Ce este succesul?

ce este succesul
5
(1)

Succesul inseamna fericire.

Ben Casnocha

Etimologic, definitia succesului este nesatisfacatoare. Dar acest lucru este lipsit de importanta, pentru ca oamenii nu raspund niciodata la intrebarea ce este succesul? ci la intrebarea ce este succesul pentru mine?

Drumul spre succes a pornit inca din cele mai vechi timpuri. Filosofii greci vorbeau despre dæmon, un oracol interior, o calauza a omului prin viata. Desi definitiile pe care le-au atribuit acestui termen difera de la un filosof la altul, esenta pare sa fie pretutindeni aceeasi.

Pentru Socrate, daimon era harul interior primit de la zei, o componenta a eului care ii dadea unicitate si care se manifesta sub forma unei voci interioare. Socrate insusi recunostea ca aceasta voce interioara a fost dintotdeauna o parte din el, avertizandu-l in permanenta de consecintele negative ale actiunilor sale. Cu toate acestea, nu l-a constrans niciodata sa nu le intreprinda si ramanea la fel de tacut daca nu era ascultat. Putem vorbi, deci, despre o vocea inteleapta a constiintei si, in acelasi timp, o sursa de inspiratie careia Socrate i-a dat ascultare.

Succesul inseamna sa faci in fiecare zi ceea ce-ti place.

David Hauser

Plato credea ca daimon este o entitate separate de fiinta umana, un spirit care ii primeste pe oameni de la nastere. Cu alte cuvinte, acest daimon te alege si te calauzeste pe intreg parcursul vietii, cum este ingerul pazitor in crestinism.

Extrapoland, daimon, vocea interioara despre care au vorbit filosofii greci, este component fiintei umane care, o data auzita si urmata, va aduce omului implinirea si-l va sprijini in atingerea potentialul sau, va da un scop si un sens existentei fiecaruia.

Mai departe in mitologia greaca apare termenul de eudaimonia, conceptul central in Etica aristotelica (format din eu, care inseamna bun si daimōn, care inseamna spirit). Pentru greci eudaimonia este echivalenta cu fericirea, iar fericirea este echivalenta cu binecuvantarea sau makarios si inseamna sa te bucuri de viata asa cum o pot face numai zeii.

Cu alte cuvinte, pentru a avea o viata implinita, inseamna sa traiesti sub tutela virtutilor acestui daimon, ascultandu-ti vocea interioara. Este ceea ce numim noi astazi succes.

Sunt fericit? Daca da, atunci asta inseamna pentru mine succesul.

Andy Hayes

Daca in suflet nu rasuna fericirea atunci cand iti cumperi o masina mai frumoasa, o casa mai mare, inseamna ca nu-ti urmezi chemarea. Iar neurmand-o nu traiesti o viata virtuoasa si nu vei obtine niciodata succesul, implinirea, fericirea.

Definitia succesului, asa cum ne este data de societate, se limiteaza la sfera materialului. Acest set de valori superficiale se contrazice cu veleitatile superioare ale spiritual uman.

Multi dintre noi picam in capcana seducatoare a banilor. La fel de multi dintre noi, se trezesc la o varsta inaintata, se privesc in oglinda si se intreaba daca cearcanele de sub ochi si epuizarea la schimb pentru o masina luxoasa, o casa impunatoare sau vacante exotice inseamna de fapt succesul. Este momentul in care realizezi ca succesul pe care l-ai obtinut, nu a fost de fapt succesul tau. Cumva ai uitat sa faci distinctia dintre necesitati si dorinte.

Ceea ce vrei iti va aduce confort, iar dorintele, care izvorasc din forul tau interior, numai ele iti pot aduce adevarata implinire. Numai urmandu-le vei obtine succesul mult dorit si doar asa vei ajunge la un echilibru interior de neclintit. O poti numi chemare, menire, pasiune sau oricum vrei. Important este sa inveti s-o urmezi.

Succesul inseamna pace interioara.

Jeff Coombs

Maslow vorbeste despre aceasta chemare care, o data auzita, te va calauzi pe drumul spre succes:

Cu totii avem in noi impulsul de a implini cat mai mult din propriul potential, de a ne autorealiza, de a ne implini ca oameni […] de a fi mai bun, de a ne atinge limita superioara a capacitatii de care dispunem. Daca aveti de gand sa fiti mai putin decat sunteti capabili a fi, va avertizez ca veti fi profund nefericit atat timp cat veti trai.

Desi societatea a reusit sa ne convinga ca succesul este echivalent cu tot ce presupune bunuri materiale, cu cat mai multe si mai costisitoare cu atat mai multa fericire ne vor aduce, oamenii cu adevarat de succes nu au folosit banii ca punct de reper.
Succesul inseamna sa-ti implinesti menirea, iar menirea nu o vei gasi decat in interior. Nimeni si nimic nu poate dicta aceasta chemare sau alege pentru tine. Atunci cand te folosesti de realizarile altora drept punct de referinta pentru propriul success, cel mai probabil vei esua. Asa ca intreaba-te Ce este succesul pentru mine? Retraseaza-ti prioritatile! Porneste in cautarea chemarii interioare pe care ai redus-o la tacere timp indelungat si care ti-a adus nefericire.

In concluzie, ce este succesul? Cati oameni, tot atatea raspunsuri. Stabilirea unei definitii universal valabile si acceptate a succesului este imposibila.

Nu poti copia succesul. Ar trebui sa stabilesti propria definitie a succesului, sa traiesti si sa depui toate eforturile pana cand devine realitate.

Cristian Dorobantescu

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 5 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Stefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts