Cum sa iti motivezi si sa-ti inspiri oamenii in momente dificile?

5
(1)

Niciun leader al zilelor noastre nu mai poate da ordine oamenilor si sa se astepte ca acestia sa faca ce vrea el. Probabil ca daca stai langa ei iti vor urma directivele, dar imediat cum pleci vor reveni la ceea ce cred ei ca e important.
Leaderii de astazi trebuie sa castige, mai mult ca niciodata, cooperarea oamenilor. Si exista doua moduri principale de a face asta: motivatia si inspiratia. Desi cele doua cuvinte sunt adesea utilizate in acelasi sens, ele inseamna de fapt lucruri destul de diferite – in functie de ceea ce vrei sa obtii.

Ce este motivatia?

Motivatia se refera la a-i determina pe ceilalti sa actioneze intr-un mod care ii ajuta sa atinga un obiectiv clar si imediat. Cand motivezi oamenii sa faca ceva ce nu vor neaparat sa faca, trebuie sa le oferi in schimb ceva ce isi doresc.
Antrenorii care ofera echipei lor un discurs de incurajare la pauza folosesc motivatia. Ei vor ca jucatorii sa reintre in teren cu o energie si o concentrare renascute, desi poate ca sunt prea obositi sau prea descurajati pentru a mai incerca. Rasplata lor? Victoria!
Iata mai jos cinci moduri in care iti poti motiva oamenii.

1. Spune-le exact ce vrei sa faca

Motivatia inseamna, practic, sa faci oamenii sa treaca la actiune, asa ca nu trebuie sa te exprimi vag. Evita generalitati precum “vreau sa dati tot ce aveti mai bun”, si spune in schimb “vreau sa veniti in weekend si sa terminam acest proiect la timp”.

2. Limiteaza timpul si efortul pe care le ceri

E mai usor sa le ceri oamenilor sa lucreze pana tarziu o noapte, sau chiar in fiecare noapte timp de o saptamana, decat sa te astepti sa lucreze pana tarziu pe termen nelimitat. Stabileste o data finala.

3. Impartaseste-le sacrificiul

Leaderii adevarati nu le cer oamenilor sa faca ceea ce ei insisi nu sunt dispusi sa faca. Nu le spune oamenilor tai sa lucreze in weekend daca tu ai planuri pentru o zi la spa. Ridica-ti manecile si imparte cu ei greul fiecarui task.

4. Fa apel la emotiile lor

Frica poate concentra atentia oamenilor si poate fi un factor motivator eficient: “Daca nu terminam acum, ne vom pierde toti joburile”. Dar daca faci mereu apel la frica, vei ajunge sa demotivezi echipa. Oamenii prefera sa fie motivati de emotii pozitive precum entuziasmul, mandria, un sentiment al apartenentei si emotia realizarii.

5. Ofera mai multe motive pentru ca echipa sa faca ceea ce iti doresti

Le poti oferi celor din echipa ta fie un motiv al tau, fie motivul pentru care compania le cere o actiune anume: “Daca nu terminam acest proiect conform progamului, vom pierde contractul”. Insa cel mai bun motiv este intotdeauna un motiv personal. Ar fi minunat daca le-ai putea oferi mai multe zile libere sau chiar un bonus. Sau poti sa le vorbesti despre ceva intangibil, care vine din faptul ca au realizat ceva important impreuna, de pilda camaraderia sau chiar prietenia.
Insa data fiind situatia actuala, cel mai bun lucru pe care il poti oferi echipei in aceasta perioada este speranta ca nimeni nu isi va pierde slujba.

Ce este inspiratia?

Inspiratia, pe de alta parte, implica schimbarea modului in care oamenii gandesc si simt cu privire la ei insisi, astfel incat sa vrea sa treaca la o actiune pozitiva. Inspiratia se conecteaza la valorile si dorintele unei persoane.
Speakerii profesionisti – cel putin cei mai buni dintre ei – isi inspira publicul. Ei vorbesc despre provocarile ce pot aparea in calea catre un obiectiv – fie personal, fie colectiv – si despre posibilitatile de a face diferenta.

Inspiratia face apel la cele mai bune aspiratii ale oamenilor, iar mesajul sau implicit, adesea nespus, este “Poti deveni ceea ce iti doresti!”. Nu se promite nicio recompensa, in afara de cea care vine din interior: sentimentul satisfactiei personale.
In calitate de leader, de fiecare data cand vorbesti despre valori, despre identitate (fie despre identitatea corporate, fie despre identitatea unei persoane) si despre obiective pe termen lung, intentia ta – fie ca stii sau nu – este sa inspiri.
Foloseste cei 5 pasi de mai jos pentru a-i inspira pe membrii echipei tale.

1. Fii chiar tu schimbarea pe care vrei sa o inspiri altora

Reputatia, caracterul si comportamentul tau vor inspira oamenii mai mult decat orice altceva. Singurul mod de a scoate ce e mai bun din cei din jur este sa te astepti la ce e mai bun de la tine.

2. Spune o poveste

Povestile nu le spun oamenilor ce sa faca, insa ele le pun imaginatia la incercare si le trezesc emotiile. Povestile le arata oamenilor ceea ce sunt capabili sa devina sau sa faca.

3. Fa apel la sistemul de valori al oamenilor

Cere-le sa actioneze intr-un mod aflat in concordanta cu valorile pe care le proclama.

4. Ai incredere in oameni

Atunci cand vrei sa inspiri oameni, nu le spui exact ce sa faca si nici nu le dai instructiuni clare, ci le dai puterea de a fi cei mai buni, avand incredere ca vor face ceea ce trebuie. Si e posibil ca lucrul corect pe care vor decide sa il faca sa nu fie ceea ce te-ai fi asteptat: poate fi ceva care iti depaseste pana si cele mai nebunesti asteptari.

5. Provoaca-i

Oamenii nu sunt inspirati sa faca ceva obisnuit sau sa raspunda unor asteptari. Ei sunt inspirati de efortul, creativitatea si sacrificiul necesare pentru a depasi ceea ce pana si ei considerau a fi posibil.

Motivatia si inspiratia nu sunt domeniul exclusiv al speakerilor profesionisti si al predicatorilor. Ele sunt instrumente pe care leaderii le folosesc tot timpul – in conversatii fata in fata, in intalniri si in prezentari formale – pentru a scoate ce e mai bun din oamenii cu care lucreaza. Trebuie doar sa intelegi care este momentul potrivit si situatia care le impune.
Atunci cand exista un obiectiv imediat, pe termen scurt si specific pe care iti doresti ca oamenii tai sa il atinga, trebuie să-i motivezi. Cand vrei sa le modelezi identitatea si aspiratiile si angajamentele pe termen lung, trebuie sa-i inspiri.

Antoine de Saint-Exupery, aviator francez si autor al cartii „Micul Print”, spunea asa: „Daca vrei sa construiesti o corabie, nu incerca sa aduni o multime de barbati care sa adune lemne, sa imparti munca si sa dai ordine. Invata-i, in schimb, sa tanjeasca dupa marea cea mare si nesfarsita”. Uneori trebuie sa le faci pe ambele. Trebuie sa alegi si sa organizezi oamenii pentru un task anume – in cazul acesta pentru a construi o nava conform specificatiilor, la timp si respectand bugetul – iar uneori trebuie sa activezi dorintele oamenilor si sa te dai la o parte. S-ar putea sa fii surprins de ceea ce fac!

Sursa: https://www.reliableplant.com/Read/18525/how-to-motivate-inspire-your-people-in-difficult-times

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts