Ponturi pentru scrisoarea de intentie care iti aduce interviul mult dorit

0
(0)

Scopul unei scrisori de intentie este sa ajute un specialist in recrutare sau managerul de resurse umane al companiei sa te cunoasca mai bine. Gandeste-te pur si simplu la CV-ul tau ca la o schita a carierei, si la scrisoarea de intentie ca la descrierea carierei.

O scrisoare de intentie ofera viitorului tau angajator o imagine mai profunda asupra a cine esti tu cu adevarat, dincolo de istoricul tau profesional si de recomandari. Ea completeaza CV-ul si iti permite sa dai detalii cu privire la experienta, skill-uri si puncte forte. Atunci cand alcatuiesti o scrisoare de intentie puternica, ii arati viitorului tau angajator ca esti persoana pe care o cauta.
Vom analiza in cele ce urmeaza mai in detaliu ce anume iti trebuie pentru a avea o scrisoare de intentie buna.

Nu relua intregul CV

In scrisoarea de intentie va trebui sa incluzi punctele esentiale din CV, cele mai relevante pentru pozitia pentru care aplici, si nu sa recapitulezi intregul tau istoric profesional. Scrisoarea de intentie este locul in care iti expui cele mai importante puncte forte si in care detaliezi cu privire la skill-urile pe care le-ai enumerat in CV.

Foloseste date exacte pentru a cuantifica rezultatele

Ori de cate ori este posibil, foloseste date exacte atunci cand vorbesti despre realizarile tale. Rezultatele cuantificabile sunt mult mai puternice decat afirmatiile generale. Cand vorbesti despre rezultate ar trebui sa incluzi un procent, un interval de timp si o actiune. De pilda “vanzari mai mari cu 28% in primele sase luni, prin implementarea si utilizarea unei baze noi de date si a unui sistem de management al clientilor”.

Include exemple

La fel ca si in cazul cifrelor, exemplele au un impact mult mai mare. Nu spune doar ca esti foarte bun la managementul datelor, ci ilustreaza acest lucru! Detaliaza cu privire la modul in care utilizezi capacitatile de gestionare a datelor si rezultatele pe care le-ai obtinut prin utilizarea acestor skill-uri. Ideea nu e doar sa spui ca esti bun la ceva anume, ci sa arati in ce mod esti bun.

Evidentiaza-ti competentele netehnice

Competentele care nu tin de tehnica (soft skills), asa cum sunt comunicarea, rezolvarea problemelor, si gandirea creativa, sunt extrem de valoroase si dezirabile pentru angajatori. Aceste calitati sunt mai greu de scos in evidenta in CV, asa ca scrisoarea de intentie este locul perfect in care sa poti face asta.
Mentioneaza in scrisoarea de intentie calitatile ce reprezinta punctele tale forte si foloseste exemple pentru a sustine ceea ce spui.

Explica pauzele din istoricul profesional

Scrisoarea de intentie poate oferi o imagine mai profunda asupra istoricului tau profesional. Daca ai pauze in experienta de munca poti oferi o explicatie scurta pentru asta. Daca te-ai intors la studii, explica faptul ca ai facut aceasta alegere pentru a capata cunostinte mai aprofundate. Daca ai stat departe de campul muncii pentru o perioada mai lunga de timp, vorbeste despre competentele din viata reala pe care le-ai invatat in acest timp si care sunt relevante pentru pozitia pentru care aplici.
Nu uita ca scrisoarea de intentie nu trebuie sa fie o biografie a ta, asadar mentine aceste explicatii cat mai limitate.

Adapteaza tonul scrisorii la cultura companiei

Daca aplici pentru un job intr-o corporatie, scrisoarea ta de intentie ar trebui sa fie mai formala decat daca ai aplica pentru o companie startup. Trebuie sa intelegi si sa simti cultura companiei din tonul anuntului de angajare si din datele disponibile online despre respectiva companie.

Adapteaza nivelul de formalism al scrisorii tale de intentie la nivelul de formalism al jobului! Este un mod subtil de a arata persoanei care iti citeste scrisoarea ca ti-ai facut temele si ca intelegi ce anume cauta.

Adreseaza scrisoarea direct

Scrisoarea ta de intentie ar trebui sa fie adresata managerului de Resurse Umane in mod direct, daca este posibil. Daca numele acestuia nu este disponibil, ar trebui sa il afli in numai cateva minute de cautare pe Google sau pe LinkedIn. Daca nu il gasesti, atunci adreseaza scrisoarea de intentie Managerului de Resurse al… (numele companiei).

Personalizeaza

 

Nu exista nimic mai rau decat o scrisoare de intentie copy paste, fara sa fie absolut deloc personalizata pentru jobul la care aplici.
Pentru a economisi timp, creaza sau foloseste un template general, pe care il poti apoi adapta unui job, asa cum iti doresti. Asigura-te ca incluzi acolo pozitia pentru care aplici, ca si numele companiei. Foloseste ideile principale din anuntul de angajare pentru a-ti evidentia calitatile relevante si experienta.

Atentie la gramatica si la ortografie

Nu exista nicio scuza pentru o scrisoare de intentie – si de fapt pentru niciun document – care sa contina greseli de ortografie sau de gramatica. Daca nu ai incredere in propriile cunostinte de gramatica si ortografie (ceea ce nu suna deloc bine!) exista instrumente cu care poti face spell check si in limba romana. Nu iti ia decat 30 de secunde, asa ca fa-ti un obicei din a face aceasta verificare inainte de a trimite atat scrisoarea de intentie cat si CV-ul.
Chiar si daca nu ti se cere o scrisoare de intentie, e bine sa trimiti una, oricum. Nu se intampla nimic rau daca trimiti un attachment extra, ba chiar te poate ajuta sa iti cresti sansele de a fi chemat la interviu. Daca nu pentru altceva, iti va folosi macar sa iti prezinti punctele forte, o capacitate pe care o poti folosi in interviurile de angajare.

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts