7 secrete pentru fericire si succes in viata

0
(0)

Ti se intampla sa petreci timp gandindu-te la viata? Te-ai suprins vreodata incercand sa ii descoperi sensul? Daca raspunsul tau este DA, probabil ca ai observat pana acum ca gandul la viata per ansamblu nu face decat sa nasca si mai multe intrebari… Ce este succesul? Ce este fericirea? Cum stim sigur cand le atingem? Ce inseamna o viata implinita?

Oricat ai incerca nu vei reusi sa gasesti un raspuns universal valabil. Depasesti o dificultate sau atingi un obiectiv si ti se pare ca ai atins fericirea… pana cand un nou obiectiv sau o noua provocare apare in cale si o iei de la capat…Iar asta te face sa te intrebi daca succesul si fericirea exista cu adevarat, sau daca sunt doar niste prieteni temporari. Renumitul autor Daniel Klein are chiar o carte care se numeste “Imediat cum gasesc sensul vietii, il schimba!

Majoritatea oamenilor vor sa fie fericiti. Insa in acelasi timp vor si sa aiba succes. E adevarat ca fiecare persoana poate avea o definitie individualizata cu privire la ceea ce inseamna fiecare dintre aceste lucruri, insa dorinta generala de a duce o viata lipsita de stres, de griji, de anxietate si de frica, o viata fericita si plina de succes, este constanta.

Si totusi, desi ne dorim sa fim fericiti si sa avem succes in viata, lucrurile nu stau nici pe departe asa. De cele mai multe ori ne petrecem mai mult timp adanciti in emotii negative decat in cele pozitive. De la relatii la finante, de la cariera la sanatate si la obiective personale, de foarte multe ori nu putem depasi stresul asociat cu grijile cotidiene.
Iar daca punem toate acestea cap la cap cu sperantele si visele pentru viitor si cu esecurile constante cu care ne confruntam atunci cand incercam sa obtinem ceva notabil, nu este de mirare ca ajungem sa fim in cea mai mare parte a timpului nefericiti si lipsiti de succes! Si atunci… cum reusim sa facem contrariul? Care sunt secretele pentru fericire si succes? E posibil oare sa reusim sa atingem aceste obiective in viata?

Rapunsul este DA, exista un drum catre fericire si o autostrada catre succes. Singura problema este ca multi oameni aleg sa nu o ia pe aceste drumuri. Ele sunt drumuri mai putin batute, pentru ca sunt mai greu de strabatut. Inceputul este intotdeauna stancos si abrupt, suficient de prost incat sa ii faca pe multi sa renunte si sa se intoarca, iar parti ale drumului sunt efectiv de netrecut.
Dar pentru cei care sunt dispusi sa faca eforturi, acele drumuri ce par de nestrabatut vor duce pana in final la strazi mai usoare. Dsri inceputurile sunt grele, cu doza adecvata de concentrare si ambitie, se poate, pas cu pas, zi cu zi! Fericirea si succesul sunt acolo si le poti obtine, atata timp cat esti gata sa faci eforturi la inceput de drum.

Ce inseamna sa fii fericit si de succes

Cand vorbim despre fericire si succes, vorbim despre doua lucruri diferite. Ceea ce face o persoana sa se simta fericita nu coincide intotdeauna cu ceea ce o face sa se simta de succes. Dar uneori se intampla sa coincida. Pentru a obtine fericirea sau succesul ai nevoie in primul rand de o definitie a ceea ce inseamna ele pentru tine.
E foarte usor: pentru a avea succes am nevoie de multi bani” vor spune unii, convinsi ca banii vor fi bineveniti si la categoria fericire. Insa ceea ce nu realizam intotdeauna este ca banii nu aduc si fericirea. Uneori banii aduc mai multe probleme. Totul depinde de la persoana la persoana si, de asemenea, depinde de experientele care ti-au modelat convingerile.
Oricum ar fi, trebuie sa definesti ce inseamna fericirea si succesul pentru tine. Vrei sa fii fericit ? Nici o problema. E posibil sa fii fericit chiar in acest moment. Fericirea este realizabila, chiar aici si chiar acum, indiferent de ce se intampla in viata ta.

Gandeste-te ce anume te face fericit si scrie acel lucru. Gandeste-te, de asemenea, la ceea ce te-ar face sa te simti de succes si scrie. Aceasta este o conditie prealabila pentru realizarea lucrurilor pe care ti le doresti. Fara a scrie ceea ce gandesti, cele doua notiuni vor ramane ceva abstract. Iar obiectivele care raman in abstract sunt intotdeauna de neatins.
Odata ce iti dai seama ce inseamna cele doua notiuni pentru tine, esti deja cu un pas inainte. Pasul urmator este sa treci la actiune si sa creezi cateva obiceiuri care te vor ajuta sa ajungi acolo.

Exista 7 secrete esentiale ale fericirii si succesului, care te vor ajuta sa concretizezi cele doua lucruri.

1. Recunostinta

Fericirea si succesul sunt precedate de recunostinta. Trebuie sa reusim cu fericire, in loc sa incercam sa fim fericiti. Succesul nu ar trebui sa hraneasca fericirea. Fericirea ar trebui sa hraneasca succesul. Daca suntem fericiti si facem ceea ce ne place, succesul va deveni un produs secundar. Pe de alta parte, daca fericirea se bazeaza pe succes, lucrurile bune nu vor veni niciodata.

Un alt aspect important este concentrarea. Pe ce ne concentram in viata? Ce ne dorim cel mai mult? Care sunt motivele pentru care ne concentram pe aceste lucruri si ni le dorim? Cand ne concentram asupra a ceea ce nu avem, traim intr-o stare de lipsa. Ne dam seama cat pierdem sau cat de mult ne lipsesc resursele pentru a face lucrurile pe care ni le dorim cu adevarat.
Traind intr-o stare de lipsa ne facem un deserviciu imens. Toata concentrarea noastra se muta pe starea de lipsa. Vedem doar partea negativa, care vine din faptul ca nu avem ceea ce ne dorim in viata. In schimb, daca ne concentram pe abundenta si suntem recunoscatori pentru ceea ce avem, chiar si atunci cand trebuie sa trecem prin durere si esec, traim intr-o stare de abundenta.

Fericirea si succesul nu vor veni niciodata pana cand nu vom fi complet recunoscatori pentru ceea ce avem. Chiar daca ni se pare ca nu avem decat probleme, trebuie sa fim recunoscatori pentru ele. Pentru ca, daca ar fi sa ne comparam problemele cu cele ale altor oameni, e posibil sa ne placa mai mult problemele noastre! Sau ceea ce numim noi probleme… Intotdeauna exista oameni care duc o viata mult mai proasta decat a noastra. Exista atrocitati de nedescris, fix in acest moment, in locuri in care oamenii nu au aceleasi oportunitati ca noi. Tocmai de aceea trebuie sa fim intotdeauna recunoscatori pentru ceea ce ni s-a dat, indiferent ce ar fi.
Cand traim intr-o stare de abundenta si recunostinta, fericirea si succesul vor aparea pana la urma. Dar daca nu putem depasi starea de lipsa, fericirea si succesul vor fi mereu efemere. Chiar daca le vom atinge, va fi doar o stare momentana de fericire sau de succes, care va disparea imediat ce se instaleaza urmatoarea dorinta.

Pentru a deprinde obiceiul recunostintei, ia o bucata de hartie si noteaza toate lucrurile din viata ta pentru care esti recunoscator. Fa asta timp de cel putin 15 minute in fiecare zi. Nu te gandi si atat, pune efectiv totul pe hartie, pentru ca scrisul duce lucrurile din abstract in realitate.
Chiar daca spui ca nu ai nimic pentru care sa fii recunoscator, in mod cert vei gasi ceva! Poti fi recunoscator pentru ca traiesti si stai pe picioarele tale. Poti fi recunoscator pentru faptul ca poti citi si scrie, ca ai ratiune si logica. Poti fi recunoscator pentru prieteni, familie, animale de companie, mancarea din farfurie, hainele pe care le porti, acoperisul pe care il ai deasupra capului si lista poate continua.

2. Fii prezent

Nu exista nimic care sa distruga momentul prezent mai mult decat faptul ca esti captiv in trecut sau ca iti faci griji in mod constant cu privire la viitor.Insa din pacate multi dintre noi au pobleme in a fi prezenti. Nu putem aprecia ideea de “aici si acum”. De cele mai multe ori suntem mai ingrijorati de ceea ce se va intampla maine sau de ceea ce s-a intamplat ieri, in loc sa ne oprim si sa fim pur si simplu prezenti.

Ce inseamna a fi prezent? Si de ce este prezenta o cheie pentru fericire si succes? La fel ca si in cazul recunostintei, faptul ca suntem prezenti ne leaga de acest moment. Ar trebui sa ne oprim pentru a aprecia miracolele vietii, frumusetea tuturor lucrurilor din jurul nostru si calatoria pe care o numim viata. In acest fel vom reusi sa depasim temerile legate de ziua de maine si regretele legate de ziua de ieri.

Atunci cand suntem prezenti, ajungem sa apreciem inerent viata. Asta nu inseamna ca vom ajunge sa ignoram problemele, pentru ca ele sunt un semn de viata. Vom avea intotdeauna probleme; daca ai impresia ca vei avea success si ca vei fi fericit atunci cand problemele tale vor disparea, te inseli! De probleme nu vei scapa niciodata!
Si, desi problemele pot provoca durere sau neplaceri, tot ele ne permit sa crestem ca oameni, sa invatam, sa intelegem, sa devenim mai empatici si sa avem noi revelatii despre viata. Fiind prezenti recunoastem ca avem probleme, dar nu permitem problemelor sa ne tulbure linistea sufleteasca.

3. Gestioneaza eficient timpul

Un obicei care iti va influenta atat fericirea, cat si succesul in viata per ansamblu, este abilitatea de a gestiona eficient timpul. Persoanele care stiu sa gestioneze timpul in mod eficient stiu sa tina sub control obligatiile in viata si stiu cum sa jongleze cu situatiile, astfel incat sa mearga mai departe. Astfel de persoane se concentreaza pe obiectivele lor pe termen lung si acorda prioritate activitatilor care ii vor ajuta sa avanseze.

Cand nu gestionam in mod eficient timpul, marim sansele de a fi coplesiti de stres, anxietate, frica si griji. Suntem atat de prinsi in tumultul cotidian care inseamna raspunsuri la factorii de stres obisnuiti, incat nu suntem in masura sa abordam preventiv aspecte care ar contribui la evitarea crizelor si a situatiilor de urgenta in viitor. Uitam sa platim facturi, uitam de intalniri si nu reusim sa ne organizam activitatile astfel incat sa atingem obiectivele pe termen lung.

De asemenea, atunci cand nu ne gestionam timpul in mod adecvat, avem tendinta de a amana chestiuni importante, de a socializa in exces si de a ne uita prea mult la televizor. Aceste aspecte care ne irosesc timpul ne indeparteaza de obiectivele mai mari si pe termen lung. Astfel, devenim mai nefericiti atunci cand nu reusim sa indeplinim lucrurile pe care ni le dorim cu adevarat in viata si incepem sa ne complacem in nefericire atunci cand realizam ca facem pasi inapoi in loc sa avansam catre obiectivele noastre.
Cu totii avem acelasi timp la dispozitie. Avem doar 24 de ore pe zi, ceea ce echivaleaza cu 1.440 de minute sau 86.400 de secunde. Nici o persoana, oricat de bogata sau saraca, inalta sau scunda, indiferent de culoarea pielii, de religie sau de locul din care provine, nu are mai mult timp decat altele. Timpul este cel mai important egalizator.

Asadar, e clar ca nu timpul pe care il avem la dispozitie este reponsabil pentru starea de nefericire si nici nu este un factor care sa ne tina la distanta de obiectivele noastre. In schimb, ceea ce facem cu putinul si pretiosul timp pe care il avem, conteaza cu adevarat. Gaseste un sistem bun de gestionare a timpului si transforma-l intr-o obisnuinta. Nu permite vietii sa te doboare. Concentreaza-ti energia si entuziasmul, gaseste un sistem care functioneaza pentru tine si pune-l la treaba!

4. Stabileste-ti obiective mai inteligente

De foarte multe ori ceea ce ne tine departe de succes, indiferent de definitia personala pe care o dam succesului, este incapacitatea noastra de a stabili obiective in mod corect. In mod cert stii ce inseamna sa iti stabilesti un obiectiv la care sa renunti apoi, Cu totii am trecut prin asta. Iar ceea ce ne-a stat in drum a fost in mod cert procesul de stabilire a obiectivului. Atunci cand stabilim obiective pasive – in sensul ca nu le transpunem in scris, nu le definim in detaliu si nici nu cream un plan pentru atingerea acestor obiective – avem tendinta de a esua sau de a renunta la un obiectiv. Dar pentru persoanele care isi stabilesc obiectivele intr-un mod corect si inteligent, succesul este mult mai aproape si mai realizabil.

Obiectivele SMARTER (Specific, Meaningful, Achievable, Relevant, Time-Based, Evaluated si Re-Adjusted) inseamna obiective clare, importante, realizabile, relevante, dependente de timp, evaluate si cu abordari –re-ajustate, pe care le poti folosi pana cand vei reusi. Acesta este un proces important in reteta succesului, iar oamenii care nu il urmeaza au parte de o reusita mult ingreunata.
Daca vrei sa stabilesti obiective SMARTER, ia o foaie de hartie si treci pe ea tot ce iti doresti. Nimic nu va functiona fara a fi pus pe hartie. Ce vrei exact? Descrie in detaliu. Nu spune doar ca vrei sa fii milionar in euro sau sa fii slab. Numeste o cifra exacta la care ai vrea sa ajungi, sau un prag de greutate unde ai vrea sa te situezi, si stabileste o data exacta pentru realizarea acestui deziderat.
Atata timp cat aceste obiective sunt semnificative, in sensul ca nu sunt doar obiective superficiale, iar in spatele lor exista o forta determinanta, mai puternica decat tine, atunci vei ajunge acolo.

5. Stabileste o rutina motivanta pentru dimineata

Totul incepe si se termina cu o rutina motivanta de dimineata. Ceea ce faci dimineata va stabili ritmul intregii zile. De asemenea, va dicta deznodamantul vietii tale. Daca vrei sa fii fericit si sa ai succes, creeaza-ti un set de obiceiuri pentru dimineata care sa te stimuleze sa mergi in directia potrivita. Combinatia corecta de obiceiuri cotidiene poate face diferenta.

Obisnuinta este atat de importanta pentru noi incat uitam sa facem lucrurile benefice pentru viata noastra, pentru ca suntem prinsi in obiceiuri vechi. Suntem cufundati in obiceiuri si rutina si nu neaparat unele care ne fac bine! De obicei, suntem prea ocupati sa raspundem vietii si cerintelor sale coplesitoare pentru a mai lua taurul de coarne.
Dar daca vrem sa mergem inainte, sa reusim si sa ne simtim impacati cu noi insine, avem nevoie de o rutina motivanta cu care sa incepem fiecare zi. Aceste obiceiuri trebuie sa fie programate pentru momentul de inceput al zilei, atunci cand mintea este proaspata si beneficiem de maximum de claritate.
Trezindu-ne suficient de devreme incat sa respectam o lista intreaga de obiceiuri bune, ne setam de fapt pentru succes si pentru fericire.
Trezeste-te devreme, ia un mic dejun bun, antreneaza-te timp de 20 de minute, fa yoga sau mediteaza si pune pe hartie cateva obiective pentru ziua in curs. Nu trai viata din inertie. Preia controlul, apuca fraiele si fii inspirat si motivat sa realizezi ceva, ajutandu-i pe ceilalti si pe tine insuti.

6. Rezolva cele mai importante taskuri ale zilei

Cele mai importante sarcini ale zilei sunt o parte integranta a succesului. Ele iti vor oferi una dintre cele mai importante solutii pentru atingerea obiectivelor pe termen lung. Nu este intotdeauna usor sa respecti sarcinile de baza ale unei zile, mai ales atunci cand te simti atat de stresat sau de coplesit de viata. Dar este absolut necesar, daca vrei sa ajungi unde ti-ai propus.

Identificarea celor mai importante sarcini ale zilei este o parte esentiala a acestui demers. Vorbim despre lucrurile importante, dar nu urgente, necesare pentru a-ti atinge obiectivele pe termen lung. Odata ce ti-ai identificat taskurile zilei, incearca sa le rezolvi inca de dimineata, dupa rutina motivationala.
Nu exista zi in care sa nu putem intrerpinde actiuni – fie ele mai mici sau mai mari – care sa ne ajute sa avansam catre obiectivele stabilite. Atata timp cat le poti identifica si le poti pune in aplicare, poti reusi. Numai ca nu vei reusi peste noapte, iar acesta este un punct care pe multi ii frustreaza.

7. Concentreaza-te pe sanatate si pe o stare de bine

Sanatatea este o parte importanta a formulei fericirii si succesului si un atu pentru realizarea acestora. Cand facem lucruri care ne afecteaza, mancand prea mult, consumand alcool in exces, consumand droguri recreative si altele asemenea, nu vom resimti efecte negative doar la nivel fizic, ci si la nivel mental.

Alcatuirea chimica si neurochimia creierului, care determina organismul sa secrete hormoni de stres atunci cand abuzam de substante sau nu avem grija de modul in care aratam, rasfatandu-ne cu o serie intreaga de placeri hedoniste, pot afecta motivatia si dorinta de a ne imbunatati vietile.
Concentrarea generala trebuie sa fie pe sanatate, iar ziua trebuie sa inceapa si sa se sfarseasca intr-un mod sanatos. Asta nu inseamna, insa, ca viata trebuie sa fie plictisitoare, dar daca vrei sa evoluezi, sa fii fericit si de succes, va trebui sa te asiguri ca te alimentezi cu lucrurile potrivite. “Mens sana in corpore sano. ”- Asa merg lucrurile! De la proteina slaba pana la reducerea aportului caloric, al bauturilor non-acoolice si necarbonatate, si mancaruri mai putin grase, trebuie sa ne concentram pe ce mancam, fie ca este lichid sau solid.

De asemenea, trebuie sa ne stabilizam mental. Trebuie sa incercam concepte precum meditatia si relaxarea mintii. Fa un curs de yoga sau urmeaza un program de exercitii, astfel incat sa incepi sa incluzi obiceiurile sanatoase in viata ta. Nu este usor, dar in mod cert va deveni mai usor in timp, atata timp cat vei continua sa repeti comportamentele corecte.
Potrivit unui studiu, formarea obisnuintei necesita intre 18 si 254 de zile, cu o medie de 66 de zile pentru a se solidifica. Asadar, fie ca incerci sa renunti la un obicei prost sau sa institui unul nou, vei avea nevoie de timp. Nu te descuraja daca nu se intampla imediat!

Sursa: https://www.wanderlustworker.com/7-keys-to-happiness-and-success-in-life/

https://easternmirrornagaland.com/life-success-and-happiness/

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts