Cand copiii incheie inca un an de scoala si intra in vacanta mare, se simt in mod cert ca in al noualea cer. Gata cu scoala, sa vina vacanta mare! Parintii, pe de alta parte, trebuie sa dea piept cu multe saptamani care li se infatiseaza ca adevarate provocari! Sigur ca iti doresti ca si copiii tai sa se distreze cat se poate de mult si sa se bucure de vacanta, insa nici nu vrei sa isi petreaca tot timpul liber cu activitati care sa le iroseasca inteligenta, printre care jocurile video sau telefoanele mobile.
Cum te poti asigura ca mintea copilului tau ramane agera si implicata chiar si atunci cand nu mai trebuie sa mearga la scoala in fiecare zi? Din fericire exista multi pasi inteligenti si putin “smecheri” pe care ii poti face pentru a stimula si a provoca mintea copilului tau pe durata vacantei de vara. Iata mai jos o serie de 13 jocuri si activitati care pot fi incadrate la categoria distractii, dar care includ si stimularea cerebrala. In acest mod copilul tau poate lucra la auto-perfectionare fara ca macar sa isi dea seama.
Sumar
1. Jucati Activity
Un joc atat de popular si de complex dar in acelasi timp distractiv, care se poate juca alaturi de intreaga familie, creand echipe, te poate ajuta sa stimulezi inteligenta copilului tau si are o multime de beneficii cognitive. Este, de asemenea, un joc care il ajuta pe cel mic sa acorde atentie detaliilor, dar si sa isi dezvolte capacitatile lingvistice, puterea de a explica si de a argumenta.
2. Mergeti impreuna la o biblioteca locala
Atunci cand copiii tai nu vor sa faca in vacanta nimic altceva decat sa se uite la filmele favorite de pe Disney Channel sau sa se joace pe Play Station, o idee buna poate fi sa ii duci intr-o zi la o biblioteca locala, unde pot descoperi toate cartile minunate de care poate ca nici nu au auzit vreodata. In mod cert le vei suscita curiozitatea si vor ajunge sa ia acasa cartile lor favorite. Daca locuiesti in Bucuresti una dintre cele mai bine dotate biblioteci pentru copii este Biblioteca Ion Creanga, unde vei gasi carti dintre cele mai noi si… surpriza, chiar si jocuri interesante. Iar daca nu ai drum inapoi acasa foarte repede, puteti participa chiar si la un atelier de lectura din cele organizate periodic la Biblioteca Ion Creanga.
Nu uita ca cititul este un mod excelent prin care copiii isi pot explora pasiunile si interesele si, de asemenea, isi pot imbunatati calitatile legate de citit si capacitatea de intelegere.
Iar daca cei mici nu gasesc inca nicio placere in citit si se stramba de parca i-ai duce la dentist, propune un joc in care pentru cateva ore de citit pe saptamana sau pentru cateva carti pe saptamana – numarul de carti sau de ore il veti stabili fiecare dintre voi in familie – vor primi un premiu supriza.
3. Urmariti impreuna filme straine sau nedublate
Sigur ca este important sa limitezi timpul petrecut in fata ecranelor, insa uneori e foarte util sa dai drumul la TV si sa ii lasi pe copii sa se bucure si de beneficiile sale. Iar acest lucru il poti face trecand de la desenele agresive si de la filmele cu adolescenti enervanti si tipatori, la un film intr-o limba straina.
Daca ai un copil mai mare si talentat la limbi straine si vrei sa ii provoci calitatile si inteligenta va puteti uita la un film netradus si sa il rogi sa iti traduca chiar el.
Iar daca nu e atat de priceput la limbi straine, incearca macar un film nedublat, astfel incat sa fie nevoit sa faca un efort sa citeasca subtitrarea, fie si in limba romana.
4. Organizeaza o “cautare de comori”
Poti face asta mult mai bine daca stai la curte si ai o gradina plina de flori, insa o poti face si intr-un parc sau daca sunteti plecati in vacanta la tara si vrei sa transformi o zi plictisitoare in ceva care sa va ofere mai mult adrenalina si sa stimuleze si cunoasterea. Daca ai un copil mai mic il poti stimula sa gaseasca lucruri precum iarba, o floare sau un copac, chiar si aceste mici descoperiri fiind extrem de importante pentru stadiul lor de dezvoltare.
Cand vine vorba despre copii mai mari, ii poti provoca sa gaseasca specii anume si detalii mai complexe. Pana la urma vanatoarea voastra de comori poate deveni o adevarata ora de stiinte la care sa recapitulati impreuna ce a invatat pe durata anului si astfel sa il provoci sa nu uite pana la anul.
5. Mese fara tehnologie, cu dialog de calitate
E usor sa iei masa in fuga sau sa te lasi distras de ecrane si de vesnica tentatie a social media ori de cate ori mananci. Insa cum ar fi sa va dati voie sa faceti din mesele impreuna un motiv de discutii prietenoase si de comunicare libera, fara pic de tehnologie care sa va umbreasca momentele impreuna.
Iti poti incuraja copiii sa vorbeasca despre ziua lor si sa impartaseasca ce au facut, ce au vazut sau ce au invatat din fiecare mica experienta personala traita. Nu numai ca veti reusi sa petreceti timp de calitate impreuna si sa stimulati comunicarea, insa in acest fel iti vei ajuta copiiisa isi imbunatateasca capacitatile de limbaj si calitatile conversationale ascultand, vorbind, punand intrebari si folosind un limbaj descriptiv.
De asemenea, il poti incuraja si sa tina un jurnal in care sa scrie despre lucrurile traite in vacant, si acesta foarte util pentru dezvoltarea limbajului si a talentelor narative.
6. Jucati domino
Domino-ul este un joc simplu, de secole. Poate ca vei considera ca este demodat si ca gloria sa a apus demult, insa domino-ul este un mod excelent de a le permite copiilor sa isi imbunatateasca talentele de recunoastere a modelelor. Pentru copiii mai mari, domino poate reprezenta un ajutor care ii va face sa gandeasca strategic si critic, in asa fel incat sa poata obtine cat mai multe puncte.
7. Jucati sah
Foarte putini copii mai joaca astazi sah si e pacat ca se intampla asta, insa problema este ca parintii nu mai au timp sa petreaca alaturi de cei mici jucandu-se. Daca esti jucator de sah acorda timp copiilor si invata-i si pe ei sa joace, iar daca nu stii nici tu invatati impreuna! Nu iti va parea rau in mod cert, pentru ca sahul dezvolta incredibil de mult creierul unui copil. Nu numai ca isi vor imbunatati gandirea strategica si capacitatea de planificare, dar vor invata si ce inseamna rabdarea, un aspect extrem de util pentru orice copil!
8. Scoateti puzzle-urile
Perfecte pentru zile ploioase sau pentru acele zile in care soarele arde prea tare ca sa iesiti in toiul zilei din casa, puzzle-urile sunt un mod ideal de a-ti ajuta copiii sa se autodepaseasca in fiecare zi. Puzzle-urile se concentreaza pe capacitatea lor cognitiva si pe capacitatile de rezolvare a problemelor. Poti face atat puzzle-uri obisnuite, traditionale, cat si puzzle-uri 3D, dar poti incerca si jocuri precum Scrabble sau Cuvinte Incrucisate, puteti juca spanzuratoarea, puteti face Sudoku sau sa incercati sa rezolvati un cub Rubik, sa jucati fazan si multe altele de acest gen. In mod cert atat distractia cat si stimularea intelectuala vor fi garantate.
9. Nu uitati de momentul pentru povesti
Ora pentru povesti este o ocazie extrem de fericita, care le permite celor mici sa paseasca in lumea imaginatiei lor, sa fie creativi si sa viseze. Daca le spui o poveste fa-o intr-o maniera relaxata si usoara. Iar atunci cand termini de spus povestea, intreaba-i pe cei mici ce isi mai amintesc din ceea ce le-ai spus. In acest mod le vei pune la contributie atat memoria cat si abilitatile lingvistice.
O alta idee foarte buna este sa incerci sa ii faci pe cei mici sa inventeze propriile lor povesti. Daca ai un copil in clasa a doua sau a treia in mod cert s-a impotmolit la scoala in celebrele copuneri pe care le au de facut. Ajuta-l sa treaca peste aceasta teama de a crea un fir narativ, rezervandu-va cel putin o ora pe zi pentru a inventa povesti. Fie ca lasi un fir narativ liber, fie ca porniti de la un subiect dat, fie ca aveti un final strict de respectat, acesta este un ajutor enorm pentru copilul tau si totul prin joc si distractie.
10. Cautati carti de benzi desenate fara dialoguri
Fie ca sunt carti care ii provoaca sa creeze ei singuri dialogurile, bulele de dialog fiind goale, fie ca nu au deloc dialog prevazut, cartile de benzi desenate ii pot ajuta pe copii sa isi dezvolte imaginatia si sa creeze adevarate povesti doar uitandu-se si interpretand imaginile pe care le vad in revista sau cartea de benzi desenate.
11. Bucurati-va de arta
Iti poti inscrie copiii la tot soiul de cursuri de arta, fie ca este vorba despre pictura, desen, olarit, cusut, etc. Totul depinde de interesele manifestate de ei. Acest gen de ore poate imbunatati coordonarea dintre mana si ochi, constientizarea spatiala si nu in ultimul rand creativitatea. Si chiar daca aceste ore par a nu avea nimic de-a face cu cartile lor de matematica sau de stiinte, abilitatile pe care le vor capata aici pot fi folosite si mai tarziu la scoala.
La fel de potrivite sunt si orele de teatru sau de dictie la care iti poti inscrie copiii in perioada vacantei, mai ales daca ti se pare ca au un talent special in acest sens si ca ii poti ajuta sa se dezvolte pe latura artistica.
12. Creeaza curse cu obstacole
Copiii au o gramada de energie, iar daca nu si-o folosesc cumva, te poti astepta sa ai parte de un comportament nazuros si de agitatie fara rost. Si nimeni nu vrea sa aiba parte de asta… Ajuta-ti copiii sa se ridice de pe canapea, sa lase din mana joystick-ul sau telefonul si sa participe alaturi de tine sau de prietenii lor la curse cu obstacole pe care le poti construi fie in curtea proprie fie in parcul in care mergeti de obicei.
Poti crea obstacole folosind fie lucruri din casa precum perne, scaune, cutii, fie lucruri de afara, copaci, flori, aleea sau orice altceva te inspira. Nici macar nu conteaza ce gen de obstacole alegi, insa important este sa ii faci sa se miste. Vor face sport fara sa isi dea seama, iar asta ii va ajuta, pentru ca sportul este o modalitate foarte buna de a cladi o minte mai agera si mai puternica.
De asemenea, nu neglija nici terenurile de fotbal sau de baschet care au inceput sa apara din nou prin cartiere. Accesul pe asfel de terenuri este liber si desi vor fi multi copii acolo, ai tai se vor putea bucura de sport, de miscare, de aer… si nu in ultimul rand de socializare cu copii mai mult sau mai putin cunoscuti lor.
13. Jucati jocuri de memorie
Nu trebuie sa neglijam niciodata jocurile de memorie, cele care ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte capacitatea de a memora, dar si capacitatea de a-si concentra atentia.
Exista astfel de jocuri de memorie in variante cu eroi de desen animat, mai pe placul copiilor. In cadrul jocului de memorie toate cartile raman cu fata in jos pe masa de joc, iar copiii trebuie sa intoarca numai doua carti la fiecare tura.
Daca cele doua carti nu formeaza o pereche se intorc din nou cu fata un jos, ceea ce ii forteaza pe copii sa tina minte tot timpul amplasarea cartilor pe care deja le-au intors fara succes.
E adevarat ca au scapat de ore si de scoala, dar faptul ca sunt in vacanta nu inseamna ca cei mici nu trebuie sa profite de orice oportunitate pentru a se auto-depasi.
Aceste 13 activitati si jocuri te vor ajuta sa ii mentii mintea ascutita pe durata vacantei si il vor pregati pentru un nou an in care sa se bucure de succes personal si scolar.