Atacurile la persoana si cum le putem evita

5
(2)

Daca nu ai observat pana in acest moment, oamenii se cearta peste tot in ultima vreme. Evenimentele politice si sociale curente din intreaga lume par sa fi dus la dispute si argumentari record. Daca pana in urma cu putin timp feed-urile de Facebook erau pline de postari cu pisici, bancuri si poze cu copiii prietenilor, acum peste 70% din postarile din social media sunt de natura politica, iar tonul este unul destul de virulent.

In mod cert exista motive pentru situatia actuala, iar oamenii devin din ce in ce mai activi din punct de vedere politic, chiar si cei care inainte nu aveau astfel de preocupari. Cu totii au opinii, mai mult sau mai putin bazate pe argumente, si nimeni nu are o problema din a le expune cu voce tare, oricand si oriunde.

Insa chiar si in vremuri critice este extrem de important sa ne asiguram ca schimburile de opinii, fie ele si in contradictoriu, au loc in mod civilizat si pastrand respectul cuvenit.
Numai ca tinand cont de cat de impatimiti sunt oamenii cu privire la problemele actuale ale societatii, discutiile in contradictoriu civilizate par un concept mai usor de enuntat, decat de respectat!
Pentru ca in jurul nostru exista tot felul de oameni, cu tot felul de pareri, este important sa delimitam intotdeauna persoanele de ideologiile pe care le sustin. Pornind de la aceasta idee, iata mai jos cateva sfaturi legate de modul in care poti mentine certurile la nivel de idei, fara sa aduci atingere oamenilor care sustin ideile respective.

Evita atacurile la persoana

Este important ca oamenii sa evite atacurile la persoana – acele situatii in care un vorbitor ataca persoana cu care discuta in contradictoriu, mai degraba decat pozitia sau atitudinea pe care acesta o expune.

Sa presupunem ca esti un sustinator fervent al ideii cotrolului strict al uzului de arme. Si discuti in contradictoriu cu o alta persoana, al carui punct de vedere pe aceasta tema este diametral opus fata de cel pe care il sustii tu. Se poate intampla sa ai tendinta sa il jignesti pe cel cu care stai de vorba, numindu-l cap sec sau prost, la fel cum il poti numi insensibil sau lipsit de inima, sau ii poti spune direct cam ce poate face cu armele lui. La fel de bine, partenerul tau de disputa poate veni si el cu astfel de atacuri la adresa ta.
Este un fapt comun ca oamenii sa se implice in astfel de atacuri directe la persoana? Ei bine, da, se intampla tot timpul!

Evitarea acestor atacuri la persoana este, insa, un element de baza al discursului civilizat. Iar daca vei reflecta cu atentie, vei intelege ca atacurile la persoana nu reprezinta nimic altceva intr-o disputa decat niste argumente eronate. Intelegand acest fapt simplu, vei fi mai pregatit sa le eviti data viitoare. Desi nimeni nu e perfect…

De ce lansam atacuri la persoana?

Poate parea paradoxal, insa in realitate persoanele care nu sunt de acord asupra unor probleme au mult mai multe lucruri in comun decat pare. Cei care discuta aprins in contradictoriu pe teme politice impartasesc de cele mai multe ori grija fata de binele societatii si pentru viitorul tarii, de pilda.

Stim, in teorie, ca ar trebui sa fim in stare sa discutam despre politica, fie si in contradictoriu, fara sa ne enervam unul pe celalalt. Insa putem pune asta in practica?!
Unul dintre motivele pentru care ajungem sa lansam atacuri la persoana isi are radacinile in prejudecatile noastre dispozitioniste (Ross&Nissbett, 1990). In perceptia sociala, avem tendinta de a vedea comportamentele celor din jur drept indicatori ai trasaturilor fundamentale pe care acestia le poseda. Acest proces socio-psihologic ne determina sa vedem dispozitiile fundamentale drept cauze pentru tot felul de comportamente.

Un aspect interesant in mod deosebit daca luam in considerare faptul ca foarte mult research in domeniul socio-psihologiei arata de fapt ca trasaturile fundamentale sunt adesea foarte putin predictive pentru comportamentele reale. Si cu toate acestea, atunci cand vedem un comportament, ne gandim (justificat sau nu) la trasaturi esentiale.
Prejudecatile dispozitioniste, in acest caz, sunt fundatia psihologica a atacurilor la persoana.

In concluzie

Putem mult mai mult! Desi suntem complet indreptatiti la opinii politice – si suntem, de asemenea, indreptatiti sa exprimam aceste opinii intr-o varietate de moduri, traim intr-o lume cu destule dezacorduri si cu o multime de puncte de vedere pe tot felul de probleme. Avem o tendinta foarte pregnanta de a-i percepe pe cei care nu sunt de acord cu punctele noastre de vedere politice in tot felul de moduri negative. Cand auzim ca cineva nu este de acord cu pozitia noastra politica, prejudecatile dispozitioniste ne inversuneaza complet, in asa fel incat ajungem sa lansam un atac la persoana.

In aceste timpuri, trebuie sa ne reamintim ca in final cu totii suntem oameni si suntem parte a aceluiasi scenariu. Si oricat de greu ar parea, majoritatea oamenilor – indiferent de pozitia politica – au de cele mai multe ori aceleasi obiective de a face din aceasta lume un loc mai bun. Intr-un climat asediat de dezacorduri, haideti sa ne reamintim ca orice discurs ar trebui sa fie respectuos si civilizat! Evitarea atacurilor la persoana este sfatul care sta la baza celor mai bune practici in discursul politic.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts