Cum sa aplici reteta de succes a performerilor la obiectivele tale

0
(0)

Atunci cand reusim sa obtinem ceva ce ne dorim foarte mult, cei mai multi dintre noi avem tendinta sa declamam ca am atins succesul, dat fiind ca succesul este subiectiv. Insa desi succesul poate arata diferit pentru fiecare persoana, dupa ani de cercetare, dr. Ruth Gotian a identificat patru principii care atunci cand sunt aplicate in tandem ii ajuta pe cei care isi doresc sa evalueze sa atinga perfomante de varf, la fel ca medaliatii olimpici, ca astronautii si laureatii Premiului Nobel.

In cartea sa “The Success Factor” (Factorul Succes) autoarea impartaseste modul in care aceste patru principii pot duce la gestionarea mai buna a timpului, la analiza pasiunilor, la asigurarea unui mentor si la construirea unei echipe de mentoriat, si canalizarea puterii comunitatilor de invatare informala. Nu numai ca ea impartaseste aceste principii, dar le pune si alaturi de interviuri in exclusivitate cu persoane care au reusit sa obtina rezultate foarte bune, inclusiv persoane precum directorul institutului NIH/NIAID, dr. Tony Fauci, fostul astronaut sef NASA dr. Peggy Whitson, fondatorul si CEO-ul workshopului Build-a-Bear, Maxine Clark si campionul NBA de opt ori si antrenor principal al Golden State Warriors, Steve Kerr.

Mai jos vei regasi unele dintre metodele recomandate de cercetare, dar si indicatii care te vor ajuta sa te folosesti de cele patru principii in viata de zi cu zi.

Stabileste-ti motivatia si/sau intentiile

Fiecare dintre persoanele de succes intervievate de Gotian a identificat pasiunile pe care le are – acesta a fost primul pas in optimizarea succesului. Pasiunile lor i-au incurajat sa continue atunci cand lucrurile au devenit dificile.

Pentru a-si identifica pasiunile, persoanele de succes spun adesea ca si-au petrecut nenumarate ore explorand o serie intreaga de experiente de viata si de invatare care le-au dus catre lucrurile la care se pricepeau extrem de bine sau la lucruri la care nu au putut renunta oricat de mult ar fi incercat. Aceste pasiuni le-au cultivat motivatia intrinseca.
Motivatia intrinseca a venit din surse interne aliniate cu interesele lor, cu modul lor structural de a percepe lumea si cu principiile lor morale. Aceste motivatii “pot avea ca rezultat o munca si o creativitate superioare, foarte putin afectate de presiunea exterioara a unor lucruri precum premiile”, spune Gotian. Ea arata in continuare ca motivatia le-a oferit concentrarea si energia care le-a permis sa fie persevereti.

Secretele pentru a produce o motivatie intrinseca autentica implica sa stabilesti exact ce anume iti satisface nevoia de autonomie, relationare si competenta.

Iata cateva intrebari pe care e bine sa ti le pui pentru a-ti identifica motivatia:

  •  Ce te pasioneaza?
  •  Ce activitate ai face gratuit daca ai putea?
  •  Exista ceva care iti ofera motivatie sa te trezesti dimineata?

Fa-ti un plan pentru a fi consecvent

Pe de alta parte, performerii importanti si-au propus sa valorifice lucrurile pe care le puteau controla – raspunsurile la circumstante – si nu s-au cramponat de aspectele asupra carora nu aveau control, precum vremea sau alte situatii naturale.
Cu o perspectiva reinnoita continuu, marii performerii continua sa vada provocarile foarte diferit. Intrebarea pentru acesti performeri va fi nu daca vor depasi provocarea – pentru ca ei stiu sigur ca o vor depasi – ci cum vor depasi aceasta provocare, spune Gotian.

Performerii mari au fost dispousi dsa Coerenta impune un nivel unic de vitalitate, incapatanare si perseverenta, incredere si concentrare maxima. Pentru a atinge un obiectiv, ai nevoie de capacitatea de a-ti asuma riscuri calculate, dar si de puterea de a intelege ca nu toate riscurile pot duce la un succes optim.
Marii performeri au fost dispusi sa incerce si sa dea gres, dupa care sa se ridice si sa incerce din nou. Iar cei care au trecut mai frecvent prin succes si esec au avut parte de varfuri mai inalte in parcursurile lor.

Intrebarile pe care trebuie sa ti le pui pentru a-ti alimenta coerenta sunt:

  •  Care e planul tau pentru a traversa o problema, atunci cand aceasta apare?
  •  Ce te va ajuta sa ramai concentrat pe rezolvarea problemei?
  •  Care este obiceiul de care te vei folosi in viata personala pentru a te propulsa inainte?

Hraneste-ti radacinile si construieste pe o fundatie puternica

Obiceiurile, practicile si/sau atrenamentele facute constant construiesc o fundatie solida pentru marii performeri. Chiar daca au ocazia sa foloseasca echipament de ultima generatie, antrenori apreciati, sponsorizari, premii si multe altele, performerii nu dau inapoi cand vine vorba despre perfectionarea celor mai bune practici care le permit sa acumuleze succes, spune Gotian.

In esenta, fiecare nou task care pare complex poate fi depasit prin stapanirea catorva practici esentiale combinate. Gotian spune ca tehnicile de baza au devenit tesutul conjuctiv pe care se construieste noua memorie musculara, ce a inspirat mici schimbari care au avut efecte zdrobitoare aspra vietilor marilor performeri. Aceste invataturi transmit importanta efectelor conexe ale micilor castiguri mai mult decat elanul zdrobitor cauzat adesea de castigurile mai mari. Castigurile mai mari sunt in general o combinatie de castiguri mai mici obtinute de-a lungul anilor, daca nu chiar al deceniilor.

Printre intrebarile pe care trebuie sa ti le pui pentru a construi fundatia pentru maretie se afla si urmatoarele:

  •  Aminteste-ti un moment in care ti-ai atins un obiectiv. Care au fost practicile zilnice care au avut un efect pozitiv asupra atingerii obiectivului?
  •  Ce tactici zilnice testate si adevarate i-au ajutat pe cei din campul tau de interes sa atinga succesul?
  •  Cum poti aplica si tu tacticile care i-au ajutat pe cei din domeniul tau in viata de zi cu zi?

Decide sa fii o persoana care invata toata viata

Atunci cand ating succesul, marii perfomeri sunt de multe ori plasati in pozitia de dascali, antrenori sau instructori, insa nu faptul ca predau ii ajuta sa devina cea mai buna versiune a lor. Persoanele de succes se bazeaza pe invatarea informala in urma nenumaratelor oportunitati oferite de viata. Ei isi asuma si lectiile in salile de clasa dar si invatarea dincolo de mediul didactic, discutand cu oamenii din domeniul lor, citind, apeland la mentori, ascultand podcasturi si urmarind clipuri pe YouTube, facand plimbari in aer liber sau in natura, in locuri pe care le pot explora pentru a afla informatii noi ori de cate ori se poate.

Angajamentul fata de invatarea constanta da ocazia unor conexiuni intre experiente familiare sau abstracte. Acesta este modul in care marii performeri vin in spatiul public cu idei noi, carti, afaceri si multe altele.
In plus, ei „se bazeaza pe o echipa de mentorat care a fost intotdeauna alaturi de ei”, spune Gotian. Acest grup de oameni, care fie se cunosc, fie nu, au experiente unice de viata si de teren care ii ajuta pe performeri sa-si identifice punctele slabe si sa decida cand e cel mai bine sa faca o schimbare. Un mentor sau un prieten din afara poate oferi performerilor perspective extraordinare, care sa ii propulseze.

Iata cateva intrebari care te vor ajuta sa fii dedicat invatarii constante:

  •  Ce anume iti trezeste creativitatea si dorinta de a invata? Care sunt lucrurile noi pe care le poti invata in domeniile de care esti interesat?
  •  Exista un mentor care are succes in ceea ce iti doresti sa faci si de la care poti invata?
  •  Care sunt domeniile auxiliare din care poti invata?
  •  Care sunt colegii la care poti apela pentru a avea o imagine ampla a industriei?

Nu uita ca succesul este subiectiv si poate fi atins prin munca grea, conversatie introspectiva si aplicarea coerenta a acestor principii calauzitoare.

Sursa: https://www.forbes.com/sites/brittanychambers/2022/01/24/how-to-apply-the-success-factors-of-high-achievers-to-your-goals/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts