Persoanele cu adevarat inovatoare vad imaginea de ansamblu si pot face conexiunea intre probleme disparate. Ei vad un vid acolo unde altii nu pot vedea si inteleg cum sa-l umple, creand solutii la probleme pe care nici macar nu stiam ca le avem. Dar cum poti face acest pas spre a vedea lumea intr -un mod nou?
Creativitatea este o consecinta a constientizarii, spune Murray Hidary, antreprenor in tehnologie, compozitor, pianist si artist vizual, a carui viata se bazeaza pe filozofia si practica orientala. Hidary si fratele sau, Jack, au infiintat impreuna, la mijlocul anilor 1990, EarthWeb – o companie de consultanta pe internet, devenita portal web, pe care au facut-o publica. Hidary a infiintat de atunci cateva alte companii online, insa concentrarea sa principala este pe raspandirea constientizarii. In cea mai recenta afacere a sa, MindTravel, el creeaza experiente care incurajeaza o stare de flow, folosind prezentari vizuale si muzica meditativa improvizata.
Muzica este o tema curenta in viata lui Hidary si o cheie a creativitatii sale in afaceri, asa cum el insusi spune. „Muzica ne permite in mod real sa avem o experienta interna foarte ampla”, explica el. „Este un limbaj care deschide inima si ne invata cum trebuie sa ascultam. Ascultarea pasiva capteaza atentia si contribuie la dezvoltarea musculaturii ascultarii profunde”, iar ascultarea constienta deblocheaza creativitatea.
Ca parte a practicilor sale de constientizare sau mindfulness, Hidary canta uneori la pian, insa asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa tii si tu un pian in birou si de cele mai multe ori nici macar nu este posibil. Exista metode mai simple pentru deblocarea creativitatii, care sunt complet realizabile intr-un cadru de birou si in viata de zi cu zi.
Beneficiile constientizarii sau conceptului de Mindfulness
De ce sa te dai peste cap sa faci loc in programul unei zile aglomerate pentru a asculta pur si simplu muzica? La nivel personal, muzica meditativa si alte activitati de mindfulness calmeaza sistemul nervos si dezvolta atentia.
Iar cand vorbim despre beneficiile din viata profesionala, constientizarea duce la un plus de creativitate in idei si o capacitate mai mare de a construi pe ideile altora si de a privi imaginea de ansamblu, potrivit Harvard Business Review.
„Starea noastra interna este direct legata de experientele externe. In lumea afacerilor, e usor sa crezi ca lumea toata si intreaga piata au un efect asupra ta” spune Hidary. Pentru a fi un antreprenor inovator, trebuie sa devii o forta activa, mai degraba decat una pasiva sau reactiva; iar asta pesupune sa fii complet prezent .
Limpezirea mintii, eliminarea anxietatii prin respiratie si atingerea unei stari de calm te ajuta sa asculti si sa te concentrezi mai profund, ceea ce va duce la o capacitate mai mare a creierului de a face conexiuni creative si de a imagina solutii, mai ales in situatii potential stresante.
Dar cum faci sa iti dezvolti aceasta abilitate? Descoperind practicile de Mindfulness. Nu ai nevoie decat de dorinta, de consecventa si de capacitatea de a te ierta daca uiti ceva sau daca te straduiesti sa iti mentii concentrarea. La fel ca in orice obicei sau skill, e nevoie de practica.
Exercitii de Mindfulness
Trebuie sa alegi sa faci ceva care sa functioneze. Iata mai jos cateva exercitii diferite din care poti alege unul sau mai multe, astfel incat sa incepi sa iti dai seama care sunt beneficiile mindfulness-ului.
1. Participa activ la respiratie. Numara inspiratia, apoi expira mai lung: astfel, poti incerca sa inspiri cat numeri pana la 4 si sa respiri cat numeri pana la 6. Vei stimula astfel sistemul nervos parasimpatic, care controleaza capacitatea corpului de a se relaxa. „Pragmatic vorbind, vei vedea ca poti folosi ceva atat de simplu cum este o singura respiratie, pentru a-ti schimba starea – iar asta dureaza efectiv 10 secunde”, spune Hidary.
2. Fa o plimbare. Nu o plimbare in forta, ci una relaxanta, preferabil in natura. Observa frumusetea din jurul tau. Incearca plimbari ghidate, cu muzica meditativa, insa te poti plimba si singur, dupa ce stapanesti deja un anumit nivel de practica.
3. Asculta muzica meditativa. Desi melodiile tale preferate te pot inveseli sau te pot face sa vrei sa dansezi, muzica meditativa are impactul sau anume. In compozitiile sale, Hidary foloseste stiinta pentru a crea tonuri, repetari si un ritm care inlesneste constientizarea.
4. Concentreaza-te asupra unui obiect. Nu conteaza care este obiectul, atata timp cat iti poate mentine concentrarea si te poate tine conectat cu realitatea. La inceput iti va fi mai usor sa te concentrezi pe o floare sau pe imaginea unei persoane iubite, in loc de mouse-ul computerului sau orice altceva care iti aminteste de stresul pe care incerci sa-l atenuezi.
5. O combinatie de metode. Fa o plimbare in timp ce asculti muzica, respira adanc si concentreaza-te pe o opera de arta, sau lucreaza cu muzica in fundal.
Incepe-ti practica de Mindfulness
Desi aceste exercitii nu sunt dificile in sine, cea mai grea parte a practicarii mindfulness-ului va fi sa le aloci timp si sa constientizezi importanta mindfulness-ului pentru succesul afacerii tale. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa faci mai usor trecerea la aceasta perioada.
- Preia controlul calendarului. Aloca zilnic o perioada de timp in care sa practici mindfulness si sa lasi spatiu gandirii creative.
- Pune accent pe calitate in locul cantitatii. Daca te straduiesti sa-ti mentii acest obicei sau nu iti poti imagina ca iti potoi face timp in program sa nu faci „nimic”, aminteste-ti ca putin poate insemna foarte mult – si nu ezita sa intri in ritm. O plimbare constienta de 5 minute poate fi mai importanta si poate avea efecte mai pozitive decat 25 de minute de mers cocosat.
- Dezbara-te de gandirea binara de tipul “totul sau nimic”. Orice practica de mindfulness nu trebuie sa-ti ia nici macar o ora. Poti face cu succes actiuni mici si repetate de-a lungul zilei.
- Exerseaza oriunde si oricand. Nu ai nevoie de spatiu sacru. Poti respira profund si constient chiar si in masina, cand esti blocat la semafor, sau poti face o scurta plimbare cand te indrepti catre un eveniment, o intalnire sau o programare.
- Aplica tehnicile de mindfulness cand te confrunti cu provocari profesionale. Daca ai o intalnire importanta sau o sesiune de negociere, foloseste o strategie de mindfulness pentru a te pregati sa asculti mai activ. Incearca sa le ceri celorlalti participanti la intalnire sa ti se alature, mai ales daca miza este mare sau problema este spinoasa. Ascultarea unui mesaj devine si mai dificila intr-o intalnire video sau interactiune la distanta, pentru ca aceste medii fac ca atentia profunda sa fie vitala. Vazand rezultatele pe care ti le pot aduce practicile de mindfulness vei prioritiza gasirea timpului necesar pentru ele.
Descoperirea constientizarii sau mindfulness-ului prin oricare dintre practicile de mai sus, sau chiar prin toate, te va ajuta sa ai o gandire mai ascutita in afaceri. „Trebuie sa ne decuplam de la experienta noastra exclusiva. Aceasta este arta de a fi antreprenor. Trebuie sa vezi imaginea de ansamblu”, spune Hidary.
Sursa: https://www.success.com/unlock-ingenuity-in-business-by-taking-time-to-practice-mindfulness/