Suntem invatati adesea sa ne dorim succesul si sa il urmarim, insa in general succesul este o masura definita de altii. Concentrarea pe gasirea fericirii poate fi cheia catre satisfactia suprema?
Raspunsul scurt si concis este NU, succesul nu duce la fericire. In ciuda mitului ca atingerea obiectivelor va determina o stare de multumire, ceea ce te poate ajuta sa iti creezi o viata implinita este faptul ca faci ceea ce te face fericit.
Chiar si asa, desi succesul poate sa nu conduca la fericire, faptul ca simti fericire este una dintre modalitatile principale de a obtine succesul.
Sumar
Legatura dintre succes si fericire
Succesul duce la fericire? Foarte adesea exact asta suntem invatati: munceste din greu, obtine note bune, obtine o marire de salariu si te vei simti multumit.
Insa cercetarile recente sugereaza ca lucrurile stau de fapt invers. Stabilirea unor obiective in cariera poate duce la stres si dezamagire, in timp ce faptul ca te concentrezi in primul rand pe a fi fericit te poate ajuta sa reusesti.
Un studiu revolutionar din 2021, efectuat pe aproape 1 milion de oameni, sugereaza ca persoanele care se simt optimiste si fericite sa faca un job anume au mai mult succes in cariera.
Cercetarea a constatat ca personalul militar (indiferent de grad, post, mediu socio-economic si context etnic) care a avut mai multe ganduri, sentimente si emotii pozitive a primit mai multe distinctii, premii si promovari profesionale.
Desigur, evolutia in cariera este doar o modalitate de a masura succesul.
„Succesul este descris adesea ca fiind o realizare sau obtinerea unei reusite personale, sau chiar atingerea unui scop in viata”, spune Amanda Levinson, LPC, terapeut cognitiv comportamental la Centrul de Neurofeedback si Consiliere din Pennsylvania. „Faptul ca primesti o marire de salariu la serviciu sau ca ai absolvit facultatea, te poate face fericit. Insa nu ai nevoie de realizari care sunt considerate in mod obisnuit ca fiind “de succes” pentru a fi fericit.”
Si modul in care definim fericirea poate fi nuantat.
Gasirea fericirii
Oamenii incearca de secole sa deblocheze si sa disece acest sentiment vag. Ba chiar, pentru filozoful grec Aristotel acesta a fost un subiect cheie inca din secolul al IV-lea i.Hr.
In psihologie, fericirea este asociata cu bunastarea subiectiva si cu emotiile pozitive, inclusiv bucuria, multumirea si speranta.
Bunastarea subiectiva este in esenta o masura a trei lucruri:
- Ganduri, sentimente si emotii pozitive frecvente.
- Ganduri, sentimente si emotii negative rare, cum ar fi furia, dezgustul si rusinea.
- Satisfactia fata de sanatatea fizica, relatii si munca.
Fericirea poate veni, in parte, din hedonism sau din cautarea placerii. Insa, in cele din urma, cercetarea din 2021 arata ca obtinem fericirea dintr-o combinatie de activitati prin care cautam placerea, cum ar fi sexul si distractia, si calitati legate de fericire, inclusiv:
- sens;
- autonomie;
- autenticitate;
- dezvoltare personala;
- tenacitate.
Intr-un alt studiu din 2021, cercetatorii au intervievat aproape 1.000 de cetateni spanioli pentru a analiza relatia dintre fericire si calitatea vietii. Ei au descoperit ca fericirea este asociata cu o combinatie ampla de factori, printre care se numara si:
- nivelul veniturilor;
- stabilitatea si satisfactia legata de locuinta si de profesie;
- familie;
- incredere;
- cultura;
- siguranta.
Cum difera toate acestea de succes?
Cand vine vorba despre succes, apar cercetari care arata ca stabilirea unor obiective ambitioase poate face de fapt mai mult rau decat bine.
Intr-un studiu din 2021 cu privire la consecintele pe care le are asupra sanatatii mintale urmarirea unor obiective inalte si foarte specifice, cercetatorii au descoperit ca participantii care nu au reusit sa atinga aceste obiective au avut parte de un impact negativ asupra starii de spirit, stimei de sine si motivatiei.
„In unele cazuri, urmarirea succesului poate duce la cresterea fericirii, dar poate avea si un impact negativ asupra starii generale de bine”, spune Becca Smith, LPC, directorul clinic al Basepoint Academy, un centru de tratament pentru sanatate mintala pentru adolescenti. „De exemplu, presiunea de a lupta in mod constant pentru a obtine un succes si mai mare poate duce la epuizare si stres. Societatea are in general tendinta de a pune semnul de egalitate intre succes si bogatie si statut social, insa adevarata fericire si implinire pot veni din dezvoltarea personala, din relatii si din multumirea interioara.”
5 strategii pentru o fericire mai mare
Fericirea este moneda psihologiei pozitive, care studiaza modul in care ne putem folosi punctele forte pentru a avea o viata mai implinita. Cercetarile din 2021 ne arata ca fericirea poate fi invatata prin strategii cognitive si comportamentale, precum si prin practici contemplative, printre care si cele de mai jos.
1. Reflectarea la ce a mers bine
Un studiu din 2020 publicat in Journal of Positive Psychology a aratat ca daca iti raspunzi in fiecare seara, timp de doua saptamani, la intrebarea „Ce a mers bine astazi?”, starea de spirit, sentimentele de fericire si chiar echilibrul dintre viata profesionala si viata privata vor fi imbunatatite.
2. Exersarea recunostintei
Exersarea recunostintei iti poate imbunatati starea de spirit si sanatatea mintala. Studiul din 2020 mentionat mai sus a gasit rezultate similare la subiectii studiului care au petrecut doar 7 minute scriind o scrisoare de multumire.
De asemenea, poti incerca sa iti exprimi recunostinta prin:
- includerea sa in rugaciuni;
- implicarea in activitati care iti fac placere;
- exersarea afirmatiilor zilnice;
- exercitii constiente, cum ar fi meditatia.
3. Tintirea spre un echilibru intre munca si viata personala
Atingerea echilibrului dintre viata profesionala si viata privata este unul dintre cele mai bune locuri din care iti poti incepe calatoria catre fericire, spune Levison. „Un loc de munca bine platit nu face bine atunci cand lucrezi constant si nu ai timp pentru evenimente sociale, pentru familie si pentru prieteni. Nu toata lumea ajunge sa fie directorul general al unei companii mari si nu toata lumea ajunge absolvent de doctorat, ceea ce este in regula. Tu iti definesti succesul”.
Incearca sa fii atent la ceea ce este si ce nu este sub controlul tau atunci cand cauti echilibrul, iar daca te simti coplesit, ia in calcul sa stai de vorba cu un manager sau un supervizor.
4. Stradania catre progres, nu catre perfectiune
„Straduieste-te sa ai o mentalitate de crestere si sa te concentrezi mai degraba pe progres decat pe perfectiune”, sfatuieste Smith. „Fericirea si succesul sunt calatorii continue, nu destinatii care pot fi atinse o data pentru totdeauna. Ramai deschis la invatare si incearca sa abordezi provocarile cu o atitudine pozitiva. Ia-o ca pe o oportunitate de crestere personala si de a gasi noi modalitati de a-ti atinge obiectivele”.
5. Exersarea constientizarii atente
Potrivit cercetarii din 2021 mentionate mai sus, mindfulness-ul poate contribui atat la starea de bine legata de fericire, cat si la starea de bine legata de cautarea placerii.
Intr-un studiu intens de 9 luni ce a folosit practici contemplative, participantii s-au angajat intr-o reflectie profunda asupra problemelor care pot impiedica fericirea, inclusiv furia, anxietatea si depresia.
In plus, subiectii s-au intalnit ocazional pentru activitati contemplative intensive fata in fata, cum ar fi ascultarea atenta si comunicarea constienta si au practicat meditatia.
Programul a fost construit pe ideea ca fericirea este indisolubil legata atat de intelegerea pe care o avem despre mintea umana, cat si de dezvoltarea echilibrului interior, o perspectiva mai buna si mai deschisa asupra sinelui, asupra celorlalti si asupra lumii.
In concluzie
Succesul si fericirea sunt parteneri intr-un dans complex. Uneori succesul si atingerea obiectivelor pot duce la fericire. Insa alteori stresul si presiunea asteptarilor externe si autoimpuse pot conduce la ganduri, sentimente si emotii negative.
Cercetarile sugereaza ca, in special in domeniul muncii, gasirea in prima instanta a fericirii poate duce la succes.
Cand te simti pregatit, incearca sa exersezi compasiunea fata de sine si sa definesti ce anume inseamna pentru tine multumirea si succesul.
Sursa: https://psychcentral.com/blog/does-success-lead-to-happiness
Pentru a ajunge la succes, pentru a-ți atinge obiectivele și pentru a face ca viața ta să capete o semnificație, trebuie să îți creezi singur viitorul. Poți începe acum!