Un studiu derulat in Suedia arata ca oamenii care castiga cel mai mult sunt ceva mai putin inteligenti decat cei aflati sub ei pe scara financiara.
- Un nou studiu derulat in Suedia a constatat ca abilitatea cognitiva este in stransa legatura cu castiguri mai mari – pana la treapta cea mai de sus a scarii veniturilor. In randul primilor 5% din topul celor care castiga cei mai multi bani, inteligenta atinge o faza de platou si chiar scade usor.
- Descoperirile sugereaza ca alti factori determina succesul extrem, inclusiv norocul, familia, resursele, ambitia si inteligenta emotionala.
- Cei care castiga cel mai mult sunt adesea respectati, insa ei nu sunt in niciun caz mai inteligenti sau nu merita mai mult decat restul oamenilor.
Ne place sa credem ca in societatile capitaliste, cele mai mari recompense ajung la cei mai merituosi indivizi – si anume, cei mai destepti oameni care muncesc cel mai mult. O echipa de cercetatori de la mai multe institutii din Suedia si Tarile de Jos a cautat sa afle daca chiar se intampla asa si in practica. In studiul lor, publicat la sfarsitul lunii ianuarie in revista European Sociological Review, ei au investigat modul in care capacitatea cognitiva se coreleaza cu castigurile anuale in randul barbatilor suedezi.
Studiul suedez
De zeci de ani, Suedia are un sistem de recrutare in care tinerii sunt inrolati pentru a servi timp de un an in fortele armate ale tarii. Mai mult decat atat, in 2010, au fost incluse si femeile in acest sistem. Ca parte a testarii lor militare, recrutii efectueaza un examen aprofundat al abilitatilor cognitive. Cercetatorii au folosit aceste date colectate de la 59.387 de barbati care au fost evaluati in perioada 1971-1977 sau 1980-1999 si le-au corelat cu castigurile lor medii anuale viitoare, asa cum sunt raportate in datele guvernamentale.
Dupa cum era de asteptat, potrivit cercetarilor capacitatea cognitiva este in stransa legatura cu castigurile mai mari. Insa, in partea de sus a topului – primii 5% dintre persoanele cu venituri – abilitatea cognitiva a avut tendinta sa atinga o faza de platou si chiar sa scada usor. „Dupa un anumit prag salarial, un venit mai mare nu mai tine de capacitatea cognitiva”, au rezumat autorii.
Exista numeroase explicatii potentiale pentru aceasta descoperire uluitoare. Cercetatorii au mentionat in mod special doua explicatii: norocul si resursele familiale.
In cazul norocului, ne putem gandi la un antreprenor existent de mult timp pe piata, dar al carui produs ia avant brusc datorita sustinerii celebritatilor sau datorita unei personalitati din mass-media a carei actiune devine virala, propulsandu-i spre celebritate.
In ceea ce priveste resursele familiei, ne gandim la averea mostenita si la legaturile cu ceilalti aflati deja in pozitii cu venituri mari.
„Avantajele de clasa si de retea ale celor cu background-uri familiale de elita sunt considerate instrumentale pentru obtinerea accesului la cele mai privilegiate si mai bine platite locuri de munca”, au scris cercetatorii.
Autorii au remarcat, de asemenea, ca locurile de munca cele mai solicitante din punct de vedere cognitiv, care atrag de obicei oameni mai inteligenti, ar putea sa nu fie neaparat cele mai bine platite. In SUA, de exemplu, se considera adesea ca profesorii sunt platiti prea putin pentru ceea ce ofera.
Rolul lagom-ului si al inteligentei emotionale
Un alt factor potential este ambitia. Persoanele cu cele mai inalte abilitati cognitive, care au deja tendinta sa castige salarii bune, ar putea considera ca nu trebuie sa munceasca mai mult pentru mai multi bani, mai ales daca efortul suplimentar este in detrimentul timpului petrecut cu prietenii si familia sau cu diverse hobby-uri.
In Suedia, unde a avut loc studiul, exista chiar o filozofie numita lagom, care incurajeaza „incercarea de a gasi echilibrul si moderatia, mai degraba decat sa cauti in mod constant mai mult”.
Cercetarile anterioare scot la lumina un alt motiv pentru care cei mai inteligenti oameni nu sunt neaparat cei mai bine platiti: cei mai inteligenti oameni sunt uneori lipsiti de inteligenta emotionala, „capacitatea de a-si recunoaste propriile sentimente si ale altora, de a se motiva si de a-si gestiona bine emotiile fata de propria persoana si in relatii”. Avansarea in cariera necesita adesea sa fii placut de colegi si superiori la fel de mult ca si sa excelezi la locul de munca.
Cateva concluzii cheie ale cercetarii: in primul rand, desi capacitatea cognitiva te propulseaza cu siguranta catre castiguri mai mari, nu te poate duce decat aici. In al doilea rand, persoanele din societate care au cele mai mari venituri sunt adesea venerate, dar nu sunt in niciun caz mai inteligente sau mai merituoase decat restul oamenilor.
Sursa: https://bigthink.com/the-present/highest-earning-men-intelligent/