Fericirea in cifre: 8 numere care ti-ar putea schimba viata

0
(0)

Ce au in comun cei mai fericiti oameni? Cel mai probabil cativa dintre cei mai celebri opt amplificatori de fericire despre care vom vorbi in cele ce urmeaza. Probabil ca ai avut si tu de-a face cu o parte dintre acestia, insa e bine sa stii, si pe viitor, care sunt cele mai simple cai de a-ti amplifica starea de fericire.

Daca pana acum ai crezut ca fericirea este o stare la care ajungi fara o reteta anume, iata mai jos cum putem descrie fericirea in cifre…

1. Fericirea in cifre: 6 sau 7 ore de socializare zilnica, responsabile pentru un nivel ridicat de fericire

Oamenii care petrec in mod regulat un sfert din orele unei zile alaturi de familie si de prieteni sunt de 12 ori mai predispusi sa se simta veseli si fericiti, decat sa se simta stresati sau anxiosi. Potrivit studiilor, oamenii sunt mai fericiti in weekend-uri (desigur, asta nu este nicio surpriza), in mare parte datorita timpului petrecut in aceste zile alaturi de cei dragi.

2. Fericirea in cifre: 10 prieteni buni care sa iti amplifice starea de bine

Un studiu din 2012 facut pe cateva mii de adulti britanici a relevat faptul ca relationarea in mod regulat cu 10 sau mai multi prieteni are un impact foarte mare asupra nivelului de fericire al persoanelor intervievate. Respondentii cu mai putini prieteni au raportat un nivel mai scazut al fericirii, in general. In plus, apartenenta la un grup mai mare de prieteni cu care sa socializezi constant este in stricta legatura si cu o stare mai buna de sanatate, si chiar cu o viata mai lunga.

3. Fericirea in cifre: 5:1 – raportul de interactiuni pozitive/negative in cuplurile fericite

Aruncand o privire la cuplurile care stau impreuna raportat la cele care divorteaza, cercetatorii britanici au descoperit ca cei care sunt fericiti in relatia de cuplu au in proportie de 5:1 raporturi pozitive/raporturi negative. Oamenii care ajung in cele din urma sa divorteze au avut doar 0.8 raporturi pozitive la unul negativ.
Interactiunile pozitive, insa, nu se intampla pur si simplu. Va amintiti un compliment, o amintire comuna despre care ati vorbit sau ceva amuzant la care ati ras astazi impreuna cu partenerul? Ei bine, de aici pornesc momentele fericite in cuplu.

4. Fericirea in cifre: 75.000 $ – salariul anual

Potrivit studiilor efectuate in Statele Unite, acesta ar fi salariul anual necesar pentru a aduce un zambet pe chipul unui american din clasa de mijloc. In Romania, probabil ca un concetatean din clasa de mijloc ar reusi sa zambeasca si cu jumatate din aceasta suma.

Cand castigam mai multi bani suntem mai fericiti. Bineinteles, intr-o oarecare masura.

Un studiu recent de la Universitatea Princeton a relevat ca odata ce salariul anual ajunge la acest nivel, faptul ca faci mai multi bani nu mai influenteaza atat de mult starea de fericire de zi cu zi.
Oamenii care aduc acasa mai putin de 75.000 pe an trec in general prin mai multe greutati, cum ar fi divorturi sau boli, in timp ce, cei care castiga mai mult de atat raporteaza o mai mare satisfactie fata de viata personala.

5. Fericirea in cifre: 2-3 raporturi sexuale saptamanal

 

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Colorado Boulder, „oricat sex ai face, e sex”!

Insa 55% dintre respondenti au spus ca se simt mai fericiti cand o fac de cateva ori pe saptamana, in timp ce 44% dintre cei care au sentimente pozitive in majoritatea timpului fac sex o data pe saptamana. Un procent mai mic, insa totusi unul bun.

6. Fericirea in cifre: 1 km – distanta maxima la care sa iti tii prietenii

Desigur ca nu iti poti tine toti prietenii apropiati langa tine, insa e bine de stiut ca atunci cand un prieten cu care te vezi mereu si de care te leaga si proximitatea spatiala este fericit, cresc si sansele ca tu insuti sa fii fericit. Si nu oricum, ci cu 35% potrivit studiilor.
Cand locuiesti langa un sot vesel, la mai putin de 1 km de un frate fericit sau cand vecinul tau este o persoana extrem de vesela, oamenii de stiinta din San Diego sunt de parere ca si fericirea proprie este mai pregnanta. Sentimentele pozitive chiar se transmit de la un om la altul, asa ca tine-ti prietenii aproape, si prietenii cei mai fericiti chiar mai aproape.

7. Fericirea in cifre: 33, 55 si 70 – “Cele mai fericite varste”

Psihologii sustin ca varsta de 30 si ceva de ani a inregistrat procente mari in studii si a fost astfel numita “varsta cea mai fericita” pentru ca este varsta la care oamenii au in acelasi timp energie, intelepciune si bani.
Intr-un alt studiu, cercetatorii au constatat ca oamenii in varsta de 55 de ani au tendinta sa zambeasca cel mai mult in viata.
Un al treilea studiu a relevat faptul ca cea mai nefericita varsta este in jur de 44 de ani, dupa care nivelul de fericire creste treptat pana la 70 de ani.

Morala acestui trio de statistici si studii contradictorii? Nu exista ceva numit “cea mai fericita varsta” (desi multi oameni de stiinta sunt de acord ca, in general, devenim mai fericiti cu varsta). Asa ca, mai degraba decat sa asteptati sa vedeti ce va aduce urmatoarea aniversare, incercati sa faceti din fiecare an al vietii cel mai fericit de pana acum.

8. Fericirea in cifre: 40% – procentul de fericire care depinde de tine

Daca am spune ca fiecare dintre noi isi poate controla exact 40% din fericirea proprie, ar insemna sa simplificam mult prea mult informatiile. Insa e bine sa stim ca oamenii de stiinta au constatat ca gradul de fericire este rezultatul interactiunii complexe dintre gene, comportamente si circumstante de viata.
In timp ce fiecare persoana are o mostenire genetica legata de fericire, o mare parte din felul in care te simti depinde chiar de tine. Asta inseamna ca felul in care iti petreci timpul si gandurile pe care permiti sa le ai, pot avea un impact important asupra dispozitiei si asupra fericirii pe termen lung.

Ce ar trebui sa retinem din toate aceste cifre? Nu ca trebuie sa facem 75.000 de dolari pe an, nici ca trebuie sa fim un “fluture social” si nici ca trebuie sa ne mutam fix langa cei mai fericiti prieteni pe care ii avem…
Ideea de baza este ca putem cauta sa interactionam in moduri mult mai pozitive, cu persoane pozitive si sa actionam in asa fel incat sa schimbam modul in care simtim, dincolo de orice circumstanta de viata.

Te-ar putea interesa si:

Ce este fericirea?

Ce inseamna succesul pentru tine?

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts