5 obstacole in calea succesului si motivatiei

0
(0)

Fiecare dintre noi ajunge sa isi spuna foarte des: „Voi face (…x sau y lucru neplacut…) pentru ca stiu ca imi face bine”. Partea interesanta este ca desi recunoastem importanta a ceea ce vrem sa realizam, exista ceva ce ne impiedica sa facem respectivul lucru. Schimbarea este grea, iar curbele de invatare sunt abrupte, insa faptul ca recunoastem importanta activitatii e primul pas catre schimbare.

Specialistii spun ca exista insa cinci bariere sau obstacole esentiale care ii impiedica pe oameni sa fie motivati si sa aiba un succes real.

1. Timpul

Spunem foarte des ca nu avem timp, insa de cele mai multe ori, pur si simplu nu ne facem timp si nu facem o prioritate din actiunile importante.
In scoala generala si in liceu se dau intotdeauna teme, iar temele pentru acasa reprezinta exersarea lectiilor invatate in clasa de la profesori. Acelasi lucru este valabil si pentru viata de zi cu zi, pentru skill-urile din sfera tehnologiei sau pentru alte domenii. Pentru a stapani o abilitate anume, trebuie sa exersezi. Pastreaza-ti timp pentru a exersa si ai rabdare cu tine.

2. Skill-urile proaste de comunicare

Capacitatea de a scrie si de a vorbi clar este importanta pentru succes, si la fel de important este si sa asculti ceea ce au altii de spus. Aceste skill-uri de comunicare sunt esentiale in orice domeniu, fie ca ne referim la viata profesionala sau la viata de zi cu zi.
Poti incepe prin a sta de vorba cu cei din jur despre problemele pe care simti ca le ai in acest sens, iar acesta va fi in mod cert primul pas catre imbunatatirea skill-urilor de comunicare. Va fi dificil, dar te poate ajuta sa intelegi ce gen de comunicare functioneaza cel mai bine si in ce situatii. Skill-urile imbunatatite de comunicare te vor ajuta sa iti sustii cauza oricand si vor contribui foarte mult la succesele pe care le obtii.

3. Disponibilitatea resurselor si oportunitatilor

Trebuie sa invatam sa preluam controlul acolo unde se poate, sa recunoastem de ce skill-uri avem nevoie si sa cautam resursele care ne-ar putea ajuta sa le dezvoltam. Exista de pilda in randul oamenilor care isi pierd vederea posibilitatea sa treaca ani intregi fara sa gaseasca sau sa le fie recomandate resursele adecvate…
Pe de alta parte, convingerile sau notiunile preconcepute despre situatii anume in care e posibil sa te gasesti iti pot afecta atitudinea personala fata de situatia in care esti, ceea ce te poate face sa omiti sau sa ignori resursele sau oportunitatile atunci cand acestea apar.
De pilda o persoana care isi pierde vederea la un moment dat in viata crede ca orbii nu pot lucra si atunci nu se va simti motivata sa isi caute un loc de munca dupa ce isi pierde vederea.
Resursele si organizatiile care te pot ajuta in diverse situatii nu sunt niciodata la fel si nu exista un model universal, astfel ca daca nu esti multumit de resursele sau sprijinul pe care il gasesti undeva, poti oricand sa cauti variante care sa iti raspunda mai bine nevoilor individuale.

4. Claritate si nesiguranta

Daca nu exprimam in mod clar ceea ce ne dorim, va fi foarte dificil sa ne atingem scopul. „Vreau sa fiu independent” nu este un obiectiv clar. Impartirea obiectivelor mari in obiective mai mici si masurabile este mai usor de obtinut si sustine motivatia. Obiectivele mai mici si masurabile inseamna si rezultate clare si, in consecinta, succese usor de identificat, iar tu vei avea astfel un sentiment de implinire.
Responsabilizarea joaca si ea un rol important in atingerea unui obiectiv. Daca ai un prieten cu obiective similare poti reusi sa fii mai clar si, de asemenea, vei putea sa fii mai implicat si mai responsabil.

5. Gasirea greselilor la cei din jur

Evita sa joci jocul invinuirii. Poate fi usor sa cauti in exterior pentru a-ti justifica lipsa de progres si sa ii invinuiesti pe cei din jur pentru ceea ce nu sunt dispusi sa faca.
Nu te gandi la ceea ce nu au facut cei din jur pentru a te ajuta sa iesi dintr-o situatie anume, ci gandeste-te de fiecare data la reponsabilitatea ta in situatia respectiva. Cum ar fi putut fi evitata aceasta problema? Cum ai putea sa nu mai depinzi de ceilalti? Sau poate ar trebui sa te intrebi daca tu ai cerut intr-adevar ajutorul celor din jur sau doar ai asteptat sa te ajute din proprie initiativa?
Daca te simti blocat in diverse provocari, si simti ca nu reusesti sa iti gasesti motivatia si sa atingi succesul, verifica obstacolele de mai sus pentru a intelege daca ai cazut sau nu in vreuna dintre aceste capcane. Sinceritatea fata de propria persoana conteaza foarte mult in atingerea obiectivelor.

Sursa: https://www.second-sense.org/2018/04/five-barriers-to-success-and-motivation/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts