10 ponturi pentru construirea unei relatii de succes

0
(0)

 

Daca pentru cei mai multi dintre noi, varsta de 30 de ani este varsta stabilitatii, a familiei si a relatiilor fericite si de succes, exista si persoane care la 35 de ani sunt inca singure si foarte putin experimentate in ceea ce inseamna o relatie. Poate ca sunt cei carora li se aplica reversul “teoriei atasamentului”, cei care evita apropierile, cei care cauta sa isi mentina independenta si care au probleme in a se apropia de oameni… sau poate ca sunt cei care isi doresc apropiere, dar nu stiu cum sa ajunga acolo.

Mark Manson, unul dintre cei mai importanti autori din domeniul dezvoltarii personale – extrem de sincer si de analitic in abordarile sale – publica recent un articol in care explica motivele exacte pentru care unele relatii reusesc si altele nu.
Pentru a afla factorii cheie ai unei relatii de succes, Manson le-a cerut abonatilor sai implicati intr-o relatie de peste 10 ani, sa ii raspunda la cateva intrebari legate de relatiile lor. Aproximativ 1500 de persoane i-au raspuns la email, devenind astfel baza de studiu pentru analiza sa.

Manson a descoperit ca raspunsurile tuturor sunt extrem de repetitive, intr-un sens bun. Vorbim despre “oameni inteligenti si expresivi, provenind din toate categoriile sociale, din diverse colturi ale lumii, toti cu propriile lor povesti, tragedii, greseli si victorii”. Si totusi… cu totii au spus cam aceleasi lucruri.
Ceea ce inseamna ca cele 10 idei de mai jos sunt extrem de importante si chiar functioneaza in sensul construirii unei relatii fericite si de lunga durata. Iata care sunt acestea.

1. Fiti impreuna din motivele potrivite

Inainte de a vorbi despre motivele potrivite pentru a ramane intr-o relatie, cititorii lui Manson au impartasit cateva dintre motivele considerate de ei nepotrivite:

  •  Resimti presiune din partea familiei si prietenilor.
  •  Te multumesti cu prima persoana care iti iese in cale, pentru ca te simti ca un looser pentru ca esti singur.
  •  Esti impreuna cu cineva pentru imagine, pentru ca relatia arata bine pe hartie sau in poze,  si nu pentru ca iti admiri partenerul cu adevarat sau pentru ca il placi.
  • Esti tanar, naiv si indragostit iremediabil, si crezi ca dragostea rezolva totul.

Pentru ca o relatie sa functioneze este nevoie de o admiratie autentica, la un nivel profund, intre cei doi parteneri.

2. Fixati-va asteptari realiste

Potrivit lui Manson, in vremurile stravechi oamenii credeau ca dragostea este o boala. Parintii isi avertizau copiii sa nu se indragosteasca si sa faca ceva prostesc in numele sentimentelor, tocmai pentru ca dragostea ne face sa ne simtim incredibil in interior, dar ne face si extrem de irationali.

Gandeste-te la colegul de liceu care a renuntat la studii, si-a vandut tot si intr-o nebunie de moment a fugit undeva departe cu iubita sa. Sau la colegul de serviciu care si-a dat demisia intr-o clipita si s-a mutat intr-o alta tara, doar pentru ca intr-o vacanta a intalnit o fata frumoasa care i-a luat mintile.
In cazuri precum cele de mai sus – si nu sunt deloc putine! – dragostea nestavilita te pacaleste si te determina sa faci lucruri irationale, pornind de la simpla dorinta de a fi alaturi de cineva cu care ai o chimie speciala. Asta face natura: ne determina sa luam decizii pe termen scurt, in detrimentul planificarii pe termen lung.

Dragostea adevarata, potrivit cercetarii lui Manson, este o alegere. Dragostea “este un angajament constant fata de o persoana, indiferent de circumstantele actuale. Este un angajament fata de cineva care realizezi ca nu te va face mereu fericit – nici n-ar trebui! –, o persoana care va avea nevoie sa se bazeze pe tine uneori, la fel cum si tu vei avea nevoie sa te bazezi pe ea alteori”.
Aceasta forma de dragoste este cu mult mai dificila, dar in cele din urma iti aduce mult mai multe satisfactii.

3. Cel mai important factor intr-o relatie nu este comunicarea, ci respectul

In opozitie cu multe articole pe care probabil ca le-ai tot citit de-a lungul timpului si care sugereaza ca cel mai important factor intr-o relatie pe termen lung este comunicarea, concluziile lui Manson – ca urmare a relatarilor cititorilor sai – spun ca cel mai important aspect intr-o relatie este respectul.

Sigur ca si comunicarea este importanta, insa Manson a remarcat in urma acestei cercetari ca oamenii ale caror mariaje dureaza de 20, 30 sau chiar de 40 de ani sustin ca cel mai important factor al succesului relatiei lor este respectul.
Comunicarea va ceda intotdeauna intr-un anumit punct. Conflictele sunt inevitabile, iar in acest caz singurul lucru care te va mentine pe drumul drept este un respect profund fata de celalalt.Vorbim despre un gen de respect in care sa crezi atat de mult in cel de langa tine si sa il apreciezi atat de mult (uneori chiar sa crezi in el mai mult decat in tine insuti) incat sa fii convins ca partenerul tau va lua deciziile cele mai bune in circumstantele de viata in care se afla. Respectul este sinonim cu increderea, iar ambele sunt sursa vietii oricarei relatii de succes.

4. Discutati deschis despre tot, mai ales despre lucrurile dureroase

Acesta este punctul in care comunicarea ramane extrem de importanta. Manson primeste sute de emailuri in fiecare saptamana de la cititori care ii cer sfaturi despre dragoste, si care povestesc despre problemele cu care se confrunta in relatie. Manson le raspunde de fiecare data: “ia mesajul pe care mi l-ai trimis mie, printeaza-l si da-i-l partenerului tau. Apoi discutam din nou”.
Daca exista ceva ce te deranjeaza intr-o relatie, trebuie sa-i poti spune in mod direct partenerului. Acesta este modul in care construiesti incredere si intimitate.

5. O relatie sanatoasa si fericita implica doi indivizi sanatosi si fericiti

Punctul cheie este ca ambii parteneri dintr-o relatie sa aiba propria lor identitate, propriile lor interese si perspective. Incercarea de a-ti controla partenerul sau de-al supune, pentru a fi tu fericit sau chiar pentru a-l face pe el fericit, se va incheia cu un esec. Va va distruge identitatile fiecaruia si va va face sa va simtiti groaznic si nefericiti. In schimb, cel mai indicat este sa iti iei fericirea in propriile maini. “Nu renunta niciodata la ceea ce esti tu, pentru persoana alaturi de care traiesti. Mai devreme sau mai tarziu totul se va intoarce impotriva ta si va va face pe amandoi nefericiti. Indrazneste sa fii cine esti cu adevarat si permite-i si partenerului tau sa fie el insusi. Pana la urma… acestia sunt cei doi oameni care s-au indragostit initial!”.

6. Oferiti-va spatiu unul altuia

Una dintre cele mai populare teme intalnita in raspunsurile primite de Manson este importanta spatiului personal intr-o relatie. Poate fi vorba, de pilda, despre carduri de credit separate, prieteni si hobby-uri diferite, vacante separate, bai sau dormitoare separate. Multe persoane se tem sa dea partenerului prea mult spatiu, de teama ca acesta nu isi va mai dori sa fie cu ei. Insa, atentie, dorinta de a controla pe altcineva este o forma de lipsa de respect. Prin control nu ii permiti partenerului tau sa fie el insusi cu adevarat.

7. Acceptati si imbratisati schimbarile

O alta tema care apare in mod repetat in raspunsurile lui Manson este ca oamenii se schimba in timp. In cele mai de succes relatii partenerii inteleg schimbarea si o accepta. Unele dintre cele mai longevive si mai reusite relatii din grupul de studiu al lui Manson au reusit sa supravietuiasca si chiar sa evolueze, trecand prin schimbari extrem de dificile: schimbarea religiei, mutarea in alta tara, moartea unor membri ai familiei, inclusiv copii, schimbarea convingerilor politice, schimbarea de orientare sexuala si in cateva cazuri chiar schimbari de sex.
Aceste relatii au continuat sa supravietuiasca, pentru ca respectul dintre cei doi parteneri inseamna ca ambii se pot adapta si isi pot permite unul altuia sa infloreasca si sa evolueze. Nu este usor, si de aceea va trebui sa stii sa lupti pentru relatia in care esti, daca iti doresti cu adevarat sa mergi mai departe.

8. Perfectionati-va in arta certurilor

John Gottman, unul dintre cei mai importanti psihologi si cercetatori care au analizat cupluri casatorite timp de peste 30 de ani, a incercat sa inteleaga de ce raman impreuna si de ce despart cuplurile. Chiar Manson spune ca Gottman domina acest domeniu al intelegerii motivelor pentru care oamenii raman impreuna.
Una dintre concluziile lui Gottman reflecta tocmai descoperirile lui Manson: contrar tuturor credintelor, cuplurile care stiu sa se certe raman impreuna.
Este clar ca oamenii vor avea divergente de multe ori de-a lungul unei relatii. La fel de adevarat, insa, este si ca acele cupluri care pot face fata cu succes conflictelor sunt cele ale caror relatii vor evolua. Exista moduri urate de a te certa intr-o relatie, la felc um exista si moduri constructive.

La capitolul cearta distructiva includem:
– critica la adresa caracterului partenerului;
– abordarea unei atitudini defensive si plasarea vinei pe umerii partenerului;
– atitudinea dispretuitoare la adresa partenerului;
– amenintarile cu retragerea din cearta sau ignorarea partenerului.

Iata si cateva sfaturi pentru o cearta constructiva:

– Nu il insulta si nu il jigni niciodata pe cel de langa tine.
– Nu aduce certurile anterioare in discutia actuala.
– Daca lucrurile o iau razna, luati o pauza de respiro.
– Aminteste-ti ca nu trebuie sa ai intotdeauna dreptate, ci important e ca ambii sa va simtiti respectati.

Pana la urma, o cearta “sanatoasa” si constructiva inseamna sa ai destul respect incat sa iti doresti sa intelegi punctul de vedere al celuilalt si sa iti dai seama care sunt punctele in care ganditi la fel si cele in care aveti opinii contradictorii. Nu trebuie neaparat sa ganditi la fel, dar trebuie sa repecti modul de gandire al partenerului.

9. Perfectionati-va in arta iertarii

Daca va fi nevoie sa ajungi la cearta pentru a rezolva un conflict, trebuie sa devii din ce in ce mai bun si la a ierta. Astfel vei reusi sa faci din cearta o parte productiva a unei relatii, una care sa te ajute sa reintregesti iubirea pe masura ce traversezi aventura vietii.
Alege cu atentie certurile in care te lansezi. Unele lucruri conteaza si merita sa te superi din cauza lor, insa majoritatea lucrurilor pentru care ne certam in general, nu merita! Daca va certati pentru lucrurile mici, te vei trezi ca ajungeti sa va certati non stop. Lucrurile mici apar la tot pasul, in fiecare zi, si in timp afecteaza relatia. La fel ca picatura chinezeasca, insignifianta pe termen scurt, dar distructiva pe termen lung. Gandeste-te daca motivul merita sau nu si daca are rost sa subrezesti relatia din toate nimicurile.

10. Sexul conteaza. Foarte mult.

Acest punct a fost reiterat de foarte multe ori in raspunsurile primite de Manson. Indiferent de tipul de sex, este crucial ca fiecare partener din relatie sa se simta satisfacut din punct de vedere sexual. Satisfactia poate veni din experiente noi, din fantezii sau din frecventa constanta. Indiferent ce isi doreste fiecare cuplu, este clar ca fiecare individ va avea nevoie sa se simta satisfacut sexual in mod constant.
Sexul nu mentine doar relatia sanatoasa. El poate fi folosit si pentru a vindeca o relatie. Cand lucrurile devin dificile, unele cupluri recurg la metoda sexului in fiecare zi, timp de o saptamana, o metoda care s-a dovedit a avea efecte benefice pentru recastigarea intimitatii.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

1 Comment

  • Trebuie neaparat ca amandoi sa doreasca o relatie de durata. Numai asa succesul este asigurat. Si, din experienta mea, sexul este cel mai important. Restul sunt tangente si se pot rezolva. Dar… vezi ce am spus la inceput

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts