Cum să folosești certurile din cuplu în dezvoltarea ta personală

0
(0)

În cuplu este normal să existe păreri contradictorii. Nu există relație fără certuri ocazionale. Ele au un rol benefic pentru că vă ajută să vă dezvoltați pe plan personal și emoțional. Vă apropie și ridică nivelul de implicare atunci când, desigur, acest lucru este dorit de parteneri.

Atâta timp cât aceste discuții nu se transformă în reproșuri și cuvinte jignitoare spuse la nervi, totul este bine. Așadar, nu te gândi că relația a ajuns într-un impas dacă constați că vă certați destul de des. Mai bine ai acorda atenție acestor discuții pentru a le putea folosi în avantajul vostru.

Ce ascund certurile din cuplu

Există certuri care nu sunt benefice nici pentru relație, nici pentru voi ca oameni. Sunt cele care ascund în spatele lor frustrări strânse de-a lungul timpului. Atunci când se întâmplă, o să vă reproșați o mulțime de lucruri care nu vor avea legătură cu motivul pentru care cearta a început. Aceste discuții erodează relația și o duc în punctul în care ea devine nocivă. Desigur, în majoritatea cazurilor va urma o despărțire. Cu toate acestea, chiar și această despărțire îți va oferi o lecție importantă pentru dezvoltarea ta personală și emoțională.

Sunt și certuri benefice. Ele sunt provocate de persoane care sunt implicate și își doresc o relație de lungă durată cu o bază solidă. În spatele acestor certuri se ascunde dorința de mai bine. Dragostea față de partener și identificarea modurilor de dezvoltare personală, totul pentru ca relația să meargă mai departe. Aceste certuri se termină mereu cu bine. Împăcarea este mai dulce iar soluțiile găsite vor lega mai bine viața de cuplu. Doar prin aceste discuții aprinse o să ajungeți să vă cunoașteți mai bine și să vă înțelegeți toate nevoile și temerile.

Sigur, sunt și certuri mici care apar fără un motiv anume. Certurile care au la baza lor mici detalii. Și ele pot ascunde anumite frustrări sau nemulțumiri, însă pe ele este bine să le uiți rapid, mai ales atunci când nu vă afectează relația. Este chiar indicat să nu iei în serios fiecare ceartă.

Cum să folosești certurile ca adevărate lecții de viață

Indiferent de natura lor, certurile te pot învăța cum să te dezvolți personal și raportat la viața de cuplu. Chiar și atunci când discuțiile sunt nocive, poți învăța că este timpul să te separi de partenerul care te influențează în mod negativ. Sau, dacă tu ești cel vinovat, poți înțelege că este timpul să schimbi câte ceva în comportamentul tău pentru a fi plăcut de oamenii importanți pentru tine.

Esențial este să preiei doar lucrurile bune. Cele care te pot face un om mai bun cu tine și cu cei din jur. Astfel vei combate și blocajele emoționale sau stările de anxietate care pot fi generate de certurile dese și intense.

De fiecare dată când se aprinde o discuție încearcă să folosești argumente. Să te calmezi și să explici cu răbdare ce simți cu adevărat. Partenerul tău ar trebui să facă același lucru. Dacă nu este pe aceeași lungime de undă, ai răbdare cu el. Oferă-i timp și arată-i că îi ești alături.

Este bine ca certurile să fie analizate la rece. Cu obiectivitate. Vorbele spuse la nervi nu sunt niciodată în avantajul vostru. Poate, la nevoie, un psiholog vă poate ajuta cu sfaturi pentru cupluri.

Experiențele prin care treci zilnic sunt cele mai bune lecții de viață din care poți învăța  cum poți deveni mai bun. Așa vei crește stima de sine și vei avea un moral benefic. Gândurile neplăcute, stresul sau chiar depresia vor apărea mai rar și vor trece mai repede. Un moral bun și o percepție optimistă te vor ajuta să faci și alte schimbări importante pentru viața de cuplu și pentru sănătatea ta. Nu uita, implică-ți partenerul în procesul tău de învățare și de dezvoltare personală. Împreună puteți reuși lucruri mărețe.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Stefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts