Ti-ar placea sa inveti o limba straina noua, sa iti organizezi bucataria sau sa incerci o clasa noua de aerobic la sala de sport la care mergi. Si totusi, exista ceva care nu iti da voie sa iti dai jos fundul din pat si sa gaseti motivatia de a face lucrurile pe care ti le doresti. Ti se pare dur? Este adevarul!
Daca ar trebui sa gasim o definitie pentru lene, am spune ca lenea este pur si simplu lipsa dorintei de a depune un efort. Definitia se aplica in aproape orice context. In cazul lenei, motivul specific conteaza: vorbim despre reticenta de a depune eforturi, deoarece pare prea greu.
Exista adesea o prejudecata atasata cuvantului „lenes”, deoarece se suprapune cu procrastinarea (amanarea). Atat lenea de a face o sarcina anume, cat si procrastinarea au acelasi rezultat: evitarea unei activitati. Diferenta majora este ca in cazul lenei eviti pentru ca ti se pare prea greu sa faci acea activitate, in timp ce procrastinarea implica o amanare pentru ca nu-ti place acel lucru.
In cazul procrastinarii este vorba despre un motiv negativ pentru care nu faci ceva anume. In cazul lenei, pot fi o multime de motive pentru care ceva pare prea greu de abordat intr-un mnoment anume. Cu alte cuvinte, chiar daca vrei sa stii cum poti sa nu mai fii lenes, e important sa subliniem ca nu esti neaparat lenes, doar pentru ca nu faci un lucru.
Se poate intampla, de pilda, sa nu iti organizezi garajul “de lene” pentru ca programul tau este deja plin de activitati, pregatirea meselor, spalat, curatenie si alte taskuri. Nu e vorba de lene, trebuie doar sa lucrezi la limite.
Motivatia – care este practic antidotul pentru lene – depinde mult de alte taskuri pe care le mai ai in fata. Nimeni nu poate fi motivat sa faca orice.
Cu alte cuvinte, e posibil sa nu fii atat lenes, cat sa ai nevoie sa o iei mai usor… Daca punem la bataie mai multa energie decat poate sustine corpul nostru in unele zile, vom plati pretul mai tarziu sau cand e nevoie de energie si de motivatie. Organismul uman are nevoie de frane si de timp de repaus, pentru ca nici corpul si nici mintea nu sunt construite sa se focuseze pe taskuri intense si epuizante toata ziua si in fiecare zi. Pierderea timpului este o nevoie de baza a omului.
Sumar
Care este cauza principala a lenei?
Insa cu toate cele de mai sus, trebuie sa recunoastem si ca unii dintre noi sunt mai predispusi sa fie lenesi decat altii. Cercetarile sugereaza ca lenea este o parte bine determinata a personalitatii. Ea are legatura cu una dintre cele cinci trasaturi majore de personalitate – constiinciozitatea, sau cat de devotat si de organizat esti.
Toata lumea se regaseste undeva in intervalul dintre foarte constiincios si deloc constiincios. Si pentru ca oamenii cu un grad mare de constiinciozitate au tendinta de a fi mai orientati catre obiective si mai disciplinati, in general ei nu sunt lenesi; pe de alta parte, persoanele mai putin constiincioase sunt mai predispuse sa fie lenese.
O prejudecata extrem de intalnita este aceea ca lenea e un sentiment, pentru ca in unele zile te simti lenes si in alte zile nu. Nu iti faci zilnic treaba la birou, nu speli zilnic vasele si nu te speli pe dinti pentru ca “ai chef”, ci este ceva ce tine de intentii si angajamente. Tocmai de aceea, acea parte a constiinciozitatii „orientata spre obiective” si „auto-disciplina” contribuie la a fi sau nu lenes.
Insa cele care stabilesc cat de constiincios esti (precum si alte trasaturi de personalitate) sunt genetica, mediul inconjurator si circumstantele in care te afli.
Lucruri precum skill-uri de gestionare a timpului, faptul ca nu stii cum sau ca nu ai calitatile necesare pentru a face un task anume sau ranile emotionale din trecut pot juca toate un rol in gradul de lene sau de motivare, atunci cand vine vorba despre a duce la indeplinire un task anume.
Asadar, doar pentru ca te-ai nascut cu o tendinta catre lene, nu inseamna neaparat ca esti menit sa fii lenes in orice situatie.
Astfel, desi unele persoane sunt mai inclinate catre lene decat altele, date fiind trasaturile de personalitate cu care sunt nascute, nimeni nu este condamnat sa fie lenes pentru totdeauna daca nu vrea sa fie. Personalitatea nu iti este destin, poti schimba aceste tendinte.
Ce determina lipsa de motivatie?
Motivatia inseamna gasirea unui motiv care face sa merite efortul de a face o activitate anume (un antidot la lene). Motivatia poate veni dintr-o multime de locuri, inclusiv din nevoi fizice precum foamea, setea si nevoia de somn, sau din nevoile secundare de apartenenta, concurenta si interese si obiective individuale.Exista, de asemenea, motive interne si externe pentru a face ceva. Motivatia externa este in general asociata cu aspecte precum banii, salariul sau alte recompense care vin din afara ta pentru ca indeplinesti o sarcina. A fi motivat intern, in schimb, inseamna ca faci ceva care iti ofera o recompensa personala: cand faci acel lucru te simti bine si desi pierzi notiunea timpului, alegi sa continui sa faci respectiva sarcina.
Faptul ca te implici in ceea ce faci si ca detii controlul joaca un rol important in motivatia interna.
Cu alte cuvinte, daca te simti lipsit de motivatia de a respecta o rutina sportiva sau de a invata o limba noua, poate ca nu e vorba despre lene. Poate fi vorba despre faptul ca acele taskuri sau obiective nu se aliniaza cu alegerile interne pe care pui cu adevarat pret. Desigur ca ti-ar placea sa inveti franceza, dar intr-o zi anume poti simti mai degraba ca pentru tine conteaza mai mult o cina gatita in familie sau socializarea cu prietenii.
Oboseala si tipurile de oboseala
Oboseala poate juca un rol urias, chiar daca noi credem de fapt ca suntem lenesi. Gandeste-la oboseala ca la unul dintre factorii de mediu sau circumstantiali despre care aminteam mai sus si care contribuie la starea de lene. Oboseala face totul sa para mult mai greu.
Medicina somnului clasifica oboseala ca fiind:
- acuta – provocata de perioade indelungate fara somn;
- cumulativa – de pilda, privarea cronica de somn;
- circadiana – cand dormi si te trezesti dupa un program prost aliniat cu ritmul circadian.
Oricare dintre aceste tipuri de oboseala are tendinta de a face sarcinile sa para mai grele.
Cand ai in fata o sarcina care ti se pare dificila, vei fi mai in masura sa o rezolvi daca ai grija de tine dormind suficient, miscandu-te suficient si mancand bine. Iata asadar cum grija fata de tine te poate ajuta sa nu mai fii lenes.
Exista, de asemenea, si o oboseala sau epuizare mentala, care poate proveni din durere, din faptul ca te afli intr-o situatie stresanta sau din faptul ca trebuie sa faci fata unor factori majori de stres pentru o perioada lunga de timp, ca de exemplu trecerea printr-o pandemie, asa cum am experimentat in ultimul an.
Avem cumva inradacinat in minte ca trebuie sa facem eforturi sa depasim aceste stari, sa mai bem o cafea in plus si sa mergem mai departe. Ce-ar fi ca de acum sa consideri lenea si oboseala ca un fel de semnal de alarma ca organismul tau are nevoie de odihna? Cand ti-e foame, trebuie sa mananci, iar cand te simti obosit, ai nevoie de odihna!
Ce pot face sa imi recapat motivatia?
1. Identifica motivul care te tine pe loc
Da-ti seama ce anume te face sa simti ca ti-e “prea lene” sa faci ce ai de facut si rezolva aceasta problema. Faptul ca astepti zile la rand sa pui la geam perdelele noi nu inseamna ca ti-e lene. Poate ca uneori ai nevoie sa inveti intai cum se prind, pentru ca e vorba de un sistem nou, sau poate ca ai nevoie de niste gauri in tavan pentru galerie, sau pentru sina de perdea. Poate ca ai nevoie de un prieten sau de niste tutoriale de pe YouTube. Orice ar fi, daca faci aceste lucruri, vei simti ca taskul tau e mai usor.
2. Stabileste clar la ce vrei sa nu mai fii lenes
Probabil ca nu esti lenes cu privire la tot ce inseamna viata ta. Poate ca te descurci excelent cu motivatia de a raspunde la emailuri, de a spala rufe, de a respecta programul de antrenamente, dar eviti sa faci curatenie in casa sau orice alta sarcina. Clarifica-ti foarte clar in minte ce anume vrei sa faci, indiferent cat de simplu este acel task.
3. Concentreaza-te pe primul pas
Identifica primul pas pe care trebuie sa il faci pe drumul catre o sarcina anume. Daca aceasta sarcina este sa dai cu aspiratorul, primul pas va fi sa scoti aspiratorul din debara; daca trebuie sa iesi la o tura de alergare, primul pas va fi sa iti schimbi incaltamintea si hainele.
Nu sari peste primul pas. Concentrarea pe acest prim pas inseamna ca iti setezi mintea si corpul sa actioneze in acest sens. Iar cercetarile arata ca o data ce incepi, se va schimba si atitudinea cu privire la a duce la bun sfarsit respectiva sarcina. Cu alte cuvinte, inceputul este adesea cea mai grea parte.
4. Gandeste-te la tine cel de maine
E duminica dupa-amiaza, stai pe canapea si te uiti la seriale pe Netflix, ingrozita de gandul ca va trebui sa te ridici si sa pregatesti mesele de seara pentru saptamana viitoare. Incearca ceva simplu: gandeste-te la tine luni seara, ajungand acasa lihnita de foame dupa o zi lunga la serviciu: vei vrea sa gatesti, sau te vei bucura sa gasesti acasa mancarea gata pregatita? Empatizeaza cu tine cea de maine, iar asta te va ajuta sa procrastinezi mai putin astazi. Prin extensie, te poate ajuta sa iti gasesti motivatia de a depune un efort astazi si sa fii mai putin lenes.
5. Implica si alte persoane
Poate ca nu te simti mereu motivat intrinsec sa faci ceva, ca de pilda sportul. Dar iti poti gasi motive externe. Angajeaza-te sa lucrezi alaturi de un prieten, fie ca este vorba despre antrenamente virtuale sau in viata reala. Dincolo de orice motive personale, vei avea in acest mod si un factor factor motivational extern pentru a nu renunta la sport: sa nu iti dezamagesti prietenul.
Sursa: https://www.goodhousekeeping.com/health/a35741941/how-to-stop-being-lazy/