De cele mai multe ori nici macar nu ne gandim la faptul ca fiecare dintre noi face parte dintr-un ecosistem delicat, indiferent daca ne dorim sau nu asta. Tot ceea ce facem, fie ca este un lucru bun sau rau, provoaca o reactie in lant si are efecte asupra celor din jur, tocmai pentru ca exista oameni carora le pasa de noi. La fel cum exista si oameni care se bazeaza pe noi. Iar pe langa aceste doua categorii exista si aceea a oamenilor dragi care fac parte practic din ambele categorii – acestia se bazeaza pe noi, dar le si pasa de noi.
Foarte adesea avem alaturi oameni dragi, precum prietenii si membrii familiei, care nici macar nu isi dau seama cat de mult conteaza pe un anumit tip de comportament din partea noastra. Totul face parte dintr-o cusatura in tesatura dinamicii noastre, despre care nu vorbim si pe care adesea o si neglijam. Insa cusatura este fragila si de fiecare data cand facem o schimbare – chiar si atunci cand este vorba despre o schimbare in bine – impactul nu se limiteaza la experienta noastra imediata.
Atunci cand decizi sa faci eforturile reale necesare pentru dezvoltarea personala, probabil ca te astepti ca cei din jur sa te sprijine, sa te incurajeze si sa te inteleaga – poate chiar sa te laude pentru ceea ce ti-ai propus sa faci.
Se intampla, insa, sa constati ca nu primesti intotdeauna reactia la care sperai. In astfel de situatii, nu uita ca faci parte dinr-un ecosistem delicat si, intr-o anumita masura, vechea dinamica a familiei a prosperat si pentru ca nu te-ai ocupat de dezvoltarea personala la care visezi acum. Iar status quo-ul initial al familiei e pe cale sa se schimbe. Care sunt motivele pentru care familia ta s-ar putea opune dezvoltarii tale personale si cum te poti raporta la acestea?
Sumar
Schimbi scenariul
Expertii in sanatate mentala sunt de acord ca atunci cand te schimbi, vei declansa in mod natural o schimbare a modului in care altii vor interactiona cu tine. Intr-un anumit sens, tu esti cel care schimba un scenariu cunoscut de toata lumea, pe care cei dragi il citesc de mult timp. Te distribui practic intr-un rol nou si, prin urmare, toti ceilalti sunt nevoiti sa isi asume si ei roluri noi.
Evolutia ta poate fi o amenintare pentru familie, pentru ca ei sunt obisnuiti sa interactioneze cu tine intr-un mod anume. Dezvoltarea te schimba ca persoana, iar persoana cu care cei dragi tie sunt obisnuiti sa interactioneze nu mai este acolo. Prin urmare, trebuie sa schimbe modul in care interactioneaza cu noul Tu, iar acest lucru poate fi extrem de incomod.
Chiar si schimbarile bune pot fi infricosatoare
Schimbarile tale, fie ele si pozitive, pot avea un impact important asupra intregii familii. Sa presupunem ca in familia ta esti perceput mereu drept persoana cu cele mai mici venituri: atunci cand incepi sa castigi bani in urma unei decizii radicale de schimbare, in urma evolutiei si trecerii la o alta etapa din viata ta, oamenii din jur care erau obisnuiti sa te ajute financiar dar sa iti spuna in paralel si ce sa faci (probabil parintii, probabil un frate mai mare), nu vor mai avea un obiect asupra caruia sa actioneze. Ei se trezesc ca le spui deodata “pot sa fac asta si singur”, iar opozitia pe care o primesc din partea ta ii poate face sa se simta ciudat.
O schimbare perceputa a dinamicii de putere
Practic dorinta ta de dezvoltare schimba natura relatiilor, iar oamenii dragi din jurul tau se pot simti amenintati pentru ca simt ca relatia nu mai este aceeasi.
Se intampla de multe ori ca dezvoltarea si evolutia personala a unui individ sa scoata la lumina o dinamica a familiei de care nimeni nu era constienti inainte, cand lucrurile functionau dupa vechile obisnuinte. Specialistii spun ca de multe ori nu ne dam seama ce rol jucam in familie. Dar odata ce aceasta dinamica dispare, ea schimba modul in care oamenii se raporteaza unii la ceilalti.
Tranzitia de la rolul de ajutor
Atunci cand te hotarasti sa lucrezi cu tine insuti si in beneficiul tau, timpul si energia pe care probabil le-ai fi dedicat altora se reduc instantaneu, si nu este vorba doar de timp si energie, ci si de faptul ca cei din jur se bazeaza pe tine. Daca incepi sa te gandesti la tine, vei fi mai constient de lucrurile care nu iti servesc personal la nimic. Poate ca inainte nu aveai nicio problema sa ajuti mereu un membru al familiei, ba la cumparaturi, ba cu diverse alte misiuni care necesitau timp si energie.
Odata cu dorinta de evolutie, energia ta va fi focalizata pe treburile tale. Concentrarea pe sine este un lucru benefic, la fel cum este benefic si sa constientizezi ca cineva se bazeaza mereu pe tine si iti cere mereu ajutorul, sugandu-ti toata energia si timpul, iar asta duce de multe ori la frustrare si resentimente.
Ii fortezi sa se priveasca prin oglinda ta
Atunci cand lucrezi la dezvoltarea personala proprie – fie ca o faci intentionat fie fara ca macar sa realizezi – ii obligi pe cei din jur sa se analizeze raportandu-se la tine. Faptul ca te vad pe tine in plina evolutie ii va determina sa se concentreze pe propriile probleme si zone deficitare, la care mai au de lucrat, ceea ce desigur, poate fi deranjant pentru ei.
E posibil sa nu le placa ce vad
Eforturile tale de dezvoltare personala pot sa nu fie pe placul celor pe care ii fortezi sa se priveasca dintr-o lumina noua. Daca simti nevoia sa te dezvolti personal dar asta scoate la lumina tot felul de practici neplacute in sanul familiei (poate un abuz emotional, poate chiar o violenta in familie sau o problema de dependenta de substante)… lucruri pe care toti cei din familie le stiu, dar pe care le trec sub tacare, iata ca deodata tu esti cel care iese in evidenta spunand ce gandeste.
Cum vei fi privit de familia ta? Ce vor spune despre ei maturiile tale? Cum vor fi arata ei, care au trecut sub tacere aceste probleme atat de mult timp?
Obtii ceea ce ei nu pot avea
Poate fi dificil pentru o persoana din jur sa te vada facand ceea ce isi imaginase sa faca si ea, dar nu stia cum sau de unde sa inceapa. Daca esti prima persoana care intrerupe un ciclu in familia ta prin terapie, de pilda, pentru unele persoane poate fi dificil de acceptat. Isi doresc si ei sa faca ceea ce faci tu, dar nu stiu cum.
Liniste in haos
Daca istoricul familiei tale este marcat de relatii mai conflictuale sau de certuri frecvente, chiar daca nu este sanatoasa, situatia poate deveni „confortabila”. Oamenii se simt cel mai confortabil cu lucrurile pe care le cunosc, chiar daca acestea nu sunt cele mai bune. Ei bine, daca depasesti aceasta zona de confort, le vei face inconfortabile. Pentru multi dintre membrii unei familii care au parte de trauma sau instabilitate in copilarie, haosul pare ceva normal. Atunci cand te vad linistit, nu stiu cum sa se poarte.
Noua ta situatie ii face sa se simta inferiori
Familia poate crede ca daca te-ai decis sa te implici in dezvoltarea ta personala te simti superior celorlalti. Probabil ca o parte din cei dragi vor vedea transformarea ta ca pe o incercare de a uita de unde ai plecat, sau ca pe o incercare de a te separa de ei. E posibil, de asemenea, sa incerce sa-ti aminteasca de trecut intr-o stradanie teribila de a-ti minimiza evolutia.
Uneori familia poate simti evolutia ca pe o tradare si, de asemenea, se pot teme de faptul ca te vei indeparta de ei si radacini. Acel “te crezi mai bun ca noi” vine din frustrarea celor dragi ca nu mai aveti pactic puncte comune. Nu este neaparat adevarat, sau nu reflecta modul in care actionezi tu, dar atunci cand o persoana se descurca bine, altcineva ii observa mai mult defectele si lipsurile.
Lipsa de incredere in comunitatea psihologica
Daca esti genul de persoana tanara, care se bazeaza pe instrumente precum terapia sau consilierea de grup, este important sa stii ca aceasta comunitate a psihologilor nu a inspirat mereu incredere tuturor, iar acesta poate fi un motiv pentru care unii membrii mai in varsta ai familiei tale ar putea ridica usor dintr-o spranceana cand vorbesti despre terapie si dezvoltare personala. Rezistenta lor provine in mare parte din neincredere.
Secretele te fac sa fii “in siguranta”
Daca remarci ca rudele mai in varsta devin foarte nervoase cu privire la faptul ca mergi la terapie sau ca faci cursuri de dezvoltare personala sau ca incerci sa fii intr-o mai stransa legatura cu tine, ca urmare a unui ajutor specializat, aminteste-ti ca, istoric vorbind, modul in care familia s-a protejat de sisteme in care nu puteau avea incredere sau la care nu aveau acces, a fost sa pastreze ceea ce ii deranja pentru ei insisi. Oamenii care nu aveau incredere in sistemul medical sau in psihologi, au invatat sa nu vorbeasca despre problemele lor cu acestia.
Problemele personale sunt personale
De asemenea, unele familii au o istorie personala de teama de a-si discuta problemele cu cei din afara. Poate fi o caracteristica mai pregananta a societatilor care au trecut la un moment dat printr-un soi de regim totalitar, sau a familiilor care simt ca au ceva de ascuns, sau a celor din grupuri etnice sau rasiale distincte, care au avut parte de o istorie mai tulburata in trecut.
Membrii acestor familii au invatat sa gandeasca la modul “ce se intampla in casa noastra ramane in casa noastra”. De aceea, chiar daca motivul neincrederii si temerii a trecut (de pilda, castigarea dreptului la libertate in tarile foste comuniste, sau revenirea la o viata normala pentru familiile de evrei dupa ororile razboiului sau iesirea din sclavie a celor de culoare), e greu sa spui unor oameni care au inradacinata aceasta mentalitate ca e in regula sa stea de vorba cu strainii despre problemele lor si ca nimeni nu le va tulbura echilibrul intern daca o fac.
Resursele tale sunt relativ noi
Cand simti ca familia ta se opune dezvoltarii tale si trendului ascendent pe care iti doresti sa intri, este important sa iti amintesti ca tinerii de astazi au la indemana resurse pe care parintii sau bunicii tai nu le-au avut la varsta ta.
Ceea ce tie iti este disponibil in acest moment si ti se pare firesc, nu a fost disponibil si tatalui sau mamei tale la varsta ta si cu atat mai putin bunicilor mai severi. Tehnologia, perspectivele moderne, terapia, cursurile de dezvoltare personala si tot ce ai tu la indemana in vremurile moderne… pot parea a pune o distanta si o bariera intre tine si familia ta mai putin conectata la deschiderea moderna.
Asigura-i ca au in continuarea dragostea ta
Desi eforturile tale de dezvoltare personala pot parea ceva nou, care pune o distanta intre tine si familia ta, ii poti linisti ca nimic din dragostea pe care le-o porti nu se va schimba. Tot ce se va schimba este faptul ca tu evoluezi si te vindeci de problemele trecutului, ca nu ii vei judeca pentru cine sunt ei si pentru cum au decis la un moment sa isi traiasca viata, chiar daca la finalul calatoriei de dezvoltare personala, tu vei fi poate mai curat si mai deschis decat ei. Uneori singurul lucru de care are nevoie familia ta este sa stie ca nu te vor pierde si ca nu ii judeci.
Insa, pe de alta parte, daca dupa toate eforturile de a le arata ca sunt in continuare in sufletul tau, ei continua sa nu fie dispusi sa iti sustina dezvoltarea, nu ar strica sa pui niste limite in relatia cu astfel de persoane. Daca oamenii sunt hotarati sa te vada ca pe o amenintare, indiferent de ceea ce le spui tu, iti poti proteja sanatatea mentala si emotionala creand limite si ajustand relatia cu ei.
Pana la urma, poate fi o calatorie pe cont propriu
E bine sa nu te gandesti la granitele dintre tine si membrii familiei care nu te sustin ca fiind permanente. Atunci cand spui ca granitele sunt permanente, poate fi greu sa simti ca te poti intoarce mai tarziu si sa repari relatia.
Nu e treaba ta sa faci pe cineva sa se simta confortabil cu schimbarea si evolutia ta. Uneori trebuie sa te resemnezi cu ideea ca oamenii nu vor intelege. Prea multa concentrare pe intelegerea si validarea pe care o primesti sau nu din partea celor din jur iti poate pune piedici pe drumul personal.