6 lucruri pe care le poti face cand esti extenuat mental

0
(0)

 

Mai devreme sau mai tarziu, cu totii ajungem intr-un moment de epuizare mentala. Si nu gresim prea mult daca avem senzatia ca daca ne-am tranti cateva zile pe o canapea am reusi sa ne incarcam bateriile.

Desi nu toata lumea este constienta de acest aspect, oboseala fizica poate avea mai mult de-a face cu extenuarea mentala decat cu miscarea pe care o faci in ziua respectiva. Astfel, desi este important sa iti iei uneori cate o zi, sau poate chiar doua, pentru a permite organismului sa se odihneasca, nu este intotdeauna cea mai eficienta abordare atunci cand te simti epuizat mental. Mai mult decat atat, faptul ca te transformi intr-un sedentar cu acte in regula (un couch potato, cum ar zice americanii) te poate face sa te simti si mai secatuit de energie.
Iata mai jos cateva dintre cele mai eficiente moduri de a-ti incarca bateriile atunci cand te simti epuizat psihic.

1. Schimba-ti rutina

Rutina este o realitate destul de greu de evitat, pentru ca in fiecare zi suntem nevoiti sa facem aceleasi si aceleasi lucruri. Insa incercarea de a iesi din aceasta rutina poate fi un mod foarte bun de a scapa de epuizarea psihica.
Incearca sa iti lansezi provocarea de a face ceva complet nou macar o data pe satamana.

Daca te atrage ideea, poti chiar sa incerci ceva nou in fiecare zi. Poate fi vorba despre lucruri extrem de simple, precum sa alegi un traseu diferit pentru drumul catre birou sau pentru drumul de intoarcere, eventual chiar unul care iti poate oferi privelisti mai interesante. Gandeste-te la activitatile care iti plac si care iti hranesc sufletul si fa-le fara sa mai stai pe ganduri. Atunci cand mintea ta este deschisa catre moduri noi de a gandi si de a percepe realitatea, esti mai fericit!

2. Tine un jurnal

Un jurnal este un mod excelent de a te elibera de stres si de a pune pe hartie tot ce simti. Poate fi de un real ajutor pe termen lung pentru ca iti va oferi posibilitatea de a te uita inapoi si de a reflecta cu privire la progresele pe care le-ai facut in viata.
Tinerea uui jurnal este un impuls pentru creativitate, construieste increderea in propria persoana, te face sa intelegi mai bine lucrurile din jur si te incurajeaza sa mergi mai departe cu obiectivele pe care ti le propui. Nu ar trebui sa resimti scrisul in jurnal ca pe o presiune, asa ca nu trebuie neaparat sa scrii in fiecare zi daca nu simti sa faci asta.
Scrie tot ce iti trece prin minte si poti fi sigur ca vei simti o eliberare extrem de mare cand vei termina de scris. Fa-ti o prioritate din a scrie in jurnal de cateva ori pe saptamana. In cele din urma vei ajunge sa simti ca scrisul este o sursa prin care sa iti reincarci bateriile.

3. Mediteaza

Sunt sigur ca te asteptai sa ajungem si aici. Sunt extrem de multe articole si specialisti care vorbesc cu entuziasm despre beneficiile meditatiei, iar subiectul este intr-atat de frecvent abordat, incat uneori poti avea senzatia ca sunt doar vorbe goale… Insa meditatia chiar functioneaza!

Aproximativ 80% dintre vizitele la medic sunt determinate de probleme legate de stres. Astfel, invatand sa ai grija de tine prin meditatie, poti economisi o gramada de bani si de timp. Meditatia are capacitatea de a reduce stresul, de a stimula imunitatea si, in plus, exista sanse foarte mari sa fie responsabila pentru un sentiment accentuat de fericire. Nu ai nevoie de mai mult de cinci minute pe zi, insa in timp vei simti ca meditatia mai indelungata si mai frecventa are si mai multe beneficii pentru starea ta de bine mental.
Ca o paranteza, persoanele care mediteaza in mod sustinut, sunt in general mai rationale si resimt un grad mai redus de anxietate atunci cand se confrunta cu provocari.

4. Reevalueaza relatiile din viata ta

Este foarte important sa ai relatii, dar si mai important este sa fii cu adevarat constient cu privire la cat de sanatoase sunt aceste relatii.
Analizand exact relatiile pe care le ai cu cei din jur, e posibil sa descoperi ca exista in viata ta si cateva relatii toxice. Poate parea dificil sa pui capat acestor relatii, pentru ca adesea ajungi sa te simti confortabil in acest gen de relatii. Din nefericire, relatiile disfunctionale pot deveni o parte normala a vietii si e posibil ca nici macar sa nu mai realizezi cat de epuizante mental.

Acorda-ti timp sa intelegi exact relatiile in care esti implicat. Este crucial sa reevaluezi din cand in cand aceste relatii si sa decizi daca ele adauga valoare vietii si starii tale de bine. Relatiile intime toxice te pot secatui psihic pentru ca ajungi sa depui energie in ceva care nu iti face bine.
Persoanele constiente de relatiile pe care le au sunt mai increzatoare in propria lor judecata.

5. Fa miscare

Miscarea nu este benefica doar pentru o stare generala mai buna, ci este extrem de utila si atunci cand te simti epuizat psihic.
Nu trebuie neaparat sa iti faci un abonament la sala, ca sa faci sport! E adevarat ca toti suntem ocupati, insa 20 de minute pe zi pot face diferenta! O serie intreaga de studii au demonstrat importanta sportului in stimularea concentrarii si focusului mental.
Cu un antrenament intens de 20 de minute pe zi, circulatia sangelui catre creier va fi mai buna si vei avea parte de o dispozitie imbunatatita, precum si de un plus de creativitate si memorie.

6. Lasa orgoliul deoparte, tine cont de sufletul tau

Daca vorbim despre lucruri care iti aduc un sentiment de implinire si care iti magulesc orgoliul lucrurile pot deveni ceva mai incurcate… E important sa constientizezi ca un sentiment de implinire nu iti va aduce neaparat si fericirea. Cele cateva ore in plus petrecute la serviciu pentru a termina ceea ce ai de facut pot fi productive, insa lupta pe care o duci in aceste ore te poate epuiza la propriu.

Acorda-ti timp sa faci lucruri care iti plac… sa te rasfeti la spectacole sau prin magazine, sa pleci intr-o iesire de weekend alaturi de prieteni sau de partenerul de viata…
In marea schema a lucrurilor, timpul petrecut de fiecare dintre noi pe pamant este scurt, Indiferent ce alegi sa faci, fa-o pentru ca aduce sufletului tau o bucurie reala si autentica!

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts