Cat timp dureaza sa-ti formezi sau sa renunti la un obicei?

5
(1)

dureaza 21 de zile sa-ti formezi un obicei.

Este o afirmatie celebra, de care probabil ai mai auzit pana acum. Se pare ca isi are originea in Psiho-cibernetica, carte de dezvoltare personala scrisa de Maxwell Maltz in 1960 si care a fost vanduta in 30 de milioane de copii.

Chirurg plastic de meserie, Maxwell a observat in randul pacientilor sai un anumit tipar. In urma operatiilor estetice, acestia se obisnuiau cu noua lor infatisare in 21 de zile. Similar, pacientii care isi pierdeau un membru experimentau durerea sau senzatia membrului fantoma timp de 21 de zile.
Maxwell Maltz a mers mai departe si a testat daca observatia este valabila inclusiv pentru sine insusi. A descoperit ca si pentru el a durat tot 21 de zile pentru a-si forma un obicei nou.

Acestea, precum si alte fenomene observate frecvent, arata ca este nevoie de minimum 21 de zile pentru o imagine mentala veche sa se dizolve si alta sa se formeze.

Din observatiile lui Maxwell Maltz s-a tras concluzia ca iti poti forma un obicei in 21 de zile. Observatia a avut o influenta decisiva asupra literaturii motivationale si unor autori celebri ai genului, precum Zig Ziglar, Brian Tracy etc.

Aceasta este dovada vie a faptul ca un singur cuvant poate schimba totul. Pe masura ce informatia s-a raspandit, se pare ca s-a si scurtat, iar cuvantul minimum a fost exclus in totalitate. Astfel, de multa vreme incoace se crede ca dureaza, simplu, 21 de zile sa-ti formezi un nou obicei. 

Daca un numar suficient de mare de oameni spun acelasi lucru de suficiente ori, indiferent ca informatia este corecta sau nu, se va transforma intr-un adevar universal valabil.

Afirmatia facuta de Maxwell Maltz este bazata pe observatie si nu are in spate o dovada stiintifica. Asadar, cat dureaza, de fapt sa-ti formezi un obicei nou?

In cat timp iti formezi un obicei?

Pentru a descoperi cu exactitate in cat timp isi formeaza oamenii un obicei nou, cercetatorii au investigat. 96 De voluntari au ales o activitate pe care s-o desfasoare zilnic, mereu in acelasi context (un pahar de apa inainte de micul dejun, de exemplu) timp de 12 saptamani.

Participantii la studiu au fost instruiti sa tina evidenta progresului lor si sa raporteze intr-un jurnal daca au intreprins sau nu activitatea aleasa. Majoritatea, 82 de participanti, a furnizat suficiente date pentru a fi analizate de catre cercetatori. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca a durat de la 18 pana la 254 de zile pentru ca subiectii sa isi insuseasca un nou obicei, ci nu generic 21 de zile.

Cercetatorii au descoperit ca lipsa unei oportunitati de a efectua actiunea nu a afectat in mod considerabil procesul de ansamblu de formare a unui obicei. Altfel spus, micile scapari nu au un impact prea mare. Formarea unui obicei mai bun nu functioneaza in limitele totul sau nimic. 

Asadar, nu se poate stabili un numar universal de zile. Timpul necesar pentru ca o anumita actiune sa devina un obicei variaza de la un individ la altul.

Cu alte cuvinte, este bine sa-ti stabilesti obiective realiste atunci cand vrei sa faci unele schimbari permanente in viata ta.

Cat timp dureaza sa-ti formezi un obicei nu are importanta. Indiferent ca vorbim despre 21 sau 210 zile, tot va trebui sa depui efortul necesar sa-ti atingi obiectivul. Pe langa asta, singura cale prin care poti ajunge in ziua 210 este sa incepi cu ziua #1 si sa nu te mai opresti!

In cat timp poti sa renunti la un obicei?

Creierul uman se impotriveste cu tarie schimbarii si functioneaza cel mai bine in limita lucrurilor care ii sunt deja cunoscute. Asa se face ca obiceiul are o putere imensa asupra noastra.

Obiectivul omului si societatii contemporane pare sa fie atingerea perfectiunii. Carti, psihoterapeuti, grupuri de sprijin si guru ai dezvoltarii personale ne promit ca ne pot ajuta sa scapam de vicii – mancatul excesiv, cheltuitul excesiv, fumatul, consumul de bauturi alcoolice, rosul unghiilor si alte dependente mai mult sau mai putin daunatoare, care ne distrug stima de sine.

Stim cu totii ca este posibil sa renuntam la un obicei, desi uneori pare nerealizabil, mai ales daca nu beneficiem si de sprijinul altora.

Dar cat dureaza, de fapt, sa renunti la un obicei? Cativa experti in domeniul psihologic au raspuns la aceasta intrebare:

Timothy A. Pychyl

Profesor de psihologie la Universitatea Carleton Ottawa, Canada

Este destul e greu de raspuns la aceasta intrebare, deoarece depinde foarte mult de particularitatile fiecarui caz in parte, de persoana si despre ce obicei este vorba. Sa renunti la un obicei are o implicatie importanta: insusirea unui alt obicei in locul lui. Astfel, obiceiul vechi va deveni mai putin potent o data cu aparitia unuia nou.

In acest context, am putea stabili cu aproximatie o perioada de timp de aproximativ minimum 6 luni, valabila numai in conditiile in care esti intr-adevar hotarat sa faci schimbarea pe care ti-ai propus-o si ca ai o strategie privitor la felul in care o vei face. Acestea doua, angajamentul si strategia, sunt componentele cheie.

Elliot Berkman

Profesor de psihologie la Universitatea Oregon

Timpul necesar pentru a renunta la un obicei depinde de trei factori pe care ii voi descrie in ordinea crescatoare a importantei lor. Primul este disponibilitatea unui obicei alternativ. Este mult mai usor sa incepi sa faci ceva nou, decat sa renunti la un obicei, fara a-l inlocui cu un alt comportament. Din acest motiv tratamentele precum guma cu nicotina au eficienta mai sporita decat plasturii cu nicotina, de exemplu. 

Al doilea factor il reprezinta motivatia de a face schimbarea. Oamenii care isi doresc sa-si schimbe obiceiurile din motive care se aliniaza cu valorile lor interioare isi vor schimba comportamentul mai rapid decat cei care o fac din motive extern, cum ar fi din cauza presiunii celor din jur. 

Capacitatea mentala si fizica de a renunta la un obicei este al treilea factor important. La nivel neuronal, obiceiurile vechi sunt adanc inradacinate. Altfel spus, au devenit factori determinanti puternici ai comportamentului. 

Vestea buna este ca oamenii sunt intotdeauna capabili sa faca o astfel de schimbare, atunci cand constientizeaza consecintele unui obicei nociv si sunt motivati sa renunte la el.

Susan Krauss Whitbourne

Profesor de psihologie, Massachusetts

Renuntarea la un obicei inseamna ruperea legaturii dintre comportamentul in cauza si recompensa pe care acesta o ofera. In cazuri extreme, se poate renunta la un obicei instant, cum ar fi in cazul in care inhalezi fumul de tigara si iti provoaca o stare imediata de rau fizic. Nu exista un interval standard in care poti renunta la un obicei. Poti reusi, insa, s-o faci in cateva saptamani.

Surse: http://onlinelibrary.wiley.com/

http://www.hopesandfears.com

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts