Cele patru forme ale motivatiei

teama de succes
5
(1)

Motivatiile pentru reusita pot fi intrinseci, intrinseci negative, indentificate sau extrinseci.
Exista patru tipuri de motivatie care ii fac pe oameni sa traverseze perioadele dificile prin care trec, ii fac sa aiba performante bune si ii ajuta sa-si mentina concentrarea pe diferite angajamente.

Aceste forme ale motivatiei isi au originea la nivel extern sau intern, sunt definite de actiune sau de non-actiune si pot fi clasificate ca fiind extrinseci (sursa externa, actiune), indentificate (sursa externa, non-actiune), intrinseci (sursa interna, actiune) si intrinseci negative (sursa interna, non-actiune). Intelegerea acestor forme ale motivatiei este importanta atat pentru individ in sine, cat si pentru companiile care cauta o performanta superioara sau atingerea obiectivelor.

Motivatia extrinseca

Motivatia extrinseca este o influenta externa ce impulsioneaza oamenii sa actioneze sau sa se comporte intr-un mod anume. Poate fi vorba despre indeplinirea unei sarcini sau unui job, dar si a unui obiectiv personal (dorinta de a slabi, de exemplu).
Influentele externe includ recompense, promovari, premii, etc. Daca un profesor poate rasplati un elev cu un premiu pentru castigarea unei dezbateri, o persoana isi poate acorda si singura o rasplata pentru faptul ca a respectat o dieta anume, de exemplu. Poate fi vorba despre un album nou sau despre orice altceva ii face placere.

Problema cu motivatia extrinseca vine in general din inclinatia sa catre asteptari. Atunci cand primesc in mod constant o rasplata pentru un task dus la indeplinire, oamenii o vad ca pe o parte a efortului lor, si nu ca pe o rasplata.
Exista, de asemenea, si problema motivatiei extrinseci lipsite de semnificatie. Efectul motivatiei pe baza de recompensa poate fi incoerent si adesea poate chiar sa nu functioneze.
Daca recompensa functioneaza in cazul unor joburi, oferirea de bonusuri pentru anumite task-uri va atrage mereu oamenii catre aceste joburi si ii va face sa functioneze la nivelul asteptarilor. Insa departamentele de Resurse Umane se straduiesc sa ocupe pozitiile libere cu persoanele cele mai productive si mai creative.

Motivatia intrinseca

Motivatia intrinseca se refera la o motivatie interna, subiectiva, dar despre care se crede ca apare ca rezultat al alinierii actiunilor cu valori sau cu placerea de a indeplini un task anume.
Acest tip de motivatie, desi subiectiva, poate fi accesata intr-o varietate de moduri precum oferirea de recompense care reflecta valoarea, asa cum este titulatura de “angajatul lunii” sau oferirea unei cani de cafea cu mesajul “cel mai bun om de vanzari”.

Tot secretul pentru a intelege motivatia internalizata este relatia cu valorile sau dorintele unei persoane. Oamenii au in general tendinta de a pune un pret mai mare pe faptul ca seful ii lauda spunandu-le “ai facut o treaba foarte buna” sau “bravo”, decat pe un bonus pe care il primesc la sfarsitul anului.
Insa motivatia intrinseca este subiectiva si poate fi dificil de echilibrat si utilizat, in functie de angajati si de ceea ce ii linisteste pe acestia.

Motivatia intrinseca negativa

Motivatia intrinseca negativa este un tip de motivatie internalizata, asemanator motivatiei intrinseci, cu deosebirea ca este o forma negativa de motivatie, ce rezulta din non-actiune (sentimentul de vina pentru ca faci ceva prost sau nu faci deloc, este un exemplu in acest sens).
Aceasta forma de motivatie este similara cu intarirea negativa, dar stimulul pentru motivatia personala este mai degraba intern decat extern.

Motivatia intrinseca negativa este mai comuna decat s-ar putea crede si apare in multe moduri, unul dintre ele fiind reprezentat de comentariile sefilor cu privire la treaba proasta facuta de cineva – declaratii facute adesea pentru a induce sentimentul de vina, menit sa motiveze angajatii sa aiba rezultate mai bune.
Aceasta motivatie se internalizeaza la pachet cu o serie de stari precum furia sau sentimentul de deruta cauzat de interactiuni negative constante sau de incapacitatea de a se multumi pe sine sau persoana care induce sentimentele negative.
Oamenii care suporta comportamente manipulatoare, atitudini pasiv-agresive sau bullying pot forma motivatii intrinseci negative.

Motivatia identificata

Motivatia identificata este o forma de motivatie ce apare ca intelegere sau sentiment ca trebuie sa duci la indeplinire un task anume, fara insa a actiona inca cu privire la aceasta nevoie.
Aceasta este o forma puternica de motivatie intrinseca, ce pregateste persoana sa actioneze.
Oamenii cred adesea ca factorii care influenteaza comportamentul – o rasplata sau o pedeapsa – sunt suficienti pentru a motiva actiunea, insa cel mai adesea motivatia este un proces de construire. De pilda, daca riscul de cancer de plamani ar putea motiva o persoana sa se lase de fumat, o multime de oameni s-ar lasa foarte usor de fumat.

Nevoia si dorinta de a renunta la fumat au nevoie de cele mai multe ori de timp sa ajunga la sinele nostru interior, ceea ce duce la o problema des intalnita: aceea a oamenilor care mor de cancer inainte de a fi suficient de motivati incat sa se lase.
Motivatia identificata este puternica pentru ca punerea in practica creaza adesea o realizare de durata sau o imbunatatire a performantei, insa a astepta pe cineva sa capete motivatia este complet nepractic in multe situatii.

Aceste forme de motivatie ofera perspective diferite, insa cel mai important este ca ele ofera diferite moduri de a accesa motivatia, atat pentru imbunatatirea personala cat si pentru o performanta superioara la locul de munca.

Sursa: https://vincenttriola.com/blogs/ten-years-of-academic-writing/the-four-forms-of-motivation-are-extrinsic-identified-intrinsic-introjected

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts