Nu-i lăsa pe ceilalți să decidă pentru tine. Descoperă-ți încrederea de sine.

0
(0)

Cultivarea încrederii de sine începe din copilărie, odată ce intrăm în contact cu părinții și cu societatea. Ce presupune încrederea de sine Încrederea de sine este un sentiment profund de siguranță, satisfacție și convingere în propriile capacități, valori și abilități. Ea implică încrederea în propriile decizii și alegeri, în capacitatea de a face față provocărilor și dificultăților vieții și în capacitatea de a-ți atinge obiectivele și aspirațiile. Ce îți oferă încredere în sine Încrederea de sine ne aduce câteva beneficii importante pentru dezvoltarea noastră personală printre care: stabilitate emoțională, autonomie, reziliență, asertivitate, relații interpersonale sănătoase, reușită personală și profesională și, în general, o stare de bine. Cum arată viața pentru cei care nu au încredere în sine Din nefericire, mulți dintre noi am fost și suntem supuși unor clișee și afirmații care, în loc să ne sprijine în creșterea noastră, ne influențează negativ dezvoltarea.

Poate ți-au fost spuse și ție:

Când vrei să faci ceva diferit față de ceilalți – Ce vor zice ceilalți? Ești ciudat/ă. 

Când vrei să-ți exprimi sentimentele față de cei din jur – Ești prea sensibil/ă. Fii bărbat. Doar fetele plâng. 

Când ești la școală și ai luat o notă mică – Ce note au luat ceilalți? De ce nu ai putut să iei și tu 10? De ce nu poți să fii ca X coleg?

Când ai aptitudini de desen sau de muzica sau ești bun la sport – Arta nu o să te ajute. Cu muzica o să mori de foame. Fă-te medic / avocat / economist / arhitect și altele.

Când vrei să experimentezi, să fii independent – Eu știu mai bine – fă ca mine. Nu încerca… o să eșuezi. Nu ești în stare. 

Sensul acestor fraze ne inhibă, ne crește competitivitatea nesănătoasă și nu ne ajută în dezvoltarea noastră personală. Iar rezultatul lor se vede așa:

Atunci când părerea ta despre tine depinde doar de părerea celorlalți – înseamnă că nu ai încredere în tine.

Atunci când încerci să faci pe placul tuturor –  înseamnă că nu ai încredere în tine.

Atunci când nu știi să spui „Nu” și să impui limite sănătoase – înseamnă că nu ai încredere în tine.

Atunci când faci doar ce fac ceilalți, ce spun ceilalți, ce gândesc ceilalți și ți-e frică să te exprimi – înseamnă că nu ai încredere în tine.

Atunci când nu poți să ai conflicte sănătoase cu oamenii cu care nu ești de acord – înseamnă că nu ai încredere în tine.

Cum putem să redobândim încrederea în sine

Cel mai important pas este conștientizarea.

Părinții ar fi bine să conștientizeze impactul pe care-l pot avea cuvintele și acțiunile lor asupra încrederii de sine a copiilor și să încerce să îi sprijine și să îi încurajeze în mod pozitiv în procesul lor de creștere și dezvoltare. Iar adulții, ar fi bine să oprească ciclu neîncrederii de sine dat de la o generație la alta. 

Rolul fiecăruia dintre noi este să înțelegem cine suntem, de ce suntem așa cum suntem, iar atunci când suntem pregătiți să ne schimbăm – să o facem asumat. 

Dacă încrederea în sine nu este cultivată în mod sănătos, poate genera numeroase probleme pe parcursul vieții. Terapia reprezintă un prim pas pentru a deveni conștienți de nivelul nostru de încredere în sine și pentru a descoperi încrederea autentică. Încrederea în sine nu poate funcționa fără sprijinul celor din jur, așadar, ambele trebuie să fie dezvoltate.

Deoarece schimbarea începe din interior, lucrăm mai întâi asupra noastră. Psihoterapia individuala pentru adulti este un proces prin care, împreună cu un psihoterapeut acreditat, poți descoperi factorii care au afectat încrederea în sine.

Pașii prin care descoperim încrederea în sine

  • Explorare: observi modul în care anumite experiențe sau interacțiuni cu părinții sau alte persoane au influențat încrederea în sine. 
  • Învățare: înveți cum să reacționezi la ce ți se întâmplă emoțional – înveți cum să identifici stările și emoțiile, de unde provin și de ce, înveți cum să le gestionezi. Îți antrenezi gândurile să fie pe direcția constructivă.
  • Îmbunătățire: înțelegi și îmbunătățești relația cu tine și relațiile cu cei din jur. Când îți descoperi valoarea și sinele autentic atunci te vei simți altfel.

Dacă situația prin care treci e apăsătoare, apelează cu încredere la o sedință de psihoterapie individuală din Bucuresti și nu numai, unde vei fi ghidat și ajutat pe tot parcursul procesului tău terapeutic. 

Nu-i lăsa pe ceilalți să decidă pentru tine. Descoperă-ți încrederea de sine și fii așa cum vrei tu să fii!

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Stefan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts