Self Care. 30 de idei pentru un corp, o minte si un spirit sanatos

Self Care 30 de idei pentru un corp o minte si un spirit sanatos
5
(1)

 

Stii momentul acela cand ajungi din senin in cabinetul unui medic care iti spune ca toata viata ta, asa cum o stiai pana acum, se va schimba si ca nu vei mai putea face lucrurile pe care le faceai candva, ca nu vei mai putea face performanta pentru care te pregateai?

Momentul acela in care toate visele iti sunt date peste cap si in care cineva care nu te cunoaste si caruia nu ii pasa de toate eforturile tale iti da un verdict dur, care iti schimba tot viitorul? Ei bine, acesta trebuie sa fie momentul in care sa constientizezi ca pentru a depasi momentele grele pe care viata ti le scoate in cale, pentru a lupta cu astfel de verdicte si a reusi sa te aduci din nou pe linia de plutire trebuie sa ai grija de tine. Astazii ii spunem „self care” si ne referim la tot cumulul de metode prin care devenim constienti de noi insine, de trupul si de mintea noastra, precum si de modurile in care ne putem simti mai bine prin propriile resorturi.

Self care sau grija fata de sine este singurul lucru care ne permite sa facem tot ce ne dorim in viata si cu viata noastra. Este tot ceea ce ne ofera energie, putere si incapatanarea de a merge mai departe, chiar si atunci cand totul pare distrus.
Vreau sa subliniez ceva ce oricine ar trebui sa stie foarte clar. Contrar celor pe care e posibil sa le auzi de la diversi indivizi mai mult sau mai putin “de moda veche”, self care nu este doar pentru “pampalai” sau pentru “fraieri” si nu se adreseaza doar celor slabi. Nu este un lux si nu este deloc ceva egoist.

Atunci cand nu ai grija de tine, cand esti prea dur cu corpul tau sau cand nu ai grija de nevoile tale emotionale, te expui unui risc mult mai mare de epuizare, te expui unei game foarte variate de probleme de sanatate mentala, inclusiv anxietate si depresie, leziuni fizice si boli.
Lipsa grijii fata de sine te va ajunge intotdeauna din urma! Suna cunoscut? E posibil intr-adevar sa fi avut si tu, la randul tau, un astfel de moment de trezire!

Ce inseamna self care?

Self care inseamna, la propriu, a avea grija de tine. Si nu se refera la un simplu masaj, ci este vorba practic despre orice actiune pe care o intreprinzi pentru a-ti mentine si imbunatati sanatatea, starea de bine, fericirea si implinirea.
Cu totii am auzit fraze precum “nu poti turna dintr-o cana goala” sau “inainte de a-i ajuta pe altii pune-ti tu insuti masca de oxigen”. Ei bine, asta inseamna, de fapt, self care! Nu poti avea grija de altii daca nu ai grija de tine, inainte. Iar asta are un cu totul alt inteles atunci cand ai copii si familie.

Self care inseamna sa faci ceea ce trebuie facut, in asa fel incat sa fii echilibrat si energizat pentru a obtine ceea ce vrei de la viata. Grija fata de tine iti hraneste mintea, corpul si spiritul si iti permite sa infloresti. Iti amplifica fericirea, capacitatea de a avea succes si calitatea vietii si a relatiilor.

Daca privesti lucrurile din aceasta perspectiva si nu percepi ingrijirea ca ceva destinat celor slabi, ci mai degraba ca ceva care te poate ajuta sa iti traiesti viata cat mai bine, ea devine o parte importanta si esentiala a vietii. De fapt, vine un moment in care realizezi ca este singurul mod de a trai viata din plin.

Iata de ce am alcatuit mai jos o lista cu 30 de moduri in care poti practica grija fata de sine in asa fel incat sa traiesti o viata cat mai buna. Abordarea este una integrata, ce cuprinde zona mentala, emotionala, fizica si spirituala.

30 de moduri in care sa ai grija de tine insuti

Sa incepem cu inceputul. Acestea sunt practici de ingrijire de sine pe care le poti exersa in fiecare zi. Multe dintre ele necesita foarte putin timp si energie, iar cele mai multe nu iti vor lua mai mult de 5 minute, unele chiar mai putin de 1 minut.

1. Respira

Respiratiile profunde intensifica circulatia, ducand oxigenul catre muschi si catre creier. Aceasta cantitate marita de oxigen determina un plus de energie, precum si muschi, organe si tesuturi mai sanatoase. Respira profund si mai des. Ce ai facut cand ai inceput sa citesti acest paragraf? Ai respirat adanc? Foarte bine, inseamna ca practici deja grija fata de propria-ti persoana.

2. Mananca bine

Mananca bine

Corpul tau este o masina, iar alimentele pe care le consumi reprezinta combustibilul acesteia. Nimic mai simplu! Studiind de-a lungul timpului dietele si discutand cu medici de top am invatat doua lucruri importante: in primul rand trebuie sa te concentrezi pe consumul de alimente reale, integrale, dense in nutrienti si sa eviti alimentele procesate si zaharurile rafinate; in al doilea rand trebuie sa gasesti dieta care functioneaza pentru tine. Exista foarte multe optiuni in acest sens – paleo, mediteraneana, dieta bazata pe plante, si multe altele.

3. Mentine-ti nivelul de hidratare

Corpul uman este compus in proportie de 50-65% din apa. Unele parti din corpurile noastre, asa cum este creierul, inima si plamanii, contin peste 70% apa. Cosumul de apa este un mod simplu si eficient de a avea grija de tine. Stabileste-ti ca obiectiv sa bei 8 pahare de apa a cate 200 de ml pe zi. Nu necesita timp in plus, energie si nici efort, nu trebuie decat sa iei un pahar de apa si sa incepi sa te hidratezi.

4. Dormi

Multi dintre noi, tinerii mai ales, se mandresc ca nu dorm mult. Insa din ce in ce mai multe studii recente vorbesc despre importanta unui somn de calitate si suficient de indelungat si mai ales despre consecintele care apar atunci cand nu respecti aceste conditii. Fa din somn o prioritate, iar corpul si mintea iti vor multumi.

5. Mergi la medic

De cat timp amani sa iti faci o programare, suportand dureri constante sau confruntandu-te cu situatii care nu sunt in regula?
Majoritatea problemelor medicale pot fi rezolvate daca sunt depistate la timp si sunt mai dificil de gestionat daca lasi timpul sa treaca. Pune mana pe telefon, asadar, si fa o programare acum!

6. Exprima-ti recunostinta

Pentru a trai o viata pe care sa o iubesti, in primul rand trebuie sa iubesti modul in care traiesti. Cercetarile continua sa exploreze acest nou domeniu si sa descopere beneficiile recunostintei.
A fi recunoscator este unul dintre cele mai simple, dar si cele mai puternice lucruri pe care le poti face pentru a avea grija de tine.

7. Ia suplimente

Spune ce te doare si cauta raspunsuri, sau intreaba-ti medicul ce vitamine, minerale sau ierburi iti pot sustine sanatatea si starea de bine. De pilda, persoanele cu o carenta de vitamina B12 au sanse mult mai mari sa resimta anxietate, in timp ce deficitul de vitamina D a fost asociat cu tot felul de probleme de sanatate.
Poti lua de pilda turmeric (curcuma) pentru a reduce inflamatia si suplimente cu B2 si magneziu recomandate de neurologi pentru nigrene de natura hormonala. Asigura-te intotdeauna ca verifici calitatea si eficacitatea suplimentelor pe care le iei.

8. Imbratiseaza-ti copiii, sotul sau animalul de companie

Imbratisarile cresc nivelul de oxitocina (hormonul iubirii), cresc nivelul de serotonina (responsabil pentru starea de buna dispozitie si de fericire), intaresc sistemul imunitar, cresc stima de sine, scad tensiunea arteriala, echilibreaza sistemul nervos si elibereaza tensiunea. Numai cateva secunde, cat dureaza o imbratisare, iti pot da o stare pozitiva.

9. Mediteaza

Stiai ca o sa ajungem si la asta, nu-i asa? Ai destule resurse pe net unde sa citesti despre meditatie, cum sa o faci si ce beneficii are. Ramane doar sa spun si aici ca este absolut esentiala atunci cand vrei sa ai grija de tine. Iar daca esti unul dintre acele persoane care cred ca nu poate medita, afla ca nu ai nicio scuza. Pur si simplu incearca!

10. Ai grija de corpul tau

Am spus ca masajul nu este singura cale de self care, insa este una foarte benefica. Ingrijirea corpului este un pas absolut obligatoriu in rutina de self care. Corpul tau stocheaza tensiunea emotionala in moduri pe care nici macar nu le realizezi, iar ingrijirea corpului iti permite sa eliberezi aceasta tensiune.
Printre optiunile pe care le ai in acest sens se numara chiropractica, terapia cranio-sacrala, detensionarea miofasciala, osteopatia si reflexoterapia.

11. Fa o drumetie

Pune-ti sangele in miscare. Stim cu totii beneficiile sportului. Fie ca este vorba despre mers pe jos, despre o tura de alergare, despre drumetii, despre mers la sala, la yoga sau la stretching, orice ai alege sa faci pune-ti sangele in miscare si misca-ti corpul.
Ti se pare ca nu ai timp? Incearca in acest caz si antrenamentele scurte, de 4 minute.

12. Petrece timp cu cei pe care ii iubesti

Programeaza o intalnire cu partenerul tau, o zi speciala cu copiii sau o ora la cafea alaturi de cea mai buna prietena a ta. Suntem programati biologic pentru relatii si pentru conexiune.
Studiile dovedesc ca oamenii care socializeaza des au un nivel mai ridicat de fericire. Nu trebuie neparat sa fie o intalnire fata in fata, uneori un telefon este tot ce iti trebuie pentru a te simti mai bine, si e si usor de strecurat in program.

13. Ia o vacanta

Foarte multi oameni nu isi folosesc niciodata toate zilele de concediu. Daca si tu faci parte din aceasta categorie, chiar daca nu ai un buget foarte mare pentru calatorii, ia-ti cateva zile libere si indeparteaza-te pur si simplu de rutina vietii cotidiene. Fa-ti timp sa te distrezi, sa te refaci si sa te reenergizezi.

14. Fa ceva doar de distractie

Cand a fost ultima data cand ai facut ceva doar pentru ca te amuza sau te facea sa te simti bucuros? Nu pentru ca avea un beneficiu tangibil, un scop sau o returnare a investitiei…?
Pune muzica si danseaza. Razi alaturi de copii. Mergi la bowling. Joaca un joc. Scrie. Cumpara flori. Urmeaza-ti pasiunile. Participa la un eveniment distractiv.
Adevarata investitie – o persoana mai buna, mai energica si mai fericita!

15. Rasfata-te pe tine si corpul tau

Atunci cand arati bine, te simti bine. Fa-ti o tunsoare noua, fa-ti manichiura, mergi la un masaj facial, la un tratament cosmetic, la manichiura sau la pedichiura. Cand ai grija de felul in care arati fizic te vei simti si emotional mai bine.

16. Petrece timp in natura

Studiile au aratat ca petrecerea timpului in natura are o gama foarte larga de beneficii pentru sanatate, printre care o scadere a nivelului hormonului de stres. Iesi afara. Mergi in padure, mergi la plaja sau fa drumetii. Mergi in picioarele goale si conecteaza-te la pamant, ceea ce poate fi extrem de curativ.

17. Elimina toxicitatea si negativismul

Fa un efort constient pentru a sta cu persoane care iti hranesc sufletul si care te fac sa te simti energizat si viu. Elimina, sau macar redu, timpul pe care il petreci cu oameni si in situatii care te sleiesc de energie sau in urma carora te simti efectiv epuizat. Inconjoara-te de dragoste, incurajare si de energie pozitiva.

18. Fa o baie

Iata un mod extrem de simplu si deloc costisitor de a avea grija de tine. Adauga in cada saruri de baie, uleiuri esentiale, aprinde cateva lumanari, stai pe spate si relaxeaza-te.

19. Practica auto-analiza

Auto-analiza inseamna sa faci un pas in spate si sa reflectezi asupra vietii tale, asupra comportamentului si credintelor tale. Fa-ti timp in mod regulat sa iesi din vartejul vietii, gandeste-te la ceea ce functioneaza si ce nu, constientizeaza victoriile si succesele, identifica ce sa pastrezi si ce trebuie sa schimbi.
Poti incerca chiar sa tii un jurnal.

20. Hraneste-ti mintea

Invata lucruri noi. Ca oameni, avem nevoia de a ne folosi intreaga capacitate cognitiva. Suntem aici sa crestem si sa evoluam, iar invatarea are un rol extraordinar in a te simti energizat si viu. Mergi la un curs sau fa unul online. Citeste o carte. Asculta niste seminarii.

21. Da o mana de ajutor

Cu totii avem nevoie sa ne simtim importanti, sa simtim ca putem contribui la ceva si
ca putem face o diferenta. Printre numeroasele sale beneficii, s-a demonstrate ca voluntariatul ajuta oamenii sa se simta mai sanatosi si mai fericiti.

22. “Despacheteaza” bagajul de experiente

Self care inseamna sa ai grija de tot ceea ce esti TU. Adesea, asta inseamna si sa faci fata traumelor emotionale, evenimentelor din trecut sau credintelor care te limiteaza.
Mergi la un terapeut, stai de vorba cu un trainer. Discuta ceea ce simti nevoia sa discuti cu acea peroana pe care esti suparat de zeci de ani. Gaseste un mod de a merge mai departe.

23. Fii aventuros

Iesi din zona ta de confort. Fii curajos. Provoaca-te mereu. Fie ca vorbim despre o excursie cu un rucsac in spate, despre a incerca o activitate noua sau despre a-ti depasi limitele fizic, mental sau emotional, te vei simti mandru, increzator si puternic.

24. Fa curatenie!

Exista un motiv pentru care Marie Condo – metoda japoneza de a-ti organiza casa – a devenit o senzatie. Atunci cand cauti sa reduci totul la minim in casa, in program, si in viata, te simti mai in largul tau si mai putin stresat.
Incearca sa simplifici o zona din viata ta si vei atinge un nou nivel de liniste. Citeste cartea lui Marie Kondo, “Magia curateniei care iti schimba viata: Arta Japoneza a organizarii si ordonarii”. Poate deveni o inspiratie reala!

25. Hraneste-ti spiritul

Cum iti hranesti in general spiritual? Poate fi orice care sa te inspire… Conecteaza-te cu ceea ce te face sa te simti mai aproape de ceva profund, mai mare si mai inalt, sau ceva care te face sa te simti conectat la tine insuti. Poate fi vorba despre meditatie, studiu spiritual sau religios.

26. Fii creativ

Cu totii avem nevoie sa crestem, sa ne folosim creativitatea si sa ne exprimam pe deplin. Gaseste-ti o supapa creativa. Picteaza, danseaza sau fa fotografii. Nu esti creativ pe plan artistic? Pune intrebari, rezolva probleme sau construieste ceva. Chiar si atunci cand desenezi planuri si le aduci la viata te vei simti mai fericit si mai increzator.

27. Fii sincer cu tine insuti

Constiinta de sine si faptul ca esti sincer cu tine insuti sunt esentiale pentru a trai o viata fericita, implinita si de succes. De aceea, acestea sunt aspecte extreme de importante ale grijii fata de sine.
Asculta-ti vocea interioara. Identifica ceea ce ai nevoie. Cand nu te mai simti aliniat cu tine insuti, esti mai stresat, complesit si astfel mai expus problemelor de sanatate.

28. Stabileste granite

Acesta este un aspect esential in cladirea de relatii sanatoase, un simt puternic al respectului de sine si o viata sanatoasa. Trebuie sa stii ce vei accepta si ce nu. Identifica punctele prin care pierzi energie in viata. Daca vei continua sa oferi atunci cand nu ai nimic de oferit sau sa spui da cand de fapt vrei sa spui nu, vei continua sa suferi. Afla, intelege si respecta-ti limitele si granitele, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional.

29. Evadeaza

Desi evitarea si o stare de amorteala pot fi in detrimentul tau, o mica evadare te poate ajuta sa iti incarci bateriile. Uita-te la un reality show fara sa te simti vinovat, uita-te la ultimul film care iti atrage atentia, afunda-te in romanul preferat sau mergi la un muzeu. Fa lucruri care iti permit sa te transpui in alta situatie si care iti dau voie sa te inchizi complet!

30. Fii atent cu tine insuti

Fii bun, rabdator si intelegator. Trateaza-te pe tine insuti asa cum ti-ai trata un prieten apropiat. Vorbeste cu tine asa cum ai vorbi cuiva pe care il iubesti. Esti suficient si faci suficient. Mai slabeste-te putin, acorda-ti mai multa dragoste si mult mai multa compasiune. Faci o treaba minunata si chiar e momentul sa iti spui asta.

Nu mai ai scuze

Acum ai la dispozitie 30 de moduri in care sa ai grija de tine. Insa, chiar si asa, e posibil sa ai in continuare ganduri cicalitoare legate de motivele pentru care nu o poti face. Iata care sunt cele mai frecvente scuze pe care le inventam atunci cand refuzam sa avem grija de noi.

Nu am timp pentru asta

Cate ore petreci zilnic uitandu-te la televizor sau stand pe retelele de socializare? Unele studii arata ca un adult obisnuit petrece peste 4 ore uitandu-se la TV si alte doua ore pe social media. Cum ar fi sa iti aloci jumatate din aceste ore pentru a avea grija de tine? Sau macar a zecea parte? Cu totii avem aceleasi 24 de ore intr-o zi, stii asta nu-i asa?!
Ceea ce conteaza este ce alegi sa faci cu timpul tau. Multe dintre ideile de mai sus nici macar nu necesita timp. Sa respiri, sa bei un pahar in plus de apa, sa iti vorbesti frumos, sa mananci un mar… poti face lucrurile astea oricand, fara batai de cap.

Nu am nevoie de asta

Crede-ma, daca nu iti pasa de tine acum, va veni o zi in care vei primi socul care te va trezi la realitate. Desigur, daca nu cumva l-ai avut deja. Iti garantez ca atunci iti va lua mult mai mult timp si energie sa repari ceea ce este deja stricat, decat sa ai grija de probleme pe parcurs. Ai responsabilitatea de a face acest lucru pentru tine.

Sunt prea obosit

Foarte bine! Dormi. Iar in acest fel ai reusit sa ai grija de tine pe ziua de azi! Fara gluma. Foarte adesea atunci cand suntem obositi bem o cafea, luam o gustare cu zahar sau gasim un mod care sa ne distraga de la somn. Grija fata de sine difera de la zi la zi, iar in unele zile iti va fi mai greu sa o arati decat in altele. Fiecare dintre ideile de pe lista de mai sus sunt menite sa iti dea energie, nu sa ti-o ia. Vei fi uimit cat de energizat si treaz te vei simti dupa una dintre aceste practici.

E prea greu

Unul dintre motivele importante pentru care oamenii nu incep este acela ca li se pare greu. Nu cadea in aceasta capcana. Alege din lista de mai sus ceva ce ti se pare simplu si usor de facut si fa-o! Niciun pas nu e prea mic.

Cunoaste-ti motivatia

Nu grija fata de sine, efectiv, este cea mai importanta, ci “rasplata” pe care o primesti daca ai grija de tine.
Care este adevarata valoare sau importanta grijii fata de tine?
Sa fii un parinte mai bun, sa arati mai bine, sa fii mai sanatos, sa ai mai multa energie, sa iti reduci nivelul de stres, sa te simti mai bine, sa iti vezi nepotii absolvind facultatea, sa obtii o promovare, sa sustii afacerea pe care o construiesti, sa evoluezi la cel mai bun nivel al tau…

Trebuie sa stii de ce vrei sa ai grija de tine, astfel incat concentrandu-te pe motivatie sa reusesti sa ai grija de tine. Daca faci asta pentru ca “asa trebuie”, nu vei reusi sau nu va fi ceva de durata. Trebuie sa faci asta pentru ca ii intelegi valoarea, scopul si beneficiile la un anumit nivel.

Concluzii finale

Self care inseamna sa faci ceea ce te face sa te simti bine la toate nivelurile – minte, corp si spirit. Aminteste-ti un singur lucru: fa mai mult din ceea ce te face sa te simti mai bine, din ceea ce iti da energie si bucurie si fa mai putin din lucrurile care nu iti aduc nimic din toate acestea.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts