O minte relaxata – cheia catre productivitate

5
(1)

Multi oameni vad cheia catre productivitate ca fiind reprezentata de 10 ore de munca sarguincioasa, cu o lista lunga de taskuri in fata, pe care sa le duci la indeplinire, una cate una.

Desi chiar si eu am visat de multe ori la genul acesta de productivitate si de succes, adevarul este ca vorbim despre un obiectiv destul de maret si care de multe ori pare greu de atins. Iar intrebarea vine natural: chiar e posibil sa facem asta? Eu as spune ca nu putem, cel putin nu fara sa ne distrugem mintea.

Parerea unanima este aceea ca pentru a fi cu adevarat productiv, trebuie sa ai o minte limpede. Si stii ce anume iti confera claritate maxima? Ei bine, ai ghicit: faptul ca ii dai mintii tale o sansa se se odihneasca!
Asa cum nu poti ridica greutati timp de 5 ore in continuu la sala de sport chiar daca esti un culturist desavarsit, acelasi lucru este valabil si pentru minte.

Nu numai ca faptul ca o supraincarci nu iti va fi deloc de ajutor pentru productivitate, dar te va afecta serios. O minte supraincarcata este unul dintre cele mai mari obstacole care stau in calea productivitatii.

Asa ca haideti sa aruncam o privire la cateva moduri de a obtine o pauza de relaxare mentala, pentru ca Dumnezeu stie ca e greu sa primim astfel de pauze de la sefii care ne pun la treaba non stop. Asadar, va fi greu – daca nu imposibil – sa ne recapatam controlul asupra psihicului nostru obosit daca nu trecem la fapte!

Mai mult somn!

Stiu ca auzi asta de nenumarate ori, insa somnul bun si de lunga durata chiar conteaza! Nu numai ca el iti reincarca bateriile energetice ale organismului si iti mentine o stare buna de sanatate, dar pe de alta parte ii da si mintii tale posibilitatea de a se odihni. La propriu!

Daca nu incepi ziua de la zero, cu bateria mentala incarcata la maxim, esti deja cu doi pasi in urma si mai putin pregatit pentru productivitate.

Daca ti se pare ca esti usor somnoros dupa amiaza, trage un pui de somn intens de 15-20 de minute, pentru a-ti reincarca rapid bateriile.

Cheia catre productivitate : baterii incarcate!

Studiile au demonstrat ca 20 de minute de somn dupa amiaza ofera mai multa odihna decat 20 de minute de somn dimineata. Si iata cum deja poti auzi butonul de snooze al telefonului tau respirand usurat, in speranta ca o sa ii dai pace cel putin in zilele urmatoare si nu o sa mai incerci cu disperare sa tragi de fiecare 5 minute de somn in plus, dimineata. Iar somnul are mult mai multe beneficii decat acestea.

Muzica

Desi uneori cand lucrez mi se pare ca muzica este un factor care ma perturba, mai ales atunci cand se apropie dead-line-urile pentru predari, este chiar benefic sa asculti muzica atunci cand faci unele task-uri care nu te solicita foarte tare mental sau cand conduci. Pentru mine, singura muzica ce reuseste sa nu imi distraga atentia este jazz-ul sau cea clasica.

Sunt convins ca muzica fara versuri functioneaza mai bine atunci cand ai de lucru si necesiti concentrare, dar sigur ca fiecare are preferintele sale in materie de muzica. Ideea este ca muzica adauga ceva in plus in background care te poate relaxa, dar ca sa nu aiba un efect invers si sa nu iti distraga de fapt atentia in loc sa te relaxeze si atat, ar trebui sa fie ceva simplu, fara versuri.

Cand conduci pe autostrada cu Anotimpurile lui Vivaldi sau ascultand niste Aretha Franklin pare ca te cufunzi cu totul intr-o cada cu apa fierbinte, cu un pahar de sampanie in mana si ca ai parte de relaxarea perfecta! Si desi poate parea ciudat, cateodata asa imi vin unele dintre cele mai bune idei legate de munca, pe care le pun apoi in aplicare cu succes.

Comuta pe alta sarcina

Unul dintre cele mai bune moduri in care ii poti da o pauza mintii tale este sa schimbi sarcina.

Pot scrie ceva la calculator timp de 30 de minute si apoi sa ma ridic de la birou si sa spal o chiuveta de vase, pentru ca apoi sa ma intorc din nou la treaba cu si mai multa energie. Ca sa nu mai vorbim ca probabil in timp ce spal vasele si fac niste ordine prin bucatarie voi lucra cumva subconstient tot la taskul meu de la calculator.

In acest mod productivitatea mea nu este deloc afectata si voi reusi sa imi termin taskurile la timp. Schimbarea sarcinilor poate insemna uneori si schimbarea locului. Poti lucra la o cafenea, poti face un comision, poti face ceva afara, nu conteaza… Important este sa intelegi ca schimbarea locului reprezinta o gura de aer proaspat si o variatie de la eternul loc de munca invechit. Variatia este un condiment al vietii si nu ar trebui sa uti de ea.

Fa ceva amuzant

Faptul ca decizi sa faci ceva distractiv in timpul serviciului si ca iti iei astfel o pauza inseamna ca vei reveni la birou mult mai fresh, ceea ce iti va mari productivitatea. Pauzele sunt la fel de importante, daca nu si mai importante decat munca.

Pauzele pot lua multe forme si singurul lucru obligatoriu cand vine vorba despre minutele tale de relaxare este sa te bucuri de ele. Daca stai la job in fiecare zi aproximativ 10 ore in spatele unui birou, vesnic pe acelasi scaun, intinde-ti putin picioarele facand ceva activ. Incearca sa faci niste belly dancing, de pilda, sau sa iesi la o plimbare prin jurul cladirii, sa te dezmortesti putin. Daca lucrezi cu mainile si stai in picioare, pune-ti fundul pe un scaun pentru cateva momente scurte.

Majoritatea firmelor mari au acum locuri de relaxare in cladire, fie ca este vorba de un simplu bufet sau despre o camera cu jocuri mecanice, sau chiar de o mini gradina unde poti bea o cafea sau un ceai cu colegii sau te poti relaxa pe un balansoar cateva minute, astfel incat sa iti incarci bateriile.
Cel mai important lucru este sa faci pur si simplu ceea ce te face sa te simti bine, dar fara sa depasesti limitele.

Poti citi de asemenea:

Cum să cultivi o atitudine de mulțumire

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts