9 insusiri clasice ale persoanelor manipulatoare

0
(0)

 

Persoanele manipulatoare sunt maestri in arta vicleniei si inselaciunii. La o prima vedere ei pot parea persoane respectabile, dar adesea aceasta este doar o fatada; este un mod de a te atrage si de a te momi intr-o relatie, atunci cand isi vor arata adevarata fata.

Persoanele manipulatoare nu sunt de fapt interesate de tine, decat ca de un mijloc care le permite sa detina controlul, astfel incat tu sa devii un participant fara voie la planurile lor. Exista mai multe moduri prin care o persoana manipulatoare va face acest lucru, iar multi dintre voi le veti recunoaste fara doar si poate! Foarte adesea vor lua ceea ce spui sau faci si vor rastalmaci lucrurile in asa fel incat nici macar tu nu vei mai recunoaste ceva din ce ai spus sau ai facut… Vor incerca sa te induca in eroare, poate chiar sa te faca sa simti ca o iei razna! Vor distorsiona adevarul si vor recurge chiar la minciuna, daca asta ii ajuta sa isi atinga scopurile.

Persoanele manipulatoare pot juca rolul victimei, facandu-te pe tine sa pari cel care a cauzat o problema; realitatea este ca problema porneste de la ei, numai ca nu isi vor asuma raspunderea niciodata pentru asta! Pot fi pasiv-agresivi sau te pot surprinde fiind acum draguti, iar peste un minut distanti si rezervati, pentru a te face sa iti pui intrebari si pentru a-ti manipula fricile si nesigurantele.

Adesea aceste persoane te pun in defensiva. De asemenea, pot fi extrem de agresive si rautacioase, recurgand la atacuri personale si la critici, fiind intotdeauna tenace in incercarea lor de a obtine ceea ce isi doresc. Ei hartuiesc si ameninta, si nu vor renunta pana cand nu faci ceea ce vor.

In cele ce urmeaza vei regasi 9 trasaturi ale persoanelor manipulatoare, astfel incat sa recunosti semnalele de alarma atunci cand o astfel de persoana iti apare in cale. Intelegand aceste mecanisme de baza, vei reusi sa nu te lasi atras in relatii manipulatoare. Mentinand o stare de alerta si ramanand in contact cu ceea ce stii ca este adevarat despre tine si anticipand ce urmeaza sa se intample, vei putea evita un conflict si iti vei putea mentine integritatea.

  1. Manipulatorul ca centru al propriului univers

Persoanele manipulatoare fie nu stiu cum sa ii abordeze pe ceilalti si ajung sa creeze diverse scenarii, fie cred cu adevarat ca modul lor de a rezolva o situatie este singurul mod valabil, pentru ca asta inseamna ca nevoile lor isi gasesc raspuns, iar asta este tot ce conteaza! Pana la urma, toate situatiile si relatiile sunt despre ei, iar ceea ce gandesc, simt sau isi doresc ceilalti nu are importanta…

Manipulatorii, abuzivii si persoanele care isi doresc sa controleze nu isi pun intrebari cu privire la ei insisi. Ei nu se intreaba niciodata daca problema este cumva la ei, ci sunt intotdeauna convinsi ca ceilalti sunt problema.

2. Lipsa limitelor

Persoanele manipulatoare nu inteleg conceptul de limite. Ei se afla neincetat in cautarea a ceea ce isi doresc si le pasa prea putin cine are de suferit in acest drum al lor.
Nu le pasa absolut deloc ca se inghesuie in spatiul tau, fie el fizic, emotional, psihologic sau spiritual. Nu reusesc sa inteleaga ce este spatiul personal si identitatea, sau pur si simplu nu le pasa. Ei pot fi asemanati unui parazit – in lumea naturala aceasta este adesea o relatie acceptabila. In comportamentul uman, insa, a te hrani pe spatele cuiva inseamna sa il epuizezi si sa il obosesti pe celalalt, sa il slabesti si sa il umilesti.

3. Lipsa asumarii raspunderii

Un manipulator evita responsabilitatile pentru propriul sau comportament, invinuindu-i pe cei din jur pentru asta. Iar problema nu este ca nu intelege ce inseamna raspunderea, ba chiar intelege foarte bine! Numai ca o persoana manipulatoare pur si simpu nu vede nimic gresit in faptul ca refuza sa isi asume raspunderea pentru actiunile sale, nici chiar atunci cand pe cei din jur ii forteaza sa isi asume greselile pe care le fac! E foarte posibil ca manipulatorul sa incerce sa te faca sa iti asumi raspunderea pentru a-si satisface propriile nevoi, nelasandu-ti insa loc sa ti le satisfaci pe ale tale.

4. Manipulatorul ca speculant de emotii

Persoanele manipulatoare profita de sensibilitatile celor din jur, de disponibilitatea emotionala si mai ales de constiinciozitatea acestora. Ei stiu ca au sanse mari sa te atraga intr-o relatie, pentru ca esti o persoana buna, sensibila si careia ii pasa si desigur, pentru ca vrei sa ajuti. Probabil ca initial se vor adresa bunatatii si generozitatii tale, laudandu-te adesea pentru ca esti o persoana minunata dar, in timp, lauda si aprecierea acestor calitati va fi redusa la minim, pentru ca vei fi folosit in beneficiul cuiva caruia nu ii pasa de fapt de tine. Ii pasa doar de ceea ce poti face pentru el!

5. Manipulatorul – maestru in intrigi si scenarii

Daca iti doresti un mod usor de a discerne intre persoanele manipulatoare si cele empatice, acorda atentie modului in care vorbesc despre altii in relatia cu tine. Foarte adesea vor vorbi si despre tine pe la spatele tau, la fel cum vorbesc cu tine despre ceilalti. Sunt maestri in “triangulatie”, creand scenarii si dinamici care permit intriga, rivalitate si gelozie, si incurajeaza si promoveaza lipsa de armonie.

6. Lipsa de interes fata de ceilalti

Nu iti pierde niciodata timpul incercand sa explici cine esti unor persoane care sunt hotarate sa te inteleaga gresit. Daca cineva nu te intelege, nu ramane pe langa el asteptand momentul cand o va face! Nu iti face o misiune din a convinge pe cineva sa te inteleaga si sa te placa, pentru ca manipulatorii nu sunt interesati de tine ca persoana.

7. Prima impresie conteaza

Caracterizeaza oamenii in functie de actiunile lor si nu vei fi niciodata inselat de cuvintele lor. Aminteste-ti intotdeauna ca ceea ce spune sau face cineva sunt doua lucruri total diferite. Analizeaza oamenii de aproape si cu atentie, fara sa cauti scuze, pentru ca in general ceea ce vezi este ceea ce vei primi!

8. Aparente versus esenta

Daca cineva se straduieste sa fie o persoana buna la fel de mult pe cat se straduieste sa para o astfel de persoana, chiar se poate dovedi a fi un om bun!
Intalnirea initiala, prima impresie si modul in care percepem pe cineva coloreaza foarte mult relatia in dezvoltare pe care o avem cu aceasta persoana.

Daca intelegem de la inceput ca oamenii pot sa nu fie ceea ce par a fi, si doar se ascund dupa o fatada a ceea ce pare a fi un comportament acceptabil social, atunci probabil ca vom fi mai precauti in ceea ce priveste implicarea intr-o relatie cu o astfel de persoana.

9. Manipularea convingerilor

Analizeaza-ti cu regularitatea parerile si convingerile. Din pacate, nu facem asta atat de mult pe cat ar trebui… Pe masura ce viata progreseaza, credintele si atitudinile noastre se pot schimba, si trebuie sa stim in ce mod ne afecteaza aceste idei in schimbare.
Atunci cand nu stim ce credem, este extrem de usor sa permitem unei persoane sigure ca ideile si convingerile sale sunt corecte (nu numai pentru ei, ci si pentru noi) sa incerce sa influenteze si sa manipuleze modul in care gandim.

Cand vine vorba despre a controla o fiinta umana, nu exista instrument mai bun decat minciuna. Pentru ca oamenii traiesc din convingeri, iar aceste convingeri pot fi manipulate. Puterea de a manipula convingeri este singurul lucru care conteaza!

Cât de util a fost acestă articol?

Fă clic pe o stea pentru a evalua!

Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează acest articol.

By Andreea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Related Posts