Stabilirea de obiective care celebreaza, profita de avantaje si dezvolta

0
(0)

Imagineaza-ti ca esti pe un teren de fotbal si nu stii unde e poarta. Catre ce alergi? In ce directie ataci?
Studiile arata ca persoanele care isi stabilesc obiective reusesc sa realizeze mai mult din ceea ce isi propun sa faca in viata, chiar si cu suisurile si coborasurile vietii. Si in ultima vreme chiar am avut parte de o multime de suisuri si coborasuri!

Niciunul dintre noi nu mai este cine era in urma cu doi ani si poate nici macar cine era in urma cu doua luni. Asa ca, daca tot am parcurs un drum lung pana unde suntem astazi, trebuie sa celebram aceste momente, sa intelegem cine suntem astazi si sa ne amintim cat de multe am realizat si am castigat in ultimii doi ani. In acest fel vom putea ajunge si la obiectivele pentru anul urmator.
Esti o persoana plurivalenta, ce traieste o viata multi-dimensionala, asa ca e normal sa iti stabilesti obiective pentru fiecare zona a vietii: ce faci pentru cariera, cum iti castigi si gestionezi banii, cum gestionezi relatiile de orice fel, sanatatea si starea de bine, cum gandesti despre lucruri si cum evoluezi (dezvoltarea personala).

Iata mai jos o strategie care te va ajuta in dezvoltarea obiectivelor pentru acest an nou si care reflecta cine esti astazi, ce oportunitati ai putea avea in acest moment si unde vrei sa fii maine.

Evita capcanele stabilirii de obiective

Se poate intampla ca incercarea de a-ti stabili obiective sa te distraga de la ceea ce faci si chiar sa reprezinte un obstacol in calea ta. Faptul ca te gandesti prea mult unde vrei sa fii maine te poate face sa te gandesti mai putin la ceea ce ai realizat deja. Asadar, in primul rand trebuie sa iti dai voie sa te bucuri atat de lucrurile mari, cat si de cele mici.

Un alt scurt circuit ce poate aparea in stabilirea de obiective este incapacitatea de a privi schimbarile recente din economie sau situatia mondiala generala ca oportunitati pentru tine. Nu te gandesti, de asemenea, ca ele ar putea reflecta nevoia de a-ti recalibra cariera sau de a invata skill-uri noi.

Celebreaza

1. Care sunt lucrurile realizate anul trecut de care esti cel mai mandru?

Daca tot suntem in toiul unei pandemii, probabil ca unul dintre lucrurile bune de anul trecut care esti cel mai mandru este faptul ca ai reusit sa-ti protejezi sanatatea, ca nu ai facut Covid sau ca ai trecut prin boala fara mari probleme. Sau poate fi faptul ca ai semnat cu un client nou, ca ai un job nou, ca ti-ai cumparat o masina, ca ti-ai marit scorul de credit, ca te-ai mutat cu partenerul de viata sau chiar ca ai scris o carte. Trece pe lista atat lucrurile mici cat si pe cele mari; totul e sa-ti amintesti de ceea ce te-a facut sa te simti cel mai mandru.

2. Ce ai invatat anul trecut?

Ai facut un curs online? Sau ai descoperit ceva despre tine, ca de pilda ca iti place sa pictezi sau sa scrii sau ca iti doresti sa petreci mai mult timp in natura sau ceva despre tine ca si parinte?
Ai invatat sa relationezi altfel cu oamenii, fie printr-un curs de relatii, fie ca rezultat al vizitelor si intalnirilor la distanta in locul celor fata in fata? Ai invatat sa gestionezi in mod diferit banii? Ai invatat un skill nou pentru serviciu, sau ai facut inca un an de scoala sau chiar ai obtinut o diploma? De pilda, pentru ca de-a lungul pandemiei nu ai mai fost nevoit sa mergi la serviciu si sa pierzi ore in trafic, ai fi putut folosi acest timp ca sa inveti fie pentru un master sau un doctorat, fie pentru un curs pe care iti doreai de mult timp sa-l faci.

3. Ce ai realizat anul trecut in fiecare segment al vietii tale?

Gandeste-te la orice, de la faptul ca ai supravietuit Covid-ului si ca ti-ai reorganizat dressing-ul, pana la obtinerea unui job nou, depunerea dosarului de pensionare sau implicarea intr-o actiune de voluntariat. Poate fi vorba, de asemenea, si despre inceperea sau incheierea unei relatii. Toate aceste situatii traversate cu bine iti dau acel sentiment vital al reusitei, de care ai nevoie pentru a te bucura de o stare de spirit mai buna si pentru a reusi sa mergi mai departe, mai ales in perioade de nesiguranta. De asemenea, ele iti reamintesc de progresul facut si de cat de mult ai invatat sau cate situatii ai depasit.

Profita de ocazii

Am avut parte de foarte multe schimbari anul trecut – incepand de la sanatate si economie si ajungand, desigur, pana la cariere, finante sau dinamica familiala. Exista, insa, si oportunitati in aceste schimbari, asa ca gandeste-te cum le poti folosi.

1. Ce schimbari economice noi te avantajeaza?

Probabil cea mai mare transformare economica in 2021 a fost problematica si strategiile ESG – ecologie, social si guvernanta.
Companiile isi angajeaza astazi in mod diferit echipele de conducere, asa cum o arata un raport recent al companiei de recrutare de personal de conducere Heidrick&Struggles. Aceasta inseamna ca firmele si organizatiile vor trebui sa raporteze cu privire la amprenta de carbon si sa faca publice mai deschis si mai precis date legate de diversitate si, in plus, vor fi responsabile pentru ele. In consecinta, organizatiile trebuie sa isi rezolve in mod direct provocarile culturale interne, asa cum ne-a aratat Covid, si sa faca pasi concreti pentru reducerea utilizarii de energie si de apa si a productiei de deseuri.

Ca rezultat, aproape orice industrie se confrunta cu nevoi noi, iar acele nevoi reprezinta oportunitati de care te poti folosi. Daca esti contabil, de pilda, poti ajuta la masurarea si raportarea datelor legate de amprenta si de diversitate. Daca lucrezi in marketing si comunicare, poti vorbi despre modul in care firma ta abordeaza probleme ESG. Daca lucrezi la departamentul IT, poti ajuta cu crearea de sisteme menite sa colecteze si sa analizeze date. Daca esti inginer, poti ajuta firma sa gaseasca moduri de a-si reduce amprenta de carbon.
Indiferent de skill-uri, talente sau experienta, in aceasta transformare economica uriasa exista posibilitatea unor noi oportunitati pentru oricine

2. Ce s-a schimbat anul trecut in materie de skill-uri, talente, valori sau prioritati?

Privind inca o data lista pe care ai facut-o mai sus in capitolul “Celebreaza”, ia in calcul ce ai invatat sau catre ce ai pivotat anul trecut. Si acestea reprezinta transformari pe care le poti folosi ca noi oportunitati.
Dupa ce ai trecut pe lista ce ai realizat si ce schimbari poti folosi in beneficiul tau, esti gata sa iti stabilesti obiective intr-un mod care reflecta cine esti astazi si care te poate ajuta sa ajungi acolo vrei sa fii maine.

Sursa: https://www.forbes.com/sites/joanmichelson2/2022/01/14/setting-goals-that-celebrate-leverage-and-stretch/?sh=394cf838ae22

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts