Ce este motivatia si cum sa o consolidezi?

0
15

 

Stim cu totii ca motivatia este importanta in viata noastra, a tuturor. Insa ce anume este motivatia, cum ne poate ajuta sa atingem obiectivele importante pe care ni le-am stabilit si, mai ales, care sunt modurile in care ne putem consolida motivatia? Despre toate acestea vom discuta in cele ce urmeaza.

Ce este motivatia?

Daca ar fi sa definim motivatia, ar trebui sa spunem ca ea este:

  •  puterea interioara care te impinge sa treci la actiune si sa obtii realizarile importante pentru tine.
  •  dorinta puternica de a face anumite lucruri si de a duce la indeplinire ceva despre care consideri ca este foarte important.
  •  este esenta, determinarea, energia si focul ce arde in interiorul tau si care te face sa te indrepti catre un anumit obiectiv.
  •  este puterea care te face sa te trezesti in fiecare dimineata cu energie, gata sa incepi o noua zi si sa muncesti pentru a-ti atinge obiectivele.

Motivatia inseamna entuziasm, ardoare, pasiune si interes.
Motivatia inseamna ambitia si dorinta de a incepe un lucru si de a-l duce la indeplinire.
Motivatia este alimentata de dorinta si de ambitie, si de aceea daca acestea doua nu exista, motivatia lipseste si ea.

Motivatia este adesea determinata de factori externi, printre care se poate numara exemplul dat de alte persoane de succes, un film, o carte, un anumit eveniment sau un discurs de incurajare. Acesti factori trezesc dorinta de a face ceva important, de a-ti urma un vis sau pur si simplu de a duce o anumita sarcina la indeplinire.
Acesti factori sau elemente declansatoare pot fi putrenici, te pot motiva si te pot impinge de la spate suficient de mult incat sa duci la indeplinire ceea ce ti-ai propus sa faci.

Uneori factorul declansator si dorinta se intampla sa scada in intensitate dupa o vreme, si ai nevoie de o alta doza de incurajare.
Se poate intampla, de asemenea, sa ai dorinta de a duce ceva la bun sfarsit, sau de a atinge un anumit obiectiv, dar daca dorinta si ambitia nu sunt suficient de puternice, daca iti lipseste imboldul, initiativa si dorinta de a trece la actiunea necesara, in acest caz iti va lipsi si motivatia si determinarea interioara.

Atunci cand exista motivatie, exista si initiativa si directia, exista si curajul, energia dar si insistenta necesara pentru a-ti urma obiectivele.
O persoana motivata trece la actiune si face orice este necesar pentru a-si indeplini obiectivele.
Motivatia devine mai puternica atunci cand ai o viziune, o imagine mentala clara a ceea ce vrei sa indeplinesti si, de asemenea, dorinta puternica de a o manifesta. Intr-o astfel de situatie, motivatia trezeste forta si rezistenta interioara, si te impinge inainte, catre a face din viziunea ta o realitate.
Motivatia poate fi aplicata oricarei actiuni sau oricarui obiectiv. Poate fi vorba despre motivatia de a studia o limba straina, de a lua note bune la scoala, de a face o prajitura, de a scrie o poezie, de a face cate o plimbare in fiecare zi, de a castiga mai multi bani, de a avea o slujba mai buna, de a cumpara o casa noua, de a cladi o afacere, de a deveni scriitor, medic sau un avocat de succes.
Motivatia este prezenta ori de cate ori exista o viziune clara, ori de cate ori intelegi in mod clar ceea ce vrei sa faci, si ori de cate ori ai o dorinta puternica si incredere in capacitatile proprii.

Motivatia este una dintre cele mai importante chei catre succes

Cand lipseste motivatia si stimulentele, fie nu obtii niciun rezultat, fie obtii doar rezultate mediocre, pe cand daca exista motivatie, obtii rezultate mai importante si ai realizari mai mari.
Compara un elev sau un student caruia ii lipseste motivatia si care abia invata cu un student care este extrem de motivat, si care dedica ore in sir studiilor sale. Cei doi studenti vor avea, fara doar si poate, note complet diferite.

Lipsa de motivatie inseamna lipsa de entuziasm, de zel, de stimulare si de ambitie, in timp ce existenta motivatiei este un semn al unei dorinte puternice, un semn de energie si entuziasm si un semn al dorintei cuiva de a realiza ceea ce este hotarat sa faca.
O persoana motivata este o persoana mai fericita, mai energica, si vede cu ochii mintii rezultatul pozitiv al unei actiuni.

Cum sa iti intaresti motivatia?

lucruri pe care oamenii de succes le fac in fiecare zi

1. Stabileste-ti un obiectiv. Daca ai un obiectiv major, ar putea fi mult mai eficient sa imparti drumul catre realizarea acelui obiectiv in cateva obiective minore, fiecare dintre acestea conducand la atingerea obiectivului principal. Impartind obiectivul major in cateva mai mici iti va fi mai usor sa te motivezi, pentru ca nu te vei simti abolut deloc coplesit de catre dimensiunile obiectivului principal si de lucrurile pe care le ai de facut. In acest fel vei simti ca obiectivul final este mai realizabil, si mai usor de dus la indeplinire.

2. Intelege ca este extrem de important sa finalizezi ceea ce ai inceput. Bate in cuie in mintea ta ca orice incepi trebuie sa si termini! Dezvolta-ti obiceiul de a ajunge la linia de final intotdeauna.

3. Socializeaza cu oameni de succes si cu oameni care au interese similare cu ale tale sau aceleasi obiective, pentru ca motivatia si atitudinea pozitiva sunt contagioase. Asociaza-te cu oameni motivati, care iti impartasesc interesele.

4. Nu amana niciodata nimic. Amanarea duce la lene, iar lenea duce la lipsa motivatiei.

5. Insista. Rabdarea si faptul ca nu renunti, in ciuda esecului si a dificultatilor, mentin aprinsa flacara motivatiei.

6. Citeste despre subiecte care fac obiectul intereselor tale. Acestea iti vor mentine entuziasmul si ambitia vii.

7. Spune-ti in mod continuu ca poti si ca vei reusi.

8. Uita-te la imagini cu lucrurile pe care vrei sa le obtii, cu obiective pe care vrei sa le atingi si vei reusi sa o faci. Faptul ca ai mereu in fata imaginea obiectivelor tale iti va intari dorinta si iti va face subconstientul sa lucreze in beneficiul propriu.

9. Vizualizeaza obiectivele ca si cum ar fi atinse si adauga un sentiment de fericire si de bucurie.
Aminteste-ti intotdeauna ca daca un anumit obiectiv este cu adevarat important, parcurgerea pasilor de mai sus iti va intari in mod cert motivatia si te va face sa mergi mai departe.

Citeste si: Cat timp dureaza sa-ti formezi sau sa renunti la un obicei?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.