Ce este fericirea?

5
(2)

Ce este fericirea? Aceasta este, fara doar si poate, intrebarea la care intreaga omenire se straduieste de secole sa gaseasca raspunsul. Insa abia de curand au inceput dezbaterile pe aceasta tema.
Inainte sa intru in detalii cu privire la ce anume a stabilit stiinta, dati-mi voie sa incep prin a va oferi cateva raspunsuri la o intrebare mai usoara: ce NU este fericirea?

Fericirea NU inseamna sa te simti bine tot timpul

Ce este fericirea?

Scepticii s-au intrebat adesea daca o persoana care foloseste un drog in fiecare zi este “fericita”. Daca singura ta dorinta este aceea de a te simti bine tot timpul, atunci raspunsul este “da”. Cu toate acestea, cercetarile recente sugereaza ca o dispozitie echilibrata este mai sanatoasa din punct de vedere psihologic decat una in care ajungi pe culmile fericirii in mod regulat. Pana la urma, orice urca trebuie sa si coboare…
Mai mult, daca ii intrebi pe oameni ce anume face ca vietile lor sa merite traite, foarte rar iti vor spune ceva legat de dispozitie. Cel mai probabil, iti vor da un raspuns legat de lucrurile importante pentru ei, cum ar fi cariera sau relatiile.
Cercetarile recente sugereaza chiar ca, daca te vei concentra prea mult pe a incerca sa te simti bine tot timpul, nu vei mai reusi sa te simti bine deloc. Cu alte cuvinte, niciodata nu vei fi satisfacut de cat de bine te simti, din moment ce asteptarile tale sunt aproape imposibil de atins, fizic, pentru oricine.

Fericirea NU inseamna sa fii bogat si sa iti permiti tot ce vrei

Desi atunci cand traiesti sub limita saraciei, e aproape imposibil sa fii fericit, nici banii nu par deloc a fi in stare sa cumpere fericirea.
Imagineaza-ti ca dintr-o data primesti o marire de salariu de 10.000 de euro pe an. Desi pe termen scurt vei fi foarte bucuros, nu va dura decat foarte putin timp pana cand asteptarile tale se vor schimba in functie de noul buget. Inainte sa iti dati seama, vei fi exact atat de fericit cat erai si inainte de marirea de salariu! Acelasi rationament este valabil si pentru o casa noua, o masina noua, un gadget nou sau orice alt bun material, la care oamenii petrec foarte mult timp gandindu-se.

Singura exceptie de la aceasta regula este atunci cand cheltui banii pe experiente cu alte persoane. Astfel, daca vei cheltui cei 10.000 de euro pe iesiri si excursii in locuri noi, cu familia si prietenii, atunci e posibil sa simti mai mult din gustul fericirii. Cu toate acestea, foarte rar oamenii aleg sa isi cheltuiasca pe experiente banii veniti pe nepusa masa.

Fericirea NU este o destinatie finala

Vechea zicala “ai ajuns unde ti-ai dorit” este adesea folosita si in discutiile despre fericire, ca si cum ar exista un drum catre fericire si o zi anume in care cineva ar trebui sa ajunga acolo! Contrar credintei populare, in afara situatiei in care esti unul dintre castigatorii loteriei genetice si esti fericit in mod natural, e nevoie de efort sustinut pentru a mentine fericirea.
Cele mai cunoscute “tehnici” pentru a fi mai fericit – de pilda, sa tii un jurnal al multumirii – sunt obiceiuri si nu lucruri pe care le faci o singura data. Iar majoritatea evenimentelor din viata care ne fac fericiti pe termen scurt – casatorie, promovare, etc – devin mai difuze in timp, pe masura ce ne adaptam la ele.

Si atunci ce este fericirea?

Cercetatorii sugereaza ca fericirea este o combinatie intre cat de multumit esti de propria-ti viata (de exemplu faptul ca iti place job-ul pe care il ai) si cat de bine te simti in mod obisnuit, in viata de zi cu zi. Ambele sunt destul de putin stabile: viata noastra se schimba, iar dispozitia are fluctuatii, insa fericirea generala tine mai mult decat orice altceva de genetica.
Vestea buna este aceea ca, printr-un efort sustinut, asta se poate echilibra.
Gandeste-te la fericire in aceiasi termeni in care te gandesti la greutate. Daca mananci asa cum vrei si esti atat de activ cat vrei, corpul va ajunge la o anumita greutate si se va stabiliza acolo. In schimb, daca vei manca mai putin decat in mod obisnuit si vei face mai mult sport, greutatea se va schimba in concordanta.
Daca dieta noua sau programul de antrenament devine parte din viata ta de zi cu zi, atunci vei ramane la greutatea cea noua. Daca, in schimb, te vei intoarce la a manca si a face sport asa cum obisnuiai in trecut, greutatea va reveni acolo unde era. In acelasi mod functioneaza lucrurile si cu fericirea.
Cu alte cuvinte fiecare dintre noi are capacitatea de a controla modul in care se simte. Si cu suficienta practica, fiecare isi poate forma obiceiuri de viata, care sa il faca sa se simta mai multumit si mai implinit cu ceea ce traieste.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts