• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Home
  • Esente
  • Succes
  • Motivatie
  • Oameni
  • Viata
Esente de succes

Esente de succes

Motivatie | Inspiratie | Oameni de succes

libris.ro

Viata

6 activitati pline de adrenalina in Brasov

Indiferent ca e vara sau iarna, Brasovul poate fi trecut pe lista destinatiilor care pot oferi un plus de adrenalina. Parasind cararile batute de turistii care ajung in Brasov dornici sa descopere obiectivele celebre din oras si indepartandu-ne putin de Muntele Tampa, de Piata Sfatului si de Cetatuia, putem pune Brasovul pe harta oraselor in care pasionatii de adrenalina au la dispozitie numeroase optiuni. Activitati mai putin cunoscute de turistul obisnuit, precum scufundarile si altitude diving, lectiile de zbor, bungee jumping-ul, tiroliana si chiar tirul cu arcul sunt cateva dintre punctele care te vor atrage in Brasov.

Tiroliana peste Lacul Noua si in Cheile Rasnoavei

O experienta adventure mai la indemana turistilor este Parcul de Aventura din Brasov, cu 16 trasee de dificultati diferite, printre care si unul cu grad foarte mare de dificultate, dar atractia speciala este in mod cert tiroliana cu o lungime de 300 de metri, care te poarta prin padure si pe deasupra Lacului Noua.
Tot pentru tiroliana, ai la dispozitie Cheile Rasnoavei, la numai 15 km de Brasov, unde poti ajunge imediat cu masina. Aici ai trei trasee de tiroliana, unul de 40 de metri, unul de 60 de metri si cel mai mare – de 136 de metri, care traverseaza prapastia, unind cei doi versanti.

Bungee Jumping

In Cheile Rasnoavei vei gasi si cea mai mare instalatie de bungee jumping din Romania, care presupune un salt de la o inaltime de 137 metri, adresata doar profesionistilor, dar si o instalatie mai mica, de numai 42 de metri, unde poti gusta din plin din adrenalina, mai ales daca nu ai mai facut-o niciodata.

Tir cu arma

Daca esti pasionat de tras cu arma, sau daca nu ai mai facut-o niciodata dar vrei sa te bucuri de o experienta noua, in Brasov poti incerca tirul cu arma cu 20 sau cu 60 de cartuse de 9 mm. Pentru trageri vei putea folosi armament cu teava scurta, armament cu teava lunga sau arme cu aer comprimat.

Curs de scufundari

Daca stai la Brasov mai multe zile, te poti bucura de un curs de scufundari, gandit pentru 4-5 zile, in care vei fi initiat in tainele lumii subacvatice si vei invata tot ce trebuie sa stii pentru o scufundare in siguranta, indiferent ca esti la mare sau la munte. Exercitiile la bazin se fac la Natura Parc, iar pentru scufundarile in ape deschise vei merge la Lacul Racos.

Altitudine Diving

De asemenea, daca esti pasionat de munte si vrei sa ii descoperi toate secretele, inclusiv cele din adancuri, in zona Brasovului poti face si un curs de scufundari la altitudine mare. Vei invata sa te bucuri, astfel, de lacurile de munte sau de cele artificiale situate la altitudini mai mari decat nivelul marii. Cursul dureaza numai doua zile si se adreseaza cunoscatorilor in materie de scufundari, care vor sa isi completeze experientele. Scufundarile pot avea loc in Lacul Racos sau in Lacul Bolboci, din Muntii Bucegi.

Zbor cu avionul ultrausor

Daca esti pasionat de zbor si vrei sa testezi chiar tu cum e sa pilotezi un avion deasupra Brasovului, o poti face cu ajutorul unei prime lectii de zbor. Dupa pregatirea teoretica, vei zbura cu un avion ultrausor de doua persoane, cu dubla comanda, alaturi de instructor. Turul Brasovului si al imprejurimilor cuprinde privelisti asupra Centrului Vechi, Cetatii Rasnov, Poianei Brasov si Varfului Postavaru, asa ca daca vei trece peste emotii, te vei putea bucura si de un adevarat spectacol al naturii vazute de la inaltime.

Relaxare in natura

Dupa atata adrenalina, te poti relaxa seara pe terasa unui apartament penthouse Brasov Sweet Retreat, singur sau in doi, in jacuzzi sau pur si simplu admirand privelistile. Iar daca ai pornit in cautarea adrenalinei alaturi de un grup de prieteni sau chiar in team building, Brasov Sweet Retreat iti propune si Hot Tub Chalet Retreat, o oaza de relaxare pentru grupuri, fix in mijlocul naturii.

40 de idei perfecte pentru a alunga plictiseala – update 2020

Desi sunt oameni care tanjesc sa simta macar uneori cum e sa se plictiseasca din cauza programului agitat din fiecare zi, pentru altii plictiseala poate fi o adevarata tortura! Pentru ca plictiseala ucide fericirea, este foarte important sa ramai mereu ocupat. Insa cei care au simtit macar o data in viata ce inseamna plictiseala, stiu ca e extrem de greu sa gasesti noi moduri de a omori timpul.

Nu poti nici sa dormi tot timpul si sa te plimbi prin lumea viselor, la fel cum nu poti nici sa stai cate o zi intreaga pe Instagram admirand vietile pretins fericite ale altora, fara sa te plictisesti.
Si atunci… depinde de preferintele si de punctele tale de interes ce anume te-ar putea ajuta sa combati plictiseala. Iar daca ai ramas in pana de idei, noi iti venim in ajutor cu o lista de 40 de idei pentru momentele in care te plictisesti.

1. Da o mica petrecere

E drept ca daca decizi sa dai o petrecere, nu vei mai fi singur, dar macar e o idee foarte cool si te poate ajuta sa te bucuri de o zi in care nu stii ce sa faci. Suna-ti prietenii si rudele care stii ca ar putea veni, creaza un playlist bun si apoi comanda niste pizza. Nu uita de cola si niste bere. Daca respecti toti pasii de mai sus, ai toate sansele sa-ti reuseasca o petrecere de zile mari!

2. Creaza un colaj foto

Scoate din sertar albumele de fotografii si treci in revista toate amintirile vechi. Alege apoi fotografiile care iti plac cel mai mult si care iti trezesc amintiri speciale, si fa din ele un colaj foto. Mai tii minte ce elev creativ si plin de imaginatie erai in copilarie? Ei bine, nu e niciodata prea tarziu sa verifici cat de mult din creativitatea ta a rezistat timpului si varstei!

3. Asculta muzica preferata

In loc sa te intrebi ce sa faci atunci cand esti plictisit, pur si simplu pune-ti castile pe urechi. Muzica iti poate oferi o companie minunata atunci cand te plictisesti si in plus iti poate schimba si starea de spirit, energizandu-te si conferindu-ti chef de viata! Creaza un playlist cu melodiile preferate si bucura-te de ele. Daca esti pasionat de muzica, nici nu iti vei da seama cand vor trece 5-6 ore din timpul tau…

4. Suna-ti cel mai bun prieten

Cei mai buni prieteni sunt intotdeauna acolo pentru a va distra impreuna, indiferent cat de departe esti de ei. Nu trebuie decat sa iti suni cel mai bun prieten si sa vorbiti despre toate prostiile care va trec prin minte. Nu-ti face griji, un prieten adevarat nu ar trebui sa se supere niciodata. Iar daca pare agasat de telefon, sau de trancaneala ta si invoca motive ca sa inchida, poate fi un semn ca nu e un prieten atat de bun pe cat credeai tu. Sigur, exista si exceptii justificate, dar asta o vei simti doar tu!

5. Uita-te la clipuri vechi cu iubita sau iubitul

In mod cert cea mai buna cale de a-ti aduce zambetul pe fata! Sigur ca pot exista si amintiri mai neplacute, dar per ansamblu inregistrarile vechi sunt o idee care te poate ajuta sa depasesti mai repede o zi plictisitoare.

6. Fa o “descindere” in primul supermarket

Iesirea din casa te va ajuta sa iti schimbi starea de spirit si iti va ridica moralul. E ziua ta de rasfat, deci pune in cos cata ciocolata si inghetata vrei. Completeaza cu niste Cola si lasagna semipreparata si vei avea un semi-festin acasa.

7. Uita-te la clipuri funny pe YouTube

Filmuletele amuzante de pe YouTube sunt o modalitate excelenta de a-ti imbunatati starea de spirit. Daca te-ai plictisit singur acasa, atunci YouTube va fi unul dintre lucrurile distractive de facut acasa. YouTube este intotdeauna o solutie mult mai buna decat programul mereu identic al posturilor de televiziune, si in plus ai sansa de a avea o gama completa de continut din care sa alegi.

8. Fa cumparaturi online

Conditia esentiala pentru asta e sa ai niste bani disponibili pe card sau sa stii ca esti acoperit in viitor, daca faci comanda cu plata la livrare. Intra pe site-urile preferate de comert electronic si ia-ti cateva articole noi. Poate fi vorba de haine, sneakersii cei noi pe care ti-i doresti demult, ultimul telefon, sau orice altceva iti doresti. Chiar daca nu cumperi neaparat ceva, simpla navigare pe un site de shopping te va ajuta sa iti treaca timpul mai repede.

9. Citeste o carte

Cititul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face atunci cand te plictisesti. Vei obtine, astfel, nu numai cunostinte pretioase, dar vei avea, de asemenea, si posibilitatea de a petrece timpul mult mai usor. Cine stie, poate asa vei descoperi chiar o modalitate mai usoara de petrecere a timpului liber!

10. Fa curat in camera

Cel mai bun lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand te plictisesti sa stai de unul singur, mai ales daca esti baiat. Baietii nu se gandesc prea mult la curatenie, in general, dar crede-ma pe cuvant, te vei simti mult mai fericit si mai mandru dupa ce ai dus la bun sfarsit o astfel de sarcina.

11. Petrece timp cu animalele de companie

Daca ai un animal de companie, atunci nu ai cum sa te plictisesti. Joaca-te cu el sau scoate-l afara si fii convins ca el adora si abia asteapta sa petreaca mai mult timp cu tine! Dupa ce veniti de afara, fa-i o baie, deoarece igiena este importanta si pentru micile noastre animale de companie. Ai putea, de asemenea, sa-ti inveti animalul un nou truc sau cel putin sa incerci!

12. Danseaza ca si cum nu ar mai exista o alta zi

Ti-ai dorit vreodata sa faci ceva care sa te epuizeze fizic, doar ca sa scapi de plictiseala? Ei bine, dansul este solutia salvatoare, pentru ca dincolo de oboseala in sine, dansul iti va schimba complet starea de spirit! Poti chiar sa urmaresti cateva clipuri pe net si sa inveti niste pasi noi, iar apoi sa iti imaginezi ca esti pe scena la un show doar al tau! Stiu ca suna ciudat, dar incearca si in mod cert te vei simti mai bine.

13. Bucura-te de o baie relaxanta

Da drumul la muzica si fa un dus lung. Daca ai norocul sa ai o cada mare, ia toate sarurile de baie favorite si asigura-te ca iti pregatesti o baie relaxanta. In mod cert te va relaxa, iar timpul va trece rapid.

14. Fa un clip si incarca-l pe net

Niciodata nu poti sti ce videoclip ar putea deveni viral pe internet, intr-o era in care YouTube-ul naste vedete. Si tu poti fi una dintre ele, daca ai ceva special de filmat. Iar daca nu vei deveni un star al online-ului, ai putea cel putin sa ai parte de 15 minute de celebritate. Ce te costa sa incerci?!

15. Scrie un blog

Cititul este bun, dar si a scrie un blog este interesant si un mod special de a ajunge la cititori pentru a vorbi despre orice subiect. Cine stie cat de priceput te-ai putea dovedi la asta? Incepe astazi si vei vedea unde va duce noua ta pasiune.

16. Incearca o transformare

Nu trebuie decat sa te gandesti la o schimbare de aspect si poti fi sigur ca va deveni realizabila pas cu pas. Incepe sa citesti reviste sau articole legate de moda si sa colectezi idei cu privire la stilul pe care doresti sa il incerci. Poate fi un stil vestimentar nou sau poate fi doar un hairstyle nou… Important este sa incepi de undeva!

17. Reia serialele preferate

Daca ai unul sau mai multe seriale pe care le urmaresti dar pe care le-ai neglijat in ultima vreme, iti poti petrece cateva ore incercand sa prinzi din nou firul actiunii de unde l-ai lasat.
Te poti uita pe computer sau pe televizorul tau smart, sau chiar pe telefon, important este sa le gasesti. In mod garantat nu vei simti cum zboara timpul!

18. Incearca o reteta noua

Atunci cand te plictisesti, nu iti face ziua si mai grea comandand mancare acasa. Cauta pe internet si gaseste o reteta care te atrage si incearca sa o prepari chiar tu acasa. E posibil sa nu fie la fel de gustos la prima incercare cum ar fi la restaurant, dar macar te vei putea lauda ca ai incercat si in plus timpul trece fara sa iti dai seama cand te concentrezi pe reteta noua.

19. Jocuri video

Poate ca au trecut ani de cand ai jucat ultima oara un joc video, dar este in mod cert un mod foarte simplu si la indemana sa iti umpli timpul. Atentie, nu trebuie sa faci asta tot timpul, iar majoritatea jocurilor video iti creaza o oarecare dependenta, de care sigur vei vrea sa scapi mai tarziu!

20. Gandeste-te la modalitati de a economisi bani

Cauta moduri inteligente de a economisi bani, pentru ca e posibil sa nu fii constient de trucurile pe care le poti utiliza pentru a face economii! In acest fel, odata la ceva timp, vei putea face investitii interesante.

21. Organizeaza-ti dulapul

Multi dintre noi nu ne pastram dulapul organizat si avem prostul obicei de a ne arunca hainele pe unde apucam atunci cand ne pregatim sa iesim undeva sau cand venim seara acasa obositi. Dulapul tau nu trebuie sa arate ca si cum tocmai ar fi trecut o tornada peste el, iar tu te poti folosi de timpul in care te plictisesti pentru a-l organiza in mod ideal.

22. Citeste articole interesante de pe net

Da da, exact ce faci si in momentul asta! Poate ca ai multe subiecte care te intereseaza, dar de care nu ai timp foarte des. Poate fi universul, lumea, dinozaurii, OZN-urile… niciodata nu strica sa citesti informatii interesante despre lucrurile care te intereseaza, cu atat mai mult cand ai si timp de pierdut!

23. Fa curat in garaj

E adevarat ca e mai degraba un proiect de o zi, decat o idee pentru momentele de plictiseala, insa imagineaza-ti cat de bine te vei simti la final! Foloseste recipiente din plastic pentru organizare si scrie pe fiecare cutie ce contine. Data viitoare cand vei mai cauta decoratiunile de Craciun sau albumele vechi de poze, vei sti exact unde sa le cauti.

24. Implica-te intr-o cauza importanta

Pe vremea cand telefoanele si internetul nu ne acaparasera inca vietile, oamenii se implicau in cauze care contau si militau pentru lucruri in care credeau. Daca suferi de plictiseala, poate ai nevoie sa gasesti ceva care sa te pasioneze si sa faci tot ce tine de tine sa creezi o schimbare!

25. Fa voluntariat

Daca plictiseala este o stare obisnuita in viata ta si ai timp de investit in lucruri importante, ai nevoie de o solutie pe termen lung, iar voluntariatul este un mod excelent de a-ti petrece timpul liber. Gaseste o organizatie non profit, un spital, un orfelinat sau chiar o firma de constructii care face case in scop umanitar si afla ce poti face sa ii ajuti!

26. Perfectioneaza-te

Revino la scoala sau incearca o varianta online de studiu pe cont propriu. Multe dintre acestea din urma sunt chiar gratuite, asa ca nu ai nicio scuza sa nu iti largesti orizonturile.

27. Vopseste o camera

Uita de culorile neutre si gandeste-te mai degraba la nuante de albastru sau de verde, cu stropi sau pete galbene. Sau… fii curajos si mergi pe negru, alb si rosu!

28. Inlocuieste hartia din sertare

Hartia de pe fundul sertarelor este ceva la care nu ne gandim decat foarte rar – la curatenia de Craciun sau de Paste, sau cand se deterioreaza atat de mult incat nu mai avem incotro decat sa o schimbam. Este un proiect relativ ieftin si in mod cert va da o alta fata sertarelor tale.

29. Organizeaza “sertarul cu nimicuri”

Cu totii avem in casa cel putin un sertar al carui scop este sa depoziteze toate nimicurile mici cu care nu avem ce face, dar pe care nici nu vrem sa le aruncam. Nu trebuie sa renunti la sertar, pentru ca oricum in scurt timp iti vei face altul, dar poti macar sa il organizezi putin, pentru ca data viitoaare sa gasesti mai usor stick-ul USB sau pila de unghii.

30. Rearanjeaza mobila

Vrei o schimbare de decor dar nu iti permiti sa cheltui acum pe o transformare completa? Muta canapeaua pe alt perete, fotoliul in alt colt si desparte bibilioteca in cateva corpuri separate si ai un design nou!

31. Fa-ti curat in Inbox

Daca ai aceeasi adresa de email de peste 10 ani si primesti cel putin 100 de emailuri pe zi, dintre care cele mai multe sunt junkuri, nu mai e cazul sa spun ca momentele de plictiseala sunt oportunitatea perfecta pentru o curatenie temeinica in Inbox. Elimina emailurile promotionale sau junk-urile si apoi muta restul in foldere sau direct la gunoi, pana cand Inboxul tau se va goli. Atentie! Folderul de spam poate ascunde uneori si mesaje importante de care nici macar nu stiai.

32. Fa un masaj

Daca ai mai facut pana acum masaje, nu mai e nevoie de un motiv pentru care l-am trecut in aceasta lista. Cheama acasa maseuza prietenelor tale, si bucura-te de o ora de rasfat numai pentru tine.

33. Mediteaza

Ok, poate ca nu te-a convins inca toata nebunia asta cu meditatia si mindfulness-ul, insa atunci cand nu ai nimic de facut, nu strica sa incerci macar o data sa meditezi pentru a intelege ce beeficii vad altii in asta.

34. Fa sport

Fie ca alergi, ca dansezi, ca mergi la ore de fitness sau ca incerci yoga, vei simti imediat diferenta in starea ta de spirit.

35. Incearca un hobby nou

Ti-ai dorit dintotdeauna sa stii sa pictezi sau sa inveti sa joci tenis, dar nu ai gasit niciodata timp sau curaj. Momentele in care simti ca te copleseste plictiseala sunt perfecte pentru hobby-uri noi!

36. Apuca-te de gradinarit

Vei fi uimit ce gust bun au legumele si fructele cand vin din gradina ta. Si in plus, noua ta activitate va avea si beneficii pentru bugetul familiei. Desigur, nu te vei bucura de ele imediat, insa merita asteptarea si efortul.

37. Cauta o cariera noua

Ti-ai dorit mereu sa fii medic, avocat sau sa devii bucatar? Sau poate ca vrei sa lucrezi in vanzari de asigurari sau sa incepi o afacere proprie? Plictiseala inseamna ca ai timp liber, iar acest timp poate fi folosit pentru a-ti deschide un drum catre o noua cariera plina de recompense.

38. Upgradeaza-ti CV-ul

Daca a trecut ceva timp de cand nu te-ai mai uitat prin CV-ul tau, ai acum ocazia sa il aduci la zi, cu experiente si skill-uri noi. Vei fi astfel cu un pas mai aproape de a candida la un job super pe care ti-l doresti de mult!

39. Organizeaza-ti documentele importante

Daca ar fi sa ti se intample ceva astazi, familia ta ar sti sa rezolve toate problemele care apar? Pune-ti in ordine toate actele importante, de la certificate de nastere si pasaport, pana la asigurari de viata sau pentru casa, pensii private, parole, pin-uri de la carduri, contracte la banci, etc.

40. Creaza-ti un plan de viata

Afacerile au un plan, asa ca de ce nu ar avea si oamenii? Gandeste-te unde vrei sa ajungi, in cat timp, cum vrei sa ajungi acolo si apoi formuleaza un plan care sa te ajute sa iti atingi scopurile. Odata ce ai in fata un drum clar, poate ca nu vei mai avea timp sa te simti plictisit!

Sursa:

https://esentedesucces.ro/22-de-idei-cu-care-sa-alungi-plictiseala/

https://www.wisebread.com/kill-boredom-with-these-34-fun-and-productive-projects

 

Atitudini si amintiri false vis-a-vis de stirile false

Din punct de vedere politic, unul dintre cele mai importante evenimente socio-politice ale anului 2019 a fost mult discutatul Brexit, sau retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Divizarea si polarizarea creata de Brexit, in mod special in randul cetatenilor britanici, au dus la organizarea unui referendum la nivel national, ce a dat nastere unor campanii extrem de interesante, atat de informare, cat si de dezinformare.

Dupa rezultatul referendumului care a decis separarea Marii Britanii de Europa, foarte multi dintre cetatenii britanici au afirmat ca nu ar fi avut nicio problema cu rezultatul referendumului daca acesta nu ar fi avut la baza atat de multe stiri false si dezinformari. Oare ar fi simtit la fel daca tabara lor (si in mod automat, opinia lor) ar fi fost cea castigatoare?!

Multe experimente cu privire la atitudini si la procesarea informatiei sugereaza ca suntem foarte selectivi in modul in care percepem, interpretam si ne amintim informatia, in general. Un articol recent arata ca acest efect se extinde si asupra modurilor in care accesam amintirile cu privire la informatii despre stiri false.
In perioada premergatoare referendumului din Irlanda cu privire la avort, cercetatorii au recrutat, din surse online, peste 3000 de femei si de barbati in vederea participarii la un studiu pe marginea referendumului si a celor doua campanii aferente. Participantii au avut de raspuns unor intrebari cu privire la atitudinile legate de subiectul referendumului, si li s-au aratat sase noi articole, inclusiv doua evenimente fake/“fabricate”, acestea din urma fiind de un interes deosebit pentru cercetatori.

Pentru fiecare dintre aceste evenimente noi, participantilor li s-a cerut sa raspunda la o serie de intrebari care sa evalueze daca ei cred sau nu ca evenimentele au avut loc si daca isi amintesc sa fi avut loc. (O varianta de raspuns putand fi, de pilda, “Nu imi amintesc de asta, dar cred ca s-a intamplat”).

Cercetatorii au analizat apoi de cate ori participantii si-au amintit in mod fals ca au vazut unul dintre evenimentele fabricate. 48% dintre participantii la studiu si-au amintit in mod fals ca cel putin unul dintre evenimentele false care au facut subiect de stire s-a intamplat in mod real. Extrem de important de notat este ca aceasta rata de falsa recunoastere a fost anticipata de catre propriile atitudini ale participantilor.

Astfel, studiul a relevat ca participantii au fost mai predispusi sa isi aminteasa sau sa creada evenimentul fabricat daca acesta le sustinea propria pozitie si atitudine, decat daca ar fi sustinut pozitia adversa. Cu alte cuvinte, suporterii ideii “Da” din cadrul referendumului au avut o predispozitie mai mare de a-si aminti in mod fals un eveniment fabricat care submina campania “Nu”, in comparatie cu suporterii ideii “Nu, iar suporterii “Nu” au fost mai predispusi sa isi aminteasca in mod fals un eveniment fabricat ce submina campania “Da” decat au fost sustinatorii “Da”.
Putem concluziona, asadar, ca este inevitabil sa nu ne amintim in mod gresit stiri false daca acestea sustin propriile noastre pozitii si mentalitati? Ei bine, cercetatorii au descoperit ca acest efect a fost mai redus la indivizii care au demonstrat o capacitate cognitiva mai mare, ceea ce intareste alte dovezi privind importanta gandirii analitice in respingerea sustinerilor non-probatorii.

Aceasta dovada sustine teoria potrivit careia oamenii sunt capabili sa identifice cu o mai mare precizie surse ale memoriei, dar sprijinul suplimentar si atrenamentul pot fi necesare pentru a contribui la contracararea impactului puternic al propriilor noastre tendinte atitudinale.

Impactul stirilor false asupra altor persoane poate fi usor de detectat, insa impactul asupra noastra este la fel de important. Pentru ca noi sa reusim sa cream poduri peste problemele de natura sociala, este vital ca oamenii sa caute sa interogheze in mod critic amintirile care sustin dar si care se opun punctelor de vedere proprii. De asemenea, este imperativ ca cercetatorii sa dezvolte si sa impartaseasca instrumente si tehnici care sa faca aceasta sarcina dificila mai usoara.

6 lucruri pe care le poti face cand esti extenuat mental

 

Mai devreme sau mai tarziu, cu totii ajungem intr-un moment de epuizare mentala. Si nu gresim prea mult daca avem senzatia ca daca ne-am tranti cateva zile pe o canapea am reusi sa ne incarcam bateriile.

Desi nu toata lumea este constienta de acest aspect, oboseala fizica poate avea mai mult de-a face cu extenuarea mentala decat cu miscarea pe care o faci in ziua respectiva. Astfel, desi este important sa iti iei uneori cate o zi, sau poate chiar doua, pentru a permite organismului sa se odihneasca, nu este intotdeauna cea mai eficienta abordare atunci cand te simti epuizat mental. Mai mult decat atat, faptul ca te transformi intr-un sedentar cu acte in regula (un couch potato, cum ar zice americanii) te poate face sa te simti si mai secatuit de energie.
Iata mai jos cateva dintre cele mai eficiente moduri de a-ti incarca bateriile atunci cand te simti epuizat psihic.

1. Schimba-ti rutina

Rutina este o realitate destul de greu de evitat, pentru ca in fiecare zi suntem nevoiti sa facem aceleasi si aceleasi lucruri. Insa incercarea de a iesi din aceasta rutina poate fi un mod foarte bun de a scapa de epuizarea psihica.
Incearca sa iti lansezi provocarea de a face ceva complet nou macar o data pe satamana.

Daca te atrage ideea, poti chiar sa incerci ceva nou in fiecare zi. Poate fi vorba despre lucruri extrem de simple, precum sa alegi un traseu diferit pentru drumul catre birou sau pentru drumul de intoarcere, eventual chiar unul care iti poate oferi privelisti mai interesante. Gandeste-te la activitatile care iti plac si care iti hranesc sufletul si fa-le fara sa mai stai pe ganduri. Atunci cand mintea ta este deschisa catre moduri noi de a gandi si de a percepe realitatea, esti mai fericit!

2. Tine un jurnal

Un jurnal este un mod excelent de a te elibera de stres si de a pune pe hartie tot ce simti. Poate fi de un real ajutor pe termen lung pentru ca iti va oferi posibilitatea de a te uita inapoi si de a reflecta cu privire la progresele pe care le-ai facut in viata.
Tinerea uui jurnal este un impuls pentru creativitate, construieste increderea in propria persoana, te face sa intelegi mai bine lucrurile din jur si te incurajeaza sa mergi mai departe cu obiectivele pe care ti le propui. Nu ar trebui sa resimti scrisul in jurnal ca pe o presiune, asa ca nu trebuie neaparat sa scrii in fiecare zi daca nu simti sa faci asta.
Scrie tot ce iti trece prin minte si poti fi sigur ca vei simti o eliberare extrem de mare cand vei termina de scris. Fa-ti o prioritate din a scrie in jurnal de cateva ori pe saptamana. In cele din urma vei ajunge sa simti ca scrisul este o sursa prin care sa iti reincarci bateriile.

3. Mediteaza

Sunt sigur ca te asteptai sa ajungem si aici. Sunt extrem de multe articole si specialisti care vorbesc cu entuziasm despre beneficiile meditatiei, iar subiectul este intr-atat de frecvent abordat, incat uneori poti avea senzatia ca sunt doar vorbe goale… Insa meditatia chiar functioneaza!

Aproximativ 80% dintre vizitele la medic sunt determinate de probleme legate de stres. Astfel, invatand sa ai grija de tine prin meditatie, poti economisi o gramada de bani si de timp. Meditatia are capacitatea de a reduce stresul, de a stimula imunitatea si, in plus, exista sanse foarte mari sa fie responsabila pentru un sentiment accentuat de fericire. Nu ai nevoie de mai mult de cinci minute pe zi, insa in timp vei simti ca meditatia mai indelungata si mai frecventa are si mai multe beneficii pentru starea ta de bine mental.
Ca o paranteza, persoanele care mediteaza in mod sustinut, sunt in general mai rationale si resimt un grad mai redus de anxietate atunci cand se confrunta cu provocari.

4. Reevalueaza relatiile din viata ta

Este foarte important sa ai relatii, dar si mai important este sa fii cu adevarat constient cu privire la cat de sanatoase sunt aceste relatii.
Analizand exact relatiile pe care le ai cu cei din jur, e posibil sa descoperi ca exista in viata ta si cateva relatii toxice. Poate parea dificil sa pui capat acestor relatii, pentru ca adesea ajungi sa te simti confortabil in acest gen de relatii. Din nefericire, relatiile disfunctionale pot deveni o parte normala a vietii si e posibil ca nici macar sa nu mai realizezi cat de epuizante mental.

Acorda-ti timp sa intelegi exact relatiile in care esti implicat. Este crucial sa reevaluezi din cand in cand aceste relatii si sa decizi daca ele adauga valoare vietii si starii tale de bine. Relatiile intime toxice te pot secatui psihic pentru ca ajungi sa depui energie in ceva care nu iti face bine.
Persoanele constiente de relatiile pe care le au sunt mai increzatoare in propria lor judecata.

5. Fa miscare

Miscarea nu este benefica doar pentru o stare generala mai buna, ci este extrem de utila si atunci cand te simti epuizat psihic.
Nu trebuie neaparat sa iti faci un abonament la sala, ca sa faci sport! E adevarat ca toti suntem ocupati, insa 20 de minute pe zi pot face diferenta! O serie intreaga de studii au demonstrat importanta sportului in stimularea concentrarii si focusului mental.
Cu un antrenament intens de 20 de minute pe zi, circulatia sangelui catre creier va fi mai buna si vei avea parte de o dispozitie imbunatatita, precum si de un plus de creativitate si memorie.

6. Lasa orgoliul deoparte, tine cont de sufletul tau

Daca vorbim despre lucruri care iti aduc un sentiment de implinire si care iti magulesc orgoliul lucrurile pot deveni ceva mai incurcate… E important sa constientizezi ca un sentiment de implinire nu iti va aduce neaparat si fericirea. Cele cateva ore in plus petrecute la serviciu pentru a termina ceea ce ai de facut pot fi productive, insa lupta pe care o duci in aceste ore te poate epuiza la propriu.

Acorda-ti timp sa faci lucruri care iti plac… sa te rasfeti la spectacole sau prin magazine, sa pleci intr-o iesire de weekend alaturi de prieteni sau de partenerul de viata…
In marea schema a lucrurilor, timpul petrecut de fiecare dintre noi pe pamant este scurt, Indiferent ce alegi sa faci, fa-o pentru ca aduce sufletului tau o bucurie reala si autentica!

Self Care. 30 de idei pentru un corp, o minte si un spirit sanatos

 

Stii momentul acela cand ajungi din senin in cabinetul unui medic care iti spune ca toata viata ta, asa cum o stiai pana acum, se va schimba si ca nu vei mai putea face lucrurile pe care le faceai candva, ca nu vei mai putea face performanta pentru care te pregateai?

Momentul acela in care toate visele iti sunt date peste cap si in care cineva care nu te cunoaste si caruia nu ii pasa de toate eforturile tale iti da un verdict dur, care iti schimba tot viitorul? Ei bine, acesta trebuie sa fie momentul in care sa constientizezi ca pentru a depasi momentele grele pe care viata ti le scoate in cale, pentru a lupta cu astfel de verdicte si a reusi sa te aduci din nou pe linia de plutire trebuie sa ai grija de tine. Astazii ii spunem “self care” si ne referim la tot cumulul de metode prin care devenim constienti de noi insine, de trupul si de mintea noastra, precum si de modurile in care ne putem simti mai bine prin propriile resorturi.

Self care sau grija fata de sine este singurul lucru care ne permite sa facem tot ce ne dorim in viata si cu viata noastra. Este tot ceea ce ne ofera energie, putere si incapatanarea de a merge mai departe, chiar si atunci cand totul pare distrus.
Vreau sa subliniez ceva ce oricine ar trebui sa stie foarte clar. Contrar celor pe care e posibil sa le auzi de la diversi indivizi mai mult sau mai putin “de moda veche”, self care nu este doar pentru “pampalai” sau pentru “fraieri” si nu se adreseaza doar celor slabi. Nu este un lux si nu este deloc ceva egoist.

Atunci cand nu ai grija de tine, cand esti prea dur cu corpul tau sau cand nu ai grija de nevoile tale emotionale, te expui unui risc mult mai mare de epuizare, te expui unei game foarte variate de probleme de sanatate mentala, inclusiv anxietate si depresie, leziuni fizice si boli.
Lipsa grijii fata de sine te va ajunge intotdeauna din urma! Suna cunoscut? E posibil intr-adevar sa fi avut si tu, la randul tau, un astfel de moment de trezire!

Ce inseamna self care?

Self care inseamna, la propriu, a avea grija de tine. Si nu se refera la un simplu masaj, ci este vorba practic despre orice actiune pe care o intreprinzi pentru a-ti mentine si imbunatati sanatatea, starea de bine, fericirea si implinirea.
Cu totii am auzit fraze precum “nu poti turna dintr-o cana goala” sau “inainte de a-i ajuta pe altii pune-ti tu insuti masca de oxigen”. Ei bine, asta inseamna, de fapt, self care! Nu poti avea grija de altii daca nu ai grija de tine, inainte. Iar asta are un cu totul alt inteles atunci cand ai copii si familie.

Self care inseamna sa faci ceea ce trebuie facut, in asa fel incat sa fii echilibrat si energizat pentru a obtine ceea ce vrei de la viata. Grija fata de tine iti hraneste mintea, corpul si spiritul si iti permite sa infloresti. Iti amplifica fericirea, capacitatea de a avea succes si calitatea vietii si a relatiilor.

Daca privesti lucrurile din aceasta perspectiva si nu percepi ingrijirea ca ceva destinat celor slabi, ci mai degraba ca ceva care te poate ajuta sa iti traiesti viata cat mai bine, ea devine o parte importanta si esentiala a vietii. De fapt, vine un moment in care realizezi ca este singurul mod de a trai viata din plin.

Iata de ce am alcatuit mai jos o lista cu 30 de moduri in care poti practica grija fata de sine in asa fel incat sa traiesti o viata cat mai buna. Abordarea este una integrata, ce cuprinde zona mentala, emotionala, fizica si spirituala.

30 de moduri in care sa ai grija de tine insuti

Sa incepem cu inceputul. Acestea sunt practici de ingrijire de sine pe care le poti exersa in fiecare zi. Multe dintre ele necesita foarte putin timp si energie, iar cele mai multe nu iti vor lua mai mult de 5 minute, unele chiar mai putin de 1 minut.

1. Respira

Respiratiile profunde intensifica circulatia, ducand oxigenul catre muschi si catre creier. Aceasta cantitate marita de oxigen determina un plus de energie, precum si muschi, organe si tesuturi mai sanatoase. Respira profund si mai des. Ce ai facut cand ai inceput sa citesti acest paragraf? Ai respirat adanc? Foarte bine, inseamna ca practici deja grija fata de propria-ti persoana.

2. Mananca bine

Mananca bine

Corpul tau este o masina, iar alimentele pe care le consumi reprezinta combustibilul acesteia. Nimic mai simplu! Studiind de-a lungul timpului dietele si discutand cu medici de top am invatat doua lucruri importante: in primul rand trebuie sa te concentrezi pe consumul de alimente reale, integrale, dense in nutrienti si sa eviti alimentele procesate si zaharurile rafinate; in al doilea rand trebuie sa gasesti dieta care functioneaza pentru tine. Exista foarte multe optiuni in acest sens – paleo, mediteraneana, dieta bazata pe plante, si multe altele.

3. Mentine-ti nivelul de hidratare

Corpul uman este compus in proportie de 50-65% din apa. Unele parti din corpurile noastre, asa cum este creierul, inima si plamanii, contin peste 70% apa. Cosumul de apa este un mod simplu si eficient de a avea grija de tine. Stabileste-ti ca obiectiv sa bei 8 pahare de apa a cate 200 de ml pe zi. Nu necesita timp in plus, energie si nici efort, nu trebuie decat sa iei un pahar de apa si sa incepi sa te hidratezi.

4. Dormi

Multi dintre noi, tinerii mai ales, se mandresc ca nu dorm mult. Insa din ce in ce mai multe studii recente vorbesc despre importanta unui somn de calitate si suficient de indelungat si mai ales despre consecintele care apar atunci cand nu respecti aceste conditii. Fa din somn o prioritate, iar corpul si mintea iti vor multumi.

5. Mergi la medic

De cat timp amani sa iti faci o programare, suportand dureri constante sau confruntandu-te cu situatii care nu sunt in regula?
Majoritatea problemelor medicale pot fi rezolvate daca sunt depistate la timp si sunt mai dificil de gestionat daca lasi timpul sa treaca. Pune mana pe telefon, asadar, si fa o programare acum!

6. Exprima-ti recunostinta

Pentru a trai o viata pe care sa o iubesti, in primul rand trebuie sa iubesti modul in care traiesti. Cercetarile continua sa exploreze acest nou domeniu si sa descopere beneficiile recunostintei.
A fi recunoscator este unul dintre cele mai simple, dar si cele mai puternice lucruri pe care le poti face pentru a avea grija de tine.

7. Ia suplimente

Spune ce te doare si cauta raspunsuri, sau intreaba-ti medicul ce vitamine, minerale sau ierburi iti pot sustine sanatatea si starea de bine. De pilda, persoanele cu o carenta de vitamina B12 au sanse mult mai mari sa resimta anxietate, in timp ce deficitul de vitamina D a fost asociat cu tot felul de probleme de sanatate.
Poti lua de pilda turmeric (curcuma) pentru a reduce inflamatia si suplimente cu B2 si magneziu recomandate de neurologi pentru nigrene de natura hormonala. Asigura-te intotdeauna ca verifici calitatea si eficacitatea suplimentelor pe care le iei.

8. Imbratiseaza-ti copiii, sotul sau animalul de companie

Imbratisarile cresc nivelul de oxitocina (hormonul iubirii), cresc nivelul de serotonina (responsabil pentru starea de buna dispozitie si de fericire), intaresc sistemul imunitar, cresc stima de sine, scad tensiunea arteriala, echilibreaza sistemul nervos si elibereaza tensiunea. Numai cateva secunde, cat dureaza o imbratisare, iti pot da o stare pozitiva.

9. Mediteaza

Stiai ca o sa ajungem si la asta, nu-i asa? Ai destule resurse pe net unde sa citesti despre meditatie, cum sa o faci si ce beneficii are. Ramane doar sa spun si aici ca este absolut esentiala atunci cand vrei sa ai grija de tine. Iar daca esti unul dintre acele persoane care cred ca nu poate medita, afla ca nu ai nicio scuza. Pur si simplu incearca!

10. Ai grija de corpul tau

Am spus ca masajul nu este singura cale de self care, insa este una foarte benefica. Ingrijirea corpului este un pas absolut obligatoriu in rutina de self care. Corpul tau stocheaza tensiunea emotionala in moduri pe care nici macar nu le realizezi, iar ingrijirea corpului iti permite sa eliberezi aceasta tensiune.
Printre optiunile pe care le ai in acest sens se numara chiropractica, terapia cranio-sacrala, detensionarea miofasciala, osteopatia si reflexoterapia.

11. Fa o drumetie

Pune-ti sangele in miscare. Stim cu totii beneficiile sportului. Fie ca este vorba despre mers pe jos, despre o tura de alergare, despre drumetii, despre mers la sala, la yoga sau la stretching, orice ai alege sa faci pune-ti sangele in miscare si misca-ti corpul.
Ti se pare ca nu ai timp? Incearca in acest caz si antrenamentele scurte, de 4 minute.

12. Petrece timp cu cei pe care ii iubesti

Programeaza o intalnire cu partenerul tau, o zi speciala cu copiii sau o ora la cafea alaturi de cea mai buna prietena a ta. Suntem programati biologic pentru relatii si pentru conexiune.
Studiile dovedesc ca oamenii care socializeaza des au un nivel mai ridicat de fericire. Nu trebuie neparat sa fie o intalnire fata in fata, uneori un telefon este tot ce iti trebuie pentru a te simti mai bine, si e si usor de strecurat in program.

13. Ia o vacanta

Foarte multi oameni nu isi folosesc niciodata toate zilele de concediu. Daca si tu faci parte din aceasta categorie, chiar daca nu ai un buget foarte mare pentru calatorii, ia-ti cateva zile libere si indeparteaza-te pur si simplu de rutina vietii cotidiene. Fa-ti timp sa te distrezi, sa te refaci si sa te reenergizezi.

14. Fa ceva doar de distractie

Cand a fost ultima data cand ai facut ceva doar pentru ca te amuza sau te facea sa te simti bucuros? Nu pentru ca avea un beneficiu tangibil, un scop sau o returnare a investitiei…?
Pune muzica si danseaza. Razi alaturi de copii. Mergi la bowling. Joaca un joc. Scrie. Cumpara flori. Urmeaza-ti pasiunile. Participa la un eveniment distractiv.
Adevarata investitie – o persoana mai buna, mai energica si mai fericita!

15. Rasfata-te pe tine si corpul tau

Atunci cand arati bine, te simti bine. Fa-ti o tunsoare noua, fa-ti manichiura, mergi la un masaj facial, la un tratament cosmetic, la manichiura sau la pedichiura. Cand ai grija de felul in care arati fizic te vei simti si emotional mai bine.

16. Petrece timp in natura

Studiile au aratat ca petrecerea timpului in natura are o gama foarte larga de beneficii pentru sanatate, printre care o scadere a nivelului hormonului de stres. Iesi afara. Mergi in padure, mergi la plaja sau fa drumetii. Mergi in picioarele goale si conecteaza-te la pamant, ceea ce poate fi extrem de curativ.

17. Elimina toxicitatea si negativismul

Fa un efort constient pentru a sta cu persoane care iti hranesc sufletul si care te fac sa te simti energizat si viu. Elimina, sau macar redu, timpul pe care il petreci cu oameni si in situatii care te sleiesc de energie sau in urma carora te simti efectiv epuizat. Inconjoara-te de dragoste, incurajare si de energie pozitiva.

18. Fa o baie

Iata un mod extrem de simplu si deloc costisitor de a avea grija de tine. Adauga in cada saruri de baie, uleiuri esentiale, aprinde cateva lumanari, stai pe spate si relaxeaza-te.

19. Practica auto-analiza

Auto-analiza inseamna sa faci un pas in spate si sa reflectezi asupra vietii tale, asupra comportamentului si credintelor tale. Fa-ti timp in mod regulat sa iesi din vartejul vietii, gandeste-te la ceea ce functioneaza si ce nu, constientizeaza victoriile si succesele, identifica ce sa pastrezi si ce trebuie sa schimbi.
Poti incerca chiar sa tii un jurnal.

20. Hraneste-ti mintea

Invata lucruri noi. Ca oameni, avem nevoia de a ne folosi intreaga capacitate cognitiva. Suntem aici sa crestem si sa evoluam, iar invatarea are un rol extraordinar in a te simti energizat si viu. Mergi la un curs sau fa unul online. Citeste o carte. Asculta niste seminarii.

21. Da o mana de ajutor

Cu totii avem nevoie sa ne simtim importanti, sa simtim ca putem contribui la ceva si
ca putem face o diferenta. Printre numeroasele sale beneficii, s-a demonstrate ca voluntariatul ajuta oamenii sa se simta mai sanatosi si mai fericiti.

22. “Despacheteaza” bagajul de experiente

Self care inseamna sa ai grija de tot ceea ce esti TU. Adesea, asta inseamna si sa faci fata traumelor emotionale, evenimentelor din trecut sau credintelor care te limiteaza.
Mergi la un terapeut, stai de vorba cu un trainer. Discuta ceea ce simti nevoia sa discuti cu acea peroana pe care esti suparat de zeci de ani. Gaseste un mod de a merge mai departe.

23. Fii aventuros

Iesi din zona ta de confort. Fii curajos. Provoaca-te mereu. Fie ca vorbim despre o excursie cu un rucsac in spate, despre a incerca o activitate noua sau despre a-ti depasi limitele fizic, mental sau emotional, te vei simti mandru, increzator si puternic.

24. Fa curatenie!

Exista un motiv pentru care Marie Condo – metoda japoneza de a-ti organiza casa – a devenit o senzatie. Atunci cand cauti sa reduci totul la minim in casa, in program, si in viata, te simti mai in largul tau si mai putin stresat.
Incearca sa simplifici o zona din viata ta si vei atinge un nou nivel de liniste. Citeste cartea lui Marie Kondo, “Magia curateniei care iti schimba viata: Arta Japoneza a organizarii si ordonarii”. Poate deveni o inspiratie reala!

25. Hraneste-ti spiritul

Cum iti hranesti in general spiritual? Poate fi orice care sa te inspire… Conecteaza-te cu ceea ce te face sa te simti mai aproape de ceva profund, mai mare si mai inalt, sau ceva care te face sa te simti conectat la tine insuti. Poate fi vorba despre meditatie, studiu spiritual sau religios.

26. Fii creativ

Cu totii avem nevoie sa crestem, sa ne folosim creativitatea si sa ne exprimam pe deplin. Gaseste-ti o supapa creativa. Picteaza, danseaza sau fa fotografii. Nu esti creativ pe plan artistic? Pune intrebari, rezolva probleme sau construieste ceva. Chiar si atunci cand desenezi planuri si le aduci la viata te vei simti mai fericit si mai increzator.

27. Fii sincer cu tine insuti

Constiinta de sine si faptul ca esti sincer cu tine insuti sunt esentiale pentru a trai o viata fericita, implinita si de succes. De aceea, acestea sunt aspecte extreme de importante ale grijii fata de sine.
Asculta-ti vocea interioara. Identifica ceea ce ai nevoie. Cand nu te mai simti aliniat cu tine insuti, esti mai stresat, complesit si astfel mai expus problemelor de sanatate.

28. Stabileste granite

Acesta este un aspect esential in cladirea de relatii sanatoase, un simt puternic al respectului de sine si o viata sanatoasa. Trebuie sa stii ce vei accepta si ce nu. Identifica punctele prin care pierzi energie in viata. Daca vei continua sa oferi atunci cand nu ai nimic de oferit sau sa spui da cand de fapt vrei sa spui nu, vei continua sa suferi. Afla, intelege si respecta-ti limitele si granitele, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional.

29. Evadeaza

Desi evitarea si o stare de amorteala pot fi in detrimentul tau, o mica evadare te poate ajuta sa iti incarci bateriile. Uita-te la un reality show fara sa te simti vinovat, uita-te la ultimul film care iti atrage atentia, afunda-te in romanul preferat sau mergi la un muzeu. Fa lucruri care iti permit sa te transpui in alta situatie si care iti dau voie sa te inchizi complet!

30. Fii atent cu tine insuti

Fii bun, rabdator si intelegator. Trateaza-te pe tine insuti asa cum ti-ai trata un prieten apropiat. Vorbeste cu tine asa cum ai vorbi cuiva pe care il iubesti. Esti suficient si faci suficient. Mai slabeste-te putin, acorda-ti mai multa dragoste si mult mai multa compasiune. Faci o treaba minunata si chiar e momentul sa iti spui asta.

Nu mai ai scuze

Acum ai la dispozitie 30 de moduri in care sa ai grija de tine. Insa, chiar si asa, e posibil sa ai in continuare ganduri cicalitoare legate de motivele pentru care nu o poti face. Iata care sunt cele mai frecvente scuze pe care le inventam atunci cand refuzam sa avem grija de noi.

Nu am timp pentru asta

Cate ore petreci zilnic uitandu-te la televizor sau stand pe retelele de socializare? Unele studii arata ca un adult obisnuit petrece peste 4 ore uitandu-se la TV si alte doua ore pe social media. Cum ar fi sa iti aloci jumatate din aceste ore pentru a avea grija de tine? Sau macar a zecea parte? Cu totii avem aceleasi 24 de ore intr-o zi, stii asta nu-i asa?!
Ceea ce conteaza este ce alegi sa faci cu timpul tau. Multe dintre ideile de mai sus nici macar nu necesita timp. Sa respiri, sa bei un pahar in plus de apa, sa iti vorbesti frumos, sa mananci un mar… poti face lucrurile astea oricand, fara batai de cap.

Nu am nevoie de asta

Crede-ma, daca nu iti pasa de tine acum, va veni o zi in care vei primi socul care te va trezi la realitate. Desigur, daca nu cumva l-ai avut deja. Iti garantez ca atunci iti va lua mult mai mult timp si energie sa repari ceea ce este deja stricat, decat sa ai grija de probleme pe parcurs. Ai responsabilitatea de a face acest lucru pentru tine.

Sunt prea obosit

Foarte bine! Dormi. Iar in acest fel ai reusit sa ai grija de tine pe ziua de azi! Fara gluma. Foarte adesea atunci cand suntem obositi bem o cafea, luam o gustare cu zahar sau gasim un mod care sa ne distraga de la somn. Grija fata de sine difera de la zi la zi, iar in unele zile iti va fi mai greu sa o arati decat in altele. Fiecare dintre ideile de pe lista de mai sus sunt menite sa iti dea energie, nu sa ti-o ia. Vei fi uimit cat de energizat si treaz te vei simti dupa una dintre aceste practici.

E prea greu

Unul dintre motivele importante pentru care oamenii nu incep este acela ca li se pare greu. Nu cadea in aceasta capcana. Alege din lista de mai sus ceva ce ti se pare simplu si usor de facut si fa-o! Niciun pas nu e prea mic.

Cunoaste-ti motivatia

Nu grija fata de sine, efectiv, este cea mai importanta, ci “rasplata” pe care o primesti daca ai grija de tine.
Care este adevarata valoare sau importanta grijii fata de tine?
Sa fii un parinte mai bun, sa arati mai bine, sa fii mai sanatos, sa ai mai multa energie, sa iti reduci nivelul de stres, sa te simti mai bine, sa iti vezi nepotii absolvind facultatea, sa obtii o promovare, sa sustii afacerea pe care o construiesti, sa evoluezi la cel mai bun nivel al tau…

Trebuie sa stii de ce vrei sa ai grija de tine, astfel incat concentrandu-te pe motivatie sa reusesti sa ai grija de tine. Daca faci asta pentru ca “asa trebuie”, nu vei reusi sau nu va fi ceva de durata. Trebuie sa faci asta pentru ca ii intelegi valoarea, scopul si beneficiile la un anumit nivel.

Concluzii finale

Self care inseamna sa faci ceea ce te face sa te simti bine la toate nivelurile – minte, corp si spirit. Aminteste-ti un singur lucru: fa mai mult din ceea ce te face sa te simti mai bine, din ceea ce iti da energie si bucurie si fa mai putin din lucrurile care nu iti aduc nimic din toate acestea.

10 ponturi pentru construirea unei relatii de succes

 

Daca pentru cei mai multi dintre noi, varsta de 30 de ani este varsta stabilitatii, a familiei si a relatiilor fericite si de succes, exista si persoane care la 35 de ani sunt inca singure si foarte putin experimentate in ceea ce inseamna o relatie. Poate ca sunt cei carora li se aplica reversul “teoriei atasamentului”, cei care evita apropierile, cei care cauta sa isi mentina independenta si care au probleme in a se apropia de oameni… sau poate ca sunt cei care isi doresc apropiere, dar nu stiu cum sa ajunga acolo.

Mark Manson, unul dintre cei mai importanti autori din domeniul dezvoltarii personale – extrem de sincer si de analitic in abordarile sale – publica recent un articol in care explica motivele exacte pentru care unele relatii reusesc si altele nu.
Pentru a afla factorii cheie ai unei relatii de succes, Manson le-a cerut abonatilor sai implicati intr-o relatie de peste 10 ani, sa ii raspunda la cateva intrebari legate de relatiile lor. Aproximativ 1500 de persoane i-au raspuns la email, devenind astfel baza de studiu pentru analiza sa.

Manson a descoperit ca raspunsurile tuturor sunt extrem de repetitive, intr-un sens bun. Vorbim despre “oameni inteligenti si expresivi, provenind din toate categoriile sociale, din diverse colturi ale lumii, toti cu propriile lor povesti, tragedii, greseli si victorii”. Si totusi… cu totii au spus cam aceleasi lucruri.
Ceea ce inseamna ca cele 10 idei de mai jos sunt extrem de importante si chiar functioneaza in sensul construirii unei relatii fericite si de lunga durata. Iata care sunt acestea.

1. Fiti impreuna din motivele potrivite

Inainte de a vorbi despre motivele potrivite pentru a ramane intr-o relatie, cititorii lui Manson au impartasit cateva dintre motivele considerate de ei nepotrivite:

  •  Resimti presiune din partea familiei si prietenilor.
  •  Te multumesti cu prima persoana care iti iese in cale, pentru ca te simti ca un looser pentru ca esti singur.
  •  Esti impreuna cu cineva pentru imagine, pentru ca relatia arata bine pe hartie sau in poze,  si nu pentru ca iti admiri partenerul cu adevarat sau pentru ca il placi.
  • Esti tanar, naiv si indragostit iremediabil, si crezi ca dragostea rezolva totul.

Pentru ca o relatie sa functioneze este nevoie de o admiratie autentica, la un nivel profund, intre cei doi parteneri.

2. Fixati-va asteptari realiste

Potrivit lui Manson, in vremurile stravechi oamenii credeau ca dragostea este o boala. Parintii isi avertizau copiii sa nu se indragosteasca si sa faca ceva prostesc in numele sentimentelor, tocmai pentru ca dragostea ne face sa ne simtim incredibil in interior, dar ne face si extrem de irationali.

Gandeste-te la colegul de liceu care a renuntat la studii, si-a vandut tot si intr-o nebunie de moment a fugit undeva departe cu iubita sa. Sau la colegul de serviciu care si-a dat demisia intr-o clipita si s-a mutat intr-o alta tara, doar pentru ca intr-o vacanta a intalnit o fata frumoasa care i-a luat mintile.
In cazuri precum cele de mai sus – si nu sunt deloc putine! – dragostea nestavilita te pacaleste si te determina sa faci lucruri irationale, pornind de la simpla dorinta de a fi alaturi de cineva cu care ai o chimie speciala. Asta face natura: ne determina sa luam decizii pe termen scurt, in detrimentul planificarii pe termen lung.

Dragostea adevarata, potrivit cercetarii lui Manson, este o alegere. Dragostea “este un angajament constant fata de o persoana, indiferent de circumstantele actuale. Este un angajament fata de cineva care realizezi ca nu te va face mereu fericit – nici n-ar trebui! –, o persoana care va avea nevoie sa se bazeze pe tine uneori, la fel cum si tu vei avea nevoie sa te bazezi pe ea alteori”.
Aceasta forma de dragoste este cu mult mai dificila, dar in cele din urma iti aduce mult mai multe satisfactii.

3. Cel mai important factor intr-o relatie nu este comunicarea, ci respectul

In opozitie cu multe articole pe care probabil ca le-ai tot citit de-a lungul timpului si care sugereaza ca cel mai important factor intr-o relatie pe termen lung este comunicarea, concluziile lui Manson – ca urmare a relatarilor cititorilor sai – spun ca cel mai important aspect intr-o relatie este respectul.

Sigur ca si comunicarea este importanta, insa Manson a remarcat in urma acestei cercetari ca oamenii ale caror mariaje dureaza de 20, 30 sau chiar de 40 de ani sustin ca cel mai important factor al succesului relatiei lor este respectul.
Comunicarea va ceda intotdeauna intr-un anumit punct. Conflictele sunt inevitabile, iar in acest caz singurul lucru care te va mentine pe drumul drept este un respect profund fata de celalalt.Vorbim despre un gen de respect in care sa crezi atat de mult in cel de langa tine si sa il apreciezi atat de mult (uneori chiar sa crezi in el mai mult decat in tine insuti) incat sa fii convins ca partenerul tau va lua deciziile cele mai bune in circumstantele de viata in care se afla. Respectul este sinonim cu increderea, iar ambele sunt sursa vietii oricarei relatii de succes.

4. Discutati deschis despre tot, mai ales despre lucrurile dureroase

Acesta este punctul in care comunicarea ramane extrem de importanta. Manson primeste sute de emailuri in fiecare saptamana de la cititori care ii cer sfaturi despre dragoste, si care povestesc despre problemele cu care se confrunta in relatie. Manson le raspunde de fiecare data: “ia mesajul pe care mi l-ai trimis mie, printeaza-l si da-i-l partenerului tau. Apoi discutam din nou”.
Daca exista ceva ce te deranjeaza intr-o relatie, trebuie sa-i poti spune in mod direct partenerului. Acesta este modul in care construiesti incredere si intimitate.

5. O relatie sanatoasa si fericita implica doi indivizi sanatosi si fericiti

Punctul cheie este ca ambii parteneri dintr-o relatie sa aiba propria lor identitate, propriile lor interese si perspective. Incercarea de a-ti controla partenerul sau de-al supune, pentru a fi tu fericit sau chiar pentru a-l face pe el fericit, se va incheia cu un esec. Va va distruge identitatile fiecaruia si va va face sa va simtiti groaznic si nefericiti. In schimb, cel mai indicat este sa iti iei fericirea in propriile maini. “Nu renunta niciodata la ceea ce esti tu, pentru persoana alaturi de care traiesti. Mai devreme sau mai tarziu totul se va intoarce impotriva ta si va va face pe amandoi nefericiti. Indrazneste sa fii cine esti cu adevarat si permite-i si partenerului tau sa fie el insusi. Pana la urma… acestia sunt cei doi oameni care s-au indragostit initial!”.

6. Oferiti-va spatiu unul altuia

Una dintre cele mai populare teme intalnita in raspunsurile primite de Manson este importanta spatiului personal intr-o relatie. Poate fi vorba, de pilda, despre carduri de credit separate, prieteni si hobby-uri diferite, vacante separate, bai sau dormitoare separate. Multe persoane se tem sa dea partenerului prea mult spatiu, de teama ca acesta nu isi va mai dori sa fie cu ei. Insa, atentie, dorinta de a controla pe altcineva este o forma de lipsa de respect. Prin control nu ii permiti partenerului tau sa fie el insusi cu adevarat.

7. Acceptati si imbratisati schimbarile

O alta tema care apare in mod repetat in raspunsurile lui Manson este ca oamenii se schimba in timp. In cele mai de succes relatii partenerii inteleg schimbarea si o accepta. Unele dintre cele mai longevive si mai reusite relatii din grupul de studiu al lui Manson au reusit sa supravietuiasca si chiar sa evolueze, trecand prin schimbari extrem de dificile: schimbarea religiei, mutarea in alta tara, moartea unor membri ai familiei, inclusiv copii, schimbarea convingerilor politice, schimbarea de orientare sexuala si in cateva cazuri chiar schimbari de sex.
Aceste relatii au continuat sa supravietuiasca, pentru ca respectul dintre cei doi parteneri inseamna ca ambii se pot adapta si isi pot permite unul altuia sa infloreasca si sa evolueze. Nu este usor, si de aceea va trebui sa stii sa lupti pentru relatia in care esti, daca iti doresti cu adevarat sa mergi mai departe.

8. Perfectionati-va in arta certurilor

John Gottman, unul dintre cei mai importanti psihologi si cercetatori care au analizat cupluri casatorite timp de peste 30 de ani, a incercat sa inteleaga de ce raman impreuna si de ce despart cuplurile. Chiar Manson spune ca Gottman domina acest domeniu al intelegerii motivelor pentru care oamenii raman impreuna.
Una dintre concluziile lui Gottman reflecta tocmai descoperirile lui Manson: contrar tuturor credintelor, cuplurile care stiu sa se certe raman impreuna.
Este clar ca oamenii vor avea divergente de multe ori de-a lungul unei relatii. La fel de adevarat, insa, este si ca acele cupluri care pot face fata cu succes conflictelor sunt cele ale caror relatii vor evolua. Exista moduri urate de a te certa intr-o relatie, la felc um exista si moduri constructive.

La capitolul cearta distructiva includem:
– critica la adresa caracterului partenerului;
– abordarea unei atitudini defensive si plasarea vinei pe umerii partenerului;
– atitudinea dispretuitoare la adresa partenerului;
– amenintarile cu retragerea din cearta sau ignorarea partenerului.

Iata si cateva sfaturi pentru o cearta constructiva:

– Nu il insulta si nu il jigni niciodata pe cel de langa tine.
– Nu aduce certurile anterioare in discutia actuala.
– Daca lucrurile o iau razna, luati o pauza de respiro.
– Aminteste-ti ca nu trebuie sa ai intotdeauna dreptate, ci important e ca ambii sa va simtiti respectati.

Pana la urma, o cearta “sanatoasa” si constructiva inseamna sa ai destul respect incat sa iti doresti sa intelegi punctul de vedere al celuilalt si sa iti dai seama care sunt punctele in care ganditi la fel si cele in care aveti opinii contradictorii. Nu trebuie neaparat sa ganditi la fel, dar trebuie sa repecti modul de gandire al partenerului.

9. Perfectionati-va in arta iertarii

Daca va fi nevoie sa ajungi la cearta pentru a rezolva un conflict, trebuie sa devii din ce in ce mai bun si la a ierta. Astfel vei reusi sa faci din cearta o parte productiva a unei relatii, una care sa te ajute sa reintregesti iubirea pe masura ce traversezi aventura vietii.
Alege cu atentie certurile in care te lansezi. Unele lucruri conteaza si merita sa te superi din cauza lor, insa majoritatea lucrurilor pentru care ne certam in general, nu merita! Daca va certati pentru lucrurile mici, te vei trezi ca ajungeti sa va certati non stop. Lucrurile mici apar la tot pasul, in fiecare zi, si in timp afecteaza relatia. La fel ca picatura chinezeasca, insignifianta pe termen scurt, dar distructiva pe termen lung. Gandeste-te daca motivul merita sau nu si daca are rost sa subrezesti relatia din toate nimicurile.

10. Sexul conteaza. Foarte mult.

Acest punct a fost reiterat de foarte multe ori in raspunsurile primite de Manson. Indiferent de tipul de sex, este crucial ca fiecare partener din relatie sa se simta satisfacut din punct de vedere sexual. Satisfactia poate veni din experiente noi, din fantezii sau din frecventa constanta. Indiferent ce isi doreste fiecare cuplu, este clar ca fiecare individ va avea nevoie sa se simta satisfacut sexual in mod constant.
Sexul nu mentine doar relatia sanatoasa. El poate fi folosit si pentru a vindeca o relatie. Cand lucrurile devin dificile, unele cupluri recurg la metoda sexului in fiecare zi, timp de o saptamana, o metoda care s-a dovedit a avea efecte benefice pentru recastigarea intimitatii.

Secretul succesului – partenerul de viata

 

Fie ca realizezi sau nu, succesul si perspectivele in viata pot depinde si de persoanele care te inconjoara. Insa stiinta merge un pas mai departe… Astfel, potrivit cercetatorilor, succesul in viata poate depinde si de persoana cu care te casatoresti.
Un studiu recent, publicat la Carnegie Mellon University, arata ca partenerii de viata pot afecta in mod serios deciziile pe care le iei, contribuind in cele din urma la succes sau la esec. Potrivit acestui studiu, persoanele care traiesc alaturi de un sot sau o sotie care ii sprijina “au o probabilitate mai mare sa isi ofere sansa de a reusi in viata”.

Persoanele cu parteneri intelegatori au tendinta sa accepte mai multe sarcini interesante

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat 163 de cupluri casatorite. Fiecare partener a fost pus in fata unei alegeri – fie sa rezolve un puzzle simplu, fie sa concureze pentru un premiu. Cercetatorii au observat apoi interactiunile din cadrul fiecarui cuplu. Ei au descoperit ca cei care au parteneri mai intelegatori si care ii sustin mai mult au fost mai predispusi sa concureze pentru un premiu. Cei cu parteneri care i-au descurajat au optat pentru un puzzle mai simplu.
Iar asta nu este tot. Cand cercetatorii au revenit asupra acelorasi cupluri, 6 luni mai tarziu, ei au remarcat ca cei care au acceptat exercitiul cu un grad de provocare mai ridicat au spus ca au relatii mai bune, ca au evoluat, ca au o stare mentala foarte satisfacatoare, si ca in general sunt mai fericiti in cuplu, fata de cei care au acceptat sa faca un puzzle mai simplu.

Brooke Feeney, autor principal al studiului si profesor de psihologie la Colegiul Dietrich de Stiinte Umaniste si Sociale al CMU, spune “am descoperit dovezi in sprijinul ideii ca alegerile pe care oamenii le fac in puncte in care trebuie sa decizii – de pilda acceptarea unei oportunitati legate de serviciu, sau cautarea de prieteni noi – conteaza foarte mult pentru bunastarea lor pe termen lung. Partenerul de viata te poate ajuta sa te dezvolti imbratisand oportunitatile de viata. Sau, la polul opus, iti poate ingreuna capacitatea de a te dezvolta, diminuandu-ti sansele de a accepta oportunitatile de evolutie”.

Cuplurile faimoase sunt dovada vie

Probabil cea mai buna dovada pentru cele de mai sus o reprezinta o serie de cupluri extrem de puternice in lume in acest moment. Barack si Michelle Obama, Mark Zuckenberg si Priscilla Chan, Jay-Z si Beyonce, sunt doar cateva dintre cuplurile cele mai emblematice pe care le putem vedea azi. Cu totii au background-uri diferite si activeaza in domenii diferite si totusi, toti recunosc acelasi lucru: nu ar fi avut succesul pe care il au astazi daca nu ar fi fost partenerul lor de viata.

Intr-un interviu din 2011 acordat lui Oprah Winfrey, presedintele de atunci al SUA, Barack Obama, a confirmat acest lucru cu urmatoarele cuvinte: “Evident, nu as fi putut face nimic din ceea ce am facut pana acum, fara Michelle. M-ai intrebat mai devreme ce ma mentine lucid si sanatos, care este echilibrul meu, ce anume imi permite sa fac fata presiunii…Raspunsul meu este: aceasta doamna de langa mine. Nu numai ca a fost o Prima Doamna excelenta, dar este pur si simplu o stanca pentru mine. Efectiv depind de ea in extrem de multe feluri, in fiecare zi ”.

Mark Zuckerberg a spus si el cam aceleasi lucruri in discursul de inceput de an la Universitatea Harvard in anul 2017. Fondatorul Facebook a atribuit eforturile sale din domeniul social sotiei sale, Priscilla. “Priscilla este cea mai importanta persoana din viata mea, asa ca se poate spune ca este cel mai important lucru pe care l-am construit”.
Insa nu doar femeile s-au dovedit a fi un real ajutor in sustinerea sotilor lor. Extrem de celebra si puternica interpreta de R&B, Beyonce, vorbeste despre sprijinul primit de la sotul sau, Jay-Z. Potrivit celor spuse de Beyonce, Jay-Z o ajuta si o sprijina in extrem de multe sensuri. “Nu as fi femeia care sunt acum daca nu m-as intoarce in fiecare zi acasa la acest barbat. El este cel care imi confera o fundatie excelenta”, spune ea.

Concluzie

Cu totii avem definitii foarte diferite despre succes. Si poate ca unii dintre voi nici macar nu v-ati dorit vreodata sa va casatoriti. Dar nu poti nega sentimentul extrem de frumos pe care ti-l aduce in viata un partener intelegator si care te sprijina in ceea ce iti doresti. Este pur si simplu incredibil sa ai pe cineva care crede in tine si care iti da incredere sa iti asumi riscuri mai mari.
Nu numai ca asta te va ajuta sa obtii un succes mai mare, dar te va face mai fericit si te va ajuta sa iti apreciezi mai mult realizarile. Cum se spune, succesul pare mai mic daca nu ai pe cineva cu care sa il imparti. Nu este un lucru de care ai neaparat nevoie, dar poate fi un bonus excelent.
Si poate chiar ar trebui sa cauti intotdeauna acest lucru la un potential partener.

Ce este un obicei?

 

Pentru a reusi sa ne schimbam cu succes obiceiurile care ne displac, sau despre care cei din jur ne spun ca sunt neplacute, ar fi bine sa stim, inainte de orice, cu ce avem de-a face.

Definitia obiceiului

Obiceiurile sunt comportamente curente, obisnuite, pe care le avem in mod regulat. Ele sunt modele recurente si adesea inconstiente de comportament si sunt dobandite prin repetarea frecventa. Multe dintre acestea sunt – asa cum spuneam – inconstiente, pentru ca nici macar nu realizam ca le facem.

Dictionarul online Merriam Webster’s defineste obiceiurile ca fiind:

1. Un comportament dobandit, care devine aproape involuntary, sau chiar complet involuntar.
2. Dispozitia prevalenta sau caracterul gandurilor sau sentimentelor unei persoane.
3. O tendinta constanta sau o maniera uzuala de a ne comporta.
4. Un model comportamental dobandit prin repetarea frecventa sau prin expunerea fiziologica, ce are un caracter regulat si o facilitate crescuta.
Astfel, putem vedea cu usurinta ca obiceiurile ne definesc caracterul, gandurile si sentimentele, ca si comportamentele obisnuite. Putem crede, de asemenea, ca obiceiurile sunt acele comportamente care sunt aproape sau complet involuntare si la care – tocmai pentru ca le repetam in mod frecvent – devenim mai buni treptat.

In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane obicei inseamna:

1. Deprindere individuala, castigata prin repetarea frecventa si indelungata a aceleiasi actiuni; fel particular de a se purta sau de a face ceva; obisnuinta.
2. Insusire dobandita cu timpul, prin practica, si devenita trasatura caracteristica.
In plus, in limba romana obicei inseamna si mod traditional de comportare caracteristic unui popor, unui grup social; datina, traditie, uzanta, uz, randuiala, dar si lege nescrisa, drept sau obligatie, statornicite prin traditie.

Definitia psihologica

lucruri pe care oamenii de succes le fac in fiecare zi

Ne putem gandi la un obicei si ca la o legatura intre un stimul si un raspuns. El functioneaza ca o conexiune mentala intre un gand sau un eveniment declansator (stimul) si raspunsul nostru la acest element declansator (raspunsul). Repetarea acestei conexiuni o data si inca o data conduce la formarea unui obicei si afecteaza toate deciziile si actiunile ulterioare. Daca este repetata suficient de des, aceasta conexiune devine aproape permanenta, cu exceptia cazului in care ne dorim sa intrerupem o actiune constienta, in sensul schimbarii sale.

De pilda, un stimul al supra-alimentarii poate fi stresul. Stresul poate fi de natura fizica, emotionala sau mentala si poate fi declansat de aspecte precum o dieta restrictiva, oboseala, o cearta, o zi proasta la serviciu sau chiar gandirea negativa. Un raspuns invatat pentru a face fata stresului poate fi mancatul. In timp, legatura poate deveni atat de puternica incat raspunsul nostru obisnuit si automat la stres sa fie mancatul.

In psihologie, acest lucru este cunoscut drept conditionare clasica (sau conditionare pavloviana), asa cum a fost cea demonstrata de cainii lui Pavlov. Cainii au invatat sa asocieze un sunet anume (sunetul de clopotel) cu mancarea si salivau de fiecare data cand auzeau acel sunet, fie ca primeau sau nu mancare de fiecare data cand se auzea clopotelul.
In cazul unui obicei considerat negativ, daca obiectivul este intreruperea si eliminarea, in cele din urma, a acestui comportament negativ, trebuie sa slabim legatura dintre stimul si raspuns, pana in momentul in care aceasta va disparea.

Adictii versus obiceiuri

Un obicei poate fi si o adictie sau o dependenta. Unii oameni cred ca termenul adictie ar trebui sa fie folosit exclusiv pentru descrierea unei dependente fizice de substante chimice, precum alcool sau droguri.

Exista insa si adictii care includ o gama intreaga de comportamente compulsive, precum jocurile de noroc, mancatul, cumparaturile, jocurile video, munca si dependenta de internet. Acest tip de adictii este in general descris ca adictie psihologica, o stare care poate insoti si adictii fizice.

Cum ii invatam pe copii sa ierte?

Inca de cand sunt mici, copiii pot capata elementele de baza ale conceptului de iertare si le pot dezvolta pe masura ce inainteaza in varsta.
Week-end-ul trecut colegii de gradinita ai baietelului meu nu au vrut sa se joace cu el in parc. Desi a insistat si i-a rugat sa il primeasca in jocul lor, nu i-au dat voie si l-au lasat sa se joace singur, ceea ce l-a facut sa se simta foarte furios.

E adevarat ca nu a fost nervos pentru mult timp, insa copiii – la fel ca si adultii – pot resimti o stare de furie intensa atunci cand se simt nedreptatiti. In cel mai rau caz, aceasta furie ii poate face pe tineri sa se gandeasca la tradare si sa isi caute razbunarea prin acte de agresiune fizica, ce pot face foarte mult rau familiilor si comunitatilor.

Ne putem invata copiii sa ierte?

Psihologul Robert Enright si psihiatrul Richard Fitzgibbons sunt de parere ca iertarea are loc atunci cand alegem sa renuntam la mania fata de cel care ne-a ranit si sa gandim, sa simtim sau chiar sa ne purtam cu blandete fata de acea persoana. Specialistii spun ca a ierta nu inseamna a fi slab. Dimpotriva, e nevoie de tarie si de curaj pentru a ierta pe cineva.

De asemenea, iertarea nu inseamna ca ai si uitat, ca ai gasit o scuza sau ca ai tolerat sa fii ranit; poti ierta si in acelasi timp sa iti cauti dreptatea.
Iar iertarea este diferita de impacarea cu cineva; poti ierta fara sa ti se ceara scuze.
Poate ca iertarea pare ceva imposibil pentru un copil care nu are inca toate instrumentele pe care le are un adult pentru a face fata unor emotii precum manie si dorinta de razbunare. Dar exista o gama foarte larga de studii care sustin ca programele de iertare ii pot invata pe copiii de varste diferite sa se simta mai bine, sa isi consolideze relatiile, si sa isi imbunatateasca performantele scolare.

Psihologul Robert Enright crede ca prin aceste programe putem intelege cum sa ii invatam pe copiii nostri despre iertare, in conformitate cu varsta lor, astfel incat acestia sa creasca si sa devina adulti mai calmi si mai iertatori.

Programele dedicate iertarii, in lume

Programele pentru iertare ii invita in general pe membrii familiilor cu copii sau chiar pe elevi sa participe la sesiuni saptamanale de grup, pe o perioada de mai multe saptamani, sesiuni conduse de un mediator.

In cadrul unui astfel de program, copiilor le sunt prezentate conflicte diverse intre personaje fictive, iar apoi li se cere sa reflecteze la conflictele lor personale. Ei analizeaza moduri diferite in care pot face fata suferintei ce deriva din conflicte, inclusiv optiunea iertarii.

Dupa ce copiii invata conceptele de baza ale iertarii si inteleg ce anume este sau ce nu este iertarea, ei sunt invitati sa reflecteze la modul in care pot ierta – intai prin intermediul povestii unui personaj si apoi ca alegere pe care o vor face chiar ei, in sensul iertarii unei persoane care le-a facut rau sau i-a ranit.

Aceste programe sunt insotite de studii, in care o parte a copiilor sunt expusi la programul in sine, iar o alta parte a copiilor sunt reuniti intr-un grup de control, astfel incat rezultatele lor sa poata fi comparate. Acesti copii fie isi vad de viata ca de obicei, fie invata ceva nou, lucruri precum comunicarea eficienta, rezolvarea conflictelor, cum sa fie hotarati sau cum sa fie empatici.

Exista astfel de programe pentru copii incepand de la clasa intai si pana la tinerii adulti de 21 de ani. Acest gen de programe au fost implementate in multe tari, in zone diferite: Belfast, Irlanda de Nord (cea mai saraca zona din Marea Britanie, unde exista un istoric conflictual intre irlandezii catolici si protestantii britanici), Milwaukee, Wisconsin (un oras foarte segregat, in care copiii se straduiesc sa faca fata saraciei si unde exista conflicte majore intre grupurile rasiale), ca si in unele zone din Turcia, care sunt afectate de saracie si de violenta.

De asemenea, in astfel de programe au intrat si adolescenti care au trecut prin drame personale, abandon, tradare, abuz emotional, violuri, ca si tinerele femei din Coreea de Sud, care au fost victime ale agresiunilor.

In cadrul acestor studii, programele de iertare ofera copiilor o gama foarte larga de beneficii in comparatie cu grupurile de control – mergand de la empatie si speranta, pana la o doza mai mica de furie, ostilitate, agresiune, anxietate si depresie. Dupa ce inteleg ce este iertarea, unii copii au chiar rezultate mai bune la scoala, au mai putine probleme de comportament si de delincventa si au emotii mai pozitive fata de parintii si profesorii lor.

Abilitati de iertare pe paliere de varsta

Facand o serie intreaga de cercetari pe marginea iertarii, timp de 30 de ani, si implementand de asemenea multe programe in acest sens, Enright a reusit sa isi dea seama cum ii putem ajuta pe copii si pe adolescenti sa inteleaga si sa practice iertarea.

Iata mai jos – in acceptiunea psihologului Enright – modul in care putem pregati terenul pentru iertare pentru copiii foarte mici si in care putem incepe sa le cladim abilitatile de iertare, pe masura ce devin tineri adulti.

4-5 ani

Inainte de a le prezenta copiilor subtilitatile iertarii, le poti vorbi prima data despre conceptul de iubire – cum sa le pese de ceilalti si de binele acestora. Poti face acest lucru de pilda citindu-le carti cu poze in care cei mici vad interactiuni intre membrii unei familii iubitoare.

6-7 ani

Incepand de la varsta de 6 ani copiii au capacitatea “gandirii operationale concrete”, asa cum o numeste Jean Piaget, ceea ce inseamna ca de la aceasta varsta ei pot intelege cauzele si efectele actiunilor oamenilor.
Tocmai datorita acestei evolutii in gandirea unui copil, 6 ani este varsta la care poti incepe sa ii vorbesti sistematic despre iertare. Exista 5 pasi secventiali pe care ii poti face pentru a-i ajuta pe copiii aflati la aceasta varsta sa devina mai rafinati in ceea ce priveste intelegerea si practicarea iertarii.

Pasul 1.

Le poti vorbi despre valoarea inerenta sau despre ideea ca toti oamenii – indiferent cine sunt ei, cat de bogati sau saraci sau cat de destepti sunt – au o valoare. Fiecare persoana este speciala, unica si de neinlocuit. Inca o data, le poti prezenta acest concept separat de iertare. Exista carti care te pot ajuta sa le spui povestioare a caror idee principala sa fie aceea ca o persoana este o persoana, indiferent cat de mica este ea!

Pasul 2.

Inainte de a le prezenta celor mici tema iertarii in sine, poti incepe prin a discuta despre bunatate, respect, generozitate si din nou despre iubire. Poti continua sa ii inveti despre aceste lucruri dincolo de iertare si prin carti de povesti.

Pasul 3.

Odata ce copiii stiu cate ceva despre bunatate, respect, generozitate si iubire, le poti vorbi despre iertare, dar numai prin povesti (nu prin propriile lor experiente si prin a-i invata sa ii ierte pe cei care le-au gresit). Le poti explica astfel iertarea: cand oamenii iarta, inseamna ca sunt buni cu cei care nu au fost buni cu ei. Cand oamenii iarta, ei incearca sa ii respecte pe cei care nu le-au aratat respect lor. Cand oamenii iarta, ei sunt generosi cu cei care nu au fost generosi cu ei. Cand oamenii iarta, ei incearca de fapt sa fie iubitori cu membrii familiei, chiar si atunci cand acestia nu au fost iubitori cu ei, cel putin in acel moment.

Pasul 4.

Le poti explica foarte clar copiilor tai ca a ierta nu inseamna automat si impacare. Uneori un copil trebuie sa pastreze distanta fata de un alt copil, cand acesta din urma il hartuieste in continuu. Cel care se simte hartuit trebuie sa ii povesteasca unui adult despre situatia in care se afla.

Pasul 5.

Parintii pot aplica toate cele invatate exact pe situatiile in care se afla copiii lor, dar numai daca acestia sunt pregatiti si daca aleg sa ia in calcul iertarea. Iertarea este o alegere si nu ar trebui sa se faca sub presiune. Cei care sunt pregatiti, vor putea extrage si aplica ceea ce au vazut in carti si sa ofere bunatate, respect, generozitate si dragoste celor care le fac rau.

Pentru ca acesti pasi necesita timp, ei trebuie continuati de-a lungul anilor, folosind mereu povesti noi, astfel incat invatarea sa fie aprofundata in diferite contexte.

10-13 ani

Pe masura ce copiii avanseaza in varsta, parintii le pot prezenta cele trei teme ale iertarii, primirii iertarii si impacarii, care se pot intampla in perioada gimnaziului.

A fi iertat necesita smerenia de a recunoaste ca ai facut ceva rau si de a astepta momentul in care cel caruia i-ai gresit este gata sa te ierte. Pentru impacare, cei doi oameni ar trebui sa fie dispusi sa se reuneasca in incredere reciproca.

Cu alte cuvinte, cel care a fost nedrept face pasi catre schimbare. Iertarea poate veni si fara impacare, daca cel care raneste refuza sa schimbe actiunile nedrepte.

14-18 ani

Dupa ce s-au obisnuit cu temele de mai sus, elevii de liceu sunt gata sa ofere iertare intr-un mod mai sofisticat, urmand pasii din Modelul de Iertare. Adolescentii de liceu pot fi gata sa ia in considerare provocarea de a ierta nu doar o persoana, ci pe oricine fata de care au resentimente permanente.

“Iertarea este o virtute greu de indeplinit (si este o provocare foarte mare sa incerci sa ierti pus fata in fata cu nedreptatea) dar este o virtute care ofera o speranta concreta de pace” explica Enright si Fitzgibbons. Ei recomanda reuniunile de familie in scopul iertarii, cel putin o data pe saptamana, de pilda in timpul meselor, pentru a discuta despre ceea ce inseamna iertare, cum se simt si ce anume este greu sau usor cand vine vorba despre iertare.

Pentru ca in general conflictele sunt inevitabile, faptul ca ii invatam pe copii de mici despre iertare – chiar si pornind la micile suparari fata de colegii de gradinita sau de prietenii din parc – poate fi intr-adevar o cale catre construirea de comunitati si grupuri de oameni care apreciaza si cultiva pacea si linistea.

5 moduri de a practica grija fata de sine la birou

Grija fata de propria persoana nu mai este doar un lucru pe care il facem in intimitatea casei, meditand in spatele usilor inchise sau indreptandu-ne catre spa-uri si sali de fitness pentru un binemeritat masaj sau pentru jogging.
Grija fata de sine a trecut de la ceva oarecum tabu si considerat un rasfat la ceva necesar pentru a reusi sa ai parte de succes in aceasta lume dificila si care merge intr-un ritm foarte rapid. Grija fata de propria persoana a devenit esentiala pentru creativitatea, pentru pasiunea si pentru sanatatea noastra mentala la serviciu.

Un sondaj Gallup efectuat in anul 2018 pe un numar de 7500 de repondenti sugereaza ca tinerii “sunt mai predispusi decat angajatii din generatiile mai vechi sa spuna ca se simt foarte adesea epuizati la serviciu”. Potrivit sondajului, 3 din 10 tineri au spus ca se simt fie des fie mereu extenuati, in timp ce aproximativ 7 din 10 au spus ca au trait aceasta senzatie doar intr-o masura oarecare.

Cei care sunt intotdeauna sau des epuizati din punct de vedere profesional sunt cu 63% mai predispusi sa isi ia o zi libera din motive de sanatate, si au de trei ori mai multe sanse sa demisioneze de la actualul loc de munca.

Factorii care contribuie la epuizare includ sefii ingrozitori, lipsa unui echilibru intre serviciu si viata personala si un volum de munca imposibil de gestionat.
Asadar, ce poti face pentru a nu ajunge sa fii obosit si epuizat la serviciu? Iata mai jos cinci lucruri subtile pe care le poti face la birou pentru a te calma, a-ti gasi concentrarea, pentru a restabili energia si pentru a-ti asigura succesul in cariera pe termen lung.

1. Practica respiratia egala

Stim ca ai mai auzit asta dar e posibil ca un lucru repetat in continuu sa iti ramana in minte, pana la urma. Respiratia conteaza si este cel mai rapid mod de a-ti recapata zen-ul in momente in care ai nevoie de asta.
O tehnica din yoga numita Sama Vritti Pranayama, sau respiratia egala, este considerata responsabila pentru calmarea rapida a sistemului nervos autonom (sau sistemul nervos vegetativ).
Sistemul reuseste sa regleze singur procese naturale importante, printre care si digestia, ritmul cardiac, respiratia si sa combata ticurile fara un efort constient. Pentru ca te pregateste pentru actiune si raspunde la factorii de stress din mediul inconjurator, el poate fi suprasolicitat atunci cand simti stress.

Pentru a practica respiratia egala, stai confortabil pe scaun si incepi prin a-ti constientiza respiratia. Poti face asta cu ochii deschisi, sau poti inchide ochii daca ai un spatiu personal sau o camera de conferinte pe care o poti folosi.
Observa cinci respiratii la rand si incearca sa contientizezi daca este vorba despre respiratii superficiale sau profunde, rapide sau lente.
La urmatoarea inspiratie trage aer usor, numarand pana la patru. In varful inspiratiei tine aerul cat numeri pana la unu, si expira cat numeri incet pana la patru. La capatul expiratiei tine-ti respiratia cat numeri pana la 1 si incepe urmatoarea inspiratie.
Continua sa faci asta timp de 5 – 10 respiratii si apoi revino la respiratia normala, remarcand schimbarile care au intervenit.

2. Meditatia mobila

Aplicatiile pentru meditatie, printre care Headspace si Calm, si aplicatiile care te ajuta sa iti transformi viata in joc, asa cum sunt SuperBetter si Aloe Bud ofera toate remedii pentru stress.
Pe langa aplicatii, poti folosi device-ul mobil ca mod de a practica in mod subtil grija fata de sine, la serviciu. De pilda, un Apple Watch te va incuraja sa te misti dupa perioade lungi de stat jos si iti va oferi reminder-uri sa respiri pur si simplu.
Alte device-uri portabile asa cum sunt Fitbit si Garmin ofera functii asemanatoare, ceea ce face foarte usor sa incluzi momente de self care in rutina ta zilnica, fara ca nimeni sa observe.

3. Ajuta-te de muzica pentru a-ti echilibra energia

Ai o sarcina groaznica de dus la bun sfarsit? Cum ar fi sa faci asta avand pe fundal un mix de muzica siropoasa din anii 80 sau 90? Sau niste cover-uri? Sau chiar o compilatie de jazz care sa te ajute sa pui lucrurile in miscare?

Muzica are un dar al sau de a face timpul si chiar munca se miste ceva mai repede. De asemenea, s-a dovedit ca te ajuta sa intri intr-o stare pe care cercetatorii si profesorul Mihaly Csikszentmihalyi (inventatorul conceptului) o numesc “flow”.
Din cate se pare, muzica ambientala ascultata la volum mediu ajuta creierul sa se concentreze, potrivit unui studiu publicat in 2012 in Journal of Consumer Research.

Poti, de asemenea, sa folosesti muzica pentru a-ti crea o stare de spirit mai buna si pentru a-ti schimba concentrarea. Daca te simti frustrat, uneori poate fi de ajutor sa asculti piese cu un ritm rapid si cu beat-uri puternice pentru un plus de energie inainte de a intra intr-o intalnire importanta. Iar daca ai nevoie sa te calmezi te poate ajuta sa iti alegi un playlist care sa iti ofere liniste.

4. Programeaza-ti pranzul si pauzele

Aceasta este partea ce pare a fi destul de grea pentru cei mai multi dintre noi. Poate ca nu ai parte de o ora intreaga sau poate ca obisnuiesti sa iti aduci pranzul de acasa, insa fa to posibilul sa nu iei masa de pranz la biroul pe care lucrezi! De ce?

O parte a conceptului de grija fata de sine este stabilirea unor limite. Atunci cand te afli la birou, esti la lucru. Colegii te vad la birou si nu au nicio problema in a veni si a te intreba diverse lucruri. Telefonul suna, iar tu te simti obligat sa raspunzi. Ti se pare cunoscut? In schimb, daca te ridici si pleci de langa birou si de langa device-urile electronice, este un mod subtil si usor de a te reconecta cu lumea din jurul tau. Vorbeste cu prietenii, iesi la pranz cu colegii, nu te uita deloc in telefon. Emailurile, apelurile, mesajele, toate pot astepta putin…

5. Fa-ti un fisier al fericirii

lucruri pe care oamenii de succes le fac in fiecare zi

Cu totii avem lucruri care ne fac sa radem, sa zambim si care ne creaza o stare de bine. Pot fi niste meme-uri haioase de pe net, sau poate fi o conversatie anume de pe un chat. Poate fi o colectie de poze din telefon sau niste cuvinte de lauda de la fostele task-uri indeplinite. Orice forma ar avea fisierul tau de fericire, mai uita-te prin el din cand in cand si vei simti ca iti recapeti energia pozitiva,

Pentru ca grija fata de propria persoana trece din spatiul privat catre cel public, a devenit din ce in ce mai necesar sa integrezi acest concept in mod perfect si subtil in viata ta de zi cu zi. Colegii de serviciu si viitorul TU mai bun iti vor multumi pentru asta.

Pagina următoare »

Bara principală

Search

More to See

Secretele succesului in 14 pasi utili

decembrie 26, 2020 By sonia

Top 65 filme inspirationale pe care nu ai cum sa le pierzi!

decembrie 3, 2020 By sonia

E-mail Newsletter

Tags

Abraham Maslow atitudine baterii incarcate bunastare citate motivationale concept curiozitate Daniel Goleman dorinte empatie familie fericire filme filme motivationale flow Gandirea analitica idei Increderea inteligenta emotionala meditatie Mihaly Csikszentmihalyi mindfulness motivatie multumesc multumire nevoi pauze la birou plictiseala prieteni productivitate putere relaxare salariu anual stare de fericire la birou top varsta vise implinite zen

Footer

Succesul inseamna sa-ti implinesti menirea, iar menirea nu o vei gasi decat in interior. Nimeni si nimic nu poate dicta aceasta chemare sau alege pentru tine. Atunci cand te folosesti de realizarile altora drept punct de referinta pentru propriul success, cel mai probabil vei esua. Asa ca intreaba-te Ce este succesul pentru mine? Retraseaza-ti prioritatile! Porneste in cautarea chemarii interioare pe care ai redus-o la tacere timp indelungat si care ti-a adus nefericire.

Recent

  • Ce inseamna un copil sensibil, sau copilul orhidee vs copilul papadie
  • Secretele succesului in 14 pasi utili
  • Top 65 filme inspirationale pe care nu ai cum sa le pierzi!
  • 100 de moduri in care poti gasi drumul catre succes
  • Mentalitatea care conteaza pentru succes

Copyright © 2021 · EsenteDeSucces. Toate drepturile rezervate. Un proiect Web Media Marketing.

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta tot mai buna atunci cand il vizitezi. Navigarea siteului inseamna ca esti de acord cu politica noastra de utilizare cookies.Sunt de acordAfla detalii