Ti se intampla foarte des sa te gandesti cum ar fi sa traiesti visul vietii tale? Toata lumea se confrunta la un moment dat cu o stare de neincredere sau cu ganduri negative, insa este important sa iti amintesti ca atitudinea este factorul determinant care stabileste daca visele tale devin un succes sau un esec. Vei afla in cele ce urmeaza cat de importanta este atitudinea pentru succes si ce poti face pentru a-ti transforma atitudinea astfel incat sa atingi succesul.
Sumar
Importanta atitudinii
„Atitudinea, si nu aptitudinea va determina altitudinea” – Zig Ziglar
Mentalitatea dupa care te conduci in viata influenteaza tot ceea ce faci, iar uneori chiar poate limita ceea ce faci. O atitudine negativa inseamna ca te vei comporta negativ sau ca vei raspandi inconstient negativismul in modul de gandire, in munca pe care o desfasori si chiar in relatia cu persoanele cele mai apropiate.
O atitudine corecta pentru succes, insa, te va face mai receptiv la idei noi, te va ajuta sa te gandesti la modalitati mai bune de a depasi provocarile si vei incepe sa observi mai multe oportunitati noi.
Cum poti sti ce tehnici ar trebui sa aplici si care sunt cele care te vor conduce pe calea succesului?
16 tehnici imbatabile care iti vor transforma atitudinea
Lupta cu negativismul nu trebuie sa fie nici complicata si nici plictisitoare, asa cum cred multi dintre noi. Exista nenumarate sfaturi care te pot ajuta sa ai o atitudine potrivita, insa cele 16 de mai jos te vor mentine optimist si pozitiv indiferent de provocarile pe care le ai de depasit si te vor ajuta sa creezi atitudinea potrivita pentru succes.
1. Ia-ti o vacanta
Exista avantaje nestiute pe care le are o vacanta si exista, de asemenea, o corelatie imensa intre vacanta si succes.
Cresterea productivitatii. Daca iti iei o vacanta atunci cand te simti stresat, vei fi mai productiv – este un fapt dovedit de nenumarate ori. Refacerea este inradacinata in fiziologia noastra, pentru ca nu suntem conceputi sa cheltuim energie in continuu.
Perspective mai noi. Stai departe de birou si de munca pentru o perioada si fa ceva ce te bucura. Cand revii la serviciu, vei avea o perspectiva complet noua asupra vietii.
Forta mentala imbunatatita. Munca non-stop si rezolvarea tuturor taskurilor te pot face sa crezi ca esti in varful lumii. Insa mintea ta simte ceva cu totul diferit. Potrivit unui studiu al Universitatii Gregory Pick din California, creierul uman nu are un rezervor in care sa colecteze energie si forta. Vacantele te pot ajuta sa iti resetezi mintea.
Imbunatatirea sanatatii mentale. Unul dintre principalele beneficii ale unei vacante este acela ca poate imbunatati sanatatea mentala. Increderea si calmul te elibereaza de stres, ceea ce permite corpului si mintii sa se vindece, iar daca este sub presiune nu poate face asta.
Epuizarea nu este un mod eficient de a folosi timpul si este si in detrimentul succesului. Da-ti timp sa iti eliberezi mintea, iar daca nu iti poti lua o vacanta in toata regula, planifica-ti macar o evadare scurta.
2. Studiaza obiceiurile oamenilor de succes
Obiceiurile zilnice sunt o cheie a succesului. Oamenii nu detin absolut deloc controlul asupra politicii mondiale, a vremii si a unor situatii similare. In schimb, ne putem controla pe noi insine, obiceiurile, ritualurile si rutina noastra. Si, desi fiecare dintre noi poate invata obiceiuri de succes, e inutil daca nu aplicam aceste cunostinte.
Gaseste obiceiuri de zi cu zi ale unor oameni de succes cu care rezonezi si alege obiceiurile pe care le poti adopta mai usor pentru a construi viata pe care iti doresti cu adevarat sa o traiesti.
Nu trebuie sa reinventezi roata, ci doar sa faci ceea ce face producatorul de roti! Observa si imita expertii in gestionarea timpului.
3. Fa-ti o lista zilnica
Toti oamenii de succes trebuie sa se antreneze pentru a elabora zilnic o lista de sarcini. Gandeste-te numai cat de important este pentru un pilot sa foloseasca un check-list inainte de fiecare decolare. Exact atat de eficient trebuie sa fii si tu!
Aloca numai cateva minute pentru un to-do list pentru o noua zi. Cel mai bun moment pentru a face lista este in seara dinainte. Astfel, subconstientul tau va incepe sa lucreze la lista chiar din timpul somnului, iar cand te trezesti poti avea idei excelente care te vor ajuta sa atingi unele dintre cele mai importante obiective de pe lista.
La sfarsitul fiecarei zile, ultimul lucru pe care il faci trebuie sa fie planificarea zilei urmatoare. Listele te ajuta sa organizezi prioritatile si te mentin pe drumul cel bun pe tot parcursul zilei.
4. Elimina intreruperile inutile
Fiecare dintre noi are aceleasi 24 de ore pe zi ca Bill Gates, Zuckerberg sau altii… Ceea ce face diferenta intre noi si ei este modul in care ne gestionam acest timp.
Incepi prin a elimina factorii de distragere a atentiei de peste zi. Potrivit cercetarilor, creierul nostru are nevoie de pana la 20 de minute pentru a se recupera dupa o singura intrerupere.
Asadar, trei factori de distragere a atentiei pe zi inseamna o ora de productivitate pe zi, 40 de ore in sase saptamani si 240 de ore pe an. Fa tu singur socoteala in bani, in functie de cat castigi pe ora!
Inchide usa biroului, pune pe clanta un semn pe care scrie “Nu deranja” sau “Sedinta”, daca e nevoie si lasa mesajele in seama telefonului sau asistentei si revino la ele doar atunci cand poti sau cand e cu adevarat urgent. Stabileste anumite ore pentru verificarea emailului.
Vei incepe astfel sa iti controlezi imediat timpul, calendarul si chiar viata.
5. Organizeaza-te si stabileste prioritati
Organizeaza spatiul in care locuiesti si in care lucrezi si nu lasa dezordinea sa se acumuleze. Spatiul neorganizat nu este doar ineficient si contraproductiv, ci este si epuizant psihic. Selecteaza o zona anume pe care o ai de organizat zilnic, timp de 30 de zile. Desigur, vei incepe cu spatiul in care iti petreci cea mai mare parte a timpului. Sau daca ai o zona care te deranjeaza cel mai mult, incepi de acolo.
Stabileste prioritati. Finalizeaza o sarcina inainte de a incepe sa faci altceva. Incearca sa duci fiecare sarcina la bun sfarsit sau sa imparti sarcinile mari in segmente mai mici, astfel incat sa lucrezi putin la fiecare, asigurandu-te in acelasi timp ca mergi inainte.
Dezvoltarea abilitatilor organizatorice serioase elimina ineficienta inutila si iti permite sa iti atingi in mod eficient obiectivele.
6. Inconjoara-te de energie pozitiva
Este important sa iti hranesti permanent creierul cu amintiri fericite si iubitoare.
Recreeaza momentele care te-au facut odiniora sa zambesti, aminteste-ti de vremurile fericite, de momente care iti ofera incurajare, de o petrecere de aniversare, de o iesire cu prietenii, de o vacanta speciala sau de melodiile preferate.
Atunci cand inveti sa iti schimbi mentalitatea, muzica te poate ajuta sa accelerezi acest proces.
Muzica are multe efecte si beneficii asupra creierului, indiferent de preferintele muzicale pe care le ai. Tot secretul este conexiunea creierului cu muzica familiara si apreciata.
Expertii recomanda diferite genuri in scopuri diferite. Muzica optimista, de exemplu – care include melodii cu versuri pozitive – poate ridica nivelul de energie si iti poate pregati mintea pentru invatare. La randul sau, muzica instrumentala si genurile relaxante te pot ajuta sa te mentii calm si concentrat.
Potrivit unui studiu de la Universitatea din Chicago, muzica ambientala stimuleaza procesele cerebrale abstracte, responsabile pentru gandirea creativa.
Pe de alta parte, studiile Departamentului de Psihologie de la Universitatea din Londra au relevat ca ascultand o muzica fericita putem vedea chipurile oamenilor intr-o lumina pozitiva, chiar daca expresia lor este goala.
Muzica are o influenta activa asupra mintii. Intelegand modul in care muzica interactioneaza cu creierul tau, precum si modul de ajustare a consumului de muzica la impactul maxim poate influenta modul in care simti, gandesti, inveti si obtii succese.
7. Scapa de persoanele negative din jurul tau
Tine la distanta toti acei “Gica contra” si pesimisti din viata ta. Ai nevoie de toata fericirea si dragostea cu care te poti inconjura, daca vrei sa te concentrezi in mod constant si sa lucrezi la indeplinirea viselor tale.
Nu uita de legea universala a atractiei – atragi ceea ce gandesti. Pentru a avea experiente pozitive, trebuie sa ai o parere buna despre tine, sa evaluezi apoi sa apreciezi lectiile invatate din experientele de viata si din situatiile prin care treci. Cand esti intr-o dispozitie pozitiva, vei atrage lucruri pozitive.
Bucura-te de relatii care iti dau putere si incredere, care te motiveaza sa fii cel mai bun. Ramai inconjurat de oameni pozitivi care cred in visele tale si care te inveselesc. Cu cat ramai mai concentrat si mai optimist, cu atat vei avea mai multi oameni pozitivi in viata ta.
Pentru a avea o parere pozitiva despre tine, trebuie sa crezi in tine. Cei cu care interactionezi pot simti daca ai sau nu incredere in propria persoana, iar atunci cand nu crezi in tine, vei descoperi ca atragi persoane neincrezatoare .
Recunoaste-ti punctele forte, inzestrarile si talentele, frumusetea fizica si trasaturile. Fii dragut cu tine insuti, adresandu-ti in fiecare zi cuvinte pozitive. Cand crezi in tine, iti vei respecta adevarul, iar asta va atrage in viata ta oameni optimisti.
E nevoie de timp pentru a-ti constientiza gandurile si a invata sa treci de la cele negative la cele pozitive. Incepi prin a alunga orice gand negativ care iti vine in minte si inlocuieste-l cu afirmatii pozitive despre tine, care sa iti sustina obiectivele.
8. Asculta diverse cursuri audio
In loc sa fii stresat de trafic si frustrat de ceea ce auzi la radio, poti sa-ti pui creierul la treaba in alte moduri: invata o limba straina, imbunatateste-ti abilitatile de vanzari, afaceri si management si invata sa stapanesti cele mai noi strategii pentru succes ascultand in timp ce mergi zilnic cu masina.
Spotify si Amazon au mii de fisiere audio pe care le poti asculta si cu care poti evolua si te poti imbunatati.
9. Foloseste timpul de asteptare in beneficiul tau
Timpul de asteptare te poate face de multe ori sa o iei razna. Poti folosi, insa, aceste momente ca pe niste oportunitati. Atunci cand studiezi lista zilnica de sarcini, identifica locurile in care e posibil sa ai de asteptat si incepi sa folosesti productiv timpul.
Una dintre cele mai grave capcane este sa permiti timpului de asteptare sa devina un timp mort.
Pentru ca iti doresti ca timpul de asteptare sa treaca rapid, iti dai voie sa te cufunzi intr-o ceata, convingandu-te ca este o pauza necesara. Incearca, in schimb, sa te mentii ocupat si stimulat in acest timp, fie si numai pentru a raspunde la e-mailuri.
Tine intotdeauna la birou sau in masina o carte pe vrei sa o citesti si pentru care nu gasesti niciodata timp si profita astfel de timpul de asteptare. Cu alte cuvinte, foloseste timpul productiv, astfel incat sa nu fie irosit.
10. Mananca pentru a fi pozitiv
Mancarea nu este doar un raspuns la senzatia de foame, ci este si o experienta conectata la circuitele emotionale din creier.
Exista o asociere emotionala a alimentelor, stimulata si de amintiri pe care ti le evoca mirosul, textura si aspectul unei mese placute vizual. Astfel, exista o corelatie puternica intre atitudine si alimentele pe care le consumi.
Creaza amintiri placute cu mancare buna. Probabil ca programul incarcat nu iti permite sa te bucuri in liniste de fiecare masa a zilei. Insa indiferent de timpul pe care il ai la dispozitie, ramai concentrat asupra mesei folosindu-ti toate simturile – acesta este secretul unei stari de bine si a asocierii mancarii cu emotiile.
Concentreaza-te pe “cum” si “ce” mananci. Consuma o gama variata de alimente sanatoase, hranitoare si rezista tentatiei de a manca in exces. Include in dieta ta zilnica mai multe superalimente. Comparativ cu legumele obisnuite, acestea sunt mult mai bogate in vitamine si substante nutritive, dar nu contin multe calorii. Super-alimentele imbogatesc corpul si mintea la un nivel foarte profund.
Incearca, asadar, sa adaugi aceste 5 superalimente pe urmatoarea lista de cumparaturi:
- Seminte de chia – o modalitate excelenta de detoxifiere si curatare, ce elimina toate toxinele si impuritatile din organism.
- Apa de nuca de cocos organica – te mentine hidratat si tanar si are proprietati antivirale naturale.
- Fructe de goji – imbunatatesc vederea si sistemul imunitar, mentinandu-ti atentia si concentrarea.
- Maca – reduce foarte mult stresul, echilibreaza nivelul hormonilor si ofera un nivel ridicat de energie si rezistenta.
- Acai – stimuleaza functia cognitiva a creierului, imbunatateste nivelul colesterolului si combate toxinele daunatoare.
Exista multe alte superalimente pe care le poti incerca si pe care oamenii le folosesc pentru beneficiilor lor mentale si pentru sanatate. Insa ele fac minuni si pentru imbunatatirea starii de spirit si nivelului de energie.
11. Fa-ti timp pentru sport
Imbunatateste-ti sanatatea si viata si vei reusi sa realizezi mai multe cu mai putina oboseala. Potrivit cercetarilor, timpul alocat exercitiilor fizice ofera beneficii serioase pentru sanatatea fizica si psihica.
Fie ca este vorba de un joc rapid de baschet, de un antrenament de grup la sala sau de o simpla alergare alaturi de un prieten, sportul nu se desfasoara intr-o bula aparte de timp, ci trebuie sa ii faci loc in programul tau. Insa nu e cazul sa te antrenezi ca un culturist sau ca un atlet. Aloca doar 30 de minute pe zi, trei zile din saptamana pentru a incepe sa te bucuri de beneficiile mentale ale exercitiilor fizice. Iata-le pe cele mai importante:
- Reducerea stresului si anxietatii.
- Amplificarea nivelului de fericire.
- Imbunatatirea increderii in sine.
- Stimularea inteligentei, ascutirea memoriei si prevenirea declinului cognitiv.
- Un plus de creativitate.
De asemenea, incearca sa completezi orele la sala cu mers pe malul lacului, gradinarit, ture cu bicicleta, urcatul scarilor in locul liftului, si dans. Vezi care sunt activitatile cele mai distractive si care ti se potrivesc cel mai bine si planificati-le pe parcursul saptamanii.
12. Foloseste cuvinte si afirmatii pozitive
Subconstientul joaca un rol central in realizarea obiectivelor si in exprimarea dorintelor. Ceea ce credem despre noi insine la nivelul subconstientului poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului evenimentelor.
Afirmatia pozitiva poate fi folosita pentru a rescrie si reprograma subconstientul, pentru a te determina sa crezi in anumite lucruri despre tine sau despre lumea din jur.
De asemenea, ea poate fi folosita pentru a crea realitatea pe care o doresti – de multe ori in ceea ce priveste atragerea succesului, iubirii, bunastarii materiale, sanatatii si fericirii.
Afirmatia poate fi folosita ca inspiratie, sau ca memento simplu.
13. Evita persoanele care te seaca de energie
E bine sa-ti petreci timpul in compania oamenilor, insa exista si persoane care iti secatuiesc complet rezervele de energie si te epuizeaza. Identifica aceste persoane in viata ta si incearca sa limitezi timpul petrecut cu ele.
Pentru fiecare dintre noi energia vine in doze limitate si creste sau este redusa in functie de ceea ce facem si de persoanele care ne inconjoara. Intelegand modul in care te influenteaza oamenii din jur vei putea sa-ti ajustezi energia la nevoile pe care le ai.
Cum spui „nu” celor care iti sug toata energia? Pur si simplu rostesti cuvantul NU!
Vampirii energetici raman blocati intr-o problema pe care o tot auzi de ani intregi, se plang continuu de aceleasi lucruri si nu fac niciodata nimic nou. Nu sunt oameni rai, însă interactiunea cu ei te oboseste, iar calea cea mai buna este sa ii eviti, fie ca este vorba despre colegi sau prieteni.
Daca te simti inconfortabil langa o persona anume sau intr-un grup, nu intra in modul de rezistenta si opozitie ca o modalitate de a te proteja. Nu vei face decat sa retii energia negativa in spatiul personal. Gaseste-ti un spatiu fericit si indeparteaza-te cat mai curand de mediul inconfortabil.
14. Imbunatateste-ti abilitatile sociale
Pe de alta parte, construirea de relatii cu cei din jur reduce foarte mult stresul si anxietatea.
Cercetarile Universitatii Santa Barbara din California au aratat ca multi oameni de succes exceleaza atat la capitolul abilitati sociale, cat si la capitolul abilitati cognitive.
15. Aloca mai mult timp pentru tine si pentru familia ta
Cei care muncesc mai mult la serviciu decat in plan personal au tendinta de a se epuiza rapid. Aloca timp pe care sa il petreci cu partenerul de viata si cu copiii si nu uita sa creionezi si putin spatiu si timp personal, care iti va reincarca bateriile.
16. Invata sa spui NU
Contrar convingerilor generale, pozitivismul nu este si nu poate fi distrus de cuvantul „Nu”. Nu esti un supra-om si de aceea energia ta are limite, la fel ca si capacitatea de a scoate mai mult din ceea ce ai.
Asumarea unei liste nesfarsite de sarcini nu este un pas in directia potrivita. Spune nu sarcinilor mai putin prioritare si nu iti fie niciodata teama sau jena sa spui cuiva „Sunt deja implicat intr-un alt proiect care imi va ocupa tot timpul liber. Multumesc ca te-ai gandit la mine”.
Provocarea transformarii atitudinii in 90 de zile
Mai devreme sau mai tarziu negativismul se va strecura din nou in viata ta si este chiar imposibil sa-l alungi complet, insa ceea ce conteaza cu adevarat este modul in care il gestionezi.
Il lasi sa te doboare, sa te tina la pamant si sa te controleze? Sau gasesti o modalitate de a-l depasi?
Viata necesita o atitudine pozitiva, mai ales daca ne gandim la adevaratul roller-coaster care te poarta constant in sus si-n jos. Foarte putini oameni se pot mentine pe val pe tot parcursul vietii. La un moment dat, tot se va intampla sa treci printr-o faza de incercari si necazuri, pe care e bine sa le privesti doar ca pe un test.
Trebuie sa fii capabil sa te mentii la un nivel de pozitivism si realism, doar cu ajutorul mintii. Nimeni nu poate controla complet ceea ce se intampla de-a lungul vietii, insa atitudinea si abordarea pe care o alegi pentru a face fata fiecarei provocari a vietii sunt perfect controlabile.
„Daca nu iti place ceva, schimba. Daca nu poti schimba acel lucru, schimba-ti atitudinea” – Maya Angelou.
Fa pasii potriviti
Atitudinea fiecaruia este inradacinata in convingerile noastre si nu se modeleaza peste noapte. Ea se formeaza de-a lungul vietii si este modelata de abordarea si reactia la fiecare situatie.
Abordarea corecta pentru transformarea atitudinii incepe cu un plan de actiune si cu stabilirea obiectivelor SMART (Specifice, Masurabile, Accesibile, Relevante si Temporale).
4 pasi rapizi pentru un plan de actiune
1. Pune obiectivele pe hartie. Indiferent de importanta obiectivelor tale, pune-le pe hartie. Asigura-te ca ai stabilit obiective care sa-ti echilibreze viata. Stabileste obiective pentru fiecare domeniu al vietii – spirituale, legate de casatorie, de familie, financiare, cariera, sanatate, educatie si timp liber. Stabileste doar obiective care te inspira. Vei avea nevoie de combustibilul entuziasmului pentru a ajunge la destinatie.
2. Prioritizeaza. Ce vrei sa abordezi in primul rand? Pune-ti obiectivele in ordine, de la prioritatea numarul 1, pana la ultima.
3. Segmenteaza. Descompune fiecare obiectiv in segmente mai mici si stabileste exact ce ai de facut pentru a obtine un rezultat dorit.
4. Actioneaza. Aceasta este cea mai importanta componenta a realizarii obiectivelor. Trebuie sa faci in fiecare zi ceva care sa te apropie de obiectivul tau. Nu uita ca dorinta nu tine locul actiunii. Doar actiunile produc rezultate.
Concluzie
Atitudinea este tot secretul succesului. Daca nu esti cu inima in ceea ce faci, nu vei fi nici pe jumatate la fel de productiv ca o persoana cu atitudine pozitiva.
Potrivit studiului Institutului de Cercetare Stanford, drumul spre succes consta in proportie de 88% in atitudine si doar 12% in formare. Aceasta nu inseamna ca educatia nu conteaza, insa arata cat de important este sa construiesti atitudinea potrivita pentru succes.
Avand abordarea corecta, va fi mult mai simplu ca lucrurile sa se aseze in matca lor fireasca.
La fel ca in cazul mersulului, scrisului, sporturilor sau altor abilitati, si atitudinea se poate invata. Este esential sa identifici imediat o atitudine negativa, deoarece ea inhiba dezvoltarea si succesul. Daca putem sa ne invatam cu ceva, putem sa ne si dezvatam si sa dezvoltam obiceiuri noi si mai pozitive.
Dureaza 21 de zile pentru a dezvolta un obiceci si 90 de zile pentru a crea un stil de viata. Incepi de astazi si concentreaza-te in fiecare saptamana pe stapanirea unei singure metode dintre cele de mai sus, apoi treci la o alta, saptamana urmatoare.
90 de zile inseamna doar 12 saptamani, ceea ce inseamna ca inainte de a finaliza aceasta lista iti vei fi transformat complet atitudinea.