Drumul catre rezilienta prin mindfulness

0
(0)

Cine poate uita de cea mai recenta “vara neagra” din Australia? Incendiile de vegetatie care au inceput in iunie 2019 si au luat amploare necontrolat in decembrie si ianuarie… Peste 18.6 milioane de hectare de vegetatie au fost cuprinse de flacari, alaturi de 5900 de cladiri (dintre care 2779 de case) si aproape 480 de milioane de specii de mamifere, pasari si reptile. Pana la inceputul lunii martie, cand incendiile din New South Wales au ramas doar niste cicatrici negre, iar cele din Victoria au fost oprite, flacarile au revendicat si 34 de vieti omenesti.

Si de parca nu era de ajuns, au venit apoi concomitent inundatiile, dublate de o pandemie globala. Aceste luni ciudate au afectat puternic forta individuala si colectiva a oamenilor, care chiar daca au incercat sa se descurce cum au putut mai bine in fata imprevizibilului, se resimt acum, sunt epuizati si se indoiesc ca vor face fata celor ce ar putea urma.

De ce conteaza rezilienta?

Rezilienta – capacitatea de a ne adapta rapid la evenimente negative de viata – este un proces dinamic, care se modifica in timp si se cimenteaza odata cu experienta. Nu este o emotie, pentru ca nu prea ne putem “simti” rezilienti. Ea este, in schimb, o mentalitate care ne sustine si ne ghideaza cu o deosebita maiestrie prin vremuri neiertatoare.
Nimeni nu se naste rezilient, ci rezilienta este construita in urma unei decizii personale.
La varsta adulta, rezilienta ne incurajeaza si ne sustine sa navigam prin furtuni neasteptate si ne ofera o cale de a lua decizii bune, atunci cand gandirea pare eluziva.

Construirea rezilientei

Probabil ca ai auzit adesea ca felul in care gandim da forma realitatii. Este cu atat mai adevarat cand vine vorba despre construirea rezilientei.
Rezilienta solida este sinonima cu o metalitate care alege activ gandurile pozitive si interpreteaza in mod sanatos emotia. Cel mai bine explica asta Teoria Evaluarii, care pare teribil de inteligenta, dar care este de fapt ceva extrem de simplu.

Teoria Evaluarii

Sa presupunem ca doua persoane isi pierd locurile de munca. Cei doi vor interpreta incidentul in moduri diferite: unul il va vedea ca pe o oportunitate de a face ceva mai bun, stiind ca nu va ramane fara serviciu pentru totdeauna, iar celalalt va lua aceasta pierdere ca pe un adevarat dezastru si se va teme ca nu va mai gasi niciodata un job sigur.
Evaluarea se intampla in doua stadii. Cel de mai sus este primul stadiu, conturat pur si simplu de ganduri.
Al doilea este definit de emotia ulterioara. Emotiile pe care Ie declanseaza la ambii indivizi ii ating in moduri diferite. Primul se bucura de noile posibilitati care se deschid in fata sa, in timp ce al doilea se teme ca e prea in varsta, sau ca nu e destul de inteligent pentru a gasi jobul pe care si-l doreste. In consecinta, fiecare va lua decizii in functie de acest lant de evenimente interne.

Rezilienta, incepe in acest caz cu doua evaluari: cu o gandire care duce la o stare de bine si la actiune pozitiva si cu procesarea adecvata a emotiilor induse de ganduri, mai ales de cele negative care pot induce paralizia.
Realizand ca modul de a gandi infuenteaza foarte mult realitatea, putem fi intentionali cu privire la ganduri si la emotii si ne putem consolida capacitatea de a observa, sperand ca vom reusi sa le imbunatatim pe ambele.

Pasi practici catre gandirea intentionala si emotie

Cele mai vechi obiceiuri ale noastre – in acest caz modul standard de a gandi si emotiile aferente – necesita timp pentru a fi reantrenate. Din fericire nu este imposibil. Pe parcursul acestui proces, va trebui sa fii bland cu tine si sa intelegi ca nimic nu se schimba peste noapte. Cu atat mai putin felul nostru obisnuit de a fi.

Concentrare si mindfulness

Stimularea puterii de auto-conservare poate avea loc in doua moduri, care practic functioneaza impreuna pentru a-ti mari rezilienta: concentrare si mindfulness.
Asa cum se intampla cu toate lucrurile bune, e nevoie de exercitiu si de rabdare. Si pentru ca devin obiceiuri, acelasi lucru se va intampla si cu capacitatea de a detine controlul asupra gandurilor si modului in care te simti.
In plus, poti face exercitii menite sa imbunatateasca si constientizarea, procesul de a fi intentional cu privire la ceea ce gandesti, simti si observi.

Concentrarea implica sa acorzi o atentie maxima lucrurilor pe care le ai in fata, sau in jur, sa examinezi texturi, mirosuri, gusturi, atingere, ca mod de a-ti atrage mintea catre prezent. Astfel de exercitii ofera o strategie eficienta prin care vei putea pune pe silent discursurile ce provoaca frica, anxietate si ingrijorare, concentrandu-te asupra lucrurilor bune si reale care ti se intampla in prezent in viata.

Mindfulness inseamna sa devii constient de subtilitati, in special de lucrurile pe care le consideri deseori de la sine intelese, precum procesul natural de respiratie.
Un exercitiu simplu de mindfulness in trei pasi accentueaza partile mobile ale ceea ce altminteri consideram a fi o miscare fluida si subconstienta.
La fel ca si respiratia, gandurile noastre raman in mare parte neobservate. Acceptam ceea ce ne vine in minte fara a pune vreodata la indoiala. Mindfulness este un proces de gatekeeping, care da o pauza spontaneitatii de a accepta primul lucru care ne trece prin cap.

Exercitiu de mindfulness in trei pasi

Pasul 1. Iesi de pe pilot automat

Gaseste un spatiu linistit in care sa stai nemiscat, inchide usor ochii si fa o pauza. Incepi prin a te concentra asupra respiratiei si constientizeaza ceea ce faci, gandesti si simti. Observa gandurile care apar si fii constient de sentimentele pe care le ai, dar lasa-le sa treaca. Concentreaza-te pe cine esti si pe starea ta actuala.

Pasul 2. Fii constient de respiratie

Constientizeaza-ti respiratia timp de 90 de secunde (sau 6 cicluri de inspiratie-expiratie). Scopul este acela de a-ti concentra atentia asupra unui singur lucru: respiratia.
Fii constient de miscarea corpului tau la fiecare respiratie; la cum se ridica si coboara pieptul, la cum burta se retrage si iese catre exterior, si la felul in care plamanii se extind si se contracta. Gaseste-ti tiparul respiratiei si ancoreaza-te in prezent prin aceasta constientizare.

Pasul 3. Extinde constientizarea catre exterior

Permite constientizarii sa se raspandeasca spre exterior, mai intai catre corp, apoi catre mediul inconjurator. Permite-i sa se extinda in tot corpul si observa senzatiile pe care le experimentezi – incordarea, durerile sau poate o lejeritate la nivelul fetei sau umerilor. Gandeste-te la corpul tau ca la un intreg, ca un vas complet pentru sinele tau interior.
Daca vrei, poti extinde constientizarea si mai mult catre mediul din jur. Cu ochii inchisi, indreapta-ti atentia catre ceea ce stii ca este in fata ta. Observa culorile, formele, modelele si texturile obiectelor. Fii prezent in acest moment, constientizand ceea ce te inconjoara.

Cand esti gata sa inchei exercitiul, deschide incet ochii si incearca sa pastrezi aceasta informatie pe tot parcursul zilei.

Ce nu este rezilienta?

Rezilienta nu inseamna inlocuirea gandurilor nefolositoare cu unele utile, la fel cum nu inseamna sa ne spunem noua insine sa uitam de rau si sa fim recunoscatori pentru binele din viata noastra. Ea se refera la intelegerea faptului ca gandurile reflecta rareori realitatea si ca realitatea noastra actuala, desi este dificila, are si lucruri bune de care ne putem agata atunci cand ne confruntam cu dificultati. Noi insine avem puterea de a alege cum percepem adevarul unei situatii, ce gandim despre aceasta situatie si cum reactionam la ea.

Sursa: https://griffithconsulting.com/3step-mindfulness-exercise

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts