„Lipsa atenției este mai înfricoșătoare pentru copii decât orice consecință sau pedeapsă”

0
(0)

De multe ori, copiii ne testează limitele mai mult decât putem noi, părinții, suporta. Dacă ne gândim că aceste teste sunt doar nevoia de a atrage atenția părinților, devine mai ușor să gestionăm diferitele comportamente ale micuților, etichetate de către adulți, de multe ori, ca fiind negative.
Alina Vuxanovici și Zoran Vuxanovici au devenit părinți în urmă cu câțiva ani. Iar experiența de a crește doi copii i-a inspirat să debuteze în literatura pentru copii cu primul volum din „Saga Pufoșilor”, o serie de cărți ilustrate, în colaborare cu artistul Sorin Sorășan.

Sunteți părinți de aproape patru ani. Care a fost cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din această experiență? 

Zoran: Avem două fetițe de doar câțiva ani și încă învățăm. Cea mai importantă lecție cu siguranță este că trebuie să avem răbdare, înțelegere și multă, multă iubire pentru copiii noștri. Ei trebuie să simtă că iubirea noastră este necondiționată. Este ceva greu de oferit dacă nu te iubești pe tine însuți. Din multe puncte de vedere, cei câțiva ani în care am fost părinți ne-au marcat personalitatea pentru tot restul vieților. Nu în rău sau în bine, pur și simplu, apare o schimbare de paradigmă în viața de zi cu zi, iar aceasta are impact asupra tuturor aspectelor vieții.

Care credeți că sunt cele mai importante lucruri pentru ca un copil să se dezvolte sănătos?

Alina: Nu avem diplome în această direcție, așa că putem să vorbim doar pe baza experienței noastre și a numeroaselor cărți pe care am preferat să le citim înainte de nașterea fetelor. Ce am reținut de la psihologii și specialiștii pe care i-am consultat este că în primii ani de viață copiii au niște nevoi de bază pe care adulții trebuie să le adreseze: un mediu stabil, siguranță, recunoaștere, control, iubire (conectare). Noi am încercat să le satisfacem copiilor aceste nevoi cât de bine am putut, atât cât timpul și energia ne permit.

Zoran: Nu vom ascunde că uneori e dificil. Părinții din ziua de azi au destul de multe responsabilități și este, într-adevar, greu să te împarți între muncă, familie și propriile pasiuni. Însă, având în vedere că primii ani din viața unui om sunt importanți, pun baza structurii de adolescent și matur, recunoaștem că am renunțat la unele pasiuni personale. Însă fără părere de rău 🙂 Acestea au fost înlocuite cu timp de calitate petrecut cu copiii. Vorbim mult cu ei, ne jucăm, râdem mult, ieșim în natură și le citim foarte multe cărți.

Apropo de părerile specialiștilor… Este important să citim cărți despre parenting? Sau este mai bine să ne bazăm pe instinctele noastre de părinți?

Zoran: Noi am căzut de acord că este foarte important ca părinții să citească măcar câteva cărți de parenting. Sau măcar una – dacă cuprinde un ghid complet de puericultură. Instinctul ajută în majoritatea situațiilor, însă, din experiența noastră, nu de fiecare dată te poți baza pe el.

Alina: Noi am citit câteva cărți, atât de puericultură, cât și de psihologie infantilă. Ne-am dat seama că, în anumite cazuri, dacă am fi reacționat după instinct, am fi făcut greșeli. Pentru că, poate, acel instinct este uneori un mecanism interiorizat de noi pe baza a cum am fost noi educați când eram mici. Or, metodele de parenting moderne sunt diferite față de cele de acum 30-40 de ani. Și, credem noi, mult mai corecte, mai eficiente, deci mai bune pentru copiii noștri.

Zoran: Am observat la destul de multe persoane o reacție de respingere și chiar zeflemea când vine vorba de parenting. Lumea caută răspunsuri definitive la întrebările lor, iar o carte educațională bună pentru părinți oferă doar un cadru general, pentru că fiecare copil este diferit. De aceea, foarte mulți părinți preferă să întrebe în jur, ceea ce am făcut și noi, sau să se bazeze strict pe instinct. Noi suntem genul mai… „tocilar”, așa că ne-am făcut temele.

A meritat să citiți atâtea cărți?

Alina: Cu siguranță. Dar abia după ce am devenit părinți ne-am dat seama ce ne tot spuneau alți părinți înainte de minunata zi de la Maternitate: „o să vezi că fiecare copil este diferit și că majoritatea lucrurilor o să le faci automat, nu că ai citit în carte.” Asta cam așa a fost – odată cu nașterea copiilor au apărut niște instincte despre care nici nu știam că le avem.

Zoran: Pentru mine cu siguranță a meritat. Sunt convins că dacă nu citeam atât, nu aveam atât de multă răbdare cu ei și cu siguranță eram mai dur, cu siguranță aș fi încercat să-i „disciplinez” – pentru că acesta a fost și modul în care eu am crescut. Nu zic că sunt un monument de răbdare, dar cu siguranță am mai puține „scăpări”. Mă gândesc la copii ca la copii – sunt persoane și au drepturi, da! Dar, în esență, nu putem spune că au creierul dezvoltat precum al adulților. Când simt că o iau razna de nervi pentru că s-a întâmplat un „incident” casnic (lichide vărsate, farfurii sparte, haine pătate, crize de plâns necontrolat etc.) îmi amintesc ce am citit și încerc să îi privesc cu drag, deoarece știu că doar prin răbdare din partea adulților putem trece cu toții cu bine peste acești câțiva ani dificili.

Le citiți fetelor cărți? Ce reacție au avut la apariția primului volum din „Saga Pufoșilor”?

Alina: Da, le citim zilnic diverse cărți potrivite pentru vârsta lor. Mai importantă decât informația sau povestea pe care le-o transmitem, pentru noi este important ca micuții să ne vadă citind sau muncind sau fiind un model pozitiv pentru ei. Așa că ne trăim viața încercând să fim modele, însă fără să-i mințim pe copii. E bine ca ei să ne cunoască și slăbiciunile, dar fără să-i încărcăm cu problemele noastre, fără să devenim noi copiii lor. Ei caută un model în noi și acest model include onestitate, îmbunătățire, înțelegere. De aceea, le citim cărți care le întăresc aceste modele pozitive. Au fost și sigur vor mai fi și momente tensionate în familie pe care copiii le-au resimțit din plin. Am încercat să tragem lecții și din aceste întâmplări și să învățăm cu toții cum gestionăm momentele de tristețe, furie, emoții negative, cum gestionăm eșecurile. Citim copiilor și cărți pe aceste teme.

Cartea a apărut la editura dvs., Vuxanovici Books, căreia cititorii noștri îi pot da like pe Facebook aici. Cât a durat scrierea acesteia?

Alina: De la ideea cărții până la ieșirea ei din tipar a durat 1 an și jumătate. Ceea ce e puțin dacă fac comparație cu cartea precedentă publicată de soțul meu, la care a scris 12 ani 🙂

Procesul a implicat mulți timpi de lăsat la dospit. Scrierea în sine a durat două săptămâni, dar asta pentru ca ideea și conținutul au stat la dospit în sufletele și creierele noastre vreo 9 luni de zile.

După ce ne-a venit ideea cărții, am conturat personajele și structura pe capitole. Am scris prima ciornă, după care am obținut păreri de la cât mai mulți părinți de copii cu vârsta potrivită pentru carte. Ne-a ajuta îndeosebi terapeutul colaborator Irina Runceanu care ne-a ghidat conținutul astfel încât să fie corect din punct de vedere psihologic și să nu avem cuvinte care ar deranja.

Cine a fost inspirația pentru personaje?

Alina: Avem în jurul nostru mulți copii, așadar nu am dus lipsă de sursă de inspirație. Principala sursă o constituie fiicele noastre și un compozit din copiii prietenilor.

Zoran: Am încercat să conturăm personaje interesante pentru copii cu întâmplări care pot avea loc în viața oricărui copil. De exemplu, întâmplarea cu Sasha care vrea să pară amuzant ascunzându-se de părinți, spre disperarea acestora din urmă care-l credeau dispărut, a fost văzută cu ochii noștri la teatrul pentru copii, unde un băiețel s-a ascuns de mama lui și a ieșit din ascunzătoare în hohote de râs abia când piesa a fost oprită, toți oamenii din sală îl căutau și erau pe punctul să sune la 112.

Ce pot învăța copiii cărora le citim cartea? Dar părinții?

Zoran: Ce avem de învățat cu mic cu mare: într-o lume atât de tehnologizată, avem nevoie de timp de calitate petrecut împreună, de comunicare și de cărți de dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a copiilor noștri.

Alina: „Saga Pufoșilor” este un prilej de a petrece timp împreună și de a-i învăța pe copiii noștri despre: răbdare și de ce este ea importantă, cum să îi ascultăm pe ceilalți, empatia pentru părinți și pentru cei din jur, cum să acceptăm perspective diferite și, poate cel mai important, că părinții pot fi și ei ocupați sau obosiți, dar că își iubesc copiii foarte mult.

Unde putem comanda cartea? 

Alina: Puteți comanda cartea prin formularul de pe site-ul VuxanoviciBooks.com sau la numerele de telefon afișate pe site. Pentru ediția actuală, aflată în curs de epuizare, oferim în octombrie, la cerere, dedicații caligrafice din partea noastră, a autorilor, așa că vă așteptăm cu drag să descoperiți surprizele și emoția din „Saga Pufoșilor – Întâlnirea”.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts