10 obiceiuri castigatoare ale persoanelor super carismatice

4
(1)

M-am intrebat adesea cum se poate ca unii oameni sa para ca au tot ce le trebuie… Sunt foarte buni comunicatori si, in plus, ii pot energiza si motiva pe ceilalti. E ceva ce nu putem defini complet, insa unii oameni pur si simplu au in sange acest ceva! Se numeste carisma.
Carisma naturala isi poate pierde din impact, in mod special cand adaugi familiaritate.
Cu toate acestea, exista persoane extrem de carismatice. Acesti oameni cultiva si mentin relatii excelente, influentand constant si in mod pozitiv oamenii din jurul lor si facandu-i sa se simta mai bine cu privire la ei insisi, astfel ca oricine isi doreste sa le fie in preajma.

Carisma iti poate mari sansele de a avea succes in orice zona a vietii. Cercetatorii fascinati complet de conceptul de carisma au descoperit ca ea nu este o calitate pe care oricine o poate dezvolta si ca nu este neaparat o trasatura inascuta.
Analizand trasaturile persoanelor carismatice putem invata sa devenim si noi, asemeni lor, carismatici.

Potrivit specialistilor in psihologie organizationala si leadership, carisma are trei ingrediente speciale:

  • Expresivitate – un talent special de a face conversatie spontan si de a transmite cu usurinta stari si sentimente.
  • Control – capacitatea de a te adapta la starea unui grup.
  • Sensibilitate – un dar special de a asculta.

Iata in cele ce urmeaza 10 trasaturi standard intalnite in mod obisnuit la persoanele carismatice.

1.Increderea

teama de succes

Exista un tip anume de incredere pe care o emana persoanele carismatice. Potrivit specialistilor, increderea poate fi atat de atragatoare incat oamenii sunt dispusi sa aiba incredere in oricine exprima aceasta stare.

Cercetatorii au notat, de asemenea, ca a inspira siguranta este mult mai important in stabilirea unei relatii de incredere decat performantele anterioare. Persoanele carismatice lumineaza, efectiv, camera cu siguranta lor atunci cand intra undeva.

2. Sunt atenti si ii asculta pe ceilalti

Persoanele carismatice stiu cum sa ii faca pe oameni sa se simta importanti. Iar acesta este motivul pentru care celorlalti le place sa stea in preajma lor. Iar asta se intampla pentru ca sunt antrenati sa fie atenti la oamenii cu care interactioneaza.

Obiceiuri simple precum a pune intrebari, a avea un contact vizual direct, zambetul, receptivitatea, semnalele verbale sau non verbale sunt unele dintre lucrurile pe care le fac in mod activ. Astfel, nu e o surpriza ca studiile au descoperit ca exista o legatura foarte importanta intre contactul vizual si simpatie, credibilitate si atractivitate.
Faptul ca asculta este un indiciu ca le pasa, mai mult decat faptul ca dau sfaturi.

3. Sunt pasionati si o arata

sursa de motivatie

Persoanele carismatice au tendinta de a fi destul de pasionale cu privire la lucrurile in care cred. Aceasta pasiune motiveaza oamenii din jurul lor sa actioneze.

Stiinta comportamentala a aratat ca emotiile puternice pot fi contagioase. Exista chiar numeroase studii care subliniaza modul in care oamenii imprumuta emotiile altora. De pilda, daca ai un prieten care este mereu critic la adresa celorlalti, in scurt timp vei deveni si tu critic la adresa altor persoane. In mod similar, daca esti alaturi de o persoana pasionala si optimista, e probabil sa te simti inspirat sa gandesti si sa simti ca el.

4. Sunt abordabili

Persoanele carismatice sunt adesea percepute ca fiind calde si abordabile. Majoritatea oamenilor au incredere si se apropie de tine daca te percep ca fiind calm.

Potrivit expertilor, muschii fetei se contracta pentru a da nastere unui zambet care permite o circulatie mai intensa a sangelui catre creier, ceea ce scade temperatura creierului si produce senzatia de placere si de fericire. Studiile au aratat, de asemenea, ca zambetul este in stransa legatura cu cat de abordabil si de competent este cineva. Daca vrei sa iti imbunatatesti abilitatile carismatice, zambeste!

5. Lipsa vanitatii

Oamenii carismatici nu au nicio urma de vanitate in ei. Sunt simpli, relationeaza usor si nu au aere deloc.
Asta nu inseamna ca sunt nestiutori. Dimpotriva, ei stiu foarte multe lucruri si intr-un fel ofera din cunostintele pe care le au. Singurele persoane care pot fi impresionate de vanitate sunt cele pretentioase si care se comporta cu superioritate.

6. Au o cauza

Un studiu din secolul XX despre charisma, al sociologului Max Weber, spune ca o persoana carismatica are o viziune clara pentru viitor si avanseaza plina de curaj catre aceasta.

Persoanele carismatice sunt cele care vorbesc despre idei mai mari decat ei insisi. Un exemplu de asfel de personaj este regretatul Steve Jobs, co-fondatorul Apple, care atunci cand l-a recrutat pe CEO-ul Pepsi, John Sculley, l-a intrebat explicit daca vrea sa vanda apa cu zahar toata viata, sau daca vrea o sansa sa schimbe lumea.

7. Interes real fata de ceilalti

lucruri pe care oamenii de succes le fac in fiecare zi

Oamenii increzatori si carismatici prefera de obicei sa ii puna pe ceilalti in lumina reflectoarelor. Ei motiveaza oameni si este esential pentru ei sa le spuna altora ce treaba buna fac.

Oamenii care sunt atrasi de tine nu numai ca vor aprecia laudele, dar vor aprecia si faptul ca acorzi atentie lucrurilor pe care le fac ei. Iar asta le aduce o senzatie de implinire, care ii va ajuta sa se simta mai importanti. Cu alte cuvinte, oamenii carismatici ofera credit, acolo unde este necesar.

Daca sunt recunoscuti pentru un succes, oamenii carismatici prefer sa imparta celorlalti laudele, si ii imputernicesc fara sa astepte nimic in schimb. Iar daca ceva merge prost, nu se tem sa ia vina asupra lor.

8. Incredere in ei insisi

Chiar daca oamenii au dubii cu privire la ceea ce fac si la abilitatile lor, persoanele carismatice nu permit acestor dubii sa le influenteze interactiunile cu oamenii pe care ii motiveaza.

9. Incurajeaza cunoasterea de sine

Oamenii carismatici pun intrebari introspective, care ii fac pe ceilalti sa impartaseasca lucruri despre ei. Studii ale cercetatorilor de la Harvard arata ca impartasirea de informatii despre noi are un impact important asupra creierului.
De asemenea, este confirmat faptul ca in general creierul nostru este literalmente conectat sa se bucure de impartasirea de informatii despre noi insine. A fi carismatic este mai putin despre tine, si mai mult despre cum ii faci pe ceilalti sa se simta.

10. Sunt generosi

Potrivit cercetatorilor in psihologie comportamentala exista trei tipuri de oameni: cel care ofera, cel care ofera si primeste in acelasi timp, si cel care primeste. Oamenii carismatici sunt genul de persoane altruiste si care ofera. Ei dau fara sa astepte nimic altceva in schimb.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 4 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By sonia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts