8 ponturi pentru a evita procrastinarea

5
(1)

Probabil ca ai fost macar o data in situatia de a amana la nesfarsit inceperea sarcinilor de serviciu, sau a temelor, sau a oricarei activitati care nu iti parea deloc atractiva… Liceenii stiu cel mai bine ce inseamna, pentru ca nu de putine ori au amanat sa isi inceapa temele, sa isi finalizeze un proiect sau sa se apuce de invatat pentru un test inevitabil.
De asemenea, procrastinarea este frecventa si in randul studentilor. Cu totii stiu ce au de facut, dar pur si simplu nu vor sa faca ceea ce trebuie si evita.
E usor sa amani pana in ultimul moment sarcinile grele, neplacute, sau care iti consuma mult timp, insa daca o faci, probabil ca va trebui sa apelezi pe ultima suta de metri la nopti pierdute si la un adevarat maraton plin de stres. Pentru a evita stresul inutil, iata mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta sa stai departe de procrastinare.

Organizeaza-te

E mult mai probabil sa amani sarcinile daca nu ai un plan bine stabilit, sau o idee de la care sa pornesti pentru a duce la bun sfarsit o activitate. Poti investi intr-un planner, pentru ca lucrurile sa fie cat mai clare. Incepi sa tii evidenta tuturor sarcinilor pe care le ai de dus la indeplinire si a dead-line-urilor pentru acestea. Organizarea iti ofera un cadru de lucru mai ordonat si calculat.

Elimina factorii de distragere a atentiei

Eliminarea factorilor care iti distrag atentia este un alt mod in care poti evita procrastinarea. Chiar daca nu ii elimini complet, simplul fapt ca reduci cauzele de distragere a atentiei va mari sansele de a face ceea ce trebuie. Inchide-ti asadar telefonul, retrage-te intr-un loc linistit si asculta muzica clasica sau sunete albe, pentru a elimina orice zgomot din jur.

Stabileste-ti prioritati

Stabilirea de prioritati in munca pe care o faci si in task-urile pe care le ai de dus la indeplinire este un alt mod prin care poti evita procrastinarea. Fa-ti in fiecare saptamana o lista cu tot ceea ce ai de dus la bun sfarsit. Asigura-te ca abordezi intai cele mai importante sau cele mai urgente sarcini. Abia apoi poti parcurge si restul task-urilor de pe lista. Elimina intai lucrurile dificile de pe lista, in asa fel incat tot ce urmeaza sa para mai usor de gestionat.

Stabileste obiective

In parte, motivele pentru care ai mereu tendinta de a amana este ca ceea ce ai de facut pare coplesitor. E mult mai usor sa incepi un proiect atunci cand stabilesti obiective simple si accesibile, decat sa te confruntati cu un plan amplu si vag. In loc sa va spui: „O sa invat la chimie in seara asta”, poti spune „O sa invat capitolul sase din cartea de chimie in seara asta”. In acest fel obiectivele tale vor fi mai putin intimidante si mai accesibile.

Stabileste deadline-uri

Un alt sfat prin care poti evita procrastinarea este sa iti stabilesti termene. Multi elevi sau studenti raman blocati in eterna propozitie “fac maine”, iar acel maine nu mai vine niciodata! Este extrem de important sa iti stabilesti o data fixa pentru finalizarea unui proiect sau pentru indeplinirea unei sarcini. Scopul tau trebuie sa fie acela de a duce la bun sfarsit proiectele si temele cu una sau doua zile inainte. Astfel, daca se intampla ceva neasteptat, tot iti va ramane timp sa le termini.

Ia o pauza

Un alt mod prin care poti evita procrastinarea este sa iei din cand in cand cate o pauza de la activitatea scolara. Fa o pauza de 10-15 minute, asculta muzica, fa o plimbare sau tipa intr-o perna… practic, orice te deconecteaza de la activitatea scolara si iti permite sa te relaxezi. Un studiu al Universitatii de Stat din Oregon arata ca o simpla pauza are puterea de a spori concentrarea, de a reduce stresul si te poate ajuta sa retii mai bine informatiile.

Ofera-ti o rasplata

Recompensele pot reprezenta un stimulent pentru a duce la bun sfarsit o sarcina si pentru a evita procrastinarea. Dupa ce ai invatat pentru un test pe care urmeaza sa il dai sau ai dus la bun sfarsit o tema, te poti gandi la o recompensa. Poate fi si ceva simplu, precum un episod din serialul tau preferat.

Asuma-ti raspunderea

Asumarea raspunderii pentru terminarea la timp a temelor, pentru invatat si pentru obtinerea de rezultate bune este un alt sfat util pentru a evita procrastinarea.
Desi e usor sa gasesti motive sa nu inveti, sa iei pauze inutile sau extra-lungi, opreste-te inainte sa faci asta. Nu uita ca esti responsabil pentru sarcinile pe care le duci sau nu la bun sfarsit, pentru testele la care reusesti si la care nu, precum si pentru rezultatele tale. Daca ai nevoie de ajutor pentru a-ti asuma raspunderea, roaga un prieten sau un membru al familiei sa-ti verifice obiectivele, termenele si realizarile.

Sursa: https://www.collegedata.com/resources/campus-life/8-tips-to-avoid-procrastination

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts