Cum se pregatesc de victorie cei care obtin rezultate excelente

0
(0)

Ideea ca motivatia duce la succes este un mit fals. Motivatia este rezultatul unui proces si nu o cauza. Nu motivatia este cea care genereaza succesul, ci succesele mici sunt cele care genereaza motivatia constanta si iti permit sa iti atingi obiectivele si sa te distrezi in acelasi timp.
Ideea ca motivatia este o conditie prealabila si o scanteie necesara pentru a apuca pe drumul succesului este un mit inselator.

Motivatia este, de fapt, un rezultat – rezultatul unui proces – si este cea care hraneste satisfactia de a te vedea progresand zi dupa zi.
Motivatia nu este ceva ce detii, ea se obtine atunci cand realizezi un succes mic; este un sentiment de implinire si gratificatie generat de dopamina, un hormon care se activeaza de fiecare data cand faci un progres.

Succesul este un proces, el este repetabil si predictibil, are foarte putin de-a face cu speranta si rugaciunile si o legatura foarte mare cu actiunea, cu sarguinta, cu dorinta si cu realizarea lucrurilor potrivite in modul potrivit, precum si cu constanta.
Drumul catre un obiectiv presupune nenumarate ore de munca si sacrificii care sunt egale cu nenumarate oportunitati de a te simti bine intotdeauna cu privire la ceea ce ai realizat.

Poti gasi o anume satisfactie in realizarile pe care le ai, dar adevarata sursa a fericirii constante si de durata rezida in progres.
Nu trebuie sa te gandesti ca “intr-o zi” vei fi multumit de persoana care esti; poti fi fericit chiar astazi!

Motivatia nu este o scanteie

Motivatia este inteleasa in general ca o scanteie, o premisa, o conditie prealabila, ceva “pre”, pe care trebuie sa il detii inainte de a putea incepe. Ne-am obisnuit sa gandim ca daca nu suntem motivati, nu putem incepe. Fals! Adevarata motivatie vine dupa ce ai inceput, motivatia nu este pasiva, ci activa.

Inceputul este intotdeauna cel mai greu iar misiunea pe care o ai in fata pare descurajanta si de aceea foarte adesea ajungi sa amani. Dar odata ce incepi, un flux de satisfactie iti da o forta noua si o stare de euforie, iar cand reusesti in sfarsit sa incepi ceva ce amani de mult timp, realizezi ca nu este atat de dificil pe cat ti-ai imaginat.
De ce? Pentru ca atunci cand devii mai bun te simti bine, faptul ca esti bun genereaza increderea in tine si competenta, ceea ce la randul sau iti creste stima de sine. Cand incepi sa faci pasi care te duc mai aproape de obiectivul stabilit, procesul devine din ce in ce mai usor. Te simti bine pentru ca esti ocupat si implicat si ai parte de motivatie pentru ca esti in actiune.

Cand incepi, e usor sa mergi inainte

Daca astepti inspiratia, nu vei incepe niciodata, dar trebuie sa stii ca nu exista scurtaturi: adevaratul succes nu vine niciodata peste noapte!
Increderea vine din pregatire. Anxietatea, frica, lipsa de incredere nu apar din senin, ci vin din lipsa de pregatire. Tocmai de aceea, cand vei realiza ca te poti pregati, ca poti capata tehnici care sa te ajute sa fii mai bun si sa imbunatatesti ceea ce incerci sa faci, vei deveni in mod natural mai increzator in tine.

Oamenii de succes nu se nasc cu o putere a vointei mai mare, ei sunt doar mai disciplinati. Ceea ce te conduce catre succes este o combinatie de pasiune si perseverenta, capacitatea de a lucra intens si de a raspunde optimist la esec si la adversitate. Nu este necesar sa ai un dar anume, insa este important sa fii tu insuti si sa depui toate eforturile.

Cand investesti timp si efort, cand progresezi, cand castigi un anumit nivel de pricepere si calificare, devii ceea ce incerci sa obtii, iar in timp vei deveni ceea ce faci. In acest moment nu mai ai nevoie de motivatia sau de puterea vointei – fa ceea ce trebuie sa faci pentru ca asta esti! Fara sa realizezi, vei imbratisa rutina si nu obiectivul. In fiecare zi te vei simti bine cu privire la propria persoana si acest sentiment de implinire va fi motivul pentru care sa o iei din nou de la capat in ziua urmatoare.
Succesul este o ecuatie simpla: succes = motivatie = mai mult succes = mai multa motivatie.

Cu cat concentrarea e mai mare, cu atat sansele de succes sunt mai mici

Un alt mit care trebuie demontat este acela al concentrarii. Un exemplu: ai ajuns azi la timp la birou si ai dus copiii la scoala la timp. De ce? Pentru ca nu ai avut de ales. Daca ai prea multe alegeri este o problema, pentru ca esti fortat sa decizi ce vrei sa faci. De aceea puterea rutinei este atat de importanta: cand urmezi o rutina incetezi sa mai negociezi cu tine, iar rutina devine sarcina. Nu mai este ceva ce alegi sa faci, este pur si simplu ceea ce faci.

Cand te concentrezi mereu pe obiectivul final, nu e nimic motivant. Adesea distanta dintre punctul de inceput si punctul de sosire este prea mare si demoralizatoare. Visele mari sunt inutile. Ele mor si se transforma in regrete fara un proces care sa te ajute sa le atingi.
Tot secretul este sa iti stabilesti un obiectiv clar si sa pui la punct un plan pentru a-l atinge, apoi sa urmezi planul si sa uiti de obiectiv. Ceea ce trebuie sa faci este sa ai vise marete, sa iti stabilesti un obiectiv important, sa te dedici atingerii lui, sa creezi un proces care sa fii sigur ca te va ajuta sa iti atingi obiectivul si apoi sa uiti de obiectiv si sa te concentrezi doar pe proces, pas cu pas.

Obiectivul determina procesul

Gandeste-te doar la ceea ce ai de facut in fiecare zi si iti vei atinge obiectivul! Daca obiectivul tau este sa elimini 15 kg pe an, nu te gandi la numarul total de kilograme sau la termenul final de 1 an, ci gandeste-te in schimb la o dieta cu 300 de calorii mai putin fata de cat consumi acum, iar dupa un an iti vei fi atins obiectivul; daca obiectivul tau este sa scrii o carte, concentreaza-te pe mia de cuvinte pe care va trebui sa o scrii in fiecare zi, nu pe numarul final de pagini.
Odata ce vei avea un obiectiv clar stabilit, va trebui sa faci ceea ce este necesar; nu poti slabi mancand un desert dupa fiecare masa, asa ca nu incepe daca nu esti dispus sa iti asumi sacrificiile.

Cum sa creezi un proces de succes

Stabileste-ti obiectivul

Elimina anxietatea deciziei alegand o rutina care pare rezonabil de promitatoare. Personalizeaza procesul pentru a-l face foarte specific. Stabilirea unui obiectiv clar si specific pentru fiecare zi iti va oferi automat un feedback, indiferent daca respecti sau nu planul.

Refa-ti programul. Multe lucruri se pot schimba. Reajusteaza-ti programul in functie de schimbari, astfel incat procesul sa fie intotdeauna sigur si eficient.

Urmeaza procesul. Pentru a duce la bun sfarsit intregul proces, aspectul important este sa respecti programul. Cand o vei face, felicita-te!

Corecteaza erorile din program. Daca ti se pare ca ceva nu merge cum ar trebui, nu renunta, reprogrameaza. Rezolva orice problema de programare aparuta.

Rezultatele pot varia, asadar adapteaza-te in consecinta, dar nu schimba procesul doar pentru ca esti obosit, plictisit sau ti-e lene; fa schimbari doar daca acestea iti cresc sansele de a obtine succesul suprem. Asteapta ca rezultatele sa-ti spuna daca e ceva de schimbat.

Cuvintele magice: nu mai spune “nu pot”, incepi sa spui “nu”! Nu spune “Nu pot sa mananc dulciuri”, ci spune pur si simplu “eu nu mananc dulciuri”. Cand spui “nu pot”, iti lasi o portita. “Nu pot” are la baza o decizie care depinde de cauze externe, in timp ce un “nu” hotarat vine din interior, este o parte a identitatii tale, definitia a cine esti tu de fapt.

Nu te gandi ca e prea tarziu. Succesul este inevitabil numai privind retrospectiv; el nu este niciodata asigurat in avans, iar planurile nu sunt niciodata perfecte. Oamenii fac lucruri, au diverse initiative care au succes sau care esueaza, invata din greseli, profita de oportunitati si merg mai departe, incercand sa traiasca viata care ii face fericiti.

Cum sa ai cea mai productiva mentalitate

  •  Nu mai cauta scuze sa faci mai putin.
  •  Nu fi influentat de dezaprobarea celorlalti.
  •  Nu mai astepta inspiratia.
  •  Nu mai refuza ajutorul de care ai nevoie.
  •  Nu te mai opri.

Obiective atinse fara sa iti soliciti vointa

Vointa nu este ceva ce ai sau nu, ea tine de necesitate si cu cat exersezi mai mult, cu atat devine mai puternica.

Iata cateva ponturi pentru a reusi sa atingi un obiectiv fara nevoia de a avea o vointa excelenta:

  •  elimina cat de mult posibil optiunile;
  •  fa intai cele mai grele lucruri;
  •  reincarca-te frecvent;
  •  elimina tentatia complet;
  •  refa mediul din jurul tau in asa fel incat sa elimini posibilitatea de a cadea prada impulsului si sa nu mai fii nevoit sa iti pui vointa la incercare: incuie borcanul cu dulciuri in dulap, nu mai cumpara alimente nesanatoase pe care sa le ai mereu la indemana in frigider, pune-ti incaltamintea de jogging in fata patului, astfel incat sa o incalti de cum te trezesti.

Perseverenta

Trebuie sa perseverezi, sa faci lucruri care conteaza, chiar daca nu iti plac. Abordarea invatarii trebuie sa fie sistematica si constanta. Pregatirea, trainingul, experimentarea si rafinarea constanta – acestea sunt lucrurile care te vor conduce catre a obtine lucruri marete.
Secretul pentru a invata este sa faci schimbari mici, sa evaluezi rezultatele, sa renunti la ce nu functioneaza si sa perfectionezi pe mai departe ceea ce functioneaza.

Nu exista scurtaturi, singurul drum e cel dificil!
Nu esti ce crezi sau ce vrei sa fii, esti ceea ce faci!
Ideile fara actiuni nu sunt idei, ci regrete.

Sursa: https://www.tennisworldusa.org/tennis/news/Tennis_Technique/99287/how-someone-who-achieves-great-results-really-prepares-to-win/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts