5 moduri surprinzatoare de a-ti mentine motivatia

5
(1)

Motivatia este un element vital pentru succes, astfel ca e usor de inteles de ce este un subiect atat de fierbinte in atat de multe domenii. Expertii sunt mereu in cautarea unor modalitati noi de a face lucrurile, incepand de la imbunatatirea motivatiei elevilor si ajungand pana la un plus de motivatie pentru exercitiile fizice.

Exista o multime de teorii si sfaturi menite sa ne ajute sa ne capatam sau sa ne mentinem motivatia, insa ai putea fi surprins de-a dreptul de unii dintre factorii psihologici care pot influenta motivatia! Stiai, de pilda, ca vizualizarea succesului se poate intoarce impotriva ta, avand de fapt efecte inverse? Sau stiai ca stimulentele ii pot face uneori pe oameni sa se simta mai putin motivati?

1. Foloseste judicios stimulentele

Daca unei persoane ii place sa faca o activitate anume, pare de la sine inteles ca le va placea si mai mult daca primesc o recompensa pentru aceasta, nu-i asa? Ei bine, surprinzator… in multe cazuri raspunsul este nu! Oferirea de stimulente pentru activitati pe care oamenii sunt deja motivati sa le faca poate afecta uneori motivatia.

Cercetatorii au descoperit ca recompensarea oamenilor pentru ca fac lucruri pe care sunt deja motivati intrinsec sa le faca poate sa aiba efecte inverse decat cele asteptate.
Nu uita ca motivatia intrinseca vine din interiorul individului, care face o anumita activitate efectiv pentru a se bucura de ea. Recompensa in acest caz este chiar indeplinirea sarcinii.
In situatiile in care copiii sunt recompensati pentru ca fac ceva ce le place deja – de pilda sa se joace cu o anumita jucarie – motivatia lor viitoare de a se angaja in aceasta activitate va scadea, iar psihologii numesc acest fenomen efect de suprajustificare.
Asa ca atentie la recompense. Stimulentele pot functiona bine atunci cand sunt folosite pentru a spori motivatia individului de a se angaja intr-o activitate care altfel nu il atrage. Insa dependenta excesiva de astfel de recompense ar putea ajunge in unele cazuri sa reduca motivatia.

Cum poti folosi acest concept pentru a creste motivatia?
  •  Foloseste cu moderatie recompensele extrinseci.
  •  Recompensele pot fi eficiente daca individul nu are niciun interes intrinsec fata de activitatea respectiva.
  •  Incearca o recompensa extrinseca in timpul perioadei initiale de invatare, dar elimina treptat aceste recompense pe masura ce elevul devine mai interesat de activitate.

2. Introdu o provocare

Cand ai in fata un task de dus la indeplinire, ce ti se pare mai motivant – sa faci ceva usor ce ai mai facut de o suta de ori, sau sa faci ceva aflat in sfera posibilitatilor tale dar pentru care trebuie sa inveti ceva nou sau sa-ti extinzi abilitatile existente? Pentru multi oameni, prima optiune ar putea fi cea mai usoara, dar optiunea mai dificila va fi probabil mai interesanta si mai motivanta.

Daca iti doresti un plus de motivatie pentru a face ceva anume, o modalitate eficienta pentru a pastra scanteia motivationala ar fi sa renunti la aceleasi rutine vechi si sa introduci noi provocari in ecuatie.
Cum poti profita la maximum de aceasta metoda? Lanseaza-ti mereu noi provocari! Inscrie-te la un maraton local. Concentreaza-te pe imbunatatirea timpului sau pe marirea distantei pe care o parcurgi de obicei. Indiferent de obiectivul pe care il ai, adaugarea unei provocari mai mari te poate ajuta sa iti imbunatatesti abilitatile, sa te simti mai motivat si te va duce cu un pas mai aproape de succes.

3. Nu vizualiza succesul

Unul dintre cele mai comune sfaturi pentru a te motiva este pur si simplu sa vizualizezi succesul, insa cercetarile sugereaza ca aceasta metoda poate fi chiar contraproductiva. Problema este ca oamenii se vizualizeaza adesea atingandu-si obiectivele, dar omit sa vizualizeze tot efortul depus pentru a transforma aceste obiective in realitate.
Imaginandu-ti ca ai atins obiectivul dorit, iti epuizezi energia pe care ai putea sa o folosesti pentru a duce la indeplinire sarcina in sine.
Cercetarile anterioare au aratat ca fanteziile idealizate despre viitor anticipeaza in general rezultate slabe, iar cercetarile mai recente au descoperit ca o astfel de vizualizare mentala consuma energia disponibila.

Si atunci, ce functioneaza?

In loc sa-ti imaginezi ca ai succes dintr-o data, imagineaza-ti toti pasii necesari pentru a obtine succesul dorit.
Daca intelegi cu ce fel de provocari te vei confrunta, vei putea face fata mai usor momentului, atunci cand apare.
Planificarea in avans, astfel incat sa stii ce strategii poti folosi pentru a depasi aceste provocari, te poate pregati mai bine pentru a depasi dificultatile cu care te poti confrunta.

4. Preia controlul

Oamenii se simt adesea mai motivati atunci cand simt ca detin controlul asupra a ceea ce se va intampla. Ai facut vreodata parte dintr-un grup in care sa simti ca nu detii controlul asupra rezultatului? Te-ai simtit motivat sa contribui la demersurile acestui grup?
Unul dintre motivele pentru care oamenilor le displace uneori „munca in grup” este ca isi pierd sentimentul de control si contributie personale.

Ce poti face pentru a detine controlul in situatii de grup?
  •  Daca lucrezi intr-un grup (sau incerci sa motivezi un grup de adepti), gasirea unei modalitati de a face fiecare persoana sa se simta puternica si influenta iti poate fi de un real folos.
  •  Ofera indivizilor control asupra modului in care contribuie la prezentarea sau utilizarea ideilor lor.
  •  Permite membrilor grupului sa determine ce obiective doresc sa urmareasca.

5. Concentreaza-te pe proces, nu pe rezultat

Concentrarea permanenta asupra rezultatului, asupra succesului sau esecului, poate afecta serios motivatia. In cercetarea sa asupra diferitelor moduri de gandire, psihologul Carol Dweck a descoperit ca laudand copiii pentru trasaturi stabile (inteligenta sau frumusetea, de pilda) poti contribui la reducerea motivatiei si staruintei lor in viitor.

Acest tip de lauda ii determina pe oameni sa dezvolte ceea ce cunoastem drept “mentalitate fixa”. Oamenii cu aceasta mentalitate sunt convinsi ca au niste caracteristici personale pur si simplu innascute si care nu se pot schimba. Ei cred ca oamenii sunt fie destepti, fie prosti, draguti sau urati, atletici sau non-atletici si asa mai departe.

Cum poti evita dezvoltarea unei mentalitati fixe?
  •  Laudand eforturile, mai degraba decat trasaturile.
  •  Incercand sa te concentrezi pe calatoria catre atingerea obiectivelor, in loc sa te focusezi doar pe rezultat.
  •  Ce ai invatat din proces? Nu uita, calatoria este la fel de importanta ca si rezultatul.
  •  Ce actiuni au fost mai eficiente si ti-au adus mai multe satisfactii? Evaluandu-ti eforturile, iti vei putea regla actiunile viitoare pentru a obtine rezultate mai bune.

Asadar, fie ca incerci sa slabesti, sa alergi la un maraton, sa castigi o diploma sau sa atingi un alt tip de obiectiv, motivatia joaca un rol esential in succesul sau esecul tau general. Unele dintre ideile de mai sus pot contrazice ideile pe care le ai in acest moment despre ce anume functioneaza si ce nu functioneaza cand vine vorba despre motivatie. Incearca insa sa incluzi cateva dintre aceste strategii in obiceiurile tale zilnice pentru a-ti imbunatati entuziasmul si a te indrepta catre succes.

Sursa: https://www.verywellmind.com/surprising-ways-to-get-motivated-2795388

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts