Ce este meditatia mindfulness si cum putem sa o practicam

4.2
(18)

Mindfulness inseamna constientizarea in amanunt a tot ceea ce se petrece cu noi in momentul de fata, acum. Cu alte cuvinte, experimentarea profunda a tot ce traiesti in prezent, fara a te gandi la ce ai discutat acum cateva minute cu seful sau la concediul pe care-l vei lua la vara. Desi se poate considera ca meditatia de acest gen este dedicata numai celor cu un nivel ridicat de constiinta, adevarul este ca oricine o poate practica.

Ce este meditatia mindfulness si cum putem sa o practicam

Meditatia mindfulness se poate practica oriunde

Prima bariera de care trebuie sa treci este chiar aceasta: Eu nu pot sa meditez, pur si simplu nu am timp, nu am unde. Ei bine, meditatia mindfulness se poate practica oriunde, nu doar intins pe o saltea sau in pozitie de lotus. De fapt, este chiar mai intens sa experimentezi tot ce se intampla cu tine si propriul tau corp cand nu esti intr-o situatie foarte relaxata.

Un bun exemplu este atunci cand mergi pe strada: constientizeaza fiecare pas pe care il faci, focuseaza-te pe miscarea picioarelor si a bratelor, pe miscarea ochilor, pe senzatiile resimtite de corp, daca iti este frig sau cald, daca transpiri, daca simti mancarimi in talpi sau durere de la prea mult mers. Nu trebuie sa te focalizezi pe lucruri externe, cum ar fi latratul cainilor sau claxoanele masinilor, acestea ar trebui sa fie undeva in fundal; trebuie totusi sa fii atent la ele, ca sa mergi in siguranta pe strada.

Meditatia in care te focalizezi pe tot ceea ce ti se intampla se poate practica si la birou, si cand conduci masina, si cand te speli pe dinti, si cand incui usa etc. Ai observat ca multe din momentele vietii tale iti dispar efectiv din minte? Acest lucru se intampla pentru ca nu le acorzi suficienta atentie. Te intrebi unde ti-ai pus cheile sau telefonul si nu iti mai aduci aminte, pentru ca in momentul acela, mintea ta nu era cu tine, ci se gandea la cine stie ce.

Specialistii in meditatie recomanda sa incercam sa fim constienti in ceea ce facem de cate ori putem pe zi. Aceasta nu implica o forma superioara de concentrare, ci dimpotriva, relaxare. Iar aceasta relaxare te va ajuta sa iti vezi propria viata in culori mai calde. Te va ajuta nu numai in relatiile cu cei din jur, dar iti va imbunatati si somnul, viata sexuala, iti va scadea nivelul de stres, si te va face mai putin iritabil.

Beneficiile meditatiei mindfulness

Atunci cand traiesti din plin fiecare moment, trecutul nu mai conteaza, iar viitorul nu exista. De ce sa te stresezi gandindu-te la un moment din trecut pe care oricum nu mai ai cum sa il influentezi sau cu privire la viitor? Meditatia reduce nivelul hormonilor de stres, cum este cortizolul, relaxandu-te si ajutandu-te sa ai o viata mai plina de beneficii.

Aceeasi meditatie te invata sa privesti natura cu alti ochi. Intreg mediul inconjurator devine ceva nou pentru tine, care pana mai ieri nu ascultai vantul printre frunze si nici nu priveai cerul noptii. O data cu inceperea practicarii meditatiei mindfulness, vei vedea cum vei fi uimit de aproape orice: de razele soarelui pe corpul tau atunci cand mergi la plaja sau de propria ta respiratie atunci cand este ger.

Meditatia mindfulness – relaxare si observare

Meditatia nu inseamna control, ci numai observare a ceea ce se intampla in momentul prezent. Pentru a practica meditatia de tip mindfulness in mod corect, nu trebuie sa incerci sa influentezi vreun anumit proces care se desfasoara in corpul tau. De exemplu, daca vrei sa te culci si te gandesti intruna cum sa adormi, crezand ca practici meditatia, vei reusi doar sa stai treaz mai mult timp. In schim, daca te vei focusa pe ceea ce se petrece in acel moment cu tine, pozitia in care stai, frecventa respiratiei, daca iti este cald sau frig, pana la urma te va lua somnul.

Intr-un mod minunat, meditatia care inseamna relaxare si observare, te poate ajuta sa te concentrezi mai bine. Aceasta este metoda perfecta pentru cei care au de dat teste, lucrari, care au de facut prezentari etc. Intr-un studiu efectuat de Fadel Zeidan, neuro-cercetator la Scoala de Medicina Wake Forest, un grup de persoane care au practicat meditatia timp de doar 20 minute pe zi timp de patru zile s-au descurcat mult mai bine la teste cronometrate decat un alt grup care nu a practicat meditatia.

Cercetatorul afirma ca grupul de meditatori au ignorat cronometrul si s-au focusat pe ceea ce aveau de rezolvat. Acest lucru se datoreaza faptului ca ei s-au relaxat si au putut sa isi prioritizeze sarcinile. De ce sa te concentrezi pe ceva ce nu poti influenta, trecerea timpului? Mai bine incerci sa rezolvi testul care ti-a fost dat cat de bine poti. Un alt studiu efectuat de acelasi neuro-cercetator arata faptul ca procentul de anxietate si stres scade semnificativ (cu 39%) pentru cei care practica meditatia constienta.

Meditatia te poate ajuta si in ce priveste respectul de sine. Te-ai intrebat vreodata de ce anumiti oameni sunt atat de norocosi, in timp ce unii par ca traiesc in mizerie de cand se nasc pana mor? Oare sunt atat de ghinionisti incat nimic nu le iese? Nu, adevarul e ca ei pur si simplu nu sunt constienti de puterea lor. In momentul in care incepi sa interpretezi lucrurile intr-o maniera pozitiva (iar meditatia te ajuta mult in aceasta directie), viata ti se schimba.

Relatiile cu prietenii devin mai bune, intreaga ta viata sociala se schimba, viata sexuala se imbunatateste, parerea ta despre tine insuti/insati devine mai buna, riscul de depresie scade si incepi sa te gandesti la ce este posibil, nu la ce este imposibil, dupa cum afirma Jeffrey Greeson, psiholog la Universitatea Duke. Gandirea pozitiva are potentialul de a-ti schimba viata. Si totul tine de tine.

Meditatia te tine departe de boala!

La final, trebuie amintit si ca meditatia nu doar iti imbunatateste viata, dar te si ajuta sa traiesti mai mult. Mai mult si mai bine, aproape ca este un vis. Dar da, se poate. Daniel Muller, unul dintre doctorii care au participat la un studiu al Universitatii din Wisconsin-Madison realizat cu ajutorul a doua grupuri de persoane, dintre care unii au meditat si altii nu, are de spus cateva lucruri foarte interesante.

In primul rand, grupul de meditatori au practicat meditatia timp de opt saptamani. Celalalt grup nu a practicat meditatia deloc. Ce s-a observat in timpul studiului? Cei care meditau erau afectati mai putin de raceli comune si de infectii severe, comparat cu grupul care nu practica meditatia. In mod firesc, cu totii erau expusi la diversi virusi si bacterii la locurile lor de munca sau in zonele in care traiau, ca noi toti, de altfel.

Diferenta dintre cei care meditau si cei care nu meditau era data de gandirea lor si de modul de privi lumea si pe ei insisi. Conform doctorului Daniel Muller, balanta homeostatica a meditatorilor era echilibrata, fancandu-i pe acestia mai rezistenti in fata bolilor. Mai mult, chiar si ADN-ul se degradeaza mai lent, atat timp cat practicam meditatia, conform unor cercetari efectuate de Universitatea din California, San Francisco.

Deci data viitoare cand vei mai spune: “Nu am unde sa practic meditatia, nu stiu pasii, nu e pentru mine”, ia in calcul toate aceste beneficii ale ei si nu uita: meditatia constienta se poate practica oriunde si oricand, trebuie doar sa fii atent la ce se intampla cu tine si cu corpul tau, sa observi fara sa intervii. Si viata ti se va schimba.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 4.2 / 5. Număr de voturi: 18

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts