Echilibrul intre munca, viata, succes si fericire

5
(2)

In lumea afacerilor asa cum arata ea astazi, liderii si organizatiile trebuie sa fie mai constienti ca niciodata de modul in care angajatii lor reusesc sa echilibreze cerintele muncii cu activitatile si responsabilitatile lor personale. Organizatiile se concentreaza in mod constant pe modul in care pot imbunatati productia, profiturile si performanta, mentinand in acelasi timp moralul la un nivel ridicat.

Miezul acestei probleme este cautarea de catre angajati a unui echilibru optim intre succesul personal si cel profesional. Deoarece nu exista parametri clari pentru masurarea acestui echilibru, obiectivul real pentru fiecare dintre noi ar trebui sa fie separarea planurilor personal si profesional. In cautarea acestui echilibru delicat, un lider trebuie sa inteleaga in primul rand de ce separarea este esentiala si, de asemenea, sa perceapa exact consecintele suprapunerii vietii personale cu cea profesionala.

De ce este importanta separarea?

Pe masura ce tehnologia revolutioneaza peisajul de afaceri, cei mai multi dintre profesionisti isi extind munca si dincolo de birou sau de fabrica… In acest fel, ei ajung sa simta ca isi petrec tot timpul lucrand sau la datorie, indiferent de locatia in care se afla.

In acelasi timp, multi parinti acorda prioritate participarii la evenimentele copiilor lor si la pranzuri in familie, utilizand aceeasi tehnologie in aceleasi intervale de timp care continua sa fie intelese drept „ore normale de lucru”.

Rezultatul este ca multi oameni fac doua lucruri simultan – ajungand sa nu faca foarte bine nici unul dintre ele. De cate ori nu ai vazut parinti stand la masa cu copiii lor, dar avand intreaga atentie indreptata asupra telefoanelor? Sau, poate chiar tu esti acest gen de parinte? Cand viata ta personala si cea profesionala se suprapun in acest mod, rezultatele sunt proaste, atat in plan personal cat si in plan profesional.

Problemele creeaza mai multe probleme

Problemele personale ale unui angajat, fie ca vorbim despre probleme conjugale sau despre un deces al unei persoane dragi, pot distrage atentia foarte mult. Problemele personale pot face ca un angajat sa fie mai retras si mai putin eficient, ceea ce ajunge sa coste compania si sa afecteze, in plus, si alti angajati. Iar cand un astfel de lucru se intampla, nimeni nu are de castigat.

Pe de alta parte, daca un manager sau un executiv are probleme la serviciu si aduce acasa stresul si frustrarea, exista o posibilitate reala ca el sau ea sa provoace dezamagire sau anxietate familiei sale si, desigur, sa afecteze in mod negativ relatiile si viata de familie.

Fapte si sentimente conflictuale

Fiecare dintre noi trebuie sa aiba clar in minte doua planuri importante ale vietii sale.
La birou. Locurile de munca si rolurile profesionale ale prezentului necesita frecvent ca oamenii sa lucreze pana tarziu, sa faca ore suplimentare si sa petreaca zile intregi pe drum, departe de familie. Treaba trebuie terminata, iar un adevarat profesionist intelege ca pentru asta e posibil sa fie nevoit sa rateze uneori un eveniment al unuia dintre copii sau sa fie departe de casa in momente nepotrivite. Pentru a fi bun in afaceri, e nevoie uneori sa faci sacrificii.
Acasa. Majoritatea profesionistilor de astazi lucreaza pentru a asigura bunul trai al familiei lor si vor spune ca familia sau viata personala este cel mai important lucru pentru ei. Mamele vor sa fie mame, tatii vor sa fie tati, iar oamenii vor sa fie cine sunt – ceea ce inseamna ca doar titlul de pe cartea de vizita nu ii face sa se simta impliniti.
Deci, cum poate o persoana sa rezolve conflictul, avand in acelasi timp succes in profesie si fiind satisfacut si de viata de acasa si de relatiile sale?

Fii intotdeauna prezent la munca

Atunci cand o persoana este la serviciu, trebuie sa fie la serviciu, indiferent de factorii de distragere a atentiei sau de dilemele si grijile legate de situatia de acasa. Fiecare dintre noi trebuie sa invete sa lase aceste detalii la usa biroului. Nu uita ca atunci cand situatia de acasa este dificila, singurul lucru care poate agrava lucrurile si mai mult este sa iti pierzi locul de munca din pricina unei performante inadecvate sau inacceptabile. Iar problemele personale au aceasta capacitate de a afecta performanta.

Fii intotdeauna prezent acasa

Atunci cand o persoana este acasa cu familia, ea trebuie sa fie prezenta, disponibila si implicata in activitatile si discutiile familiei. Lasa telefonul si uniforma sau dosarele la usa! Asa cum compania care plateste un angajat merita toate eforturile acestuia, si familia merita tot ce are mai bun – atentia, interesul si contributia sa.

Abordarea liderului

E posibil ca in multe companii liderii sa nu se ocupe in mod corespunzator de un angajat cu probleme, iar o consecinta poate fi o rata ridicata de rotatie a angajatilor. Un lider puternic trebuie sa stea de vorba cu un astfel de angajat, prezentandu-i intr-un mod empatic consecintele situatiei in care un astfel de comportament nu este imbunatatit. Liderul poate, de asemenea, sa exploreze optiunile disponibile angajatilor, daca exista, dar este absolut esential sa trateze problema direct.

Unele persoane pot gasi aceasta abordare prea dura, dar de fapt este exact contrariul. Liderul trebuie sa ajute angajatul, in asa fel incat acesta sa se poata imbunatati, sau sa ii ofere timpul si spatiul personal, departe de locul de munca, pentru a-si rezolva problemele. Este un gest de egoism sa lasi lucrurile sa mearga de la sine fara sa abordezi deschis situatia si sa permiti unei persoane sa sufere si in final sa isi distruga cariera. In plus, este si un comportament iresponsabil pentru un lider de companie.

Cand oamenii nu reusesc sa faca distinctia intre viata personala si cea profesionala, se pot simti depasiti si ineficienti in toate privintele. Iar asta cauzeaza epuizarea angajatului si o viata dificila de familie. Este responsabilitatea liderului sa rezolve problemele din cadrul companiei, indiferent de originea lor sau de problemele paralele.

Astazi, un lider trebuie sa fie clar si concis in a-si comunica asteptarile fata de echipa. Pentru a avea succes, un lider trebuie sa aiba angajati care sa fie dispusi sa faca tot ceea ce este necesar pentru a atinge succesul. Iar asta se intampla numai atunci cand angajatii sunt la parametrii lor maximi.

Separarea planurilor atrage satisfactia personala

Separarea vietii personale de cea profesionala nu elimina latura personala a afacerii; ba mai mult, intareste satisfactia personala a unui angajat fata de munca sa. Cea mai mare realizare a cuiva este sa aiba un serviciu care sa ii placa si o familie care sa il iubeasca.

Obiectivul nu este acela de a sacrifica vreunul dintre cele doua sectoare ale vietii, ci a face toate eforturile necesare pentru a fi cel mai bun pe ambele campuri. Cel mai bun mod de a face asta este sa separi treburile personale de cele profesionale, astfel incat niciuna dintre ele sa nu fie afectata negativ de cealalta.

Iata mai jos cateva ponturi cu privire la modurile de a implementa factori declansatori care sa te faca sa iti amintesti sa fii prezent:

  •  Nu merge niciodata prin casa vorbind la telefon; lasa activitatea profesionala la usa atunci cand intri in casa.
  •  Schimba-ti hainele imediat ce ajungi acasa, astfel incat sa simti cu adevarat ca esti acasa.
  •  Stabileste contact vizual cu cei cu care stai de vorba sau cu cei care vorbesc cu tine, fie ca este vorba despre seful tau sau despre un coleg, fie ca este vorba despre fiul tau de 3 ani.
  •  Impartaseste-ti asteptarile cu echipa de la serviciu si cu familia ta.
  •  Fii constient de starea de spirit personala, si schimb-o dupa cum e necesar, pentru a se potrivi taskului tau actual.

In final, fii fericit indiferent de locul in care te afli. Fericirea nu este o destinatie; este o abordare pentru gestionarea taskului curent. Pana la urma, este o alegere. Angajatii fericiti sunt niste angajati foarte buni; iar oamenii fericiti sunt oameni excelenti!

4 pasi obligatorii pentru echilibrul munca-familie

Obtinerea echilibrului intre viata profesionala si cea personala poate parea imposibil. Si sincer vorbind, pare ca devine din ce in ce mai dificil. Potrivit unui sondaj LexisNexis, citat de Time, in decursul a 10 ani – intre 1986 si 1996 – echilibrul munca-viata personala a fost mentionat in media de 32 de ori. In 2007, in schimb, a fost mentionat de 1674 de ori.

Cand vine vorba despre separarea muncii de viata personala, toata lumea iti spune ca trebuie sa tragi o linie intre cele doua. Iar revistele si ziarele pluseaza cu articole despre productivitate, gestionarea timpului si procrastinare. Insa nu despre asta este vorba. Acestea sunt ponturi care te pot ajuta sa fii mai eficient la serviciu, insa in lumea moderna primesti sarcini pentru o zi de 25 de ore, cand de fapt o zi completa are doar 24 de ore, iar o zi de lucru ar trebui sa aiba maxim 10 ore!
Gandul ca daca petreci mai mult timp la birou vei reusi “sa termini” tot este doar o iluzie, pentru ca de fapt nu vei termina nimic.

Cei mai fericiti oameni nu sunt cei lipsiti de griji. Acestia sunt oameni plictisiti…
Cercetarile arata ca cei mai fericiti oameni sunt ocupati, fara insa a se simti presati si grabiti.
Anxietatea este redusa de un sentiment de control. Si ce spun studiile despre echilibrul intre munca si viata privata? Acelasi lucru – secretul este sentimentul de control.

Trebuie sa tragi o linie. Trebuie sa decizi ce este important si ce nu este. Cum faci sa tragi aceasta linie? Punandu-ti o intrebare simpla de cateva ori pe zi: “care este cel mai important lucru pe care trebuie sa il fac in momentul asta?”
Principala problema a multora dintre noi este ca incercam sa facem totul si tratam totul ca si cum ar fi la fel de important. Nu poti face totul si nu totul este la fel de important! Asadar, cum stabilesti care este cel mai important lucru pe care il poti face acum?

1. Care sunt valorile tale?

Exista oameni foarte stricti cu regulile din viata lor. Lucreaza de luni pana vineri; sambata este pentru familie, iar duminica pentru Dumnezeu. Punct. Nu se lucreaza in weekenduri. Fara exceptii. Indiferent ce s-ar intampla. Astfel de oameni stiu ce este important pentru ei, reusesc sa faca o delimitare clara si probabil ca nu sufera de multe griji legate de echilibrul dintre munca si viata.
Oricine in orice companie poate avea acest gen de abordare? Nu. Insa trebuie sa pornesti de la a sti exact ce anume conteaza pentru tine si sa tragi o linie.

2. Ce iti aduce rezultate importante?

Recunoaste ca ti se intampla adesea sa te apuci sa faci orice iti vine la indemana. Dar proximitatea nu inseamna si prioritate.
Majoritatea oamenilor obtin 80% rezultate din 20% din munca pe care o fac. Asadar, concentreaza-te pe acesti 20%. Ce creaza cu adevarat progres si ce te face sa pierzi timpul? Ce ofera rezultate maxime? Fa asta cu prioritate si cel mai frecvent!

3. Care este lucrul pe care numai tu il poti face bine?

Daca mai e cineva acasa care poate spala rufe fara probleme, lasa-l sa o faca. Daca mai este cineva la serviciu care poate sa indosarieze, da-le voie sa o faca. Dar daca esti parinte, va trebui sa fii tu la sedinta cu parintii, iar daca esti omul de vanzari, tu va trebui sa fii prezent la intalnirea de vanzari.
Stabileste care sunt lucrurile pe care se pare ca le poti face cu o relativa usurinta, in timp ce altora le par mai dificile. Ei bine, acelea sunt lucrurile asupra carora va trebui sa te concentrezi. Pentru restul… deleaga, externalizeaza sau neglijeaza!

4. Ce este cel mai important in momentul acesta?

Te simti bine atunci cand bifezi o multime de lucruri de pe lista ta de task-uri. Dar oare lucrurile bifate erau si cele mai importante si mai urgente? Asta este ceea ce conteaza.
Asa cum aratam si mai sus, un lucru urgent nu este neaparat si important. Iar daca este important nu inseamna ca este si urgent.

Din pacate, de foarte multe ori ni se pare natural si simplu sa amanam timp important petrecut in familie pentru deadline-uri urgente legate de serviciu.
Daca i-ai neglijat in ultima vreme pe cei dragi, e bine sa stii ca munca poate fi urgenta dar neimportanta, in timp ce familia este atat importanta cat si urgenta!

In concluzie, cum facem fata echilibrului intre munca si viata? Iata cateva idei esentiale:

1. Nu totul este la fel de important. Fa mai putine lucruri si fa-le bine.
2. Decide care sunt valorile tale, si care dintre acestea au prioritate.
3. Fa lucrurile care iti aduc rezultate importante.
4. Concentreaza-te pe lucrurile pe care numai tu le poti face.
5. Fa lucrurile importante care trebuie facute acum.

Nu e deloc simplu si nici nu vei rezolva toate acestea maine, dar in timp te poti imbunatati mult mai mult. Iar mai presus de orice alta informative, retine ca vei putea face orice, odata ce incetezi sa mai incerci sa faci totul!

Surse: https://time.com/43808/how-to-achieve-work-life-balance-in-5-steps/

https://www.foundrymag.com/opinion/article/21928541/balancing-work-life-success-and-happiness

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts