3 mituri despre fericire la care trebuie sa renuntam!

0
(0)

 

Sunt sigura ca v-ati gandit macar o data in viata “in sfarsit o sa fiu fericita atunci cand o sa ma casatoresc” sau “daca obtin jobul asta, o sa am in sfarsit cariera mult visata”. Sau poate sunteti mai degraba genul pesimist, care gandeste pe logica “nu voi fi niciodata fericita cu acest diagnostic” sau “cum pot fi fericita cand tot ce fac este sa muncesc pentru a-mi plati facturile?!”. Studiile psihologice au relevat doua lucruri importante cu privire la aceste modele de gandire.
Lucrurile despre care credem ca ne vor face fericiti, nu ne fac de fapt niciodata fericiti pe termen lung, asa cum am fi tentati sa credem.
Si invers, evenimentele negative din viata si provocarile prin care trecem nu au un impact atat de mare asupra fericirii noastre pe cat ne gandim noi cu pesimism.

Pentru a va scoate creierul de pe pilot automat cand vine vorba despre convingeri referitoare la ce anume te va face sau nu fericit, iata 3 lectii importante din cartea Sonjei Lyubomirsky “Mituri despre fericire”.

Mitul nr.1. Nu voi fi fericita pana nu voi obtine o promovare sau slujba de vis

Faceti un efort si intoarceti-va putin in timp, la perioada in care ati fost angajata la locul de munca actual. Probabil ati simtit o satisfactie uriasa si ati fost incantata cu privire la oportunitatile si provocarile care veneau la pachet cu noul job. Din pacate, bucuria simtita s-a estompat cu fiecare zi, odata cu bataile de cap zilnice, cu viata de zi cu zi… Ati inceput sa simtiti ca ceea ce a fost special la inceput a devenit acum obisnuit si normal.
Ei bine, un mod de a nu va da voie sa luati de bun tot ce aveti in acest moment este sa va amintiti mereu cum era jobul anterior, care desigur era mai putin satisfacator ca acesta. Daca erati platita cu un salariu mai mic, stabiliti o anumita perioada in care sa cheltuiti mai putin (sa zicem, o saptamana), astfel incat sa aveti aceleasi obiceiuri de consum ca in trecut.
Daca aveati colegi enervanti, stabiliti si acum zile in care sa mancati singur. Astfel de retraire a experientelor din trecut va vor face cu siguranta sa apreciati ceea ce aveti acum si sa va bucurati mai mult de experientele zilnice. Nu trebuie decat sa va transportati, mental, in trecut pentru a va da seama de ce aceea era o perioada nefericita iar ceea ce traiti acum este una fericita.
De cele mai multe ori jobul de vis nu exista, si in general avem tendinta de a crede in fantezii.

Mitul nr. 2. O sa duc o viata trista, pentru ca sunt singura

Va imaginati ducand o viata solitara, stand la geam si alinandu-va singuratatea doar in compania unei pisici? Stergeti-va aceasta imagine din minte!
Oamenii care raman singuri o viata intreaga gasesc valori si scopuri in alte puncte din viata lor – prieteni, frati, rude mai indepartate, comunitati, joburi sau se dedica unor cauze importante.
De fapt, cercetarile au relevat faptul ca in comparatie cu cei care sunt casatoriti (sau care au fost casatoriti) oamenii singuri sunt mai apropiati de frati, veri, nepoti. In plus, ei continua sa isi faca prieteni noi pe masura ce inainteaza in varsta, mentinand in acelasi timp relatii bune si cu prietenii vechi.
Aceleasi studii indica faptul ca femeile in varsta care au fost mereu singure au in general peste zece prieteni buni, pe care ii pastreaza peste decenii.

Mitul nr. 3. “Nu pot fi fericita daca…
…Nu voi fi niciodata slaba”
…Nu voi avea niciodata copii”
…Nu voi fi niciodata doctor sau astronaut”

Cu totii avem visuri din care ne-am facut scopuri inca din copilarie, insa in general avem perceptii gresite referitor la capacitatea de a fi sau nu fericiti fara ceea ce am visat.
Psihologii sustin ca pentru a nu fi incarcati de regrete care sa ne apese zilnic, ar trebui sa ne eliberam de “eul potential pierdut”.
Eu neurochirurgul, eu bunicul care isi duce nepotii in parc, eu patronul de afacere de succes… toate sunt vise pe care ni le proiectam din copilarie si care nu e obligatoriu sa se intample la varsta maturitatii.
Pentru a nu fi coplesiti de pierderea acestor vise, trebuie sa reflectam la ele dintr-o alta perspectiva. E important sa ne intelegem pe noi insine si viata noastra, asa cum este acum, si sa ne stabilim noi prioritati si un nou viitor.
Poate lua mult timp pentru a renunta la acel eu potential pierdut, insa exista cai prin care sa faceti asta mai usor.
Puteti tine jurnale cu experientele prin care treceti sau puteti face liste de argumente pro si contra vis-a-vis de ceea ce s-a intamplat sau ce s-ar fi putut intampla.
Puteti chiar sa va imaginati o harta a vietii cu date, locatii, obiective si situatii. Atunci cand un anume scop devine de neatins, va puteti uita la harta si sa va intrebati cum ati ajuns in acel punct si, chiar mai important, “incotro ma indrept acum?”.
Urmatorul pas esential este acela de a merge mai departe, propunandu-va noi obiective si vise, in functie de posibilitatile ce vi se deschid in fata.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts