Independenta este o trasatura extraordinar de importanta. Insa potrivit lui Stebe Jobs, prea multa incredere in sine si prea multa autonomie iti poate limita sansele de succes.
Daca lucrezi pentru altcineva, succesul tau (cel putin succesul profesional) va fi, in mare parte, in afara controlului tau. Poti controla cat de mult muncesti, cat de dedicat esti, cat de loial esti, insa nu te poti promova singur. Si in mod cert nici nu iti poti acorda o marire de salariu.
Acesta este doar unul dintre motivele pentru care unii oamenii decid sa devina antreprenori. Ei imbratiseaza atat oportunitatile cat si riscurile inerente care vin la pachet cu alegerea lor, imbratisand, de fapt, mentalitatea „Depinde de mine daca va fi sau nu ceva”. Ceea ce e minunat, pana la un punct!
Potrivit lui Steve Jobs, independenta si increderea in sine stau adesea in calea succesului: “L-am sunat pe Bill Hewlett cand aveam 12 ani si i-am spus: “Buna ziua, sunt Steve Jobs, am 12 ani si sunt elev la liceu. Vreau sa construiesc un contor de frecventa si ma gandeam daca nu ati avea niste piese pe care mi le-ati putea da mie”. El a ras si mi-a dat piesele, dupa care mi-a oferit un job in vara aceea la Hewlett-Packard… si m-am simtit ca in Paradis. Nu am gasit pe nimeni care sa imi spuna nu, sau sa imi inchida telefonul cand am sunat. Pur si simplu am cerut! Majoritatea oamenilor nu ridica niciodata telefonul pentru a suna. Majoritatea oamenilor nu cer niciodata, iar asta ii diferentiaza, uneori, pe oamenii care fac ceva de cei care doar viseaza” a spus Jobs.
Pentru Jobs raspunsul la intrebarea “Cer ajutorul cuiva?” poate prezice succesul unui individ.
Sa ne gandim la primul iPhone. Ecranul de plastic cu strat dur al unui prototip timpuriu al acestui telefon se dovedise pe atunci a nu fi destul de solid: dupa ce Jobs a stat o zi intreaga cu el in buzunar, a observat ca ecranul se zgariase. Desi ar fi putut decide sa aiba incredere doar in fortele proprii si sa incerce sa remedieze singur problema, folosindu-se de resursele considerabile ale Apple, Jobs a decis sa il sune pe Wendell Weeks, CEO-ul Corning Glass si sa ii descrie exact de ce tip de geam are nevoie.
Dupa o discutie presarata cu cateva cuvinte eficiente si inteligente si multa persuasiune, Weeks a fost de acord sa il ajute furnizandu-i deja celebra gorilla glass – un produs pe care compania il dezvoltase in anii 1960, dar pe care nu il daduse niciodata in productie.
Partea frumoasa este ca atunci cand biograful lui Jobs, Walter Isaacson, a intrat in biroul lui Weeks cativa ani mai tarziu, pe perete nu era afisat decat o singura amintire: o scrisoare de la Steve Jobs in care scria “Nu am fi reusit fara tine”. Asta inseamna sa ceri autorul!
Desigur, e posibil sa te simti slab si vulnerabil, sau cumva inferior in ochii altei persoane, daca recunosti ca ai nevoie de ajutor.
Dar nu asa stau lucrurile: daca ceri ajutor intr-un mod potrivit, oamenii nu se vor gandi la tine, ci vor gandi ca cererea ta le arata implicit ca ii respecti si ca ai incredere in ei, dar si ca apreciezi sau admiri skill-urile, talentele, experientele sau resursele pentru care au muncit atat de mult. In plus, cererea ta de ajutor le da sansa de a face o diferenta, desi mica, in viata altcuiva. Iar daca e sa ne luam dupa scrisoarea inramata pe peretele sau, in mod cert Weeks era mandru sa stie ca a contat in viata lui Jobs.
Iar acesta este motivul suprem pentru care faptul ca ceri ajutor poate prognoza succesul.
Pentru ca nimeni nu face nimic important pe cont propriu, a cere ajutor poate fi primul pas catre crearea unor relatii pe termen lung si reciproc benefice, ce reprezinta o fundatie pentru succesul de durata. Si pentru prietenii care rezista in timp – un element ce ar trebui sa faca parte din definitia tuturor pentru “succes”.
Sursa: https://www.inc.com/jeff-haden/will-you-be-successful-or-just-a-dreamer-steve-jobs-said-your-answer-to-one-question-reveals-answer.html