• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • Esente
  • Succes
  • Motivatie
  • Oameni
  • Viata
Esente de succes

Esente de succes

Motivatie | Inspiratie | Oameni de succes

libris.ro

Esente

40 de idei perfecte pentru a alunga plictiseala – update 2020

Desi sunt oameni care tanjesc sa simta macar uneori cum e sa se plictiseasca din cauza programului agitat din fiecare zi, pentru altii plictiseala poate fi o adevarata tortura! Pentru ca plictiseala ucide fericirea, este foarte important sa ramai mereu ocupat. Insa cei care au simtit macar o data in viata ce inseamna plictiseala, stiu ca e extrem de greu sa gasesti noi moduri de a omori timpul.

Nu poti nici sa dormi tot timpul si sa te plimbi prin lumea viselor, la fel cum nu poti nici sa stai cate o zi intreaga pe Instagram admirand vietile pretins fericite ale altora, fara sa te plictisesti.
Si atunci… depinde de preferintele si de punctele tale de interes ce anume te-ar putea ajuta sa combati plictiseala. Iar daca ai ramas in pana de idei, noi iti venim in ajutor cu o lista de 40 de idei pentru momentele in care te plictisesti.

1. Da o mica petrecere

E drept ca daca decizi sa dai o petrecere, nu vei mai fi singur, dar macar e o idee foarte cool si te poate ajuta sa te bucuri de o zi in care nu stii ce sa faci. Suna-ti prietenii si rudele care stii ca ar putea veni, creaza un playlist bun si apoi comanda niste pizza. Nu uita de cola si niste bere. Daca respecti toti pasii de mai sus, ai toate sansele sa-ti reuseasca o petrecere de zile mari!

2. Creaza un colaj foto

Scoate din sertar albumele de fotografii si treci in revista toate amintirile vechi. Alege apoi fotografiile care iti plac cel mai mult si care iti trezesc amintiri speciale, si fa din ele un colaj foto. Mai tii minte ce elev creativ si plin de imaginatie erai in copilarie? Ei bine, nu e niciodata prea tarziu sa verifici cat de mult din creativitatea ta a rezistat timpului si varstei!

3. Asculta muzica preferata

In loc sa te intrebi ce sa faci atunci cand esti plictisit, pur si simplu pune-ti castile pe urechi. Muzica iti poate oferi o companie minunata atunci cand te plictisesti si in plus iti poate schimba si starea de spirit, energizandu-te si conferindu-ti chef de viata! Creaza un playlist cu melodiile preferate si bucura-te de ele. Daca esti pasionat de muzica, nici nu iti vei da seama cand vor trece 5-6 ore din timpul tau…

4. Suna-ti cel mai bun prieten

Cei mai buni prieteni sunt intotdeauna acolo pentru a va distra impreuna, indiferent cat de departe esti de ei. Nu trebuie decat sa iti suni cel mai bun prieten si sa vorbiti despre toate prostiile care va trec prin minte. Nu-ti face griji, un prieten adevarat nu ar trebui sa se supere niciodata. Iar daca pare agasat de telefon, sau de trancaneala ta si invoca motive ca sa inchida, poate fi un semn ca nu e un prieten atat de bun pe cat credeai tu. Sigur, exista si exceptii justificate, dar asta o vei simti doar tu!

5. Uita-te la clipuri vechi cu iubita sau iubitul

In mod cert cea mai buna cale de a-ti aduce zambetul pe fata! Sigur ca pot exista si amintiri mai neplacute, dar per ansamblu inregistrarile vechi sunt o idee care te poate ajuta sa depasesti mai repede o zi plictisitoare.

6. Fa o “descindere” in primul supermarket

Iesirea din casa te va ajuta sa iti schimbi starea de spirit si iti va ridica moralul. E ziua ta de rasfat, deci pune in cos cata ciocolata si inghetata vrei. Completeaza cu niste Cola si lasagna semipreparata si vei avea un semi-festin acasa.

7. Uita-te la clipuri funny pe YouTube

Filmuletele amuzante de pe YouTube sunt o modalitate excelenta de a-ti imbunatati starea de spirit. Daca te-ai plictisit singur acasa, atunci YouTube va fi unul dintre lucrurile distractive de facut acasa. YouTube este intotdeauna o solutie mult mai buna decat programul mereu identic al posturilor de televiziune, si in plus ai sansa de a avea o gama completa de continut din care sa alegi.

8. Fa cumparaturi online

Conditia esentiala pentru asta e sa ai niste bani disponibili pe card sau sa stii ca esti acoperit in viitor, daca faci comanda cu plata la livrare. Intra pe site-urile preferate de comert electronic si ia-ti cateva articole noi. Poate fi vorba de haine, sneakersii cei noi pe care ti-i doresti demult, ultimul telefon, sau orice altceva iti doresti. Chiar daca nu cumperi neaparat ceva, simpla navigare pe un site de shopping te va ajuta sa iti treaca timpul mai repede.

9. Citeste o carte

Cititul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face atunci cand te plictisesti. Vei obtine, astfel, nu numai cunostinte pretioase, dar vei avea, de asemenea, si posibilitatea de a petrece timpul mult mai usor. Cine stie, poate asa vei descoperi chiar o modalitate mai usoara de petrecere a timpului liber!

10. Fa curat in camera

Cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand te plictisesti sa stai de unul singur, mai ales daca esti baiat. Baietii nu se gandesc prea mult la curatenie, in general, dar crede-ma pe cuvant, te vei simti mult mai fericit si mai mandru dupa ce ai dus la bun sfarsit o astfel de sarcina.

11. Petrece timp cu animalele de companie

Daca ai un animal de companie, atunci nu ai cum sa te plictisesti. Joaca-te cu el sau scoate-l afara si fii convins ca el adora si abia asteapta sa petreaca mai mult timp cu tine! Dupa ce veniti de afara, fa-i o baie, deoarece igiena este importanta si pentru micile noastre animale de companie. Ai putea, de asemenea, sa-ti inveti animalul un nou truc sau cel putin sa incerci!

12. Danseaza ca si cum nu ar mai exista o alta zi

Ti-ai dorit vreodata sa faci ceva care sa te epuizeze fizic, doar ca sa scapi de plictiseala? Ei bine, dansul este solutia salvatoare, pentru ca dincolo de oboseala in sine, dansul iti va schimba complet starea de spirit! Poti chiar sa urmaresti cateva clipuri pe net si sa inveti niste pasi noi, iar apoi sa iti imaginezi ca esti pe scena la un show doar al tau! Stiu ca suna ciudat, dar incearca si in mod cert te vei simti mai bine.

13. Bucura-te de o baie relaxanta

Da drumul la muzica si fa un dus lung. Daca ai norocul sa ai o cada mare, ia toate sarurile de baie favorite si asigura-te ca iti pregatesti o baie relaxanta. In mod cert te va relaxa, iar timpul va trece rapid.

14. Fa un clip si incarca-l pe net

Niciodata nu poti sti ce videoclip ar putea deveni viral pe internet, intr-o era in care YouTube-ul naste vedete. Si tu poti fi una dintre ele, daca ai ceva special de filmat. Iar daca nu vei deveni un star al online-ului, ai putea cel putin sa ai parte de 15 minute de celebritate. Ce te costa sa incerci?!

15. Scrie un blog

Cititul este bun, dar si a scrie un blog este interesant si un mod special de a ajunge la cititori pentru a vorbi despre orice subiect. Cine stie cat de priceput te-ai putea dovedi la asta? Incepe astazi si vei vedea unde va duce noua ta pasiune.

16. Incearca o transformare

Nu trebuie decat sa te gandesti la o schimbare de aspect si poti fi sigur ca va deveni realizabila pas cu pas. Incepe sa citesti reviste sau articole legate de moda si sa colectezi idei cu privire la stilul pe care doresti sa il incerci. Poate fi un stil vestimentar nou sau poate fi doar un hairstyle nou… Important este sa incepi de undeva!

17. Reia serialele preferate

Daca ai unul sau mai multe seriale pe care le urmaresti dar pe care le-ai neglijat in ultima vreme, iti poti petrece cateva ore incercand sa prinzi din nou firul actiunii de unde l-ai lasat.
Te poti uita pe computer sau pe televizorul tau smart, sau chiar pe telefon, important este sa le gasesti. In mod garantat nu vei simti cum zboara timpul!

18. Incearca o reteta noua

Atunci cand te plictisesti, nu iti face ziua si mai grea comandand mancare acasa. Cauta pe internet si gaseste o reteta care te atrage si incearca sa o prepari chiar tu acasa. E posibil sa nu fie la fel de gustos la prima incercare cum ar fi la restaurant, dar macar te vei putea lauda ca ai incercat si in plus timpul trece fara sa iti dai seama cand te concentrezi pe reteta noua.

19. Jocuri video

Poate ca au trecut ani de cand ai jucat ultima oara un joc video, dar este in mod cert un mod foarte simplu si la indemana sa iti umpli timpul. Atentie, nu trebuie sa faci asta tot timpul, iar majoritatea jocurilor video iti creaza o oarecare dependenta, de care sigur vei vrea sa scapi mai tarziu!

20. Gandeste-te la modalitati de a economisi bani

Cauta moduri inteligente de a economisi bani, pentru ca e posibil sa nu fii constient de trucurile pe care le poti utiliza pentru a face economii! In acest fel, odata la ceva timp, vei putea face investitii interesante.

21. Organizeaza-ti dulapul

Multi dintre noi nu ne pastram dulapul organizat si avem prostul obicei de a ne arunca hainele pe unde apucam atunci cand ne pregatim sa iesim undeva sau cand venim seara acasa obositi. Dulapul tau nu trebuie sa arate ca si cum tocmai ar fi trecut o tornada peste el, iar tu te poti folosi de timpul in care te plictisesti pentru a-l organiza in mod ideal.

22. Citeste articole interesante de pe net

Da da, exact ce faci si in momentul asta! Poate ca ai multe subiecte care te intereseaza, dar de care nu ai timp foarte des. Poate fi universul, lumea, dinozaurii, OZN-urile… niciodata nu strica sa citesti informatii interesante despre lucrurile care te intereseaza, cu atat mai mult cand ai si timp de pierdut!

23. Fa curat in garaj

E adevarat ca e mai degraba un proiect de o zi, decat o idee pentru momentele de plictiseala, insa imagineaza-ti cat de bine te vei simti la final! Foloseste recipiente din plastic pentru organizare si scrie pe fiecare cutie ce contine. Data viitoare cand vei mai cauta decoratiunile de Craciun sau albumele vechi de poze, vei sti exact unde sa le cauti.

24. Implica-te intr-o cauza importanta

Pe vremea cand telefoanele si internetul nu ne acaparasera inca vietile, oamenii se implicau in cauze care contau si militau pentru lucruri in care credeau. Daca suferi de plictiseala, poate ai nevoie sa gasesti ceva care sa te pasioneze si sa faci tot ce tine de tine sa creezi o schimbare!

25. Fa voluntariat

Daca plictiseala este o stare obisnuita in viata ta si ai timp de investit in lucruri importante, ai nevoie de o solutie pe termen lung, iar voluntariatul este un mod excelent de a-ti petrece timpul liber. Gaseste o organizatie non profit, un spital, un orfelinat sau chiar o firma de constructii care face case in scop umanitar si afla ce poti face sa ii ajuti!

26. Perfectioneaza-te

Revino la scoala sau incearca o varianta online de studiu pe cont propriu. Multe dintre acestea din urma sunt chiar gratuite, asa ca nu ai nicio scuza sa nu iti largesti orizonturile.

27. Vopseste o camera

Uita de culorile neutre si gandeste-te mai degraba la nuante de albastru sau de verde, cu stropi sau pete galbene. Sau… fii curajos si mergi pe negru, alb si rosu!

28. Inlocuieste hartia din sertare

Hartia de pe fundul sertarelor este ceva la care nu ne gandim decat foarte rar – la curatenia de Craciun sau de Paste, sau cand se deterioreaza atat de mult incat nu mai avem incotro decat sa o schimbam. Este un proiect relativ ieftin si in mod cert va da o alta fata sertarelor tale.

29. Organizeaza “sertarul cu nimicuri”

Cu totii avem in casa cel putin un sertar al carui scop este sa depoziteze toate nimicurile mici cu care nu avem ce face, dar pe care nici nu vrem sa le aruncam. Nu trebuie sa renunti la sertar, pentru ca oricum in scurt timp iti vei face altul, dar poti macar sa il organizezi putin, pentru ca data viitoaare sa gasesti mai usor stick-ul USB sau pila de unghii.

30. Rearanjeaza mobila

Vrei o schimbare de decor dar nu iti permiti sa cheltui acum pe o transformare completa? Muta canapeaua pe alt perete, fotoliul in alt colt si desparte bibilioteca in cateva corpuri separate si ai un design nou!

31. Fa-ti curat in Inbox

Daca ai aceeasi adresa de email de peste 10 ani si primesti cel putin 100 de emailuri pe zi, dintre care cele mai multe sunt junkuri, nu mai e cazul sa spun ca momentele de plictiseala sunt oportunitatea perfecta pentru o curatenie temeinica in Inbox. Elimina emailurile promotionale sau junk-urile si apoi muta restul in foldere sau direct la gunoi, pana cand Inboxul tau se va goli. Atentie! Folderul de spam poate ascunde uneori si mesaje importante de care nici macar nu stiai.

32. Fa un masaj

Daca ai mai facut pana acum masaje, nu mai e nevoie de un motiv pentru care l-am trecut in aceasta lista. Cheama acasa maseuza prietenelor tale, si bucura-te de o ora de rasfat numai pentru tine.

33. Mediteaza

Ok, poate ca nu te-a convins inca toata nebunia asta cu meditatia si mindfulness-ul, insa atunci cand nu ai nimic de facut, nu strica sa incerci macar o data sa meditezi pentru a intelege ce beeficii vad altii in asta.

34. Fa sport

Fie ca alergi, ca dansezi, ca mergi la ore de fitness sau ca incerci yoga, vei simti imediat diferenta in starea ta de spirit.

35. Incearca un hobby nou

Ti-ai dorit dintotdeauna sa stii sa pictezi sau sa inveti sa joci tenis, dar nu ai gasit niciodata timp sau curaj. Momentele in care simti ca te copleseste plictiseala sunt perfecte pentru hobby-uri noi!

36. Apuca-te de gradinarit

Vei fi uimit ce gust bun au legumele si fructele cand vin din gradina ta. Si in plus, noua ta activitate va avea si beneficii pentru bugetul familiei. Desigur, nu te vei bucura de ele imediat, insa merita asteptarea si efortul.

37. Cauta o cariera noua

Ti-ai dorit mereu sa fii medic, avocat sau sa devii bucatar? Sau poate ca vrei sa lucrezi in vanzari de asigurari sau sa incepi o afacere proprie? Plictiseala inseamna ca ai timp liber, iar acest timp poate fi folosit pentru a-ti deschide un drum catre o noua cariera plina de recompense.

38. Upgradeaza-ti CV-ul

Daca a trecut ceva timp de cand nu te-ai mai uitat prin CV-ul tau, ai acum ocazia sa il aduci la zi, cu experiente si skill-uri noi. Vei fi astfel cu un pas mai aproape de a candida la un job super pe care ti-l doresti de mult!

39. Organizeaza-ti documentele importante

Daca ar fi sa ti se intample ceva astazi, familia ta ar sti sa rezolve toate problemele care apar? Pune-ti in ordine toate actele importante, de la certificate de nastere si pasaport, pana la asigurari de viata sau pentru casa, pensii private, parole, pin-uri de la carduri, contracte la banci, etc.

40. Creaza-ti un plan de viata

Afacerile au un plan, asa ca de ce nu ar avea si oamenii? Gandeste-te unde vrei sa ajungi, in cat timp, cum vrei sa ajungi acolo si apoi formuleaza un plan care sa te ajute sa iti atingi scopurile. Odata ce ai in fata un drum clar, poate ca nu vei mai avea timp sa te simti plictisit!

Sursa:

https://esentedesucces.ro/22-de-idei-cu-care-sa-alungi-plictiseala/

https://www.wisebread.com/kill-boredom-with-these-34-fun-and-productive-projects

 

3 intrebari majore pentru a-ti ascuti skill-urile decizionale

De cele mai multe ori, atunci cand managerii aflati la inceput de drum decid sa inceapa de la zero o afacere noua, nu au nici cea mai mica idee ce anume este necesar pentru ca un business nou inceput sa devina un succes real.

Tot ce stiu este ca pornesc in acest demers de la o idee. In cele mai fericite cazuri – acelea care au ca rezultat construirea unui nume important pe o nisa anume – ideea de la care porneste un business este rezolvarea unei probleme reale, pe care un anumit segment de public o resimte. Practic, antreprenorul identifica problema si vine catre public cu o propunere reala, care il poate ajuta sa rezolve respectiva problema.

Cata vreme instrumentul care ajuta la rezolvarea problemei este unul util, iar oamenii adera la el, afacerea in sine va fi un succes – nu pentru o perioada scurta, ci pe termen lung – astfel de companii ajungand in cele din urma la un public foarte mare si avand un feedback extrem de bun.
Exista idei sau ponturi speciale care pot face o companie sa ajunga la un astfel de succes? Desigur ca exista, insa de cele mai multe ori tinerii antreprenori iau, in parcursul lor, o serie intreaga de decizii bazandu-se pe impuls si pe intuitie, pe ceea ce reusesc sa perceapa despre piata si despre segmentul de clienti caruia i se adreseaza.

De asemenea, in astfel de abordari antreprenorii nu au nici macar cea mai vaga idee legata de ce anume inseamna un MVP (Produs Minim Viabil), ci construiesc dupa propria vointa si intuitie, si fac apoi tot posibilul pentru ca oamenii sa cunoasca produsul sau serviciul oferit de companie.
In astfel de cazuri poti avea parte de succes relativ rapid – ceea ce duce la o incredere prematura ca stii ce faci si ca ai priceperea si experienta necesare pentru a fi de succes – dar poti avea parte si de esecuri. Deciziile luate pe baza intuitiei iti pot fi de un real folos, insa exista si situatiile inverse, in care deciziile intuitive te trag inapoi sau te tin pe loc, fara sa aduca castigurile asteptate.

Si totusi, cum reusesti sa obtii stabilitatea necesara unui business, luand decizii importante conform unui algoritm care reduce sansele de esec? Iata mai jos trei intrebari esentiale pe care ar trebui sa ti le pui in procesul de luare a deciziilor.

1. Este suficient de important incat sa conteze?

Este o idee sau un pas suficient de important incat sa conteze? Atunci cand conduci o afacere exista mii de decizii si hotarari pe care trebuie sa le iei in diferite momente. Ar trebui sa refaci designul website-ului? Ar trebui sa adaugi noi caracteristici si functii? Ar trebui sa rezolvi plangerile clientilor? Ar trebui sa renunti la un produs sau la un serviciu?

Numarul de lucruri pe care le poti face sau pe care le poti incerca pentru ca afacerea ta sa evolueze este nelimitat.
Intrebandu-te daca un anumit demers este suficient de important incat sa conteze, te fortezi de fapt sa prioritizezi initiativele care vor face intr-adevar ca lucrurile sa se miste intr-o directie favorabila. “Plangerile unui numar limitat de clienti cu privire la o problema minora sunt suficient de importante incat sa influenteze in mod decisiv evolutia afacerii tale?” Probabil ca nu! “Concentrarea pe un redesign al site-ului, despre care esti convins ca iti va imbunatati rata de conversie cu 20% si iti va adauga un venit substantial la buget este suficient de importanta incat sa conteze?” Probabil ca da!

Desigur, constientizarea a ce anume este suficient de important incat sa conteze si ce nu, este ceva relativ… De aceea, este important sa imparti initiativele si in functie de dimensiuni. Daca ai pe lista initiative si planuri despre care esti convins ca iti vor aduce un venit mai mare decat altele, este de la sine inteles ca le vei prioritiza pe cele care vor aduce un profit mai important. Nu inseamna ce celelalte nu sunt suficient de importante incat sa conteze, dar nu sunt si suficient de mari incat sa rivalizeze cu cele pe care le pui pe primul plan. Va veni insa si vremea lor!

Intrebarea daca ceva este suficient de mare incat sa conteze are importanta si pentru evaluarea unei afaceri pe care iti doresti sa o incepi. Afacerea ta noua este suficient de bine pozitionata? Nisa este destul de importanta? Solutia ta este una destul de utila? Acestea sunt intrebari la care va trebui sa gasesti raspunsul inainte de a porni la drum cu un business nou, care vrei sa conteze!

2. Ce problema rezolvi?

lucruri pe care oamenii de succes le fac in fiecare zi

Tot ceea ce faci trebuie sa rezolve o problema sau o nevoie existenta pe fond. Iar aceasta ar trebui sa fie o intrebare usoara careia sa ii gasesti raspunsul imediat. Uneori aceasta intrebare te poate ajuta sa intelegi ca de fapt nu rezolvi neaparat o problema, si ca ar trebui sa reconsideri ceea ce faci.

Produsul tau va trebui sa fie unul din categoria “imi trebuie”, nu din categoria “mi-ar placea”. In plus, va trebui sa faca ceva diferit si mai bine pentru a reusi sa iasa in evidenta, pentru ca in general clientii cer si asteapta de la un produs sau serviciu nou mai mult decat de la cele pe care le au sau pe care le stiu deja.
Atat timp cat consumatorii vor avea probleme, ei vor cauta solutii, insa oamenii cauta intotdeauna modurile cele mai bune, mai rapide si mai inteligente de a-si duce la indeplinire task-urile de zi cu zi. Si, din fericire, pentru afaceristii nou veniti exista inca foarte mult loc pentru imbunatatire in randul produselor existente pe piata la acest moment!

Iata de ce compania ta nu trebuie neaparat sa rezolve o problema noua, pe care nu o mai abordeaza nimeni, ci doar sa ofere o solutie mai buna decat alte branduri, la o problema existenta deja si cu care consumatorii se confrunta.

3. Cum masori succesul?

Asadar, pana in acest moment stii deja ce problema rezolvi si daca aceasta este suficient de importanta incat sa conteze. Cum reusesti sa iti dai seama si sa masori daca initiativa ta functioneaza sau nu? Daca nu stii sa masori succesul, nu vei sti cand sa opresti totul sau, dimpotriva, cum sa functionezi si cum sa dezvolti o initiativa.
Totul in acest caz se rezuma la un indicator numit KPI – Indicator de performanta – si la harti de parcurs.

Sa presupunem ca iti refaci designul primei pagini de pe site-ul tau. Vei dori sa setezi anumite termene limita si indicatori. Poate ca te astepti sa cresti conversiile cu 15% si sa refaci designul paginii intr-un interval de 3 luni, ceea ce este suficient de important incat sa conteze. Ei bine, acesta va deveni reperul tau pentru masurarea succesului.

Odata stabiliti acesti parametri, vei fi capabil sa evaluezi progresul din acest parcurs si sa te intrebi de ce nu atingi aceste obiective. Daca refacerea designului paginii de start nu iti va aduce decat o crestere de 2% a conversiilor, e posibil sa ajungi la concluzia ca eforturile tale in acest sens nu au fost suficient de mari incat sa conteze, sau ca trebuie sa iti reevaluezi ideile ce tin de design.

Daca iei o decizie incorecta legata de business-ul tau, atunci pasul urmator va fi sa inveti din greselile facute si sa construiesti in continuare pornind din acel punct. Invata ce anume ai facut corect si ce ai gresit si foloseste ceea ce ai invatat pentru ca data viitoare cand iei decizii sa gandesti mai aprofundat.

Cum ii invatam pe copii sa ierte?

Inca de cand sunt mici, copiii pot capata elementele de baza ale conceptului de iertare si le pot dezvolta pe masura ce inainteaza in varsta.
Week-end-ul trecut colegii de gradinita ai baietelului meu nu au vrut sa se joace cu el in parc. Desi a insistat si i-a rugat sa il primeasca in jocul lor, nu i-au dat voie si l-au lasat sa se joace singur, ceea ce l-a facut sa se simta foarte furios.

E adevarat ca nu a fost nervos pentru mult timp, insa copiii – la fel ca si adultii – pot resimti o stare de furie intensa atunci cand se simt nedreptatiti. In cel mai rau caz, aceasta furie ii poate face pe tineri sa se gandeasca la tradare si sa isi caute razbunarea prin acte de agresiune fizica, ce pot face foarte mult rau familiilor si comunitatilor.

Ne putem invata copiii sa ierte?

Psihologul Robert Enright si psihiatrul Richard Fitzgibbons sunt de parere ca iertarea are loc atunci cand alegem sa renuntam la mania fata de cel care ne-a ranit si sa gandim, sa simtim sau chiar sa ne purtam cu blandete fata de acea persoana. Specialistii spun ca a ierta nu inseamna a fi slab. Dimpotriva, e nevoie de tarie si de curaj pentru a ierta pe cineva.

De asemenea, iertarea nu inseamna ca ai si uitat, ca ai gasit o scuza sau ca ai tolerat sa fii ranit; poti ierta si in acelasi timp sa iti cauti dreptatea.
Iar iertarea este diferita de impacarea cu cineva; poti ierta fara sa ti se ceara scuze.
Poate ca iertarea pare ceva imposibil pentru un copil care nu are inca toate instrumentele pe care le are un adult pentru a face fata unor emotii precum manie si dorinta de razbunare. Dar exista o gama foarte larga de studii care sustin ca programele de iertare ii pot invata pe copiii de varste diferite sa se simta mai bine, sa isi consolideze relatiile, si sa isi imbunatateasca performantele scolare.

Psihologul Robert Enright crede ca prin aceste programe putem intelege cum sa ii invatam pe copiii nostri despre iertare, in conformitate cu varsta lor, astfel incat acestia sa creasca si sa devina adulti mai calmi si mai iertatori.

Programele dedicate iertarii, in lume

Programele pentru iertare ii invita in general pe membrii familiilor cu copii sau chiar pe elevi sa participe la sesiuni saptamanale de grup, pe o perioada de mai multe saptamani, sesiuni conduse de un mediator.

In cadrul unui astfel de program, copiilor le sunt prezentate conflicte diverse intre personaje fictive, iar apoi li se cere sa reflecteze la conflictele lor personale. Ei analizeaza moduri diferite in care pot face fata suferintei ce deriva din conflicte, inclusiv optiunea iertarii.

Dupa ce copiii invata conceptele de baza ale iertarii si inteleg ce anume este sau ce nu este iertarea, ei sunt invitati sa reflecteze la modul in care pot ierta – intai prin intermediul povestii unui personaj si apoi ca alegere pe care o vor face chiar ei, in sensul iertarii unei persoane care le-a facut rau sau i-a ranit.

Aceste programe sunt insotite de studii, in care o parte a copiilor sunt expusi la programul in sine, iar o alta parte a copiilor sunt reuniti intr-un grup de control, astfel incat rezultatele lor sa poata fi comparate. Acesti copii fie isi vad de viata ca de obicei, fie invata ceva nou, lucruri precum comunicarea eficienta, rezolvarea conflictelor, cum sa fie hotarati sau cum sa fie empatici.

Exista astfel de programe pentru copii incepand de la clasa intai si pana la tinerii adulti de 21 de ani. Acest gen de programe au fost implementate in multe tari, in zone diferite: Belfast, Irlanda de Nord (cea mai saraca zona din Marea Britanie, unde exista un istoric conflictual intre irlandezii catolici si protestantii britanici), Milwaukee, Wisconsin (un oras foarte segregat, in care copiii se straduiesc sa faca fata saraciei si unde exista conflicte majore intre grupurile rasiale), ca si in unele zone din Turcia, care sunt afectate de saracie si de violenta.

De asemenea, in astfel de programe au intrat si adolescenti care au trecut prin drame personale, abandon, tradare, abuz emotional, violuri, ca si tinerele femei din Coreea de Sud, care au fost victime ale agresiunilor.

In cadrul acestor studii, programele de iertare ofera copiilor o gama foarte larga de beneficii in comparatie cu grupurile de control – mergand de la empatie si speranta, pana la o doza mai mica de furie, ostilitate, agresiune, anxietate si depresie. Dupa ce inteleg ce este iertarea, unii copii au chiar rezultate mai bune la scoala, au mai putine probleme de comportament si de delincventa si au emotii mai pozitive fata de parintii si profesorii lor.

Abilitati de iertare pe paliere de varsta

Facand o serie intreaga de cercetari pe marginea iertarii, timp de 30 de ani, si implementand de asemenea multe programe in acest sens, Enright a reusit sa isi dea seama cum ii putem ajuta pe copii si pe adolescenti sa inteleaga si sa practice iertarea.

Iata mai jos – in acceptiunea psihologului Enright – modul in care putem pregati terenul pentru iertare pentru copiii foarte mici si in care putem incepe sa le cladim abilitatile de iertare, pe masura ce devin tineri adulti.

4-5 ani

Inainte de a le prezenta copiilor subtilitatile iertarii, le poti vorbi prima data despre conceptul de iubire – cum sa le pese de ceilalti si de binele acestora. Poti face acest lucru de pilda citindu-le carti cu poze in care cei mici vad interactiuni intre membrii unei familii iubitoare.

6-7 ani

Incepand de la varsta de 6 ani copiii au capacitatea “gandirii operationale concrete”, asa cum o numeste Jean Piaget, ceea ce inseamna ca de la aceasta varsta ei pot intelege cauzele si efectele actiunilor oamenilor.
Tocmai datorita acestei evolutii in gandirea unui copil, 6 ani este varsta la care poti incepe sa ii vorbesti sistematic despre iertare. Exista 5 pasi secventiali pe care ii poti face pentru a-i ajuta pe copiii aflati la aceasta varsta sa devina mai rafinati in ceea ce priveste intelegerea si practicarea iertarii.

Pasul 1.

Le poti vorbi despre valoarea inerenta sau despre ideea ca toti oamenii – indiferent cine sunt ei, cat de bogati sau saraci sau cat de destepti sunt – au o valoare. Fiecare persoana este speciala, unica si de neinlocuit. Inca o data, le poti prezenta acest concept separat de iertare. Exista carti care te pot ajuta sa le spui povestioare a caror idee principala sa fie aceea ca o persoana este o persoana, indiferent cat de mica este ea!

Pasul 2.

Inainte de a le prezenta celor mici tema iertarii in sine, poti incepe prin a discuta despre bunatate, respect, generozitate si din nou despre iubire. Poti continua sa ii inveti despre aceste lucruri dincolo de iertare si prin carti de povesti.

Pasul 3.

Odata ce copiii stiu cate ceva despre bunatate, respect, generozitate si iubire, le poti vorbi despre iertare, dar numai prin povesti (nu prin propriile lor experiente si prin a-i invata sa ii ierte pe cei care le-au gresit). Le poti explica astfel iertarea: cand oamenii iarta, inseamna ca sunt buni cu cei care nu au fost buni cu ei. Cand oamenii iarta, ei incearca sa ii respecte pe cei care nu le-au aratat respect lor. Cand oamenii iarta, ei sunt generosi cu cei care nu au fost generosi cu ei. Cand oamenii iarta, ei incearca de fapt sa fie iubitori cu membrii familiei, chiar si atunci cand acestia nu au fost iubitori cu ei, cel putin in acel moment.

Pasul 4.

Le poti explica foarte clar copiilor tai ca a ierta nu inseamna automat si impacare. Uneori un copil trebuie sa pastreze distanta fata de un alt copil, cand acesta din urma il hartuieste in continuu. Cel care se simte hartuit trebuie sa ii povesteasca unui adult despre situatia in care se afla.

Pasul 5.

Parintii pot aplica toate cele invatate exact pe situatiile in care se afla copiii lor, dar numai daca acestia sunt pregatiti si daca aleg sa ia in calcul iertarea. Iertarea este o alegere si nu ar trebui sa se faca sub presiune. Cei care sunt pregatiti, vor putea extrage si aplica ceea ce au vazut in carti si sa ofere bunatate, respect, generozitate si dragoste celor care le fac rau.

Pentru ca acesti pasi necesita timp, ei trebuie continuati de-a lungul anilor, folosind mereu povesti noi, astfel incat invatarea sa fie aprofundata in diferite contexte.

10-13 ani

Pe masura ce copiii avanseaza in varsta, parintii le pot prezenta cele trei teme ale iertarii, primirii iertarii si impacarii, care se pot intampla in perioada gimnaziului.

A fi iertat necesita smerenia de a recunoaste ca ai facut ceva rau si de a astepta momentul in care cel caruia i-ai gresit este gata sa te ierte. Pentru impacare, cei doi oameni ar trebui sa fie dispusi sa se reuneasca in incredere reciproca.

Cu alte cuvinte, cel care a fost nedrept face pasi catre schimbare. Iertarea poate veni si fara impacare, daca cel care raneste refuza sa schimbe actiunile nedrepte.

14-18 ani

Dupa ce s-au obisnuit cu temele de mai sus, elevii de liceu sunt gata sa ofere iertare intr-un mod mai sofisticat, urmand pasii din Modelul de Iertare. Adolescentii de liceu pot fi gata sa ia in considerare provocarea de a ierta nu doar o persoana, ci pe oricine fata de care au resentimente permanente.

“Iertarea este o virtute greu de indeplinit (si este o provocare foarte mare sa incerci sa ierti pus fata in fata cu nedreptatea) dar este o virtute care ofera o speranta concreta de pace” explica Enright si Fitzgibbons. Ei recomanda reuniunile de familie in scopul iertarii, cel putin o data pe saptamana, de pilda in timpul meselor, pentru a discuta despre ceea ce inseamna iertare, cum se simt si ce anume este greu sau usor cand vine vorba despre iertare.

Pentru ca in general conflictele sunt inevitabile, faptul ca ii invatam pe copii de mici despre iertare – chiar si pornind la micile suparari fata de colegii de gradinita sau de prietenii din parc – poate fi intr-adevar o cale catre construirea de comunitati si grupuri de oameni care apreciaza si cultiva pacea si linistea.

Cum sa lansezi un proiect profesional personal in noul an?

Daca dorinta pe care ti-ai pus-o anul acesta de Sarbatori a fost aceea de a lansa un proiect profesional personal, esti in locul potrivit!
Vacanta de iarna este momentul perfect pentru a incepe, din doua motive. In timpul iernii, se intuneca mai devreme, iar vremea rece te tine in casa mai mult, creandu-ti astfel mai multe oportunitati de a te concentra pe un proiect nou.

Un raport Nielsen din 2018 a relevat faptul ca petrecem jumatate din zi consumand media, indiferent de forma sa. De ce nu ai reduce acest timp si sa investesti in ceva nou?
De asemenea, in timpul sarbatorilor cresc si cheltuielile, consumatorii avand in general bugete mult mai mari pentru lunile de iarna, de la cadouri si vacante pana la petreceri si tinute speciale. Iata de ce iarna este, o data in plus, un moment foarte bun pentru lansarea unui potential business in retail.

Fa ceea ce iti place!

Un proiect personal sub forma unui al doilea job iti va permite sa ai si o alta sursa de venit facand ceva ce iti place, si pastrandu-ti in acelasi timp si slujba full time. De asemenea, iti va oferi o siguranta cu privire la castiguri, pentru ca tehnologia continua sa transforme industriile si joburile.
Numarul persoanelor care se apuca sa faca si altceva in timpul liber, pe langa slujba lor full time, este din ce in ce mai mare si este aproape intotdeauna vorba despre pasiune imbinata cu aspecte practice. In societatea actuala este mai usor ca niciodata sa faci asta, datorita unor resurse precum cloud computing, platformele de comert electronic si conectivitatea WiFi pe care o intalnim la tot pasul si care face posibil sa lucrezi de oriunde si oricand.


Practic se poate spune fara exagerare ca nu a existat nicicand in istorie un moment mai bun pentru antreprenori decat acesta, acum fiind mai usor si mai ieftin ca niciodata sa iti construiesti o afacere.

Daca te gandesti sa lansezi un nou proiect, poti incepe deja partea de cercetare.
Iata trei aspecte fundamentale care sa te ajute sa iti lansezi un nou proiect paralel cu jobul tau full time.

  • Trebuie sa iti placa ceea ce faci. Un job secundar nu trebuie neaparat sa fie pasiunea vietii tale, dar trebuie sa gasesti in el ceva care sa iti aduca o satisfactie.
  •  Trebuie sa fii un expert. Daca esti in bun in ceea ce faci, poti adauga mai multa valoare vietii altor persoane, ceea ce este esential pentru succes.
  • Cauta o piata care exista deja. Ideal ar fi sa incerci sa intri pe o piata pe care exista concurenta, o piata in care clientii sau consumatorii cheltuie deja bani pe serviciile sau pe produsele pe care tu le ai de oferit.
    Daca iti place ceea ce faci, daca esti bun la acest lucru si daca oamenii platesc pentru serviciul sau produsul tau, te afli deja in fata unui proiect extra promitator.

Aduna-ti curajul!

sursa de motivatie

Cea mai mare provocare pentru lansarea unui proiect extra este lupta cu delasarea. Multi potentiali antreprenori se poticnesc chiar inainte de a incepe un proiect, iar cel mai adesea motivul este teama de esec.

O cale foarte utila de a depasi ezitarile este sa stabilesti un deadline pentru momentul in care vei anunta lansarea noului tau produs sau serviciu si sa respecti acest deadline.
De asemenea, este important sa lasi deoparte perfectionismul inca de la inceput.
“Nu lasa perfectiunea sa fie dusmanul binelui” este o maxima din lumea business-ului, pe care ar fi bine sa o tii minte mereu. Obiectivul tau este sa iti lansezi produsul sau serviciul in piata. Dupa aceea va veni si momentul in care sa il duci cat mai aproape de perfectiune.

De asemenea, un pas important este sa verifici inca o data contractul semnat cu angajatorul tau principal, pentru a te asigura ca nu exista niciun fel de conflict legal, legat de faptul ca iti vei dezvolta un proiect profesional personal.
Daca esti incantat de ideea ta dar iti este teama de un potential conflict, poti cere intotdeauna angajatorului sa iti modifice contractul. Discutati totul cat mai clar, iar cand ajungeti la un consens, puneti totul pe hartie si semnati!

Un alt pont pentru a incepe un proiect personal este sa pornesti de la o singura sursa de venit si un singur domeniu de activitate. Daca obiectul business-ului tau este vanzarea de muraturi, atunci ideal ar fi sa te concentrezi pe asta inainte de te dezvolta si in sensul lansarii unui serviciu de consultanta pentru alti profesionisti din domeniu. In acest fel vei evita sa fii supra-aglomerat si iti poti testa ideea inainte de a te extinde. Sursele aditionale de venit apar in general in mod natural, pe masura ce avansezi in business.
Nu iti face griji pentru constructia intregii case. Fa doar fundatia, iar casa se va ridica de la sine!


Nu uita sa iti creezi si o sectiune de bio sau o declatie de calitate pentru clienti, care sa se concentreze pe valoarea pe care iti propui sa o oferi clientilor.
Astfel, mai degraba decat sa spui ca esti “un fotograf cu zece ani de experienta, caruia ii plac cainii”, ai putea spune, de pilda, ca ii ajuti pe oamenii de afaceri sa arate perfect in cadrul sedintelor foto, ca transformi sedintele foto intr-o experienta mai relaxata si mai distractiva pentru toata lumea si ca predai pozele fara intarziere.

Nu trebuie sa uiti niciodata ca pana si companii precum Spanx, Apple sau Instagram au aparut ca proiecte secundare. Cel mai important factor pentru un proiect extra de succes, indiferent de dimensiunile sale, este pur si simplu sa incepi de undeva! Nu exista moment perfect, trebuie doar sa exploatezi la maxim momentul prezent!

5 moduri de a practica grija fata de sine la birou

Grija fata de propria persoana nu mai este doar un lucru pe care il facem in intimitatea casei, meditand in spatele usilor inchise sau indreptandu-ne catre spa-uri si sali de fitness pentru un binemeritat masaj sau pentru jogging.
Grija fata de sine a trecut de la ceva oarecum tabu si considerat un rasfat la ceva necesar pentru a reusi sa ai parte de succes in aceasta lume dificila si care merge intr-un ritm foarte rapid. Grija fata de propria persoana a devenit esentiala pentru creativitatea, pentru pasiunea si pentru sanatatea noastra mentala la serviciu.

Un sondaj Gallup efectuat in anul 2018 pe un numar de 7500 de repondenti sugereaza ca tinerii “sunt mai predispusi decat angajatii din generatiile mai vechi sa spuna ca se simt foarte adesea epuizati la serviciu”. Potrivit sondajului, 3 din 10 tineri au spus ca se simt fie des fie mereu extenuati, in timp ce aproximativ 7 din 10 au spus ca au trait aceasta senzatie doar intr-o masura oarecare.

Cei care sunt intotdeauna sau des epuizati din punct de vedere profesional sunt cu 63% mai predispusi sa isi ia o zi libera din motive de sanatate, si au de trei ori mai multe sanse sa demisioneze de la actualul loc de munca.

Factorii care contribuie la epuizare includ sefii ingrozitori, lipsa unui echilibru intre serviciu si viata personala si un volum de munca imposibil de gestionat.
Asadar, ce poti face pentru a nu ajunge sa fii obosit si epuizat la serviciu? Iata mai jos cinci lucruri subtile pe care le poti face la birou pentru a te calma, a-ti gasi concentrarea, pentru a restabili energia si pentru a-ti asigura succesul in cariera pe termen lung.

1. Practica respiratia egala

Stim ca ai mai auzit asta dar e posibil ca un lucru repetat in continuu sa iti ramana in minte, pana la urma. Respiratia conteaza si este cel mai rapid mod de a-ti recapata zen-ul in momente in care ai nevoie de asta.
O tehnica din yoga numita Sama Vritti Pranayama, sau respiratia egala, este considerata responsabila pentru calmarea rapida a sistemului nervos autonom (sau sistemul nervos vegetativ).
Sistemul reuseste sa regleze singur procese naturale importante, printre care si digestia, ritmul cardiac, respiratia si sa combata ticurile fara un efort constient. Pentru ca te pregateste pentru actiune si raspunde la factorii de stress din mediul inconjurator, el poate fi suprasolicitat atunci cand simti stress.

Pentru a practica respiratia egala, stai confortabil pe scaun si incepi prin a-ti constientiza respiratia. Poti face asta cu ochii deschisi, sau poti inchide ochii daca ai un spatiu personal sau o camera de conferinte pe care o poti folosi.
Observa cinci respiratii la rand si incearca sa contientizezi daca este vorba despre respiratii superficiale sau profunde, rapide sau lente.
La urmatoarea inspiratie trage aer usor, numarand pana la patru. In varful inspiratiei tine aerul cat numeri pana la unu, si expira cat numeri incet pana la patru. La capatul expiratiei tine-ti respiratia cat numeri pana la 1 si incepe urmatoarea inspiratie.
Continua sa faci asta timp de 5 – 10 respiratii si apoi revino la respiratia normala, remarcand schimbarile care au intervenit.

2. Meditatia mobila

Aplicatiile pentru meditatie, printre care Headspace si Calm, si aplicatiile care te ajuta sa iti transformi viata in joc, asa cum sunt SuperBetter si Aloe Bud ofera toate remedii pentru stress.
Pe langa aplicatii, poti folosi device-ul mobil ca mod de a practica in mod subtil grija fata de sine, la serviciu. De pilda, un Apple Watch te va incuraja sa te misti dupa perioade lungi de stat jos si iti va oferi reminder-uri sa respiri pur si simplu.
Alte device-uri portabile asa cum sunt Fitbit si Garmin ofera functii asemanatoare, ceea ce face foarte usor sa incluzi momente de self care in rutina ta zilnica, fara ca nimeni sa observe.

3. Ajuta-te de muzica pentru a-ti echilibra energia

Ai o sarcina groaznica de dus la bun sfarsit? Cum ar fi sa faci asta avand pe fundal un mix de muzica siropoasa din anii 80 sau 90? Sau niste cover-uri? Sau chiar o compilatie de jazz care sa te ajute sa pui lucrurile in miscare?

Muzica are un dar al sau de a face timpul si chiar munca se miste ceva mai repede. De asemenea, s-a dovedit ca te ajuta sa intri intr-o stare pe care cercetatorii si profesorul Mihaly Csikszentmihalyi (inventatorul conceptului) o numesc “flow”.
Din cate se pare, muzica ambientala ascultata la volum mediu ajuta creierul sa se concentreze, potrivit unui studiu publicat in 2012 in Journal of Consumer Research.

Poti, de asemenea, sa folosesti muzica pentru a-ti crea o stare de spirit mai buna si pentru a-ti schimba concentrarea. Daca te simti frustrat, uneori poate fi de ajutor sa asculti piese cu un ritm rapid si cu beat-uri puternice pentru un plus de energie inainte de a intra intr-o intalnire importanta. Iar daca ai nevoie sa te calmezi te poate ajuta sa iti alegi un playlist care sa iti ofere liniste.

4. Programeaza-ti pranzul si pauzele

Aceasta este partea ce pare a fi destul de grea pentru cei mai multi dintre noi. Poate ca nu ai parte de o ora intreaga sau poate ca obisnuiesti sa iti aduci pranzul de acasa, insa fa to posibilul sa nu iei masa de pranz la biroul pe care lucrezi! De ce?

O parte a conceptului de grija fata de sine este stabilirea unor limite. Atunci cand te afli la birou, esti la lucru. Colegii te vad la birou si nu au nicio problema in a veni si a te intreba diverse lucruri. Telefonul suna, iar tu te simti obligat sa raspunzi. Ti se pare cunoscut? In schimb, daca te ridici si pleci de langa birou si de langa device-urile electronice, este un mod subtil si usor de a te reconecta cu lumea din jurul tau. Vorbeste cu prietenii, iesi la pranz cu colegii, nu te uita deloc in telefon. Emailurile, apelurile, mesajele, toate pot astepta putin…

5. Fa-ti un fisier al fericirii

lucruri pe care oamenii de succes le fac in fiecare zi

Cu totii avem lucruri care ne fac sa radem, sa zambim si care ne creaza o stare de bine. Pot fi niste meme-uri haioase de pe net, sau poate fi o conversatie anume de pe un chat. Poate fi o colectie de poze din telefon sau niste cuvinte de lauda de la fostele task-uri indeplinite. Orice forma ar avea fisierul tau de fericire, mai uita-te prin el din cand in cand si vei simti ca iti recapeti energia pozitiva,

Pentru ca grija fata de propria persoana trece din spatiul privat catre cel public, a devenit din ce in ce mai necesar sa integrezi acest concept in mod perfect si subtil in viata ta de zi cu zi. Colegii de serviciu si viitorul TU mai bun iti vor multumi pentru asta.

Inteligenta emotionala – 10 calitati ale unei persoane inteligente emotional

Exista multe tipuri de inteligenta, si depinde de noi sa descoperim ce anume sunt ele si cum sa le integram in viata noastra. Sursele inteligente pot fi masurate in coeficienti.

Cei mai multi dintre noi suntem familiarizati deja cu conceptul pe care il numim IQ, sau coeficientul de inteligenta, un concept asociat in primul rand cu capacitatea noastra de a memora, de a extrage elemente din memorie si cu modul in care rationam logic.
Exista, de asemenea, un coeficient despre care discutam mai recent, si anume CQ sau coeficientul de curiozitate. Acesta se refera la capacitatea unei persoane de a avea o motivatie puternica pentru a invata un anumit subiect.

Inteligenta emotionala este si ea un subiect care preocupa foarte multi specialistii in domeniu, care acorda foarte mult timp cercetarilor in acest sens.

Definitia inteligentei emotionale (asa cum a fost ea formulata initial de catre cercetatorii Peter Salavoy si John Mayer, dar popularizata de autorul Daniel Goleman in cartea sa cu acelasi nume) este “abilitatea de a recunoaste, intelege si gestiona propriile-ti emotii, dar si de a recunoaste, intelege si influenta emotiile celorlalti. Din punct de vedere practic, asta inseamna sa fii constient ca emotiile iti pot influenta comportamentul si pot avea consecinte asupra celorlalti (atat pozitive cat si negative) si sa inveti sa gestionezi aceste emotii – atat ale tale cat si ale celorlalti – mai ales sub presiune”.

Suntem creaturi emotionale care adesea iau decizii si raspund la stimuli pe baza emotiilor. Ca urmare, capacitatea noastra de a ne spori coficientul de inteligenta emotionala are un impact enorm asupra tuturor relatiilor noastre, asupra modului in care luam decizii si identificam oportunitati.
Iata de ce EQ este un parametru extrem de important si exista 10 calitati pe care ar trebui sa le intruneasca o persoana inteligenta din punct de vedere emotional. Intelegand cele de mai jos, vei intelege si modul in care poti influenta gandirea ta si gandirea celor din jur, evoluand din punct de vedere emotional, in fiecare zi, in absolut fiecare aspect al vietii.

1. Empatia

Exista o definitie a empatiei, care nu mai are nevoie de nicio alta explicatie: „Empatia este capacitatea de a intelege sau de a simti cu ce se confrunta o alta persoana, privind din perspectiva acestuia. Cu alte cuvinte, capacitatea de a te pune in pielea celuilalt”.
Exista doua tipuri diferite de empatie. Fragmentul de mai jos, al Greater Good Science Center de la Universitatea din Berkeley le ilustreaza perfect:
„Empatia emotionala” se refera la senzatiile si sentimentele pe care le avem ca raspuns la emotiile altei persoane; acest lucru poate include oglindirea a ceea ce simte respectiva persoana sau pur si simplu o tensiune atunci cand simtim teama si anxietatea acelei persoane.
„Empatia cognitiva”, se refera la capacitatea noastra de a identifica si de a intelege emotiile altor persoane”.

Noi empatizam pe baza reactiei fata de ceilalti. Ceea ce e important de stiut, de asemenea, este ca empatia poate fi cultivata si invatata prin experiente. Stocheaza undeva in memorie acele sentimente pe care le ai atat la nivel de reactie, cat si atunci cand analizezi la rece. Scrie-le si analizeaza-le si stabileste apoi cum ar trebui sa ii tratezi pe ceilalti raportat la modul in care ai vrea, la randul tau, sa fii tratat.

2. Constiinta de sine

Constiinta de sine este arta de a te intelege pe tine insuti, de a recunoaste stimuli cu care te confrunti si apoi pregatirea modului in care te poti controla, atat intr-o maniera proactiva cat si reactiva.

Constiinta de sine este modul in care ne vedem noi insine, precum si modul in care ii lasam pe cei din jur sa ne vada. Cel de-a doilea aspect, cel extern,este intotdeauna cel mai dificil de evaluat in mod corespunzator.

Leader-ii care se concentreaza pe construirea constiintei de sine interne si externe, care cauta feedback sincer din partea criticilor admiratori si care intreaba “ce”, in loc “de ce”, pot invata sa se vada mai clar si sa se bucure de numeroasele beneficii pe care le ofera o mai buna cunoastere de sine.
Asadar, pentru mai multe beneficii personale cauta introspectia, tanjeste mereu dupa cunoastere, fii intotdeauna curios, iar pentru ceilalti cauta feedback intr-un mediu onest si atent.

3. Curiozitatea

„Nu am niciun talent special. Sunt doar curios!” spunea Albert Einstein.
Arata-mi o persoana curioasa, care este dispusa sa invete si sa se imbunatateasca si eu iti voi arata o poveste de succes, care e pe punctul de a se intampla.

Atunci cand esti curios, esti pasionat, iar cand esti pasionat vrei sa fii cel mai bun. Totul depinde de lucrurile care iti plac, de dorinta de a evolua si de a invata mai multe. Iar aceasta mentalitate deschisa catre invatare afecteaza pozitiv si alte zone din viata ta, asa cum sunt relatiile.

“Indivizii cu CQ (coeficient de curiozitate) mai inalt sunt, in general, mai toleranti fata de ambiguitate. Acest mod de gandire nuantat, sofisticat si subtil defineste insasi esenta complexitatii. In al doilea rand, CQ duce la niveluri mai ridicate de investitii intelectuale si de dobandire de cunostinte in timp, in mod deosebit in domenii mai grele ale educatiei, cum ar fi stiinta si arta” este de parere Tomas Chamorro-Premuzic unul dintre cei mai importanti specialisti in domeniul alcatuirii profilurilor de personalitate, al analizarii indivizilor si al dezvoltarii leadership-ului.

4. Gandirea analitica

Oamenii cei mai inteligenti din punct de vedere emotional si cei mai fermi sunt aceia care au o gandire profunda si care analizeaza si prelucreaza toate informatiile noi care le apar in cale.

Ei continua sa analizeze informatii vechi, obiceiuri si modalitati diferite de a rezolva lucrurile, pentru a vedea daca pot extrage modalitati de a se imbunatati.

Suntem cu totii „analisti” in sensul ca ne gandim in mod constient la toate informatiile noi pe care le aflam.
Persoanele cu un coeficient emotional ridicat sunt cele care rezolva probleme si care sunt filozofi de zi cu zi, care mediteaza mereu la “de ce-ul” existentei, la motivele pentru care facem lucrurile pe care le facem si sunt, de asemenea, persoane care se implica in mod pasionat in a trai o viata plina de virtuti. O gandire analitica inseamna un apetit sanatos pentru a-ti imbunatati in mod constant mentalitatea, in asa fel incat sa te perfectionezi permanent si sa ramai deschis la noi idei.

5. Increderea

O componenta majora a mentinerii auto-controlului emotional este folosirea puterii increderii, pentru a crede in tine, atat in prezent, cat si in viitor. De asemenea, a crede ca oamenii si lucrurile din viata ta sunt acolo pentru un motiv si ca totul va fi spre bine.

Insa doar increderea nu va fi suficienta, ci ai nevoie, evident, si de actiune. Dar atunci cand imbini increderea cu valori puternice precum munca grea, perseverenta si o atitudine pozitiva, pui bazele formarii unui campion.

Acorda-ti timp pentru meditatie. Gandeste-te cat de multi crezi in tine insuti si construieste-ti o doza mai mare de incredere in persoana care esti si care doresti sa devii.
Trebuie sa crezi ca “piesele” din viata ta se vor uni intr-un mod care te va ajuta sa traiesti in veselie si cu indrazneala.

6. Nevoile si dorintele

O minte inteligenta din punct de vedere emotional este capabila sa discearna intre lucrurile de care are nevoie si lucrurile pe care i-ar placea sa le aiba, care se clasifica mai degraba ca dorinte.

O nevoie, in mod special in contextul „Ierarhiei Nevoilor” a lui Abraham Maslow, este reprezentata de aspecte de tin de nivelul elementar (basic), asa cum sunt siguranta, supravietuirea si intretinerea. Odata ce aceste lucruri sunt indeplinite, atunci putem trece la alte nevoi si, bineinteles, dorinte.

Inteligenta emotionala – Abraham Maslow – “Ierahia nevoilor”

Numim “dorinta” o casa mare, o masina frumoasa sau ultimul iPhone lansat. Nu avem nevoie de aceste lucruri pentru a supravietui, ci ni le dorim pentru o satisfactie personala sau pentru ceea ce credem noi ca e important pentru societate.

E important sa devii foarte priceput in ceea ce priveste lucrurile de care ai cu adevarat nevoie pentru a trai, pentru a-ti atinge obiectivele si pentru a te sustine pe tine insuti si pe cei dragi. Ai grija sa faci o distinctie clara intre ceea ce ai nevoie si ceea ce iti doresti.
Persoanele inteligente din punct de vedere emotional cunosc diferenta dintre aceste doua lucruri si isi determina intotdeauna nevoile, inainte de a-si indeplini dorintele.

Potrivit Ierarhiei Nevoilor, in viziunea lui Abraham Maslow, exista 5 tipuri de nevoi: nevoile fiziologice (mancare, apa, caldura, odihna), nevoile ce tin de siguranta (protectie, adapost si siguranta), nevoi ce tin de apartenenta si de iubire (relatii intime, prieteni), nevoi legate de respectul de sine (prestigiu, stima de sine), nevoi de auto-implinire (atingerea potentialului maxim, inclusiv in ceea ce priveste activitatile creative).

7. Pasiunea

Spiritul de conducere inspirat si dragostea pentru ceea ce faci ia nastere din pasiunea pe care o ai fata de ceva anume sau fata de oameni. Persoanele cu un EQ ridicat se folosesc de pasiunea si de scopul lor pentru a activa motorul care ii determina sa faca ceea ce fac. Pasiunea lor este de-a dreptul contagioasa, patrunzand in toate zonele vietii lor si transmitandu-se si la cei din jur.

Pasiunea este acel “je ne sais quoi” pe care atunci cand il simti sau cand il vezi la ceilalti, pur si simplu iti dai seama.

Pasiunea este dorinta naturala, instinctul, determinarea, ambitia si iubirea motivata pentru ceva sau pentru cineva. Pasiunea aduce o energie pozitiva care ne sustine si care ne inspira sa ne dorim sa mergem mai departe. Si nu e un secret pentru nimeni ca persoanele inteligente emotional si pasionate isi doresc, de asemenea, si sa persevereze si sa apese pedala de acceleratie, indiferent de circumstante.

8. Optimismul

Daca iti doresti sa-ti sporesti oportunitatile, sa iti imbunatatesti relatiile si sa gandesti in mod clar si constructiv, cea mai buna optiune pe care o ai este sa mentii o atitudine pozitiva. Dintre toate lucrurile pe care incercam sa le controlam si sa le influentam, atitudinea este principalul lucru pe care il putem controla intotdeauna.

E doar alegerea noastra sa traim in fiecare zi intr-un mod pozitiv. Atat de simplu este!
Atunci cand suntem fericiti, cand starea mentala si dispozitia noastra sunt pozitive, suntem mai inteligenti, mai motivati si, prin urmare, mai de succes. Fericirea este punctul central, iar succesul graviteaza in jurul ei.

9. Adaptabilitatea

„Adaptabilitatea nu inseamna imitatie. Inseamna putere de rezistenta si asimilare” spunea Mahatma Gandhi.
Oamenii inteligenti emotional stiu cand trebuie sa-si urmeze calea si cand este timpul pentru o schimbare. Aceasta capacitate de a lua decizii clare si rapide in interesul personal se numeste adaptabilitate. Trebuie sa determini exact cand sa mentii drumul drept si cand sa schimbi directia!

De asemenea, atunci cand o strategie nu functioneaza, incearca sa evaluezi si sa determini daca altceva ar putea functiona. De la modul in care te tratezi pe tine, pana la modul in care ii tratezi pe ceilalti, si intotdeauna in rutina zilnica, pastreaza o gandire deschisa si fii dispus sa te adaptezi si sa introduci elemente noi in modul de a gandi si de a proceda.

De-a lungul vietii, va trebui uneori sa schimbi cursul si sa faci evaluari corecte cu privire la potentialul de a fi fericit si de a avea succes pe un drum sau pe altul. Trebuie sa admiti ca POTI face mereu o schimbare! O poti lua intotdeauna de la capat! Poate ca nu va fi mereu cea mai prudenta sau cea mai inteleapta decizie, dar numai tu vei sti cu adevarat asta.

10. Dorinta de a-i ajuta pe altii sa reuseasca si reusita proprie

Nu in ultimul rand, persoanele inteligente din punct de vedere emotional sunt interesate de succesul si realizarile generale – nu numai pentru ei insisi, ci si pentru cei din jur. Spiritul de conducere si pasiunea lor, imbinate cu optimismul lor, ii determina sa-si doreasca sa faca ceea ce este cel mai bine pentru ei insisi si pentru altii.

De cele mai multe ori, suntem atat de absorbiti si de preocupati de mentalitatea “eu ce castig din asta?” incat uitam de cei din jur… A nu se intelege gresit: este chiar indicat si este o necesitate sa te gandesti la binele personal – nimeni nu ar trebui sa te poata convinge de contrariu – dar la fel cum e bine sa te concentrezi pe tine insuti, in egala masura e important sa pastrezi si dorinta si speranta de a-i vedea pe toti cei din jurul tau reusind.
Aceasta mentalitate nu este numai o garantie impotriva invidiei si lacomiei, ci si un motor al pasiunii si al determinarii, care ne duc spre atingerea unui nou obiectiv. Iar in acest mod castigam aliati si construim relatii puternice, care ne vor fi de folos in viitor.

Te-ar putea interesa si: O minte relaxata – cheia catre productivitate

17 citate motivationale care sa te ajute sa iti realizezi visele

 

Drumul spre visele tale nu este intotdeauna usor de urmat. Adesea el este intrerupt de munti pe care trebuie sa ii urci, de obstacole pe care trebuie sa le depasesti si este intretaiat de rascruci atat de dure incat iti vei dori de multe ori sa renunti…

De cate ori te simti pe punctul de a abandona, gandeste-te la un singur lucru: nimic din ceea ce merita cu adevarat nu se castiga usor! Tine minte asta intotdeauna si nu renunta, si mai ales nu te intoarce niciodata din drumul tau!
De-a lungul drumului catre cele mai marete vise ale tale, da-ti motivatie si putere sa continui cu aceste 17 citate absolute superbe.

1. „Crede in tine si in capacitatile tale! Fara o incredere intemeiata dar in acelasi timp modesta, in propriile tale puteri, nu poti avea succes si nici nu poti fi fericit. Norman Vincent Peale (om politic American si principal promotor al conceptului de gandire pozitiva)

2. „Daca poti visa la un lucru, atunci il poti face!” Walt Disney

3. „Acolo unde exista vointa, exista si o cale. Daca exista o sansa intr-un milion sa poti face ceva, orice, incat ceea ce iti doresti sa nu se termine, fa-o! Deschide usa sau, daca e cazul, pune-ti piciorul in usa ca sa ramana mereu deschisa!”- Pauline Kael (unul dintre cei mai influenti critici de film ai vremii sale).

4. „Nu astepta; momentul nu va fi niciodata “perfect”. Porneste chiar de unde esti acum si ajuta-te de toate instrumentele pe care le ai la dispozitie, iar pe masura ce inaintezi vei gasi si instrumente mai bune”. – George Herbert (poet, orator si preot al Bisericii Anglicane)

5. “Apasa acceleratia. Nu te opri si nu zabovi in calatoria ta… Pur si simplu straduieste-te sa ajungi la tinta care se afla in fata ta.”- George Whitefield (cleric si evanghelist britanic, unul dintre fondatorii Metodismului si miscarii evanghelice).

6. „Viitorul apartine celor care cred in frumusetea viselor lor” – Eleanor Roosevelt (om politic, diplomat si activist si Prima Doamna a SUA in perioada 1933-1945)

7. „Tinteste catre pentru luna. Daca ratezi, a-i putea totusi lovi o stea!” – W. Clement Stone (om de afaceri, filantrop si promotor al mentalitatii pozitive)

8. „Nu te uita la ceas; fa ce face el! Continua sa mergi mai departe. – Sam Levenson (umorist, scriitor, professor, om de televiziune si jurnalist)

9. „Vor fi obstacole. Vor fi destui care nu vor crede in tine. Vor fi greseli. Dar cu munca grea, nu exista limite.” – Michael Phelps (fost inotator de performanta, cel mai medaliat sportiv olimpic al tuturor timpurilor)

10. „Tine-ti privirea catre stele si picioarele adanc infipte in pamant.” – Theodore Roosevelt (om de stat si scriitor american, cel de-al 26-lea Presedinte al Statelor Unite)

11. „Ochim deasupra tintei, ca sa atingem exact tinta!” – Ralph Waldo Emerson (eseist, conferentiar, filozof si poet American, conducatorul miscarii transcendentaliste)

12. „O modalitate de a mentine ritmul alert este sa ai in mod constant obiective mai mari” – Michael Korda (scriitor britanic)

13. „Schimba-ti viata astazi. Nu paria pe viitor. Actioneaza acum, fara intarziere!” – Simone de Beauvoir (sociolog, filozof existentialist, activist politic, scriitoare si feminista).

14. „Pur si simplu nu il poti invinge pe cel care nu renunta niciodata.” – Babe Ruth (jucator american profesionist de baseball)

15. „Porneste de unde esti. Foloseste ceea ce ai. Fa ce poti.” – Arthur Ashe (jucator american de tenis, primul jucator de culoare selectionat in echipa americana de Cupa Davis si singurul negru care a castigat vreodata Wimbledon, US Open si Australian Open)

16. De ce sa continui sa iti urmezi visele? Pentru ca a vedea fetele celor care au spus ca nu vei reusi… va fi ceva de nepretuit”. – Kevin Ngo (proprietarul unui site motivational)

17. „Nu renunta niciodata, pentru ca exact atunci se va intoarce fluxul” – Harriet Beecher Stow (scriitor si abolitionist american renumit)

Te-ar putea interesa si: Top 50 filme motivationale de neratat

O minte relaxata – cheia catre productivitate

Multi oameni vad cheia catre productivitate ca fiind reprezentata de 10 ore de munca sarguincioasa, cu o lista lunga de taskuri in fata, pe care sa le duci la indeplinire, una cate una.

Desi chiar si eu am visat de multe ori la genul acesta de productivitate si de succes, adevarul este ca vorbim despre un obiectiv destul de maret si care de multe ori pare greu de atins. Iar intrebarea vine natural: chiar e posibil sa facem asta? Eu as spune ca nu putem, cel putin nu fara sa ne distrugem mintea.

Parerea unanima este aceea ca pentru a fi cu adevarat productiv, trebuie sa ai o minte limpede. Si stii ce anume iti confera claritate maxima? Ei bine, ai ghicit: faptul ca ii dai mintii tale o sansa se se odihneasca!
Asa cum nu poti ridica greutati timp de 5 ore in continuu la sala de sport chiar daca esti un culturist desavarsit, acelasi lucru este valabil si pentru minte.

Nu numai ca faptul ca o supraincarci nu iti va fi deloc de ajutor pentru productivitate, dar te va afecta serios. O minte supraincarcata este unul dintre cele mai mari obstacole care stau in calea productivitatii.

Asa ca haideti sa aruncam o privire la cateva moduri de a obtine o pauza de relaxare mentala, pentru ca Dumnezeu stie ca e greu sa primim astfel de pauze de la sefii care ne pun la treaba non stop. Asadar, va fi greu – daca nu imposibil – sa ne recapatam controlul asupra psihicului nostru obosit daca nu trecem la fapte!

Mai mult somn!

Stiu ca auzi asta de nenumarate ori, insa somnul bun si de lunga durata chiar conteaza! Nu numai ca el iti reincarca bateriile energetice ale organismului si iti mentine o stare buna de sanatate, dar pe de alta parte ii da si mintii tale posibilitatea de a se odihni. La propriu!

Daca nu incepi ziua de la zero, cu bateria mentala incarcata la maxim, esti deja cu doi pasi in urma si mai putin pregatit pentru productivitate.

Daca ti se pare ca esti usor somnoros dupa amiaza, trage un pui de somn intens de 15-20 de minute, pentru a-ti reincarca rapid bateriile.

Cheia catre productivitate : baterii incarcate!

Studiile au demonstrat ca 20 de minute de somn dupa amiaza ofera mai multa odihna decat 20 de minute de somn dimineata. Si iata cum deja poti auzi butonul de snooze al telefonului tau respirand usurat, in speranta ca o sa ii dai pace cel putin in zilele urmatoare si nu o sa mai incerci cu disperare sa tragi de fiecare 5 minute de somn in plus, dimineata. Iar somnul are mult mai multe beneficii decat acestea.

Muzica

Desi uneori cand lucrez mi se pare ca muzica este un factor care ma perturba, mai ales atunci cand se apropie dead-line-urile pentru predari, este chiar benefic sa asculti muzica atunci cand faci unele task-uri care nu te solicita foarte tare mental sau cand conduci. Pentru mine, singura muzica ce reuseste sa nu imi distraga atentia este jazz-ul sau cea clasica.

Sunt convins ca muzica fara versuri functioneaza mai bine atunci cand ai de lucru si necesiti concentrare, dar sigur ca fiecare are preferintele sale in materie de muzica. Ideea este ca muzica adauga ceva in plus in background care te poate relaxa, dar ca sa nu aiba un efect invers si sa nu iti distraga de fapt atentia in loc sa te relaxeze si atat, ar trebui sa fie ceva simplu, fara versuri.

Cand conduci pe autostrada cu Anotimpurile lui Vivaldi sau ascultand niste Aretha Franklin pare ca te cufunzi cu totul intr-o cada cu apa fierbinte, cu un pahar de sampanie in mana si ca ai parte de relaxarea perfecta! Si desi poate parea ciudat, cateodata asa imi vin unele dintre cele mai bune idei legate de munca, pe care le pun apoi in aplicare cu succes.

Comuta pe alta sarcina

Unul dintre cele mai bune moduri in care ii poti da o pauza mintii tale este sa schimbi sarcina.

Pot scrie ceva la calculator timp de 30 de minute si apoi sa ma ridic de la birou si sa spal o chiuveta de vase, pentru ca apoi sa ma intorc din nou la treaba cu si mai multa energie. Ca sa nu mai vorbim ca probabil in timp ce spal vasele si fac niste ordine prin bucatarie voi lucra cumva subconstient tot la taskul meu de la calculator.

In acest mod productivitatea mea nu este deloc afectata si voi reusi sa imi termin taskurile la timp. Schimbarea sarcinilor poate insemna uneori si schimbarea locului. Poti lucra la o cafenea, poti face un comision, poti face ceva afara, nu conteaza… Important este sa intelegi ca schimbarea locului reprezinta o gura de aer proaspat si o variatie de la eternul loc de munca invechit. Variatia este un condiment al vietii si nu ar trebui sa uti de ea.

Fa ceva amuzant

Faptul ca decizi sa faci ceva distractiv in timpul serviciului si ca iti iei astfel o pauza inseamna ca vei reveni la birou mult mai fresh, ceea ce iti va mari productivitatea. Pauzele sunt la fel de importante, daca nu si mai importante decat munca.

Pauzele pot lua multe forme si singurul lucru obligatoriu cand vine vorba despre minutele tale de relaxare este sa te bucuri de ele. Daca stai la job in fiecare zi aproximativ 10 ore in spatele unui birou, vesnic pe acelasi scaun, intinde-ti putin picioarele facand ceva activ. Incearca sa faci niste belly dancing, de pilda, sau sa iesi la o plimbare prin jurul cladirii, sa te dezmortesti putin. Daca lucrezi cu mainile si stai in picioare, pune-ti fundul pe un scaun pentru cateva momente scurte.

Majoritatea firmelor mari au acum locuri de relaxare in cladire, fie ca este vorba de un simplu bufet sau despre o camera cu jocuri mecanice, sau chiar de o mini gradina unde poti bea o cafea sau un ceai cu colegii sau te poti relaxa pe un balansoar cateva minute, astfel incat sa iti incarci bateriile.
Cel mai important lucru este sa faci pur si simplu ceea ce te face sa te simti bine, dar fara sa depasesti limitele.

Poti citi de asemenea:

Cum să cultivi o atitudine de mulțumire

Ce este meditatia mindfulness si cum putem sa o practicam

Mindfulness inseamna constientizarea in amanunt a tot ceea ce se petrece cu noi in momentul de fata, acum. Cu alte cuvinte, experimentarea profunda a tot ce traiesti in prezent, fara a te gandi la ce ai discutat acum cateva minute cu seful sau la concediul pe care-l vei lua la vara. Desi se poate considera ca meditatia de acest gen este dedicata numai celor cu un nivel ridicat de constiinta, adevarul este ca oricine o poate practica.

Ce este meditatia mindfulness si cum putem sa o practicam

Meditatia mindfulness se poate practica oriunde

Prima bariera de care trebuie sa treci este chiar aceasta: Eu nu pot sa meditez, pur si simplu nu am timp, nu am unde. Ei bine, meditatia mindfulness se poate practica oriunde, nu doar intins pe o saltea sau in pozitie de lotus. De fapt, este chiar mai intens sa experimentezi tot ce se intampla cu tine si propriul tau corp cand nu esti intr-o situatie foarte relaxata.

Un bun exemplu este atunci cand mergi pe strada: constientizeaza fiecare pas pe care il faci, focuseaza-te pe miscarea picioarelor si a bratelor, pe miscarea ochilor, pe senzatiile resimtite de corp, daca iti este frig sau cald, daca transpiri, daca simti mancarimi in talpi sau durere de la prea mult mers. Nu trebuie sa te focalizezi pe lucruri externe, cum ar fi latratul cainilor sau claxoanele masinilor, acestea ar trebui sa fie undeva in fundal; trebuie totusi sa fii atent la ele, ca sa mergi in siguranta pe strada.

Meditatia in care te focalizezi pe tot ceea ce ti se intampla se poate practica si la birou, si cand conduci masina, si cand te speli pe dinti, si cand incui usa etc. Ai observat ca multe din momentele vietii tale iti dispar efectiv din minte? Acest lucru se intampla pentru ca nu le acorzi suficienta atentie. Te intrebi unde ti-ai pus cheile sau telefonul si nu iti mai aduci aminte, pentru ca in momentul acela, mintea ta nu era cu tine, ci se gandea la cine stie ce.

Specialistii in meditatie recomanda sa incercam sa fim constienti in ceea ce facem de cate ori putem pe zi. Aceasta nu implica o forma superioara de concentrare, ci dimpotriva, relaxare. Iar aceasta relaxare te va ajuta sa iti vezi propria viata in culori mai calde. Te va ajuta nu numai in relatiile cu cei din jur, dar iti va imbunatati si somnul, viata sexuala, iti va scadea nivelul de stres, si te va face mai putin iritabil.

Beneficiile meditatiei mindfulness

Atunci cand traiesti din plin fiecare moment, trecutul nu mai conteaza, iar viitorul nu exista. De ce sa te stresezi gandindu-te la un moment din trecut pe care oricum nu mai ai cum sa il influentezi sau cu privire la viitor? Meditatia reduce nivelul hormonilor de stres, cum este cortizolul, relaxandu-te si ajutandu-te sa ai o viata mai plina de beneficii.

Aceeasi meditatie te invata sa privesti natura cu alti ochi. Intreg mediul inconjurator devine ceva nou pentru tine, care pana mai ieri nu ascultai vantul printre frunze si nici nu priveai cerul noptii. O data cu inceperea practicarii meditatiei mindfulness, vei vedea cum vei fi uimit de aproape orice: de razele soarelui pe corpul tau atunci cand mergi la plaja sau de propria ta respiratie atunci cand este ger.

Meditatia mindfulness – relaxare si observare

Meditatia nu inseamna control, ci numai observare a ceea ce se intampla in momentul prezent. Pentru a practica meditatia de tip mindfulness in mod corect, nu trebuie sa incerci sa influentezi vreun anumit proces care se desfasoara in corpul tau. De exemplu, daca vrei sa te culci si te gandesti intruna cum sa adormi, crezand ca practici meditatia, vei reusi doar sa stai treaz mai mult timp. In schim, daca te vei focusa pe ceea ce se petrece in acel moment cu tine, pozitia in care stai, frecventa respiratiei, daca iti este cald sau frig, pana la urma te va lua somnul.

Intr-un mod minunat, meditatia care inseamna relaxare si observare, te poate ajuta sa te concentrezi mai bine. Aceasta este metoda perfecta pentru cei care au de dat teste, lucrari, care au de facut prezentari etc. Intr-un studiu efectuat de Fadel Zeidan, neuro-cercetator la Scoala de Medicina Wake Forest, un grup de persoane care au practicat meditatia timp de doar 20 minute pe zi timp de patru zile s-au descurcat mult mai bine la teste cronometrate decat un alt grup care nu a practicat meditatia.

Cercetatorul afirma ca grupul de meditatori au ignorat cronometrul si s-au focusat pe ceea ce aveau de rezolvat. Acest lucru se datoreaza faptului ca ei s-au relaxat si au putut sa isi prioritizeze sarcinile. De ce sa te concentrezi pe ceva ce nu poti influenta, trecerea timpului? Mai bine incerci sa rezolvi testul care ti-a fost dat cat de bine poti. Un alt studiu efectuat de acelasi neuro-cercetator arata faptul ca procentul de anxietate si stres scade semnificativ (cu 39%) pentru cei care practica meditatia constienta.

Meditatia te poate ajuta si in ce priveste respectul de sine. Te-ai intrebat vreodata de ce anumiti oameni sunt atat de norocosi, in timp ce unii par ca traiesc in mizerie de cand se nasc pana mor? Oare sunt atat de ghinionisti incat nimic nu le iese? Nu, adevarul e ca ei pur si simplu nu sunt constienti de puterea lor. In momentul in care incepi sa interpretezi lucrurile intr-o maniera pozitiva (iar meditatia te ajuta mult in aceasta directie), viata ti se schimba.

Relatiile cu prietenii devin mai bune, intreaga ta viata sociala se schimba, viata sexuala se imbunatateste, parerea ta despre tine insuti/insati devine mai buna, riscul de depresie scade si incepi sa te gandesti la ce este posibil, nu la ce este imposibil, dupa cum afirma Jeffrey Greeson, psiholog la Universitatea Duke. Gandirea pozitiva are potentialul de a-ti schimba viata. Si totul tine de tine.

Meditatia te tine departe de boala!

La final, trebuie amintit si ca meditatia nu doar iti imbunatateste viata, dar te si ajuta sa traiesti mai mult. Mai mult si mai bine, aproape ca este un vis. Dar da, se poate. Daniel Muller, unul dintre doctorii care au participat la un studiu al Universitatii din Wisconsin-Madison realizat cu ajutorul a doua grupuri de persoane, dintre care unii au meditat si altii nu, are de spus cateva lucruri foarte interesante.

In primul rand, grupul de meditatori au practicat meditatia timp de opt saptamani. Celalalt grup nu a practicat meditatia deloc. Ce s-a observat in timpul studiului? Cei care meditau erau afectati mai putin de raceli comune si de infectii severe, comparat cu grupul care nu practica meditatia. In mod firesc, cu totii erau expusi la diversi virusi si bacterii la locurile lor de munca sau in zonele in care traiau, ca noi toti, de altfel.

Diferenta dintre cei care meditau si cei care nu meditau era data de gandirea lor si de modul de privi lumea si pe ei insisi. Conform doctorului Daniel Muller, balanta homeostatica a meditatorilor era echilibrata, fancandu-i pe acestia mai rezistenti in fata bolilor. Mai mult, chiar si ADN-ul se degradeaza mai lent, atat timp cat practicam meditatia, conform unor cercetari efectuate de Universitatea din California, San Francisco.

Deci data viitoare cand vei mai spune: “Nu am unde sa practic meditatia, nu stiu pasii, nu e pentru mine”, ia in calcul toate aceste beneficii ale ei si nu uita: meditatia constienta se poate practica oriunde si oricand, trebuie doar sa fii atent la ce se intampla cu tine si cu corpul tau, sa observi fara sa intervii. Si viata ti se va schimba.

Ce este fericirea?

Ce este fericirea? Aceasta este, fara doar si poate, intrebarea la care intreaga omenire se straduieste de secole sa gaseasca raspunsul. Insa abia de curand au inceput dezbaterile pe aceasta tema.
Inainte sa intru in detalii cu privire la ce anume a stabilit stiinta, dati-mi voie sa incep prin a va oferi cateva raspunsuri la o intrebare mai usoara: ce NU este fericirea?

Fericirea NU inseamna sa te simti bine tot timpul

Ce este fericirea?

Scepticii s-au intrebat adesea daca o persoana care foloseste un drog in fiecare zi este “fericita”. Daca singura ta dorinta este aceea de a te simti bine tot timpul, atunci raspunsul este “da”. Cu toate acestea, cercetarile recente sugereaza ca o dispozitie echilibrata este mai sanatoasa din punct de vedere psihologic decat una in care ajungi pe culmile fericirii in mod regulat. Pana la urma, orice urca trebuie sa si coboare…
Mai mult, daca ii intrebi pe oameni ce anume face ca vietile lor sa merite traite, foarte rar iti vor spune ceva legat de dispozitie. Cel mai probabil, iti vor da un raspuns legat de lucrurile importante pentru ei, cum ar fi cariera sau relatiile.
Cercetarile recente sugereaza chiar ca, daca te vei concentra prea mult pe a incerca sa te simti bine tot timpul, nu vei mai reusi sa te simti bine deloc. Cu alte cuvinte, niciodata nu vei fi satisfacut de cat de bine te simti, din moment ce asteptarile tale sunt aproape imposibil de atins, fizic, pentru oricine.

Fericirea NU inseamna sa fii bogat si sa iti permiti tot ce vrei

Desi atunci cand traiesti sub limita saraciei, e aproape imposibil sa fii fericit, nici banii nu par deloc a fi in stare sa cumpere fericirea.
Imagineaza-ti ca dintr-o data primesti o marire de salariu de 10.000 de euro pe an. Desi pe termen scurt vei fi foarte bucuros, nu va dura decat foarte putin timp pana cand asteptarile tale se vor schimba in functie de noul buget. Inainte sa iti dati seama, vei fi exact atat de fericit cat erai si inainte de marirea de salariu! Acelasi rationament este valabil si pentru o casa noua, o masina noua, un gadget nou sau orice alt bun material, la care oamenii petrec foarte mult timp gandindu-se.

Singura exceptie de la aceasta regula este atunci cand cheltui banii pe experiente cu alte persoane. Astfel, daca vei cheltui cei 10.000 de euro pe iesiri si excursii in locuri noi, cu familia si prietenii, atunci e posibil sa simti mai mult din gustul fericirii. Cu toate acestea, foarte rar oamenii aleg sa isi cheltuiasca pe experiente banii veniti pe nepusa masa.

Fericirea NU este o destinatie finala

Vechea zicala “ai ajuns unde ti-ai dorit” este adesea folosita si in discutiile despre fericire, ca si cum ar exista un drum catre fericire si o zi anume in care cineva ar trebui sa ajunga acolo! Contrar credintei populare, in afara situatiei in care esti unul dintre castigatorii loteriei genetice si esti fericit in mod natural, e nevoie de efort sustinut pentru a mentine fericirea.
Cele mai cunoscute “tehnici” pentru a fi mai fericit – de pilda, sa tii un jurnal al multumirii – sunt obiceiuri si nu lucruri pe care le faci o singura data. Iar majoritatea evenimentelor din viata care ne fac fericiti pe termen scurt – casatorie, promovare, etc – devin mai difuze in timp, pe masura ce ne adaptam la ele.

Si atunci ce este fericirea?

Cercetatorii sugereaza ca fericirea este o combinatie intre cat de multumit esti de propria-ti viata (de exemplu faptul ca iti place job-ul pe care il ai) si cat de bine te simti in mod obisnuit, in viata de zi cu zi. Ambele sunt destul de putin stabile: viata noastra se schimba, iar dispozitia are fluctuatii, insa fericirea generala tine mai mult decat orice altceva de genetica.
Vestea buna este aceea ca, printr-un efort sustinut, asta se poate echilibra.
Gandeste-te la fericire in aceiasi termeni in care te gandesti la greutate. Daca mananci asa cum vrei si esti atat de activ cat vrei, corpul va ajunge la o anumita greutate si se va stabiliza acolo. In schimb, daca vei manca mai putin decat in mod obisnuit si vei face mai mult sport, greutatea se va schimba in concordanta.
Daca dieta noua sau programul de antrenament devine parte din viata ta de zi cu zi, atunci vei ramane la greutatea cea noua. Daca, in schimb, te vei intoarce la a manca si a face sport asa cum obisnuiai in trecut, greutatea va reveni acolo unde era. In acelasi mod functioneaza lucrurile si cu fericirea.
Cu alte cuvinte fiecare dintre noi are capacitatea de a controla modul in care se simte. Si cu suficienta practica, fiecare isi poate forma obiceiuri de viata, care sa il faca sa se simta mai multumit si mai implinit cu ceea ce traieste.

Pagina următoare »

Bara principală

Search

More to See

Secretele succesului in 14 pasi utili

decembrie 26, 2020 By sonia

Top 65 filme inspirationale pe care nu ai cum sa le pierzi!

decembrie 3, 2020 By sonia

E-mail Newsletter

Tags

Abraham Maslow atitudine baterii incarcate bunastare citate motivationale concept curiozitate Daniel Goleman dorinte empatie familie fericire filme filme motivationale flow Gandirea analitica idei Increderea inteligenta emotionala meditatie Mihaly Csikszentmihalyi mindfulness motivatie multumesc multumire nevoi pauze la birou plictiseala prieteni productivitate putere relaxare salariu anual stare de fericire la birou top varsta vise implinite zen

Footer

Succesul inseamna sa-ti implinesti menirea, iar menirea nu o vei gasi decat in interior. Nimeni si nimic nu poate dicta aceasta chemare sau alege pentru tine. Atunci cand te folosesti de realizarile altora drept punct de referinta pentru propriul success, cel mai probabil vei esua. Asa ca intreaba-te Ce este succesul pentru mine? Retraseaza-ti prioritatile! Porneste in cautarea chemarii interioare pe care ai redus-o la tacere timp indelungat si care ti-a adus nefericire.

Recent

  • Ce inseamna un copil sensibil, sau copilul orhidee vs copilul papadie
  • Secretele succesului in 14 pasi utili
  • Top 65 filme inspirationale pe care nu ai cum sa le pierzi!
  • 100 de moduri in care poti gasi drumul catre succes
  • Mentalitatea care conteaza pentru succes

Copyright © 2021 · EsenteDeSucces. Toate drepturile rezervate. Un proiect Web Media Marketing.

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta tot mai buna atunci cand il vizitezi. Navigarea siteului inseamna ca esti de acord cu politica noastra de utilizare cookies.Sunt de acordAfla detalii