Ceea ce nu iti spune nimeni atunci cand incepi sa lucrezi la realizarea visurilor tale este ca motivatia e secretul pentru orice. Fara cel putin un tip de motivatie nu vei avea niciun combustibil care sa-ti aprinda focul. Nu vei avea niciun fel de imbold pentru a obtine ceva si nu va exista niciun motiv sa mergi mai departe.
Daca vrei sa iti atingi obiectivele si ai nevoie de ajutor, invata care sunt cele 9 tipuri de motivatie care pot face posibila realizarea visurilor pe care le ai.
Sumar
Cele doua tipuri principale de motivatie
Exista diferite tipuri de motivatie, insa in general ele se incadreaza in doua categorii principale.
1. Motivatia intrinseca
Motivatia intrinseca este acel tip de motivatie in care indivizii sunt motivati de dorinte interne si sunt satisfacuti atunci cand au parte de o recompensa interna.
Sa presupunem ca ti-ai stabilit ca obiectiv sa slabesti si sa devii mai sanatos, motivul acestui parcurs pe care ti l-ai propus fiind imbunatatirea starii de sanatate si un sentiment mai bun cu privire la propriul aspect. Pentru ca dorinta de schimbare vine din interiorul tau, motivatia pe care o ai este una intrinseca.
2. Motivatia extrinseca
Motivatia extrinseca, pe de alta parte, este acel tip de motivatie in care o persoana este motivata de anumite dorinte externe sau de recompense extrinseci.
In loc sa fii motivat de nevoia de a arata mai bine si de a te simti mai sanatos, sa presupunem ca simti o presiune din partea partenerului de viata, care te indeamna sa slabesti si sa iti imbunatatesti aspectul fizic, ambii fiind factori externi. Pentru ca presiunea vine dintr-o sursa externa, acesta este un exemplu de motivatie extrinseca.
Formele minore de motivatie
Toate tipurile de motivatie se incadreaza intr-una dintre cele doua categorii de mai sus. Dupa ce le-am acoperit pe acestea si am dat si exemple pentru fiecare, iata in continuare care sunt tipurile minore de motivatie care au puterea de a-ti influenta viata.
Motivatia bazata pe recompensa
Motivatia bazata pe recompensa este un tip de motivatie utilizata atunci cand stii ca vei avea parte de o recompensa dupa indeplinirea unui anumit obiectiv.
Pentru ca ai ceva de asteptat la finalul sarcinii, in general vei deveni mai determinat sa duci la bun sfarsit respectiva sarcina, astfel incat sa primesti ceea ce ti s-a promis.
Cu cat recompensa este mai mare, cu atat motivatia va fi mai puternica.
Motivatia bazata pe frica
Cuvantul “frica” are o conotatie negativa, insa nu e cazul si cand vine vorba despre motivatie. Oricine se pricepe la stabilirea de obiective si la realizarea acestora stie ca responsabilizarea joaca un rol urias in indeplinirea obiectivelor.
Atunci cand devii responsabil fie fata de o persoana la care tii, fie fata de opinia publica, iti creezi o motivatie inradacinata in teama de esec sau in frica de a-i dezamagi pe ceilalti. Aceasta frica te ajuta sa iti duci misiunea la bun sfarsit, astfel incat sa nu esuezi in fata celor care iti cunosc obiectivele.
Motivatia bazata pe teama este extrem de puternica atata timp cat frica este suficient de puternica incat sa te impiedice sa renunti.
Motivatia bazata pe realizari
Titlurile si pozitiile sunt foarte importante pentru fiecare dintre noi, indiferent ca ne referim la serviciu sau la alte zone ale vietii. Persoanele care sunt in mod constant hotarate sa obtina aceste pozitii si sa castige titluri pe care si le doresc au, in general, o motivatie bazata pe realizari.
Daca cei care folosesc motivatia bazata pe stimulente se concentreaza asupra recompensei pe care o vor primi dupa atingerea unui obiectiv, persoanele care folosesc motivatia bazata pe realizari se concentreaza pe atingerea unui obiectiv efectiv pentru realizarea in sine si pentru sentimentul de implinire care vine la pachet cu aceasta.
Persoanele care au nevoie mereu de stimulente in viata profesionala vor gasi extrem de utila motivatia bazata pe realizari.
Motivatia bazata pe putere
Cei care se simt fericiti sa devina mai puternici sau sa produca shimbari masive vor fi in mod cert alimentati de motivatia bazata pe putere.
Motivatia bazata pe putere este un tip de motivatie care iti da energia de a cauta mai mult control, in general prin utilizarea pozitiilor din anumite organizatii.
Desi poate parea ceva negativ, motivatia bazata pe putere este excelenta pentru cei care isi doresc sa schimbe lumea din jur in functie de propria viziune. Astfel, daca vrei sa creezi schimbari, motivatia bazata pe putere poate fi solutia potrivita pentru tine.
Motivatia bazata pe apartenenta
Oamenii spun adesea ca succesul este dictat nu de ceea ce facem, ci de ceea ce stim. Aceasta convingere este cu atat mai valabila in cazul celor manati de motivatia bazata pe apartenenta.
Persoanele care folosesc motivatia bazata pe apartenenta ca forta propulsoare pentru atingerea obiectivelor reusesc atunci cand se conecteaza cu persoane din pozitii mai inalte decat ei.
De asemenea, ei infloresc atunci cand aceste persoane le lauda munca si realizarile. De aceea, motivatia bazata pe apartenenta este o forta excelenta, ce te poate ajuta sa-ti atingi obiectivele sociale si sa avansezi.
Motivatia bazata pe competenta
Ti-ai dorit intotdeauna sa iti imbunatatesti skillurile si talentele? Unul dintre obiectivele tale principale este acela de a invata cum sa iti faci treaba mai bine sau sa devii mai bun in privinta hobby-ului tau? Daca da, poti avea nevoie de motivatia bazata pe competente.
Motivatia bazata pe competente este un tip de motivatie care te ajuta sa faci eforturi si sa devii mai competent intr-o zona anume, precum si sa iti imbunatatesti abilitatile si talentele.
Acest tip de motivatie este util mai ales atunci cand vine vorba despre insusirea unor skilluri noi si despre gasirea unor moduri noi de a depasi obstacolele cu care te confrunti in diferite zone ale vietii.
Motivatia bazata pe atitudine
Multi dintre noi se confrunta cu neajunsuri legate de atitudine, perspective si convingeri. Aceste pot deveni probleme reale si chiar obstacole in drumul prin viata, mai ales atunci cand incepem sa ne simtim nefericiti si sa ne ratam visele.
Pentru cei care nu reusesc in viata din cauza atitudinii, motivatia bazata pe atitudine este unul dintre cele mai benefice tipuri de motivatie. Ea te poate ajuta sa iti revii si sa mergi mai departe in mod adecvat.
Motivatia bazata pe atitudine este acel gen de motivatie de care au nevoie persoanele care isi doresc foarte mult sa schimbe modul in care percep lumea inconjuratoare si chiar modul in care se percep pe sine. Obiectivele asociate cu constientizarea si schimbarea propriei persoane vor fi atinse cu ajutorul motivatiei bazate pe atitudine.
Concluzie
Motivatia este absolut vitala daca vrei sa iti realizezi visele. Folosind cele noua tipuri de motivatie mentionate mai sus, nimic nu va mai putea sta in calea ta si a determinarii tale de a reusi. Identifica ceea ce incerci sa realizezi in viata si ce tip de motivatie are cele mai multe sanse de a te duce acolo unde iti doresti.
Sursa: https://www.lifehack.org/articles/productivity/6-types-of-motivation-explained.html