a fost o Prima Doamna excelenta, dar este pur si simplu o stanca pentru mine. Efectiv depind de ea in extrem de multe feluri, in fiecare zi ”.

Mark Zuckerberg a spus si el cam aceleasi lucruri in discursul de inceput de an la Universitatea Harvard in anul 2017. Fondatorul Facebook a atribuit eforturile sale din domeniul social sotiei sale, Priscilla. “Priscilla este cea mai importanta persoana din viata mea, asa ca se poate spune ca este cel mai important lucru pe care l-am construit”.
Insa nu doar femeile s-au dovedit a fi un real ajutor in sustinerea sotilor lor. Extrem de celebra si puternica interpreta de R&B, Beyonce, vorbeste despre sprijinul primit de la sotul sau, Jay-Z. Potrivit celor spuse de Beyonce, Jay-Z o ajuta si o sprijina in extrem de multe sensuri. “Nu as fi femeia care sunt acum daca nu m-as intoarce in fiecare zi acasa la acest barbat. El este cel care imi confera o fundatie excelenta”, spune ea.

Concluzie

Cu totii avem definitii foarte diferite despre succes. Si poate ca unii dintre voi nici macar nu v-ati dorit vreodata sa va casatoriti. Dar nu poti nega sentimentul extrem de frumos pe care ti-l aduce in viata un partener intelegator si care te sprijina in ceea ce iti doresti. Este pur si simplu incredibil sa ai pe cineva care crede in tine si care iti da incredere sa iti asumi riscuri mai mari.
Nu numai ca asta te va ajuta sa obtii un succes mai mare, dar te va face mai fericit si te va ajuta sa iti apreciezi mai mult realizarile. Cum se spune, succesul pare mai mic daca nu ai pe cineva cu care sa il imparti. Nu este un lucru de care ai neaparat nevoie, dar poate fi un bonus excelent.
Si poate chiar ar trebui sa cauti intotdeauna acest lucru la un potential partener.

Cum sa iti motivezi copilul sa lucreze la auto-imbunatatire in vacanta de vara

 

Cand copiii incheie inca un an de scoala si intra in vacanta mare, se simt in mod cert ca in al noualea cer. Gata cu scoala, sa vina vacanta mare! Parintii, pe de alta parte, trebuie sa dea piept cu multe saptamani care li se infatiseaza ca adevarate provocari! Sigur ca iti doresti ca si copiii tai sa se distreze cat se poate de mult si sa se bucure de vacanta, insa nici nu vrei sa isi petreaca tot timpul liber cu activitati care sa le iroseasca inteligenta, printre care jocurile video sau telefoanele mobile.

Cum te poti asigura ca mintea copilului tau ramane agera si implicata chiar si atunci cand nu mai trebuie sa mearga la scoala in fiecare zi? Din fericire exista multi pasi inteligenti si putin “smecheri” pe care ii poti face pentru a stimula si a provoca mintea copilului tau pe durata vacantei de vara. Iata mai jos o serie de 13 jocuri si activitati care pot fi incadrate la categoria distractii, dar care includ si stimularea cerebrala. In acest mod copilul tau poate lucra la auto-perfectionare fara ca macar sa isi dea seama.

1. Jucati Activity

Un joc atat de popular si de complex dar in acelasi timp distractiv, care se poate juca alaturi de intreaga familie, creand echipe, te poate ajuta sa stimulezi inteligenta copilului tau si are o multime de beneficii cognitive. Este, de asemenea, un joc care il ajuta pe cel mic sa acorde atentie detaliilor, dar si sa isi dezvolte capacitatile lingvistice, puterea de a explica si de a argumenta.

2. Mergeti impreuna la o biblioteca locala

Atunci cand copiii tai nu vor sa faca in vacanta nimic altceva decat sa se uite la filmele favorite de pe Disney Channel sau sa se joace pe Play Station, o idee buna poate fi sa ii duci intr-o zi la o biblioteca locala, unde pot descoperi toate cartile minunate de care poate ca nici nu au auzit vreodata. In mod cert le vei suscita curiozitatea si vor ajunge sa ia acasa cartile lor favorite. Daca locuiesti in Bucuresti una dintre cele mai bine dotate biblioteci pentru copii este Biblioteca Ion Creanga, unde vei gasi carti dintre cele mai noi si… surpriza, chiar si jocuri interesante. Iar daca nu ai drum inapoi acasa foarte repede, puteti participa chiar si la un atelier de lectura din cele organizate periodic la Biblioteca Ion Creanga.

Nu uita ca cititul este un mod excelent prin care copiii isi pot explora pasiunile si interesele si, de asemenea, isi pot imbunatati calitatile legate de citit si capacitatea de intelegere.
Iar daca cei mici nu gasesc inca nicio placere in citit si se stramba de parca i-ai duce la dentist, propune un joc in care pentru cateva ore de citit pe saptamana sau pentru cateva carti pe saptamana – numarul de carti sau de ore il veti stabili fiecare dintre voi in familie – vor primi un premiu supriza.

3. Urmariti impreuna filme straine sau nedublate

Sigur ca este important sa limitezi timpul petrecut in fata ecranelor, insa uneori e foarte util sa dai drumul la TV si sa ii lasi pe copii sa se bucure si de beneficiile sale. Iar acest lucru il poti face trecand de la desenele agresive si de la filmele cu adolescenti enervanti si tipatori, la un film intr-o limba straina.

Daca ai un copil mai mare si talentat la limbi straine si vrei sa ii provoci calitatile si inteligenta va puteti uita la un film netradus si sa il rogi sa iti traduca chiar el.
Iar daca nu e atat de priceput la limbi straine, incearca macar un film nedublat, astfel incat sa fie nevoit sa faca un efort sa citeasca subtitrarea, fie si in limba romana.

4. Organizeaza o “cautare de comori”

Poti face asta mult mai bine daca stai la curte si ai o gradina plina de flori, insa o poti face si intr-un parc sau daca sunteti plecati in vacanta la tara si vrei sa transformi o zi plictisitoare in ceva care sa va ofere mai mult adrenalina si sa stimuleze si cunoasterea. Daca ai un copil mai mic il poti stimula sa gaseasca lucruri precum iarba, o floare sau un copac, chiar si aceste mici descoperiri fiind extrem de importante pentru stadiul lor de dezvoltare.
Cand vine vorba despre copii mai mari, ii poti provoca sa gaseasca specii anume si detalii mai complexe. Pana la urma vanatoarea voastra de comori poate deveni o adevarata ora de stiinte la care sa recapitulati impreuna ce a invatat pe durata anului si astfel sa il provoci sa nu uite pana la anul.

5. Mese fara tehnologie, cu dialog de calitate

E usor sa iei masa in fuga sau sa te lasi distras de ecrane si de vesnica tentatie a social media ori de cate ori mananci. Insa cum ar fi sa va dati voie sa faceti din mesele impreuna un motiv de discutii prietenoase si de comunicare libera, fara pic de tehnologie care sa va umbreasca momentele impreuna.

Iti poti incuraja copiii sa vorbeasca despre ziua lor si sa impartaseasca ce au facut, ce au vazut sau ce au invatat din fiecare mica experienta personala traita. Nu numai ca veti reusi sa petreceti timp de calitate impreuna si sa stimulati comunicarea, insa in acest fel iti vei ajuta copiiisa isi imbunatateasca capacitatile de limbaj si calitatile conversationale ascultand, vorbind, punand intrebari si folosind un limbaj descriptiv.

De asemenea, il poti incuraja si sa tina un jurnal in care sa scrie despre lucrurile traite in vacant, si acesta foarte util pentru dezvoltarea limbajului si a talentelor narative.

6. Jucati domino

Domino-ul este un joc simplu, de secole. Poate ca vei considera ca este demodat si ca gloria sa a apus demult, insa domino-ul este un mod excelent de a le permite copiilor sa isi imbunatateasca talentele de recunoastere a modelelor. Pentru copiii mai mari, domino poate reprezenta un ajutor care ii va face sa gandeasca strategic si critic, in asa fel incat sa poata obtine cat mai multe puncte.

7. Jucati sah

Foarte putini copii mai joaca astazi sah si e pacat ca se intampla asta, insa problema este ca parintii nu mai au timp sa petreaca alaturi de cei mici jucandu-se. Daca esti jucator de sah acorda timp copiilor si invata-i si pe ei sa joace, iar daca nu stii nici tu invatati impreuna! Nu iti va parea rau in mod cert, pentru ca sahul dezvolta incredibil de mult creierul unui copil. Nu numai ca isi vor imbunatati gandirea strategica si capacitatea de planificare, dar vor invata si ce inseamna rabdarea, un aspect extrem de util pentru orice copil!

8. Scoateti puzzle-urile

Perfecte pentru zile ploioase sau pentru acele zile in care soarele arde prea tare ca sa iesiti in toiul zilei din casa, puzzle-urile sunt un mod ideal de a-ti ajuta copiii sa se autodepaseasca in fiecare zi. Puzzle-urile se concentreaza pe capacitatea lor cognitiva si pe capacitatile de rezolvare a problemelor. Poti face atat puzzle-uri obisnuite, traditionale, cat si puzzle-uri 3D, dar poti incerca si jocuri precum Scrabble sau Cuvinte Incrucisate, puteti juca spanzuratoarea, puteti face Sudoku sau sa incercati sa rezolvati un cub Rubik, sa jucati fazan si multe altele de acest gen. In mod cert atat distractia cat si stimularea intelectuala vor fi garantate.

9. Nu uitati de momentul pentru povesti

Ora pentru povesti este o ocazie extrem de fericita, care le permite celor mici sa paseasca in lumea imaginatiei lor, sa fie creativi si sa viseze. Daca le spui o poveste fa-o intr-o maniera relaxata si usoara. Iar atunci cand termini de spus povestea, intreaba-i pe cei mici ce isi mai amintesc din ceea ce le-ai spus. In acest mod le vei pune la contributie atat memoria cat si abilitatile lingvistice.

O alta idee foarte buna este sa incerci sa ii faci pe cei mici sa inventeze propriile lor povesti. Daca ai un copil in clasa a doua sau a treia in mod cert s-a impotmolit la scoala in celebrele copuneri pe care le au de facut. Ajuta-l sa treaca peste aceasta teama de a crea un fir narativ, rezervandu-va cel putin o ora pe zi pentru a inventa povesti. Fie ca lasi un fir narativ liber, fie ca porniti de la un subiect dat, fie ca aveti un final strict de respectat, acesta este un ajutor enorm pentru copilul tau si totul prin joc si distractie.

10. Cautati carti de benzi desenate fara dialoguri

Fie ca sunt carti care ii provoaca sa creeze ei singuri dialogurile, bulele de dialog fiind goale, fie ca nu au deloc dialog prevazut, cartile de benzi desenate ii pot ajuta pe copii sa isi dezvolte imaginatia si sa creeze adevarate povesti doar uitandu-se si interpretand imaginile pe care le vad in revista sau cartea de benzi desenate.

11. Bucurati-va de arta

Iti poti inscrie copiii la tot soiul de cursuri de arta, fie ca este vorba despre pictura, desen, olarit, cusut, etc. Totul depinde de interesele manifestate de ei. Acest gen de ore poate imbunatati coordonarea dintre mana si ochi, constientizarea spatiala si nu in ultimul rand creativitatea. Si chiar daca aceste ore par a nu avea nimic de-a face cu cartile lor de matematica sau de stiinte, abilitatile pe care le vor capata aici pot fi folosite si mai tarziu la scoala.
La fel de potrivite sunt si orele de teatru sau de dictie la care iti poti inscrie copiii in perioada vacantei, mai ales daca ti se pare ca au un talent special in acest sens si ca ii poti ajuta sa se dezvolte pe latura artistica.

12. Creeaza curse cu obstacole

Copiii au o gramada de energie, iar daca nu si-o folosesc cumva, te poti astepta sa ai parte de un comportament nazuros si de agitatie fara rost. Si nimeni nu vrea sa aiba parte de asta… Ajuta-ti copiii sa se ridice de pe canapea, sa lase din mana joystick-ul sau telefonul si sa participe alaturi de tine sau de prietenii lor la curse cu obstacole pe care le poti construi fie in curtea proprie fie in parcul in care mergeti de obicei.

Poti crea obstacole folosind fie lucruri din casa precum perne, scaune, cutii, fie lucruri de afara, copaci, flori, aleea sau orice altceva te inspira. Nici macar nu conteaza ce gen de obstacole alegi, insa important este sa ii faci sa se miste. Vor face sport fara sa isi dea seama, iar asta ii va ajuta, pentru ca sportul este o modalitate foarte buna de a cladi o minte mai agera si mai puternica.
De asemenea, nu neglija nici terenurile de fotbal sau de baschet care au inceput sa apara din nou prin cartiere. Accesul pe asfel de terenuri este liber si desi vor fi multi copii acolo, ai tai se vor putea bucura de sport, de miscare, de aer… si nu in ultimul rand de socializare cu copii mai mult sau mai putin cunoscuti lor.

13. Jucati jocuri de memorie

Nu trebuie sa neglijam niciodata jocurile de memorie, cele care ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte capacitatea de a memora, dar si capacitatea de a-si concentra atentia.
Exista astfel de jocuri de memorie in variante cu eroi de desen animat, mai pe placul copiilor. In cadrul jocului de memorie toate cartile raman cu fata in jos pe masa de joc, iar copiii trebuie sa intoarca numai doua carti la fiecare tura.

Daca cele doua carti nu formeaza o pereche se intorc din nou cu fata un jos, ceea ce ii forteaza pe copii sa tina minte tot timpul amplasarea cartilor pe care deja le-au intors fara succes.
E adevarat ca au scapat de ore si de scoala, dar faptul ca sunt in vacanta nu inseamna ca cei mici nu trebuie sa profite de orice oportunitate pentru a se auto-depasi.
Aceste 13 activitati si jocuri te vor ajuta sa ii mentii mintea ascutita pe durata vacantei si il vor pregati pentru un nou an in care sa se bucure de succes personal si scolar.

Ce este un obicei?

 

Pentru a reusi sa ne schimbam cu succes obiceiurile care ne displac, sau despre care cei din jur ne spun ca sunt neplacute, ar fi bine sa stim, inainte de orice, cu ce avem de-a face.

Definitia obiceiului

Obiceiurile sunt comportamente curente, obisnuite, pe care le avem in mod regulat. Ele sunt modele recurente si adesea inconstiente de comportament si sunt dobandite prin repetarea frecventa. Multe dintre acestea sunt – asa cum spuneam – inconstiente, pentru ca nici macar nu realizam ca le facem.

Dictionarul online Merriam Webster’s defineste obiceiurile ca fiind:

1. Un comportament dobandit, care devine aproape involuntary, sau chiar complet involuntar.
2. Dispozitia prevalenta sau caracterul gandurilor sau sentimentelor unei persoane.
3. O tendinta constanta sau o maniera uzuala de a ne comporta.
4. Un model comportamental dobandit prin repetarea frecventa sau prin expunerea fiziologica, ce are un caracter regulat si o facilitate crescuta.
Astfel, putem vedea cu usurinta ca obiceiurile ne definesc caracterul, gandurile si sentimentele, ca si comportamentele obisnuite. Putem crede, de asemenea, ca obiceiurile sunt acele comportamente care sunt aproape sau complet involuntare si la care – tocmai pentru ca le repetam in mod frecvent – devenim mai buni treptat.

In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane obicei inseamna:

1. Deprindere individuala, castigata prin repetarea frecventa si indelungata a aceleiasi actiuni; fel particular de a se purta sau de a face ceva; obisnuinta.
2. Insusire dobandita cu timpul, prin practica, si devenita trasatura caracteristica.
In plus, in limba romana obicei inseamna si mod traditional de comportare caracteristic unui popor, unui grup social; datina, traditie, uzanta, uz, randuiala, dar si lege nescrisa, drept sau obligatie, statornicite prin traditie.

Definitia psihologica

lucruri pe care oamenii de succes le fac in fiecare zi

Ne putem gandi la un obicei si ca la o legatura intre un stimul si un raspuns. El functioneaza ca o conexiune mentala intre un gand sau un eveniment declansator (stimul) si raspunsul nostru la acest element declansator (raspunsul). Repetarea acestei conexiuni o data si inca o data conduce la formarea unui obicei si afecteaza toate deciziile si actiunile ulterioare. Daca este repetata suficient de des, aceasta conexiune devine aproape permanenta, cu exceptia cazului in care ne dorim sa intrerupem o actiune constienta, in sensul schimbarii sale.

De pilda, un stimul al supra-alimentarii poate fi stresul. Stresul poate fi de natura fizica, emotionala sau mentala si poate fi declansat de aspecte precum o dieta restrictiva, oboseala, o cearta, o zi proasta la serviciu sau chiar gandirea negativa. Un raspuns invatat pentru a face fata stresului poate fi mancatul. In timp, legatura poate deveni atat de puternica incat raspunsul nostru obisnuit si automat la stres sa fie mancatul.

In psihologie, acest lucru este cunoscut drept conditionare clasica (sau conditionare pavloviana), asa cum a fost cea demonstrata de cainii lui Pavlov. Cainii au invatat sa asocieze un sunet anume (sunetul de clopotel) cu mancarea si salivau de fiecare data cand auzeau acel sunet, fie ca primeau sau nu mancare de fiecare data cand se auzea clopotelul.
In cazul unui obicei considerat negativ, daca obiectivul este intreruperea si eliminarea, in cele din urma, a acestui comportament negativ, trebuie sa slabim legatura dintre stimul si raspuns, pana in momentul in care aceasta va disparea.

Adictii versus obiceiuri

Un obicei poate fi si o adictie sau o dependenta. Unii oameni cred ca termenul adictie ar trebui sa fie folosit exclusiv pentru descrierea unei dependente fizice de substante chimice, precum alcool sau droguri.

Exista insa si adictii care includ o gama intreaga de comportamente compulsive, precum jocurile de noroc, mancatul, cumparaturile, jocurile video, munca si dependenta de internet. Acest tip de adictii este in general descris ca adictie psihologica, o stare care poate insoti si adictii fizice.

Pagina următoare »

Bara principală

Search

More to See

Secretele succesului in 14 pasi utili

decembrie 26, 2020 By sonia

Top 65 filme inspirationale pe care nu ai cum sa le pierzi!

decembrie 3, 2020 By sonia

E-mail Newsletter

Tags

Abraham Maslow atitudine baterii incarcate bunastare citate motivationale concept curiozitate Daniel Goleman dorinte empatie familie fericire filme filme motivationale flow Gandirea analitica idei Increderea inteligenta emotionala meditatie Mihaly Csikszentmihalyi mindfulness motivatie multumesc multumire nevoi pauze la birou plictiseala prieteni productivitate putere relaxare salariu anual stare de fericire la birou top varsta vise implinite zen

Footer

Succesul inseamna sa-ti implinesti menirea, iar menirea nu o vei gasi decat in interior. Nimeni si nimic nu poate dicta aceasta chemare sau alege pentru tine. Atunci cand te folosesti de realizarile altora drept punct de referinta pentru propriul success, cel mai probabil vei esua. Asa ca intreaba-te Ce este succesul pentru mine? Retraseaza-ti prioritatile! Porneste in cautarea chemarii interioare pe care ai redus-o la tacere timp indelungat si care ti-a adus nefericire.

Recent

  • Ce inseamna un copil sensibil, sau copilul orhidee vs copilul papadie
  • Secretele succesului in 14 pasi utili
  • Top 65 filme inspirationale pe care nu ai cum sa le pierzi!
  • 100 de moduri in care poti gasi drumul catre succes
  • Mentalitatea care conteaza pentru succes

Copyright © 2021 · EsenteDeSucces. Toate drepturile rezervate. Un proiect Web Media Marketing.

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta tot mai buna atunci cand il vizitezi. Navigarea siteului inseamna ca esti de acord cu politica noastra de utilizare cookies.Sunt de acordAfla detalii