Care este definitia succesului?

5
(3)

Care este definitia succesului? O intrebare care a fost pe buzele multor oameni, de la filosofi celebri, la… tine, care citesti acest articol. Conceptul de succes este unul foarte vag si destul de greu de contorizat sau identificat in anumite situatii. Chiar daca toti cunoastem termenul si consideram ca stim ce inseamna, este dificil sa atribuim o definitie punctuala succesului.

Si asta, in mare, pentru ca este o notiune de multe ori subiectiva. Exista oameni pentru care succes inseamna sa aiba o familie fericita, o viata personala implinita.
Pentru altii, succes inseamna bani si bunastare, in timp ce unele persoane isi propun sa fie cele mai bune in ceea ce inseamna viata profesionala.

Mai exista si temerarii, pentru care succes inseamna sa-si depaseasca limitele in mod constant. Sa urce pe varful unui munte, sa sara cu parasuta sau sa faca un traseu greu, pe un rau involburat, cu o canoe.
Cert este ca a contoriza succesul insemna a-ti lua niste repere, a avea la baza o scara de valori. Daca succesul inseamna pentru tine bogatie, trebuie sa stii cu cine te compari. Pentru ca ceea ce inseamna pentru tine multi bani, pentru unii dintre bogatii lumii poate ca inseamna doar banii de cheltuiala pe haine, intr-un an.

Daca esti un bun inotator si ai cele mai bune rezultate din echipa ta, asta nu inseamna ca i-ai putea totusi face fata unui campion olimpic. Este important, asadar, sa-ti fixezi niste tinte, inainte de a incepe sa alergi dupa rezultate. Cel mai important pentru noi ar trebui sa fie nu succesul comparat la scara mare, ci cel personal.

Deci… care este definitia succesului?

Succesul poate fi definit în multe moduri diferite, dar depinde de tine pe care să-l alegi. Aici, vom vorbi despre mai multe definiții diferite, astfel încât să poți descoperi propria definiție a succesului.

Merriam-Webster definește succesul ca un „rezultat favorabil sau dorit”. Aceasta definiție lasă mult loc pentru variații, iar cercetarile pe subiect susțin acest lucru. Când cercetătorii întreabă bărbații și femeile care sunt definițiile lor despre succes, ei obțin o întreagă gamă de răspunsuri, iar acele răspunsuri se schimbă în timp.

În general, femeile definesc succesul mai mult în ceea ce privește echilibrul vieții și a relațiilor, în timp ce bărbații se concentrează mai mult pe succesul material (Dyke & Murphy, 2006). Dar variațiile în definiție pot depinde și de vârstă, personalitate și experiență anterioară.

Exemple de definiții ale succesului

Iată câteva exemple pe care oamenii obișnuiți le-au împărtășit cu definițiile lor ale succesului:

„Îndeplinirea obiectivelor de a mă ajuta pe mine și pe cei din jurul meu să ducem o viață mai bună, mai fericită și mai sănătoasă.”

„Un rezultat pozitiv după un efort greu și o experiență utilă.”

„Succesul este despre percepție. Poate fi o înfrângere, dar dacă crezi că este un rezultat bun vei fi fericit.”

„Pentru mine, succesul este resimțit și realizat atunci când munca mea este apreciata. Un sentiment de satisfacție la sfârșitul fiecărei zile este ceea ce numesc succes.”

„O persoană de succes este cea care și-a făcut treaba corect.”

„Succesul este atingerea unui scop dorit, cum ar fi obținerea faimei sau a bogăției sau a unei recunoasteri academice, pentru care o persoană a depus eforturi sustinute. Este consecința pozitivă a realizărilor cuiva.”

Ce inseamna succesul pentru fiecare dintre noi?

sursa de motivatie

Pentru a putea ajunge sa vorbesti despre succes, trebuie sa stabilesti ce inseamna succesul pentru tine si cum poate fi obtinut in domeniul de interes la care te raportezi.
Pasii pe care-i vei face ulterior vor fi dictati de aceasta definitie.

Sunt multe persoane care aleg sa aiba succes doar in anumite aspecte ale vietii, cum ar fi relatiile personale sau afacerile. De aceea, vedem mai frecvent oameni realizati in aceste domenii, in timp ce in altele vedem frecvent doar oameni care se zbat, dar nu la fel de multe exemple de succes.

Un lucru care din pacate se intampla foarte des este ca, in goana catre succes, ajungi sa neglijezi alte aspecte ale vietii, unele chiar foarte importante.
De exemplu, persoanele obsedate de munca ajung de multe ori sa-si neglijeze familia. Pe plan profesional sunt imaginea personalizata a succesului, in timp ce dupa program se pot intoarce la o casa goala sau la o viata de familie nesatisfacatoare, plina de conflicte si neimpliniri.

La cealalta extrema, putem gasi o persoana extrem de dedicata vietii de familie, un parinte si un partener minunat, dar care se zbate pentru a-si asigura subzistenta, pentru a le oferi celor dragi ceea ce au nevoie. Desi a reusit intr-un domeniu in care obsedatul de munca nu exceleaza, atasamentul si timpul petrecut alaturi de cei dragi i-au irosit toate sansele unei avansari intr-un domeniu care consuma timp si energie.

O definitie mai complexa a succesului

sursa de motivatie

Desi orice nivel de reusita, indiferent de domeniul vietii, poate aduce cu sine impliniri reale, succesul ar trebui sa insemne, totusi, ceva mai mult. Dincolo de obtinerea unor rezultate bune, succesul ar trebui sa defineasca mai mult decat o alergare dupa statutul de milionar, in timp ce totul in jur este neglijat si lasat pe plan secund. Viata ar trebui vazuta ca un intreg, ca o aventura in care rezultatele dintr-un anumit domeniu contribuie la dezvoltarea noastra generala.

Astfel, cand vorbim de o viata incununata cu adevarat de succes, vorbim despre a ne descurca rezonabil in mai multe aspecte ale vietii. Iar aceasta reusita trebuie si ea sa aiba o masura rezonabila.
Pentru a fi cu adevarat oameni de succes, trebuie sa incercam sa gasim un echilibru in viata noastra si sa ne construim caramida cu caramida intreaga existenta, incercand sa facem cat mai bine tot ceea ce facem. Doar astfel, succesul nostru personal va fi unul solid, care nu ne va dezechilibra viata pe termen lung.

Un exemplu in acest sens sunt sportivii de performanta. Acestia isi forteaza limitele si corpul inca de la varste fragede, neglijandu-si de multe ori atat latura fizica, cat si pe cea spirituala. Astfel, multi gimnasti se opresc din crestere inca de timpuriu, altii sufera din cauza diverselor probleme osoase sau musculare, sau se imbolnavesc de diverse afectiuni cardiace. Iar in ceea ce priveste educatia, raman de multe ori in urma. Astfel, atunci cand se retrag din sportul de performanta, este foarte greu pentru ei sa se adapteze si sa incerce sa reuseasca in alte domenii. Iata cum o reusita de genul acesta poate fi prea scump platita…

Calitati necesare atingerii succesului

Pentru a reusi sa ai succes, este important sa intrunesti anumite calitati. Ele pot fi innascute sau ti le poti dezvolta pentru a reusi sa-ti atingi scopul propus.
In primul rand, este nevoie de multa determinare, sa stii ce vrei si sa faci tot ceea ce-ti sta in putere pentru a obtine acel lucru. Este important sa fii sincer cu tine, sa-ti cunosti potentialul si limitele, pe care le avem cu totii.

De asemenea, este important sa fii foarte implicat si sa nu amani lucrurile, tot asteptand sa se intample ceva sau sa vina momentul potrivit. Pentru a putea reusi ceva, important este sa incepi sa faci ceva. Daca tot stai si astepti si te pregatesti si speri sa se alinieze planetele in favoarea ta, fara ca tu sa faci nimic, cel mai probabil nu vei reusi nimic. Fii mereu concentrat la telurile tale si nu-ti uita scopurile, indiferent de obstacolele pe care le vei intalni, pentru ca acestea apar invariabil. Sa fii flexibil, in acest sens, inseamna sa te poti adapta la tot ceea ce intalnesti in cale.

Cum masori succesul?

Cei mai multi oameni contorizeaza succesul, in functie de rezultatele vizibile obtinute de ei sau de cei din jur. Din nefericire, multi oameni au tendinta de a considera reusita o situatie financiara buna, peste medie. Pentru astfel de oameni, dezvoltarea personala, poate chiar familia, sunt mai putin importante. Cat despre cea profesionala, aceasta este importanta, atata timp cat le asigura venituri constante, substantiale.

Mai suparator este faptul ca, de obicei, oamenii cu multi bani, tind sa-i trateze cu superioritate pe cei aflati intr-o situatie financiara inferioara. Oare un om lipsit de valorile umane elementare poate fi considerat o persoana de succes, doar pentru ca are un cont mare in banca, o proprietate imensa si o vila impresionanta, plus o masina ridicol de scumpa?

Ca parinti, avem o misiune grea, atunci cand vine vorba de a le oferi o educatie adecvata copiilor nostri. Si, din nou, scara de valori a fiecaruia influenteaza ceea ce acesta considera a fi un succes. Este de succes un parinte care-i rapeste copilaria copilului sau, umplandu-i timpul liber cu activitati educative, pregatiri si cursuri si care va “scoate din el” un om citit si pregatit pentru o cariera? Sau succes are acel parinte care creste un om deschis, echilibrat, vesel, cu incredere in fortele proprii si cu abilitati multiple?

Copilul nostru are succes daca “toceste” si obtine rezultate bune, dar uita la cateva luni tot ceea ce a acumulat mecanic, ca un reportofon, sau daca invata logic si chiar daca nu ia numai note de zece, ramane cu un bagaj de cunostinte care-i pun bazele culturii generale si il vor ajuta in dezvoltarea sa ulterioara?

Este important sa intelegem ca a fi un om de succes nu are legatura neaparat cu ceea ce faci, ci cu ceea ce devii si cum te simti in legatura cu ceea ce realizezi. Mai intai, trebuie sa reusim in interiorul nostru, sa ne fixam reperele, sa ne clarificam telurile si abia apoi vom putea ajunge acolo unde ne dorim… sau cat mai aproape, macar.
Pana la urma, succesul personal poate fi contorizat cel mai bine prin starea noastra de satisfactie legata de propria viata si prin multumirea pe care o simtim. Si da, aceasta poate fi si iluzorie, se poate numi si comoditate, dar, pana la urma conteaza sa ne acceptam viata si alegerile, pentru ca va trebui sa traim cu ele!

Nu e niciodata prea tarziu sa iti scrii povestea de succes

Din pacate, multi oameni cred ca sunt deja prea batrani pentru a reusi in viata si nici macar nu isi mai bat capul sa incerce. Iata doar cateva exemple de personalitati, ale caror povesti de succes au inceput sa se teasa cand nimeni nu le mai astepta.

  •  La varsta de 23 de ani, Oprah Winfrey – cea mai de succes femeie din America, cu o avere de miliarde de dolari, cladita pe propriile sale forte – tocmai fusese concediata de la primul sau job in televiziune.
  •  La 30 de ani, Jonah Peretti era profesor de scoala generala, inainte de a infiinta companiile sale in valoare de miliarde de dolari, Buzfeed si Huffington Post.
  •  Stan Lee a atins in cele din urma succesul abia la 40 de ani, cu benzile desenate “Fantastic Four”, “Spider-Man” si “X-men”.
  •  Julia Child a scris prima sa carte de bucate la 50 de ani.
  •  La varsta de 62 de ani, afacerea cu pui prajit a lui Kemel Sanders a reusit in cele din urma, pornind pe drumul catre ceea ce astazi stim cu totii drept KFC.
  •  La varsta de 77 de ani Nelson Mandela a devenit presedintele Africii de Sud, dupa ce si-a petrecut 27 de ani din viata in inchisoare.

Daca exista ceva ce putem invata din toate aceste povesti si de la toti acesti oameni care au reusit in viata mai tarziu, este ca succesul nu are deadline!
Mai mult, potivit Topului 100 Forbes, cei mai multi dintre fondatorii celor mai mari companii din lume nu au pornit pe acest drum pana la varsta de 35 de ani.

Dintre 539 de fondatori de companii, varsta medie pentru infiintarea afacerii a fost de 40 de ani. Multi dintre cei mai de succes oameni din lume nici macar nu incep sa isi urmeze visele pana la 50 sau chiar 60 de ani.

Iata, asadar, ca succesul nu are legatura cu varsta si nu vine intr-un moment anume, sau la un termen limita. Si de asemenea, succesul personal nu are nimic de-a face cu experientele altora!

Cum arata succesul?

sursa de motivatie

Pentru ca simbolurile legate de statut si comparatiile sunt cel mai eronat mod de a defini succesul, va trebui sa incerci sa gasesti o definitie mai buna, perfect potrivita scopului tau unic in viata.
Drumul catre prosperitate incepe prin a afla ce inseamna succesul pentru tine?
Acorda-ti un moment doar pentru tine. Inchide ochii si imagineaza-ti viata asa cum ai vrea sa se transforme.

Imagineaza-ti cum ar arata daca:

  •  Ai face performanta maxima.
  •  Ai intruchipa calitatile pe care le admiri.
  •  Ai obtine tot ce ti-ai dorit.

Acum ia o hartie si scrie tot ce vezi in jurul tau.
Scrie toate etapele pe care vrei sa le atingi in zone diferite ale vietii tale. Treci pe lista principiile, obiceiurile, drumul carierei, relatiile, si chiar si bunurile materiale care definesc aceasta varianta a ta.

Cand ai terminat lista, pune-ti urmatoarele intrebari:

  •  Obiectivele si atributele din lista sunt in conformitate cu valorile in care cred?
  •  Acestea chiar sunt telurile mele, sau am imprumutat asteptarile celor din jur?
  •  Sunt lucruri pe lista care conteaza mai mult decat altele?
  •  Sunt deja unele lucruri de pe lista bifate?
  •  Daca nu, ce fac in acest moment pentru a atinge aceste obiective?

Procesul de evaluare a ceea ce iti imaginezi, in comparatie cu ceea ce iti doresti cu adevarat, este un instrument foarte eficient. El iti va permite sa evidentiezi obiectivele care inseamna cel mai mult pentru tine – si sa incetezi sa le urmaresti pe cele care nu conteaza.

Vei observa ca unele puncte de pe lista inseamna mai mult decat altele. Considera-le obiective principale si aspiratii. Succesul inseamna sa te indrepti catre aceste obiective.
In acelasi timp, la o privire mai atenta, alte puncte de pe lista vor parea mai putin importante sau chiar insignifiante. Obiectivele superficiale si urmarirea visurilor altcuiva te vor indeparta de succes.

Daca acest exercitiu te face sa te simti cu mult mai jos fata de ceea ce crezi ca ar trebui sa fii, nu o lua ca pe un esec, ci ca pe o harta pentru succes si o oportunitate de a-ti schimba viata.
Urmatorul pas este ca, pornind de la aceasta viziune clara a succesului, sa stabilesti obiective realizabile, pe termen scurt, care vor crea in cele din urma succesul pe termen lung.

Drumul catre succes in pasi mici

De cele mai multe ori este extrem de descurajant sa ai in minte numai obiectivele mari. Construirea unei afaceri profitabile, o carte pe care o scrii, sau dorinta de a fi cel mai tare in domeniul tau – toate aceste lucruri nu se intampla peste noapte. Realizarile mari se obtin cu pasi mici si constanti.

Cand decizi cum arata succesul pentru tine, gandeste-te la pasii mici pe care va trebui sa ii faci pentru a ajunge acolo unde iti doresti. Desigur ca va fi greu. Fiecare realizare necesita multa munca, dar munca in sine trebuie sa aiba si rasplata. Imagineaza-ti traseul catre obiectivele pe care le ai in minte si intreaba-te:

  •  Solicita abilitati pentru care nu sunt facut?
  •  Imi place sa fac asta sau mi-e groaza de efortul zilnic?
  •  Ma simt puternic si capabil sau ineficient si slab?
  •  Pot face asta suficient de mult incat sa obtin rezultate?

Cand iti imaginezi un succes care iti impune o munca pe care urasti sa o faci, exista posibilitatea sa renunti cu mult inainte de a-ti atinge obiectivul. Asa ca inainte de a face schimbari radicale, fa pasi mici si incearca sa vezi cum te simti.
Succesul se dezvolta din disponibilitatea de a incerca in mod repetat sa obtii o reusita – sa transpiri si sa muncesti pana iti iese sufletul, dar sa speri mereu la succes!

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 3

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts