5 moduri in care leaderii isi saboteaza in mod inconstient succesul

0
(0)

Vei regasi in cele ce urmeaza cinci moduri in care leaderii de afaceri isi pot pune obstacole in calea succesului, fara ca macar sa isi dea seama.

Cei mai multi dintre noi credem ca leaderii sunt acesti oameni inteligenti care nu pot face nicio greseala si care vor avea in mod automat succes in viitor. Exista intr-adevar o idee preconceputa gresita la nivel amplu, ca leaderii nu pot face nimic rau, insa nu este deloc asa. E adevarat ca leaderii sunt in general oameni inteligenti, care au un avantaj fata de ceilalti, insa nu intotdeauna iau toate deciziile corecte. Si lor li se intampla sa ia decizii proaste din cand in cand, la fel ca tuturor ceilalti. Mai jos, vom explora cinci moduri inconstiente prin care leaderii isi saboteaza succesul.

1. Sunt perfectionisti si gandesc in exces

Leaderii isi saboteaza succesul straduindu-se sa fie perfecti si gandind prea mult. Ei vor ca totul sa fie impecabil, pentru ca pornesc la drum cu gandul ca daca vor sa aiba succes sau sa se mentina in varf, trebuie sa fie perfecti. Desi intr-o oarecare masura e adevarat ca trebuie sa fii mai bun decat media pentru a te mentine in varf, uneori leaderii se implica prea mult si ajung sa-si saboteze succesul.
De asemenea, ei pot simti presiunea ca trebuie sa faca aproape miracole pentru ca afacerea lor sa ramana dinamica. Aceste asteptari de la sine au ca rezultat o relatie tensionata cu ceilalti, datorita atitudinii „superioare”. In plus, e posibil sa nu se conecteze la indiciile verbale si non-verbale pe care le ofera altii pentru a arata ca nu se simt respectati.

2. Cred ca le stiu pe toate

Unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poate gandi cineva este ca stie totul, iar cand vine vorba despre leaderi, acest tip de gandire joaca un rol urias in explicatia esecului, pentru ca leaderii ajung sa isi dezvolte aceasta mentalitate ca ei stiu totul cel mai bine si ca nimeni nu ii poate corecta.
Cand o persoana incepe sa gandeasca astfel, inceteaza sa mai invete si sa dezvolte noi abilitati ce i-ar putea fi de folos in viitor si l-ar putea face sa evolueze intr-o persoana si mai buna. Pentru acest gen de persoane e foarte usor sa ramana blocate in ideile lor si in modul lor de a face lucrurile si astfel raman in urma cu noile evolutii din domeniul in care isi desfasoara activitatea.
Pe de alta parte, atunci cand leaderii cred ca stiu totul, ei nu vor mai lucra la auto-dezvoltare, devenind lenesi. Leaderii care nu reusesc sa-si dezvolte abilitatile vor ramane in timp in urma altora care desi au fost mai putin talentati initial, au acordat mai mult timp dezvoltarii personale si evolutiei.

3. Nu isi mai asuma riscuri

Multi dintre leaderii ajunsi intr-un anumit punct al carierei sau vietii inceteaza sa-si mai asume riscuri. Convingerea lor in acest caz este ca nu e nevoie sa schimbe lucrurile, pentru ca intotdeauna a functionat bine ceea ce au facut. De aceea, ei raman blocati in acelasi punct si nu evolueaza. Auzim intotdeauna ca daca nu risti, nu castigi si ca un risc mai mare inseamna o recompensa mai mare – aceasta este o idee pe care leaderii nu trebuie sa o uite niciodata daca isi doresc sa aiba parte de succes pe termen lung.

4. Nu isi implica angajatii in procesul decizional

Unul dintre cele mai mari defecte observate la leaderi este acela ca nu au incredere in angajatii lor si ca nu ii implica in procesul de luare a deciziilor. Acesta este unul dintre cele mai nocive lucruri pe care le poate face un leader, pentru ca atunci cand implici angajatii in procesul decizional, ei iti pot oferi o multime de idei diferite, care te vor ajuta sa iei decizii mai bune. Insa din pacate, multi leaderi au ego-uri puternice si nu cred ca au nevoie de aportul altcuiva, cu atat mai mult de al angajatilor lor. Acest exces de incredere in sine poate fi de fapt un regres, atat pentru leaderi cat si si pentru companie in ansamblu.

5. Se simt indreptatiti

Cei care cred ca merita privilegii si un tratament special au deja un avantaj semnificativ, in general, fie ca este vorba de inteligenta, bogatie sau statut social. Persoanele care simt ca li se cuvine totul au tendinta de a sta pe loc si de a astepta ca succesul sa vina la ele, in loc sa munceasca din greu pentru a ajunge acolo. Acesti oameni cred cu toata fiinta ca doar pentru ca sunt leaderi merita succesul si nu trebuie sa depuna prea mult efort pentru a obtine acel succes – ajungand astfel sa-l saboteze chiar.
Desi leaderii ar trebui sa fie mandri sa depuna munca necesara pentru a ajunge in varf, este extrem de important si sa acorde atentie modului in care comportamentele si mentalitatile pe care le au ii pot tine pe loc. Acordand timp auto-reflexiei si meditand la cele cinci puncte de mai sus, leaderii isi pot da seama cat de mult ar putea face pentru ei insisi si pentru organizatiile lor.

Sursa: https://www.entrepreneur.com/leadership/5-ways-leaders-unconsciously-sabotage-their-own-success/436012

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts