Auto-perceptia ca victima eterna – o noua trasatura de personalitate

0
(0)

Cercetatorii au definit recent o noua constructie de personalitate, ce descrie persoanele care se vad in mod sistematic drept victime in cadrul conflictelor interpersonale.

Autorii studiului, aparut in publicatia “Personalitatea si Diferentele Individuale”, Rahav Gabay si echipa sa, vorbesc despre saturatia lumii sociale de greseli interumane, adesea neplacute si aparent nejustificate, precum intreruperile in discutii, de pilda.

Daca unele persoane pot sterge cu usurinta aceste momente in care se simt ranite, altele au tendinta de a rumega asupra lor si de a se prezenta in mod constant ca victime.

Autorii prezinta acest sentiment de a fi victima ca o noua constructie de personalitate, ce influenteaza modul in care oamenii inteleg lumea inconjuratoare.

Cercetatorii o numesc Tendinta catre Victimizarea Interpersonala (TVI), si o definesc drept “un sentiment permanent ca eul este o victima, generalizat in mai multe tipuri de relatii”.

In cadrul unei serii de opt studii efectuate pe un esantion de adulti israelieni, Gabay si colegii sai au incercat sa testeze validitatea TVI si sa analizeze consecintele comportamentale, cognitive si emotionale ale unei astfel de trasaturi de personalitate.

Primele trei studii au stabilit ca TVI este o trasatura constanta si stabila care implica patru dimensiuni: elitism moral, lipsa de empatie, necesitatea recunoasterii si reflectare.
Un studiu follow-up a constatat in continuare ca aceasta tendinta catre victimizare este asociata cu un atasament anxios – un stil de atasament caracterizat prin sentimentul de nesiguranta in relatii – sugerand ca aceasta trasatura de personalitate isi poate avea radacinile in relatiile timpurii cu persoanele care le-au oferit ingrijire.

Urmatoarele doua studii au oferit o perspectiva asupra profilului cognitiv al persoanelor cu TVI. Participantii la aceste studii au avut de luat in considerare scenarii care implicau o alta persoana care le trata neplacut – fie au trebuit sa citeasca o descriere in care un partener le oferea un feedback slab, fie au avut de jucat un joc in care la final oponentul lor primea o parte mai mare din castiguri.

In mod interesant, cele doua studii au constatat ca subiectii care au obtinut un scor mai mare la evaluarea TVI au fost mai predispusi sa isi doreasca razbunare impotriva persoanei care i-a nedreptatit.

In studiul 4, aceasta dorinta de razbunare s-a tradus si in comportament – cei cu un nivel ridicat de TVI au fost mai predispusi sa ia banii adversarului atunci cand li s-a oferit sansa, chiar daca li s-a spus ca aceasta decizie nu le va mari propriile castiguri.

Participantii cu un nivel ridicat de TVI au raportat, de asemenea, emotii negative mai intense si un drept mai mare la un comportament imoral. Analiza medierii a oferit o perspectiva asupra modului in care se desfasoara acest proces de razbunare. „Cu cat nivelul de TVI al participantilor a fost mai mare, cu atat acestia au trait emotii negative mai puternice si s-au simtit indreptatiti sa se comporte imoral. Cu toate acestea, trairea emotiilor negative a fost singura care a prezis razbunarea comportamentala”, spun autorii studiului.

Potrivit lui Gabay si echipei sale, studiile lor arata ca Tendinta de Victimizare Interpersonala este o trasatura de personalitate stabila, asociata cu unele caracteristici comportamentale, cognitive si emotionale. Cercetatorii sunt de parere ca „aceasta tendinta afecteaza modul in care indivizii se simt, gandesc si se comporta in ceea ce ei percep ca situatii dureroase de-a lungul vietii.”

Cercetatorii sugereaza ca TVI ofera un cadru pentru a intelege modul in care interpretarea transgresiunilor sociale poate crea sentimente de victimizare si poate duce la comportamente de razbunare. Aceste perspective ar putea fi extrem de valoroase pentru practicile terapeutice menite sa trateze astfel de prejudecati cognitive.

Autorii sugereaza ca ar fi extrem de interesant ca viitoarele studii sa analizeze ce se intampla atunci cand oamenii cu nivel ridicat de TVI se afla in pozitii de putere. Cercetatorii se intreaba daca liderii cu aceasta tendinta constanta de a se considera victime s-ar putea simti mai inclinati sa se comporte „intr-un mod razbunator”.

Sursa: https://www.psypost.org/2020/12/researchers-identify-a-new-personality-construct-that-describes-the-tendency-to-see-oneself-as-a-victim-58753

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts