Potrivit psihologilor, aprecierea lucrurilor bune din viața ta îți poate crește nivelul de fericire și bunăstare, ceea ce explică popularitatea Zilei Recunoștinței în rândul sărbătorilor americane, depășită doar de Crăciun, conform ultimelor sondaje.
Avand o atitudine de mulțumire vis a vis de experiențele trăite si lectiile invățate inseamna sa atragi fericire, fericire de care suntem direct responsabili.
Efectele recunoștinței durează mai mult decât crezi
Sentimentul de recunoștință și exprimarea sa te fac mai fericit; gândește-te la bucuria simțită ultima dată când un prieten ți-a oferit ajutorul sau când partenerul tău a preparat o cină gustoasă; unele studii arată că simplul „Mulțumesc!” poate avea un efect de durată asupra stării de spirit.
Un studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania a arătat că oamenii care au scris și au trimis scrisori sincere de mulțumire s-au simțit mai fericiți timp de o lună. Aceiași cercetători au demonstrat că dacă notezi trei evenimente fericite pe zi timp de o săptămână, nivelul de fericire este mai ridicat timp de 6 luni.
Instrumente pentru a cultiva o atitudine de mulțumire
Cum poți cultiva un sentiment crescând de mulțumire și implicit, efecte pozitive ale acestuia? Se pare că instrumentele folosite de psihologi sunt un jurnal al recunoștinței și câteva bilete de mulțumire. Punând pe hârtie lucrurile bune care ți se întâmplă și fiindu-le recunoscător celor care te-au ajutat, vei observa mai ușor binele din viața ta.
Ce au în comun oamenii mulțumiți?
Desigur, scopul principal nu este acela de a umple un caiet cu mulțumiri, ci de a internaliza sentimentul de mulțumire. Potrivit cercetătorilor de la Eastern Washington University, există patru trăsături caracteristice ale oamenilor mulțumiți, ce pot fi exersate prin jurnalul de recunoștință și bilete de mulțumire:
- sentimentul de abundență cu privire la viața proprie;
- aprecierea contribuțiilor celorlalți la starea ta de bine;
- recunoașterea micilor bucurii ale vieții și bucurarea de ele;
- conștientizarea importanței recunoștinței și exprimarea acesteia.
Antrenează-ți creierul pentru recunoștință!
Indiferent dacă această atitudine îți vine sau nu natural, îndreptarea atenției spre lucrurile pozitive din viață te antrenează să le observi din ce în ce mai des, ceea ce te va ajuta să fii mai mulțumit. Bucură-te de lucruri simple precum vremea frumoasă, ce ți-a permis să te plimbi pe afară într-o după amiază, de faptul că cineva te-a ajutat să prinzi autobuzul la timp, de copiii tăi, care au spălat vasele. Conștientizarea acestor lucruri – pe hârtie, prin cuvinte, prin Happify sau pur și simplu, în minte – te va ajuta să cultivi o atitudine de mulțumire, prin urmare, un impuls spre fericire tot restul anului.
Te-ar mai putea interesa: