Noi ponturi pentru succes pentru manageri

0
(0)

Desi o serie intreaga de carti ofera managerilor sfaturi intelepte pentru primele 90 pana la 100 de zile de la preluarea unei functii noi, realizarea multor obiective intermediare si rezultate semnificative va necesita intre 3 si 9 luni, pentru unele fiind nevoie de pana la 12 luni. Mai jos, un extras din capitolul „First Year Tactics for Success” (“Tactici de succes pentru primul an”) din cartea lui James Browning, “Embracing Senior Leadership”, publicata in 2022 la Universal Publishers. În cele ce urmeaza, Browning vine cu perspective si abordari pe care le poti folosi la prima intalnire cu echipa.

Primele intalniri cu subordonatii directi sunt deosebit de importante si trebuie planificate corespunzator. Inainte de a te intalni cu subordonatii tai directi, va trebui sa ai clar in minte o imagine a ceea ce speri sa realizezi – scopul intalnirii si rezultatele dorite.
Leaderii pe care ii cunosc sugereaza urmatoarele doua abordari. Daca intalnirea initiala este o simpla “intalnire de bun venit”, adica mai mult un eveniment social decat o intalnire de afaceri, atunci este in regula o intalnire in grup. O astfel de reuniune permite subordonatilor directi sa aiba interactiuni sociale cu tine si sa inteleaga ce fel de persoana esti si invers. Insa nu este recomandabil ca discutiile organizationale si specifice jobului sa aiba loc intr-o astfel de intalnire.
De ce nu? Cel mai probabil subordonatii directi sunt mosteniti. Fiecare subordonat direct va avea propriile sale probleme. Acestia concureaza pentru resurse (buget/oameni) cu ceilalti subordonati directi. Fiecare are un istoric de relatii cu predecesorul tau, cu alti subordonati directi si cu restul organizatiei si ar putea avea intentii si planuri ascunse. Exista o posibilitate buna, chiar o probabilitate, ca istoria trecuta si jocurile de culise sa fie incluse in raspunsurile lor intr-un cadru de grup.
Daca scopul intalnirii este acela de a discuta probleme organizationale sau ce tin de departament, se recomanda ca prima intalnire sa fie fata in fata.

In cadrul acestor intalniri, asculta activ si invata. Nu este un moment in care sa demonstrezi ceva, ci sa asculti. Ofera subordonatilor directi o lista standard de intrebari inainte de a te intalni cu ei. Aceasta iti permite sa compari raspunsuri si sa obtii informatii despre fieare subordonat.
Vei capata informatii cu privire la capacitatea lor de leadership. De pilda, isi fac probleme ca altii le-ar impiedica eforturile si astfel sunt niste potentiali “plangaciosi”? Iti indica modurile in care actioneaza pentru a obtine solutii viabile si astfel iti arata ca sunt niste leaderi potentiali? Sunt deschisi sa impartaseasca din cunostinte si expertiza cu tine, sau au tendinta de a-si tine experienta pentru ei insisi? Este extrem de important sa accentuezi ca aceste intalniri unul la unu trebuie sa ramana confidentiale.

Iata mai jos 14 intrebari care iti pot servi drept tema de gandire.

  • Care crezi ca sunt cele mai importante provocari cu care se confrunta sau se va confrunta organizatia?
  • De ce crezi ca organizatia se confrunta cu aceste probleme?
  • Care crezi ca sunt cele mai mari oportunitati pe care le are in fata compania pe termen scurt si lung? Aceasta este o intrebare esentiala. Multi dintre subordonatii tai directi pot fi ocupati sa linisteasca apele si nu au avut timp sa evalueze si oportunitatile potentiale. Daca pui aceasta intrebare inainte de intalnire le vei da timp sa reflecteze, iar ei pot veni chiar cu o idee care sa reprezinte un castig “rapid”.
  • Ce parere ai despre strategia existenta si ce schimbari trebuie facute?
  • Initiativele actuale si obiectivele strategice beneficiaza de resursele adecvate?
  • Cat de bine crezi ca se foloseste organizatia de tehnologie?
  • Ce speri sa fac eu?
  • Ce te temi ca as putea face?
  • Daca ai fi in locul meu, pe ce ti-ai concentra atentia?
  • Ce te-a surprins in acest ultim an cu privire la activitatea pe pozitia pe care o detii?
  • Cum ar arata succesul peste 12 luni in zona ta de responsabilitate?
  • Care sunt procesele esentiale pentru desfasurarea activitatii din perspectiva ta?
  • – Care sunt factorii cheie implicati? De ce sunt importanti?
  • Ce a realizat departamentul sau divizia ta si de ce esti mandru?

De asemenea, exista si alte doua intrebari pe care le poti adauga pe lista, conform directorului pentru operatiuni al Hensoldt, Germania:

  • Poti numi cinci lucruri pe care le apreciezi in cadrul organizatiei?
  • Poti numi trei lucruri care nu iti plac in cadrul oerganizatiei?

Iata si cateva intrebari suplimentare ce pot fi de folos in acest demers:

  • La ce procese contribui sau care sunt procesele care le controlezi?
  • Exista momente in care activitatea este in afara controlului tau?
    • Pasii din proces adauga valoare sau constituie impedimente sau sunt redundanti?

Raspunsurile la aceste intrebari iti pot oferi o imagine clara asupra proceselor esentiale pentru activitate, pentru care pana la urma vei fi responsabil si raspunzator.

Sursa: https://www.shrm.org/resourcesandtools/hr-topics/people-managers/pages/manager-tips-for-success-.aspx

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts