Oamenii acestor vremuri par sa vrea totul mult mai repede. Totul este despre satisfactia imediata, pornind de la slabit sau viteza internetului si ajungand pana la o reactie la cel mai recent email sau mesaj text. Aceasta tendinta aplica si in ceea ce priveste locul de munca, unde indivizii par sa vrea sa faca bani si sa exceleze la foc automat.
In realitate, nu exista niciun truc ascuns care sa te faca sa prosperi peste noapte. Cu toate acestea, de-a lungul carierei, exista cativa pasi constructivi pe care i-ai putea face si care te pot ajuta sa iti eficientizezi calea catre succes.
Sumar
1. Stabileste obiective
In primul rand, ai nevoie de o harta a carierei tale pentru a avea succes mai rapid. Nu poti gasi scurtaturi daca nu ai in minte un punct final la care iti doresti sa ajungi. Conceptul de succes este diferit pentru fiecare dintre noi, astfel incat este esential sa fii cat mai clar cu privire la obiectivele personale. Ce vrei sa obtii in viitor? Fii cat mai precis, in asa fel incat sa poti construi pasi clari catre ceea ce iti doresti, numai atunci cand stabilesti obiective concrete.
Obiectivele semnificative, pe termen lung, iti permit sa iti construiesti un plan pentru cariera. Poti crea mini deadline-uri care servesc ca borna realista in drumul catre obiective. Daca vei ridica stacheta, vei continua sa ai o sursa de motivatie pentru a lucra intens, ceea ce te va ajuta sa devii competitiv.
2. Creaza un program si respecta-l
Cei mai multi dintre oamenii de succes stiu deja asta: repetitia ofera un avantaj semnificativ. Rutinele te ajuta sa mergi inainte si sa continui sa evoluezi. In primul rand, atunci cand urmezi un program, este mult mai simplu sa iti urmaresti progresul in timp. Pe de alta parte, o rutina te ajuta sa dezvolti obiceiuri sanatoase, care te pot ajuta sa progresezi destul de rapid in cariera.
De pilda, sa spunem ca rutina ta implica sa citesti timp de o ora dupa cina, in fiecare seara, lucrari si articole legate de parcursul in cariera. Daca stabilesti momente speciale pentru anumite task-uri, dupa o vreme va functiona asemeni memoriei musculare. De multe ori poti incepe sa vezi rezultate cu usurinta daca pui in aplicare obiceiuri constructive.
3. Cauta un mentor
Exista un lucru pe care toti oamenii de succes il au in comun: existenta unui mentor. Un mentor este acea persoana care se afla pe acelasi traseu al carierei ca si tine, insa la un nivel mult mai avansat. El iti poate oferi informatii relevante si sfaturi cu privire la traseul tau profesional, din perspectiva experientei.
Un mentor te poate directiona, de asemenea, catre moduri in care poti evita capcanele posibile si in care poti aborda urmatoarele miscari in cariera. Un mentor poate, de asemenea, sa incurajeze relationarea intre tine si cei care te pot ajuta sa iti duci cariera mai departe. In multe moduri, existenta unui mentor in viata ta poate fi un sprijin, care iti va permite sa obtii succes mai rapid decat daca nu ai avea deloc indrumare.
4. Eficientizeaza rutinele
Probabil ca stii deja ca daca faci mai putine lucruri iti poti simplica viata si poti evita blocajele care te impiedica sa devii un om de succes. Rutinele pozitive iti vor permite sa te misti mai repede in cariera. Dar prin obiceiuri proaste si ritualuri care te fac sa pierzi timp, poti obtine rezultatul invers. Cum faci, insa, sa iti eficientizezi rutina pentru a elimina obiceiurile negative?
Ia in calcul toate lucrurile care iti ocupa timp si nu iti sprijina evolutia in cariera. Poate fi vorba despre verificarea Facebook-ului, Instagramului sau Twitter-ului o data la cateva minute, sau despre cautarea pe site-uri dupa diverse cumparaturi, cand ar trebui sa lucrezi. Straduieste-te serios fie sa elimini aceste obiceiuri, fie macar sa le tii sub control, odata ce ai descoperit care sunt acesti “bureti” de timp. E nevoie de disciplina pentru a elimina factorii care iti distrag atentia, dar vei putea sa te concentrezi mai mult, ceea ce te va duce mult mai rapid acolo unde vrei sa ajungi in cariera.
5. Invata sa spui nu
Nimeni nu iti poate oferi o formula garantata pentru succes, insa poti avea parte de o formula a esecului: incearca sa faci pe plac tuturor tot timpul.
Este la indemana sa spui da si este si extrem de multumitor! Dar daca spui da prea multor persoane, vei fi secatuit. Daca esti genul de om care spune intotdeauna DA, esti practic de acord cu un numar prea mare de pasi si cu prea multe promisiuni in drumul catre succes. Sau esti genul de persoana care ia decizii rapide si apoi se razgandeste in ultimul minut. Oricum ar fi, daca ne referim la dezvoltarea carierei, aceste tendinte nu iti fac niciun bine.
Poate fi greu sa spui NU, dar in general este mai confortabil pe termen lung. Fii corect si nu te vei afla intr-o situatie in care pierzi timp facand lucruri care nu iti aduc evolutie in cariera.
6. Fii inteligent cu privire la bani
Cand ai mereu de recuperat decalaje sau cand traiesti de la un salariu la altul, este greu sa progresezi. Trebuie sa fii mai inteligent in ceea ce priveste economisirea banilor, daca vrei sa devii profitabil mai rapid.
Fa ceva concret si pune in contul de economii cate ceva din fiecare salariu. Da, poate fi obositor si dificil, dar intr-un viitor nu prea indepartat, aceasta doza de cumpatare si limitare de acum va contribui la succesul tau. Uneori, persoanele bogate traiesc intr-un fel mai limitat decat le-ar permite mijloacele financare. Nu inseamna zgarcenie, dar pentru ca stiu ca a face bani necesita adesea sa ai bani, ei vor sa fie pregatiti.
In timp vei putea sa te extinzi, cu o plasa de siguranta pentru ca economisesti inteligent. Vei putea sa te misti rapid si sa faci asta fara sa dai toti banii pe care ii ai cand vine vorba despre a face o investitie sau despre a incepe o afacere.
7. Invata din greseli
“Esecul este condimentul care da savoare succesului” spunea Truman Capote. Cu cat iti depasesti mai mult zona de confort, cu atat posibilitatea de a face greseli este mai mare.
Nu poti lasa acesti pasi gresiti sa te doboare sau te distruga, daca vrei sa devii competitiv. In loc sa ii percepi ca pe sfarsitul lumii, incearca sa ii vezi ca pe o oportunitate! In cele din urma, cei mai buni profesori pot fi pierzatori. Ceea ce pare astazi un esec, te poate invata o lectie care te va ajuta sa impiedici o greseala mult mai mare in viitor.
Bazeaza-te pe evolutie, nu pe perfectiune. Vei deveni mai convingator si mai priceput daca vei putea invata din greselile pe care le faci, ceea ce te poata ajuta sa reusesti si mai rapid.
Oamenii care reusesc profesional si in viata privata sunt in general binecuvantati cu un amestec special de patru calitati: eficienta (incredere in sine), rezistenta, speranta si optimism. Acest amestec mental special, pe care oamenii de stiinta il numesc capital psihologic, reflecta capacitatea noastra de a depasi obstacole si de a ne stradui sa ne urmam ambitiile. Deloc surprinzator, o proportie mare din acest amestec este asociat cu implinirea personala si cu cea profesionala.
Desi indivizii sunt diferiti in functie de cat de mult din acest armament motivational poseda, calitatea nu este fixa. Iti poti spori capitalul psihologic, iar cheia pentru asta este schimbarea obiceiurilor. Oamenii au nevoie sa cultive o mentalitate pozitiva prin ritualuri si obiective.
Atitudinea pozitiva este o arma in drumul catre succes
Dincolo de pasii absolut necesari pe drumul catre o viata profesionala de succes, atitudinea pozitiva este esentiala pentru a reusi in viata. Iata in cele ce urmeaza alti 7 pasi care alaturi de secretele succesului in cariera te vor duce intotdeauna acolo unde vrei sa ajungi.
8. Scrie o scrisoare de recunostinta
Gandeste-te la oamenii si lucrurile pentru care esti cel mai recunoscator – si scrie-le. Daca vrei, poti scrie chiar o scrisoare unei persoane care inseamna foarte mult pentru tine. E foarte probabil ca destinatarul sa se simta emotionat. Dar daca ti-e incomod sau ti se pare inadecvat sa abordezi o persoana, poti incerca sa iti scrii tie insuti un bilet despre toate lucrurile care merg bine sau pe care te simti norocos sa le ai.
Acorda-ti in fiecare zi un moment pentru a face asta. De exemplu, scrie un singur lucru in jurnal, seara, chiar inainte de culcare, enumerand lucrurile bune care ti s-au intamplat si pentru care esti recunoscator. Ne petrecem mult prea mult timp din viata gandindu-ne la temerile si la problemele noastre, pentru ca acestea se refera la situatii pe care trebuie sa le evitam sau sa le rezolvam pentru a supravietui. Uitam astfel sa ne oprim din goana cotidiana pentru a numara binecuvantarile si pentru a realiza cat de norocosi suntem de fapt.
9. Cauta lucrurile bune in viata
Fa un efort sa gasesti situatii care te fac sa te simti fericit si mandru. Petrece timp in compania celor care te iubesc si te sustin. Daca stii oameni care te fac sa te simti nefericit, evita sa interactionezi cu acestia. Desi critica poate fi un lucru bun, critica permanenta nu iti va aduce niciun beneficiu!
10. Nu uita sa te relaxezi
Fa exercitii fizice sau mediteaza zilnic, chiar daca nu ai decat foarte putin timp pentru a face asta. S-a dovedit ca 15 minute pe zi pentru a-ti elibera mintea si a te relaxa au fost asociate atat cu fericirea, cat si cu o stare de bine fizic. Somnul suficient ajuta si el in astfel de situatii.
11. Pune problemele in perspectiva
Gandeste-te la adevarata amploare a problemelor si nefericirii tale. Nu tot ceea ce ni se intampla este sfarsitul lumii. Mai mult decat atat, cei mai multi dintre noi ne facem zilnic griji din cauza unor probleme relativ minore. Grijile tale vor parea mult mai putin importante daca le pui in balanta cu cele ale persoanelor care se lupta cu divortul, care si-au pierdut locurile de munca, sau celor care au fost diagnosticati cu o boala grava. Gandeste-te doar la soldatii care isi pun vietile in asteptare pentru a merge in locuri unde oamenii incearca sa ii ucida… Acelea sunt probleme reale si acela este adevaratul carusel al vietii!
12. Stabileste-ti obiective realizabile
Asigura-te ca obiectivele pe care le ai sunt semnificative pentru tine, astfel incat sa obtii o satisfactie reala prin indeplinirea lor. Fa-ti din ele provocari, dar nu uita sa le mentii realismul, si un grad suficient de specificitate, in asa fel incat sa poti actiona. Daca esti prea ambitios, nu vei face decat sa anticipezi esecul.
Tine o evidenta a progreselor pe care le faci, astfel incat sa poti privi inapoi si sa vezi cat de departe ai ajuns. Vazand ca e posibil sa evoluezi, vei fi motivat sa mergi inainte.
13. Fa lucruri frumoase pentru ceilalti
O modalitate de a te obisnui sa faci lucruri frumoase pentru cei din jur este sa iti pui trei bratari de cauciuc in jurul incheieturii si sa transferi o bratara pe cealalta incheietura ori de care ori faci ceva bun pentru o alta persoana. Bratarile pot servi drept memento pentru a duce la bun sfarsit cele trei sarcini inainte ca ziua sa se incheie.
14. Cheltuie bani pe experiente, nu pe lucruri
Sau si mai bine, cheltuie bani pentru alte persoane. Persoanele care cheltuie bani pentru cei apropiati au un nivel mai ridicat de bunastare psihica decat cei care cheltuie toti banii pentru ei insisi. Iar aceasta afirmatie este dovedita stiintific!
Surse: https://blogs.scientificamerican.com/streams-of-consciousness/success-in-seven-short-steps/