Mentalitate de crestere versus mentalitate fixa

5
(1)

Exista foarte multe lucruri pe care, din pacate, oamenii obisnuiti nu le cunosc despre puterea mentalului. Sa ne gandim, de pilda, la o mentalitate de crestere. Multe persoane cred ca abilitatile personale si inteligenta au ramas fixe dupa un anumit moment. Unele dintre aceste persoane cred ca acest lucru se intampla la nastere, in timp ce altele pot crede ca se intampla dupa facultate sau universitate.

Realitatea este insa ca mintea noastra creste si se adapteaza constant. Despre ce crestere este vorba depinde in intregime de viziunea noastra despre inteligenta si invatare.

Aceste idei au aparut atunci cand Carol Dweck, de la Universitatea Stanford, a cercetat subiectul. In cartea sa despre aceasta problema, ea vorbeste despre notiunile de “mentalitate de crestere” si “mentalitate fixa”, precum si despre o solutie la problemele stagnarii mentale.

Aceasta solutie este mentalitatea de crestere. Cum facem, insa, sa o cultivam si ce capcane pot aparea pe drumul catre ea?

Ce este mentalitatea falsa de crestere

La inceputul cercetarii sale, existau doua mentalitati de care Carol Dweck s-a lovit… Acestea erau “mentalitatea de crestere” si “mentalitatea fixa”.
Fiecare persoana stabilea in ce categorie de mentalitate se incadreaza in functie de modul in care isi confrunta esecurile si provocarile.Dweck a detaliat toate aceste idei in cartea sa “Mindset: The New Psychology of Success” (Mentalitatea: Noua Psihologie a Succesului).

In anul 2016, Dweck a descoperit ceva numit “mentalitatea de crestere falsa”. Ea a spus ca mentalitatea de crestere falsa este observabila “daca spui ca ai o mentalitate de crestere fara sa o ai cu adevarat, sau fara sa intelegi cu adevarat ce este”

Este, de asemenea, falsa in sensul ca nimeni nu are o mentalitate de crestere in tot timpul”. „Fiecare dintre noi este reprezentat de un amestec de mentalitati fixe si de crestere. Poti avea o mentalitate predominant de crestere intr-o zona, dar pot exista totusi lucruri care sa iti declanseze o mentalitate fixa… Cred deci, ca noi toti, studenti si adulti, trebuie sa cautam factorii declansatori pentru mentalitatea fixa si sa intelegem cand cadem pe panta acelei mentalitati” a mai adaugat Dweck.

Poate fi usor sa presupui ca ai o mentalitate de crestere, pur si simplu pentru ca esti constient de concept, dar asta nu inseamna ca nu te vei impiedica pe parcursul calatoriei tale de crestere.

De ce este atat de rau?

In primul rand, daca ai o mentalitate de crestere falsa, inseamna ca nu stii ce zona trebuie sa imbunatatesti, ceea ce duce la aplicari distorsionate ale mentalitatii de crestere.

In al doilea rand, utilizarea necorespunzatoare a unei mentalitati de crestere poate duce la laude nemeritate. Laudarea cuiva, in ciuda unui esec, nu face decat sa agraveze problemele, pentru ca laudele sunt ca un premiu de consolare.

In cele din urma, desi o mentalitate de crestere te va incuraja sa inveti, orice alta mentalitate iti poate distorsiona viziunea asupra invatarii. Multe persoane cu mentalitate fixa nici macar nu se deranjeaza sa studieze in continuare si sa-si imbunatateasca abilitatile. Acelasi lucru poate fi valabil si pentru cei cu o mentalitate de crestere falsa.

Ce sa faci si ce sa nu faci intr-o mentalitate de crestere

Din fericire, exista remedii pentru o mentalitate de crestere falsa. Iata cateva lucruri pe care trebuie si pe care nu trebuie sa le faci si pe care le poti folosi pentru a fi sigur ca dezvolti mentalitatea adecvata.

1. Schimba modul de a lauda

Indiferent daca este pentru tine sau pentru altcineva, modul in care iti formulezi laudele conteaza pentru modul in care sunt interpretate de ceilalti.
Una dintre diferentele cheie dintre persoanele cu mentalitati fixe si cele cu mentalitati de crestere este modul in care au fost laudati. De asemenea, faptul ca ai o mentalitate de crestere adevarata si nu una falsa depinde de modul in care iti exprimi laudele.

Ce ai de facut, practic, este sa iti exprimi laudele nu fata de persoana, ci fata de parcursul sau pana la o realizare anume.

Iata cateva exemple in acest sens:

  • In loc de “Ai facut o treaba excelenta. Cred ca te pricepi foarte bine” poti incerca sa spui “Ai facut o treaba excelenta. Cred ca ai muncit foarte mult”.
  • In loc sa spui “Vezi, esti foarte bun la romana, ai luat un 10”, poti incerca sa spui “Ai muncit foarte mult la romana si nota ta o arata”.
  • In loc de “Ti-a iesit. Ti-am spus ca esti destept!” incearca sa spui “Imi place ca ai incercat toate variantele la problema la mate pana cand ti-a iesit!”.

Acest gen de abordare te impiedica sa ai o mentalitate de crestere falsa, deoarece majoritatea profesorilor care adopta metoda falsa se vor concentra pe laudarea exclusiva a efortului.

2. Subliniaza obiectivele de invatare

Obiectivele de invatare sunt cele care starnesc curiozitatea si imping pe cineva inainte. Se poate spune ca aceste obiective sunt toate bazate pe efort, deoarece necesita mai multa actiune.

Partea de actiune este importanta, pentru ca invatarea nu se refera doar la obtinerea unui scor sau a unei note.
Obiectivele de invatare se concentreaza pe intelegerea subiectului in sine pentru a duce la bun sfarsit o sarcina anume.

Din acest motiv, este indicat sa eviti obiectivele bazate pe performanta, cum ar fi obtinerea unui anumit scor sau a unei note anume. Desigur, cu totii vrem sa luam note bune si asta este foarte important, dar accentul nostru ar trebui sa se puna pe un plus de invatare si nu pe a lua inca o nota buna.

3. Nu lauda realizarile fara efort

Sau cu alte cuvinte, nu te concentra atat de mult pe efectuarea unei sarcini cat mai repede posibil. Pe de alta parte, nu ar trebui nici sa elimini complet laudele daca primesti o lucrare terminata in timp record.

Insa daca ceva este obtinut fara a transpira sau a invata ceva, atunci timpul nu a fost bine petrecut. In aceste situatii, este recomandabil sa te uiti in urma la obiectivele pe care le-ai avut sau sa treci mai departe.

4. Fa legatura intre succes si efort

Desi ar trebui sa evitam unele laude bazate pe efort, ramane valabila ideea ca pentru a reusi trebuie sa depui eforturi. Daca nu lucrezi din greu si inteligent, atunci nu vei putea sa rezolvi problemele. Tocmai de aceea, asigura-te ca te folosesti de strategii, planuri si de stabilirea unor obiective puternice care te vor duce catre versiunea ta de succes.

5. Nu pune eticheta “inteligent” nici altora si nici tie

Da, oamenii pot fi inteligenti, dar nu este nevoie sa aduci asta in discutie. Cuvantul „inteligent” sugereaza ca tu sau o alta persoana ai o capacitate innascuta de inteligenta superioara. Si, desi abilitatile noastre innascute conteaza, multe persoane le supraestimeaza importanta la scara generala, sau in subiecte anume.

Aminteste-ti ca multi oameni inceteaza sa invete activ odata ce absolv o scoala si au o diploma. Cu alte cuvinte, majoritatea oamenilor isi atribuie inteligenta acestei diplome si simt ca nu e nevoie sa invete mai multe, chiar daca acea diploma a fost obtinuta cu ani in urma. Industriile evolueaza si se schimba in fiecare zi, iar ceea ce am invatat acum maxim 2-3 ani e posibil sa nu mai fie relevant astazi.

6. Accepta greselile

Greselile fac parte din proces si sunt necesare pentru dezvoltare. Din nou, concluziile lui Dweck au rezultat din reactiile elevilor la problemele si la greselile pe care le-au facut.

Este un criteriu si un ingredient important pentru a ne determina mentalitatile.
Ca atare, daca vrei sa dezvolti o mentalitate de crestere adevarata, trebuie sa iti accepti greselile.

7. Greselile ca parte a modelului de invatare

Nu numai ca ar trebui sa iti accepti greselile, dar ar trebui sa le si incluzi in procesul de invatare. Si nici macar nu trebuie sa te afli intr-o atmosfera scolara pentru a aplica acest sfat. Cateva exemple importante sunt la locul de munca.

Diferentele dintre mentalitatea de crestere si mentalitatea fixa

Conform Dictionarului Cambridge, definitia mentalitatii este „modul de gandire al unei persoane si opiniile sale”. Insa Dweck priveste termenul “mentalitate” mai degraba ca pe conceptia fata de sine: mentalitatea se refera la parerea ta despre inteligenta proprie – este ea fixa sau schimbatoare?

Mentalitate fixa – Oamenii cu o mentalitate fixa cred ca se nasc cu abilitati fixe si neschimbabile, creand un tavan de sticla pentru succesul lor.

Mentalitate de crestere – Oamenii cu o mentalitate de crestere cred ca abilitatile lor pot fi dezvoltate si consolidate in timp, prin munca si angajament.

Mentalitatea joaca un rol esential in succesul unei persoane si in modul in care aceasta face fata provocarilor vietii. Cei cu o mentalitate de crestere manifesta o rezistenta mai mare. De exemplu, in mediul de lucru, acestia sunt mai capabili sa faca fata provocarilor si sa accepte critici, decat cei cu o mentalitate fixa, care sunt de obicei mai predispusi sa renunte.

Cei cu o mentalitate fixa au nevoie de aprobare, asa cum explica Dweck in cartea sa. „Fiecare situatie necesita o confirmare a inteligentei, personalitatii sau caracterului lor. Fiecare situatie este evaluata; Voi reusi sau nu voi reusi? Voi parea inteligent sau prost? Voi fi acceptat sau respins?”

In schimb, persoanele cu o mentalitate de crestere au in instinct foamea de invatare si dorinta de a munci din greu pentru a obtine rezultate. Acestea sunt caracteristici comune ale proprietarilor de afaceri. Cu o mentalitate de crestere, oamenii vad esecul ca feedback si provocarile ca pe o oportunitate de a invata si de a evolua.
Iata cateva trasaturi comune ale persoanelor care fac parte din aceste doua tipare de mentalitate.

Mentalitatea de crestere

  • Esecul este o oportunitate de a creste.
  • Pot invata sa faca orice isi doresc.
  • Provocarile ii ajuta sa creasca.
  • Efortul si atitudinea le determina abilitatile.
  • Inteligenta si talentul se imbunatatesc permanent.
  • Sunt inspirati de succesul altora.
  • Le place sa incerce lucruri noi.
  • Pun pe primul loc invatarea, si nu obtinerea aprobarii.
  • Rezista in fata esecurilor si merg mai departe.
  • Invata sa ofere si sa primeasca critici constructive.

Mentalitatea fixa

  • Esecul este limita abilitatilor lor.
  • Cred ca fie sunt buni la ceva, fie nu.
  • Au abilitati ce nu pot fi schimbate.
  • Nu le place sa fie provocati.
  • Pot sau nu pot sa faca un lucru anume.
  • Potentialul lor este predeterminat.
  • Renunta atunci cand simt frustrare.
  • Nu pot gestiona critici sau feedback negativ.
  • Se rezuma la ceea ce stiu.
  • Se simt amenintati de succesul altora.

Iata mai jos cele mai demotivante idei preconcepute ale persoanelor cu o mentalitate fixa si cum le poti contracara cu o mentalitate de crestere.

“Esecul este limita abilitatilor”

Aceasta este o trasatura mentala fixa obisnuita si da, vei esua. Vei esua inca o data si inca o data! Totusi, conteaza foarte mult felul in care iti vezi esecurile.

Edison, de pilda, a esuat de fiecare data in incercarile sale de a crea becul. Acele esecuri l-au dus in cele din urma la success, iar rezultatul este ca astazi avem in case lumina!
Ca atare, fiecare moment in care esuam este de fapt o oportunitate de a privi situatia intr-o lumina cu totul noua si de a ne gandi cum am putea face lucrurile diferit, pentru a crea succesul dorit.

Cand gestionezi o afacere sau cand te afli la inceput de drum, vei intalni in mod natural o multime de esecuri pe masura ce vei invata lucruri noi. Ca atare, este important sa inveti din esecurile tale si sa le permiteti sa te ajute sa cresti si sa te dezvolti.
Alternativa mentalitatii de crestere: “vad esecurile ca pe o oportunitate de a invata, de a analiza si de a face lucrurile mai bine data viitoare”.

“Abilitatile mele nu se pot schimba”

Aceasta afirmatie considera ca inteligenta noastra este fixa si imposibil de schimbat. Cu toate acestea, potrivit cercetarilor, creierul uman seamana mult cu un muschi, in sensul ca are nevoie de exercitiu pentru a ramane functional si performant la maxim. Ideea ca inteligenta este fixa a devenit oarecum o notiune depasita.

Daca vom continua sa gasim modalitati de a imbunatati ceea ce stim si ceea ce putem face, atunci ne vom oferi o sansa mai buna de a putea schimba dramatic rezultatele.
Aceasta este o abordare cheie pentru orice proprietar de afacere daca doreste sa isi dezvolte afacerea.
Alternativa mentalitatii de crestere: “efortul si determinarea mea masoara rezultatul si succesul personal”.

Succesul altora este o amenintare

Persoanele cu o mentalitate fixa se simt amenintate de succesul altora si ii permit sa le limiteze realizarile potentiale. Este important sa ne amintim ca toata lumea se afla intr-o etapa diferita a calatoriei; tocmai de aceea este inutil sa te compari cu ceilalti, care pot fi intr-un stadiu diferit al afacerii lor, sau intr-un stadiu diferit de dezvoltare personala si cu siguranta vor avea experiente de viata diferite.

In loc sa te simti amenintat, este mai benefic sa recunosti ca persoanele de succes sunt la fel ca tine – oameni obisnuiti, pe care ii intalnesti la tot pasul, dar care au stiut ce vor si au urmat acel vis.
Toata lumea are potential, nu este rezervat doar catorva oameni speciali. Daca ei pot face ceva, poti si tu!

Alternativa mentalitatii de crestere: “faptul ca altii reusesc ma face sa cred ca si eu pot. Ce anume din ceea ce au facut acesti oameni i-a dus catre succes si cum pot face si eu acelasi lucru?”

Daca vrei sa treci de la stadiul de angajat la cel de proprietar de business, mentalitatea de crestere este extrem de importanta.
Calatoria antreprenoriala vine la pachet cu provocari, iar mentalitatea adecvata te poate ajuta enorm si iti poate stimula increderea.

Cum se formeaza mentalitatea?

In anii copilariei, mentalitatea ne este dezvoltata si influentata de catre parinti, profesori si prieteni. Absorbim ceea ce vedem si auzim, iar apoi experimentam in lume. Pentru ca la acea varsta nu avem aproape deloc la ce sa ne raportam, consolidam aceasta cunoastere, care devine profund inglobata in subconstient.

Pornind de aici, ne formam credinte despre cum functioneaza lumea si care este locul nostru in ea si astfel se formeaza mentalitatea noastra fixa sau de crestere.
Deci, daca mentalitatea ta se formeaza in anii copilariei, in anii preconstienti, iti poti schimba vreodata mentalitatea si daca da, cum?

Cum iti poti schimba mentalitatea?

Este perfect posibil sa iti schimbi mentalitatea si sa te auto-convingi sa gandesti si sa simti mai pozitiv. Iata 3 sfaturi rapide pe care le poti aplica pentru a-ti schimba sau imbunatati mentalitatea pentru un succes superior.
Schimba modul in care vorbesti cu tine insuti. Totul incepe cu gandurile tale.

Daca te surprinzi spunandu-ti mereu „Nu pot face asta”, atunci gandurile tale iti creeaza realitatea si nu vei putea obtine succesul pe care ti-l doresti. Simpla schimbare a exprimarii, de la „nu pot face asta” la „pot s-o fac” poate fi foarte puternica. Repetandu-ti de fiecare data cand te confrunti cu o provocare “pot s-o fac” iti vei schimba mentalitatea si te vei reprograma pentru success.

Schimba limbajul. Odata ce ai modificat esenta dialogului intern, e momentul sa il transformi si pe cel extern. Incepi sa discuti cu oameni care folosesc un limbaj mai pozitiv. Evita sa folosesti expresii precum „nu ma pricep la asta”, si reformuleaza, in schimb, dialogul extern folosind un limbaj mai puternic, pentru a construi o mentalitate de crestere.

Obisnuieste-te sa te concentrezi asupra lucrurilor bune din viata ta in loc sa te plangi si sa vorbesti despre probleme. In acest fel vei incuraja o mentalitate centrata pe abundenta si nu pe frica si lipsa.
Invata si aplica. Una dintre cele mai eficiente modalitati de a-ti schimba mentalitatea este sa modelezi gandirea altora citind carti precum “Mindset” a lui Carol Dweck si altele de acelasi gen.

Citeste cat mai multe carti despre cum functioneaza mintea si creierul uman si invata de la experti in mentalitate, prin cursuri online, evenimente si coaching. De asemenea, poti asculta podcast-uri si viziona videoclipuri pe YouTube pentru a-ti spori cunostintele.

Sursa: https://www.lifehack.org/865687/growth-mindset

https://www.screwtheninetofive.com/differences-between-growth-and-fixed-mindset/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts