Sunt “mindfull”. “Mindfull” sau, cu alte cuvinte, constient cu privire la modul in care imi fac lista de sarcini, lista de dorinte, lista de vise, lista de lucruri care “par posibile”. Sunt constient cu privire la cerintele legate de viata, de munca, de relatii, de comunicare, de calatorii, de intalniri, de trafic…
Din pacate cea mai mare parte a ceea ce noi numim “mindfulness” in general este o imitatie ieftina a unei conexiuni reale, o dorinta de a trece rapid catre un spatiu calm si focusat, in care putem fi fericiti, dar fara prea mult efort, desigur.
A fi constient se traduce in conceptul de “mindfulness” prin a fi un observator impartial. Este capacitatea de a ramane prezent in momentul actual, fara sa ii permiti mintii tale sa deraieze. Cu totii stim ca acest lucru este greu de realizat. Mindfulness este o stare de constienta fara judecata, din pacate greu de atins mai ales atunci cand ne dorim fericire facila intr-o lume complexa.
Conceptul de mindfulness nu este unul neaparat nou. El a reprezentat o parte integranta a meditatiilor antice si a practicii yoga de cateva secole.
Yoga a inceput in urma cu 5000 de ani cu preotii vedici din India, iar meditatia yoga urca in timp pana in anul 1500 inaintea erei noastre. Obiectivul initial al yoga si al meditatiei era acela de a antrena mintea si corpul, in asa fel incat sa devii constient de propria persoana. Adica nu foarte diferit de ceea ce ne dorim astazi!
Includerea yoga si a conceptului de mindfulness in stilul de viata cotidian iti poate contura trupul si mintea in moduri noi si importante. Este un stil de viata full-time, dar care poate fi creat cu ajutorul a cateva lucruri simple.
Iata mai jos 9 motive pentru care merita sa pui accent pe meditatia yoga si sa permiti infaptuirea unor miracole in fiecare zi, in timp ce te conectezi la tine si la oamenii reali din jurul tau.
Sumar
1. Exista peste tot instrumente pentru meditatia in miscare
Descarcarea uneia sau mai multor aplicatii pentru meditatie este o solutie mai buna decat sa nu faci nimic. Exista cateva controverse cu privire la aplicatiile dedicate meditatiei, care ar fi create pentru castiguri financiare si care nu reusesc deloc sa ii faca pe oameni sa intre in vreo stare de liniste.
Multe persoane sunt de parere ca te indeparteaza de scopul initial, acela de a invata cu un antrenor pregatit in acest sens. Dar pentru cei mereu pe viteza, aceste aplicatii ofera acces usor la cuvinte inspirationale ghidate, care le fac ziua mai buna.
Meditatia nu ar trebui sa fie o afacere despre consum, ci ar trebui sa fie despre imbunatatirea intelepciunii personale, despre capacitatile reale de meditatie yoga si despre mindfulness. Daca iti petreci foarte mult timp pe drumuri, vei avea toate acestea la indemana. Incearca aplicatii precum Pocket Yoga si Universal Breathing.
2. Permite corpului sa se relaxeze fizic
Ti s-a intamplat vreodata sa ti se inclesteze muschii sau sa iti tii umerii ridicati catre urechi, fara ca macar sa iti dai seama? Aceasta combinatie de rigiditate musculara si stres poate duce la o gama variata de probleme inter-conectate, printre care durere ascutita si persistenta, probleme de aliniere a corpului si dureri de cap, iar acestea sunt doar o mica parte din probleme.
Yoga, meditatia si conceptul de mindfulness iti permit un spatiu in care sa iti aliniezi corect corpul, alungind si tonifiind musculatura, ceea ce sustine sanatatea pe termen lung. Daca adaugam si importanta respiratiei, corpul tau se poate elibera in acest fel de stres si se poate relaxa, in cele din urma.
Incearca Hatha sau meditatia vedica pentru optiuni de meditatie yoga profunda si posturi simple precum Supta Tadasana pentru deschiderea soldurilor sau Cainele cu fata in sus pentru a deschide pieptul si a elibera spatele.
Cu numai 5 – 10 minute de stretching simplu, sau mentinerea unei pozitii de odihna activa, cu respiratie profunda, vei reusi relaxarea muschilor corpului.
3. Linistea activa este importanta
Lumea in care traim este una foarte zgomotoasa, care pare sa ne distraga de la adevaratul nostru sine. Unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poti face pentru a te mentine constient este sa preiei controlul propriilor tale ganduri. Dialogul nostru interior creaza reactiile care ne conduc viata, iar acestea pot sapa si prelua controlul.
Acorda-ti un moment (5-10 minute) in care sa stai in liniste si sa respiri adanc, si in acest fel vei activa constientizarea faptului ca reduci usor usor motoarele.
Asta iti oxigeneaza muschii si tesuturile, imbunatatind aportul real de oxigen, spre deosebire de obiceiurile noastre superficiale legate de respiratie.
Un moment de liniste este cel mai recomandat dimineata, inainte de a deschide emailurile, aplicatiile sau de a intra pe retelele de socializare.
Nu vorbim despre genul de liniste apasatoare. Vorbim despre un gen foarte elegant de tacere, un rege al linistii. Este tacerea care ne vindeca si care ne hraneste.
Poti gasi linistea activa intr-o drumetie in aer liber, sau atunci cand te odihnesti pe o saltea pe valurile oceanului, ascultand sunetele amplificate ale apei. Natura este foarte puternica.
4. Pauzele mentale sustin productivitatea
Creierul isi acorda in mod natural perioade de time-out, cu ajutorul visatului cu ochii deschisi. Cand te surprinzi gandindu-te la nimic si privind in gol, creierul tau isi ia rastimpul necesar sa-si reconfigureze reteaua complexa de neuroni. Acest lucru se intampla, de obicei, atunci cand nu esti implicat intr-un task complicat, iar creierul se conecteaza la memoria musculara. Practic, esti pe pilot automat, iar asta este o parte sanatoasa a fiziologiei umane.
Daca nu iti permiti o perioada de timp pentru constientizarea propriei persoane si pentru a te auto-actualiza, te expui unui risc crescut de stres mental si emotional, ceea ce va duce la o mai mare anxietate si presiune, afectand capacitatea de concentrare.
Daca exista factori genetici pe fond, sau experiente negative, care cresc stresul emotional, acestea vor amplifica riscul unor caderi. Pe de alta parte, o perioada de pauza programata va permite creierului sa ia o pauza si sa fie mai productiv.
Daca esti incepator in ceea ce priveste meditatia yoga, iata cateva puncte de inspiratie, din care poti incepe propria ta mantra:
Care este cea mai mare dorinta a mea? Ce emotii simt? Pe ce se bazeaza reactivitatea mea? De ce ma pot desparti?
Te invit sa iti acorzi un moment in care sa inspiri adanc, sa iti tii respiratia timp de 5 secunde si sa expiri apoi, golind pieptul si abdomenul. Namaste!
5. Sanatatea creierului
Cand adaugi la rutina ta obisnuita intervale de timp pentru meditatie si pentru constientizare, te conectezi la starea de odihna activa a creierului. Daca o faci in mod activ, poti prelua controlul asupra gandurilor si, in loc sa lasi mintea sa te controleze, iti poti controla chiar tu mintea.
Rezultatul? Capacitatea de a ramane focusat in multe circumstante, eludand gandurile care nu iti dau pace si factorii suplimentari de stress.
Stresul iti distruge corpul si creierul, prin anxietate si depresie, reactivitate emotionala, tulburari alimentare, lipsa de somn, slabire in greutate, boli de inima, durere cronica, afectarea memoriei, nivel extra-activ de cortizol in creier, capacitate redusa de decizie si un cortex pre-frontal redus.
Din fericire, potrivit publicatiei Psychology Today, putem repara multi dintre neuronii afectati, precum si conectivitatea la nivelul creierului, reducand stresul si productia de cortizol. Meditatia yoga este un instrument simplu si gratuit pe care il poti folosi oricand si aproape oriunde.
Meditatia yoga se refera la analizarea propriilor noastre ganduri si senzatii la nivelul corpului, cu deschidere reala.
Am auzit foarte multi practicanti de yoga vorbind despre imbunatatirea sanatatii generale si a concentrarii, prin adaugarea meditatiei in viata lor, asa ca stiu ca posturile fizice, respiratia si conceptul de mindfulness imbunatatesc sanatatea creierului.
Noi oamenii reprezentam mult mai mult decat emotiile noastre, si exista o chimie stiintifica in spatele diverselor functii, asa ca hai sa ne oferim noua insine instrumentele speciale pentru a fi cat mai sanatosi cu putinta.
6. Alege profunzimea in locul superficialitatii
Cu totii suntem facuti in asa fel incat sa cream si sa ne bucuram de relatii profunde, lasand la o parte greutatile vietii, ranile copilariei si experientele de mare incarcatura emotionala. Facem aceasta activitate interioara pentru a permite conexiuni autentice si pentru a avea o mentalitate sanatoasa.
Cred ca cei mai multi oameni vor sa mearga mai in profunzime, doar ca e posibil sa nu stie cum sa faca acest lucru. Meditatia yoga si mindfulness te pot ajuta sa ajungi acolo. Nu trebuie sa accepti si sa ramai in relatii superficiale care nu iti aduc niciun folos sau – si mai grav – care iti fac rau.
Incepe prin a evalua relatiile in care esti implicat. Pe care dintre acestea le poti cultiva mai in profunzime? Care evolueaza catre superficialitate? Care iti creaza emotii negative si te fac sa te simti consumat sau nesigur?
Evalueaza-ti, de asemenea, actiunile. Care dintre ele iti cultiva o gandire si relatii mai profunde? Care dintre ele sunt benefice pentru sanatatea pe termen lung si pentru claritatea mentala? Poate ca suna banal si deloc original, insa trebuie sa iti pui aceste intrebari. Cand a fost ultima data cand ti-ai oferit raspunsuri serioase?
Meditatia deschide usa dintre constient si subconstient. Meditam pentru a intra in sistemul operational al subconstientului, acolo unde se regasesc toate acele obiceiuri si comportamente nedorite, si pentru a le shimba in moduri mai productive, astfel incat sas ne ofere sprijin in viata noastra de zi cu zi. Astfel, vom avea relatii mai profunde in viata obisnuita.
7. Conectarea in viata reala cu persoane care cauta aceleasi lucruri
In cea mai mare parte a timpului pare ca lumea online, aplicatiile de mindfulness si practicarea meditatiei alaturi de alte persoane se exclud reciproc. Dar nu trebuie sa se intample asa! Daca iti gasesti un grup alaturi de care sa faci yoga la o sala din oras sau intr-o locatie de wellness totul devine foarte posibil.
Exista foarte multe optiuni din care poti alege, iar dorinta din ce in ce mai mare de a ajunge la o mai mare capacitate de auto-analiza creaza mai multe modalitati de a explora.
Potrivit cercetarilor din domeniul neurologiei, constientizarea creste conexiunea dintre amigdala si cortexul prefrontal, ajutandu-ne in cele din urma sa fim mai putin reactivi si mai rezistenti la stres. Interactiunea sociala reala ar trebui sa fie centrul unei experiente de meditatie, nu o adaugire, si exista o multime de grupuri in care poti face asta.
8. Pana la urma devine un obicei
In general nu te gandesti la productivitate folosind conceptul de mindfulness, insa mai multa claritate atrage mai multa productivitate.Totul incepe cu crearea de obiceiuri bune si cu reducerea la minim a celor negative, iar practicarea regulata a meditatiei devine apoi o parte a stilului nostru de viata.
Obiceiul meditatiei regulate este explorat in scoli, in cadrul echipelor de sport si in unitati militare, in scopul imbunatatirii performantei. In plus, acest obicei determina rezultate mai bune in ceea ce priveste durerea cronica, adictiile si tiuitul urechilor.
Si pentru ca zona emotionala a mintii noastre este atat de conectata la raspunsurile fizice, exista dovezi ca meditatia este foarte utila in anumite boli fizice, precum sindromul de colon iritabil, cancerul si chiar HIV.
Acorda-ti timp sa adaugi meditatia si conceptul de mindfulness in viata ta de zi cu zi, fie si numai sub forma a 90 de secunde de respiratie profunda in masina, inainte de a merge la serviciu. Respira, constientizeaza, repeta!
9. Impartasirea cu cei din jur a linistii descoperite
Cel mai bun sfat pe care ti-l poate da cineva cu privire la impartasirea calatoriei catre starea de mindfulness este sa gasesti acea varianta unica pentru tine si sa ii sustii pe cei din jur in propria lor calatorie.
Tehnica de meditatie numita pacea mintii are ca scop sa ne extraga din starea noastra de absorbire de sine si sa ne faca sa fim mai deschisi. Este practic un fel de cautare a fitness-ului mental.
La fel cum intelegi ca ridicarea de greutati este importanta pentru o mai buna pregatire fizica, este esential sa accepti si ca sanatatea mentala este o parte din proces. Permite-ti, asadar, un moment de liniste!
Consideratii finale
Meditatia yoga nu este un tratament universal si ea poate chiar debloca ganduri subconstiente, pe care poate era mai bine sa le lasi in pace. Nu este totul numai curcubee si fluturasi, uneori este greu sa faci fata adevarurilor interioare si sentimentelor sau sa treci dincolo de mintea de maimuta.
Pana la urma fie ca decizi sa faci acest lucru ca o cautare personala, fie ca vei impartasi experienta cu un partener sau cu un grup, acorda-ti timpdsa iti pregatesti mintea pentru meditatia yoga. Vei avea nevoie de ceva efort, mai mult decat esti obisnuit, insa va merita!