Cum sa treci dincolo de meditatie pentru a avea succes in afaceri

0
(0)

Exista o noua mentalitate cu privire la succes, aflata deocamdata in anii de pionierat, si care poarta numele de “mind sentience” si poate fi interpretata ca o legatura activa intre gandire si simtire. Vorbim despre o stare de flow in care actiunea spontana este determinata de un efort complex de colaborare si o sincronizare activa intre minte si inima, si in care rezultatele sunt extrem de concentrate si exponentiale.

Relatia dintre gandire si simtire este practic podul care face legatura intre procesul de gandire strategica si practica meditatiei mindfulness. Atunci cand actionezi dintr-o stare de mind sentience nu te afli, de fapt, nici in procesul de gandire strategic si nici in practica mindfulness. Mai degraba actiunile tale vor veni dintr-un loc al clarviziunii.

Gandirea strategica versus meditatia mindfulness

De-a lungul ultimului secol, gandirea strategica a fost puterea supra-omeneasca detinuta de cei care au reusit sa aiba rezultate superioare. Pe scurt, gandirea strategica reprezinta capacitatea de a dezvolta un plan pe termen lung, de a stabili prioritati, de a fixa termene si de a determina pasi catre o viziune de ansamblu.

Planificarea strategica poate necesita uneori sacrificarea castigurilor pe termen scurt in favoarea beneficiilor pe termen lung.
Astazi, insa, unul dintre trendurile in materie de leadership cu cresterea cea mai vertiginoasa este meditatia mindfulness. In orice moment poti vedea cel putin o publicatie majora din domeniul afacerilor vorbind despre meditatia mindfulness ca despre un bilet castigator catre succes exponential.

Meditatia mindfulness este, practic, noua gandire strategica. Acest tip de meditatie reprezinta constientizarea tuturor emotiilor, gandurilor si trairilor pe care le avem la un anumit moment, precum si constientizarea a tot ce se intampla in mediul inconjurator intr-un anumit moment.

Meditatia mindfulnes ca parte a unei strategii generale de business este, in general, asociata cu dezvoltarea unui obicei zilnic de a medita. Ideea este aceea ca o astfel de practica va duce in timp la mai multa creativitate, la o mai mare claritate si putere de concentrare, la productivitate sporita, la o comunicare imbunatatita si la un nivel mai scazut de stres. Cu alte cuvinte, meditatia mindfulness este o practica extrem de benefica.
Leah Wise, autor al cartii “Cum Functionam”, defineste meditatia mindfulness ca fiind “utilizarea intentionata a atentiei” si subliniaza faptul ca meditatia mindfulness este o practica in care ne putem angaja in orice moment, ancorandu-ne atentia la nivelul corpului, sentimentelor si senzatiilor, devenind constienti de mediul inconjurator si concentrandu-ne pe un singur task, mai degraba decat sa lucram in sistemul multi-tasking.

Mind sentience – legatura dintre gandire strategica si meditatie

Intrebarea este: cum se poate conecta exact procesul gandirii strategice cu practica meditatiei mindfulness cand ele sunt, in sine, notiuni total opuse? Gandirea strategica in afaceri se refera, in linii mari, la planificare. Iar planificarea necesita sa privesti catre trecut pentru a crea o amprenta pentru viitor. Meditatia mindfulness, in schimb, se refera la cultivarea unei stari de prezenta atat de inalte, incat intreaga ta atentie sa fie concentrata si directionata pe “acum” si “aici”.

Intr-o stare adevarata de meditatie mindfulness, exista doar constientizarea momentului prezent, mai degraba decat existenta unor ganduri indreptate catre trecut sau catre viitor. Din aceasta stare putem avea parte de o luciditate extraordinara, de o perspectiva excelenta si de o perceptie aproape de clarviziune.

Si totusi, cum implementam aceasta ghidare si intuitive, daca suntem deja implicati in planificarea strategica pas cu pas creata saptamana trecuta, luna trecuta sau chiar anul trecut? Raspunsul este: mind sentience.
Strategia guverneaza taramul mental; meditatia guverneaza inima, iar mind sentience guverneaza canalul care face legatura intre minte si inima.
Asadar, noua definitie a succesului ar trebui sa sune cam asa: Gandire (procesul) + meditatie (practica) + mind sentience (clarviziune) = succes.

Nu poti accesa zona de mind sentience fara meditatia mindfulness si nu poti actiona fara gandirea strategica.
Presupunand ca folosesti deja atat meditatia mindfulness cat si gandirea strategica in afacerea ta, este relativ usor sa ajungi sa cultivi mind sentience – desi asta poate insemna sa renunti la o multime de proceduri “greu de ucis”, care si-au depasit cu mult termenul de valabilitate.

Da un suflu nou vechilor proceduri

1. Permite cel putin unei parti a planului tau strategic sa ramana nestructurata si sa decurga liber. Cheia catre mind sentience este capacitatea de a actiona spontan, dintr-o stare de meditatie mindfulness.

2. Fii pregatit sa schimbi radical, daca nu chiar sa arunci complet, chiar si cele mai bine gandite planuri. Daca un plan incepe sa fie aliniat gresit cu ceea ce este perceput in momentul actual, nu iti fie tema sa schimbi planurile initiale.

3. Incearca sa devii confortabil fata in fata cu nesiguranta si cu necunoscutul. Mintea incearca intotdeauna sa traga concluzii si sa interpreteze. Ea vrea sa stie care este drumul inainte, mai ales cand vine vorba despre afaceri. Dar exista mai multe sanse de succes atunci cand permiti cunostintelor mai profunde si non-contextuale sa apara dintr-o stare interna si apoi sa actionezi din acel punct.

4. Restructureaza intalnirile, in asa fel incat sa vorbesti mai putin si sa asculti mai mult. Pentru orice subiect care necesita o decizie, descrie pe scurt problema si scopul. Apoi cere-le tuturor sa inchida ochii si sa ramana tacuti pentru cateva minute, concentrandu-si atentia pe intentia de a solutiona problema respectiva. Cand au trecut deja cinci minute, roaga-i pe toti cei prezenti sa prezinte tot ce le-a venit in minte, fara sa le soliciti un feedback. Ia apoi o decizie, imediat, chiar din acea stare.

Cand actionezi dintr-o stare de mind sentience este extrem de important sa nu revii la discutii si analize inainte de a lua o decizie. Este similar cu a te trezi dimineata si a-ti aminti un vis imediat ce deschizi ochii, pentru ca apoi sa il uiti in cinci minute.

5. Cultiva o stare de coerenta, utilizand Tehnica Rapida a Coerentei.

Creata de Hearth Math Institute, procesul in trei pasi iti va lua doar 1 minut:

  •  Concentreaza-ti atentia pe inima.
  •  Incepe respiratia concentrata pe inima. Imagineaza-ti ca inspiri si expiri prin inima in loc de nas sau de gura.
  •  Acceseaza un sentiment pozitiv, precum dragoste, sau recunostinta, bucurie, apreciere, si continua sa respiri cu acest sentiment in minte. Scopul acestui exercitiu este acela de a alinia mai mult mintea si inima, la un nivel psihologic, ceea ce va crea o stare de flow in care inima si mintea comunica una cu cealalta.

6. Arunca orice plan care si-a pierdut din avant sau care nu a reusit sa se ridice de la pamant. Ai incredere! Cu cat te agati mai mult de idei vechi sau rasuflate, cu atat blochezi flow-ul de idei noi care incearca sa patrunda catre tine.

7. Nu iti fie teama sa actionezi sub impulsul unor banuieli si senzatii, chiar si daca rezultatul este un esec. Poate ca pare un esec pentru minte – cea care masoara mereu succesul dupa ceea ce stie deja – dar este, de fapt, un succes redefinit si reformat. Nu il bloca.

Mind sentience este pana la urma despre schimbarea sistemului tau intern de operare, astfel incat sa fii complet prezent intr-un moment si sa actionezi spontan si inspirat, aliniat cu rezultatul strategic de ansamblu. Este despre a simti ideilor inainte de a le gandi, si este colaborarea suprema si parteneriatul dintre ceea ce stim si ceea ce nu stim. Este noua mentalitate cu privire la succes.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts